Як вибрати дитяче ліжечко

Ліжечко для новонароджених є найважливішим предметом дитячих меблів у будинку. Обрати найзручніше, найкомфортніше та найбезпечніше спальне місце для своєї крихітки – непросте завдання, адже тебе зустрічає величезна кількість моделей, різний функціонал і формфактор виробів. EVA Blog зараз тобі розповість все про дитячі ліжечка та надасть відповіді на самі актуальні запитання, які ставлять перед собою молоді матусі, обираючи ці меблі.

Різновиди дитячих ліжечок

1-Різновиди-дитячих-ліжечок

Існує чотири види представлених меблів для малюків. Левова частка цих виробів має стандартні розміри люльки – 120х60 і 120х70 см. Розгляньмо інші ключові характеристики кожного типу.

Колиска

Цей різновид призначений виключно для зовсім маленьких діток. До якого віку вистачає колиски? Деякі виробники й продавці запевняють у доцільності використання колисок аж до 1 року. Але на практиці це просто неможливо реалізувати. Якщо ми говоримо про реальні цифри, то дитяче ліжечко-колиска – це максимум 4-6 місяців, після чого знадобиться заміна спального місця. З погляду практичності такі дитячі меблі є найменш привабливим варіантом з усіх інших.

2-Колиска

Але якщо тобі дуже хочеться купити саме колиску, то віддавай перевагу моделям з розширеним функціоналом:

  • вбудований нічник із м’яким світлом і можливістю регулювання яскравості;
  • наявність м’яких іграшок над колискою, які можуть просто статично висіти або ж крутитися в автоматичному режимі;
  • різні світлові розваги. Здебільшого вони реалізовані за принципом гірлянди, з функцією перемикання режимів світіння й плавного мерехтіння;
  • віброрежим на спальному місці. Багатьом малюкам подобається цей ефект, а судячи з відгуків багатьох матусь, легкий віброрежим виступає чудовим масажером пузика крихітки під час кольок;
  • музичний супровід. У більшості моделей передбачено програвання декількох мелодій на вибір.

3-Колиска

Чому я тобі раджу брати колиску з додатковими функціями? Якщо малюк ні в яку не захоче спати в колисці, то такі дитячі меблі будуть хоча б служити місцем для розваги малюка.

Цікаво на тему: Як підготувати будинок до народження дитини

Приставне дитяче ліжечко

Як зрозуміло з назви, цей різновид призначений для зручного розташування ліжечка поруч із батьківським спальним місцем. З одного боку, малюк завжди поруч, що дуже зручно. Але з іншого, як і у випадку з колискою, приставне ліжечко розраховане виключно на перші 6 місяців життя немовляти. Існує два типи приставних дитячих ліжечок для новонароджених:

4-Приставне-дитяче-ліжечко

  1. З дерев’яними бортиками. Таке спальне місце для малюка можна розташувати в одній площині з матрацом батьківського ліжка. Одна сторона виробу не має бортика й створюється ефект, що малюк спить з тобою на одному ліжку. Зручно, практично і комфортно, тим більше, що є широкий діапазон регулювання висоти. Єдиний мінус цих виробів полягає в тому, що вони дорогі. Так, можна трохи заощадити, купивши ліжечко без функції гойдання, або з дешевшими коліщатками. Однак навіть у цьому випадку ціна буде кусатися.
  2. Приставне ліжечко-колиска. Сюди відносяться всі приставні ліжечка без дерев’яного каркаса по периметру виробу. У цьому разі ми отримуємо класичну люльку з продуманим каркасом, завдяки якому виріб можна впритул присунути до твого спального місця, відрегулювавши за висотою. Найкращий варіант такого приставного ліжечка – це моделі 2 в 1:

5-Приставне-дитяче-ліжечко

  • є можливість відкинути один бортик люльки та розташувати спальне місце в одній площині з батьківським ліжком;
  • наявність функції гойдання.

Шукай EVA Blog в Instagram

Один важливий момент, що стосується приставного ліжечка-колиски: вони найбільш непередбачувані в плані експлуатації. Продавець у магазині буде тобі розповідати про широкий функціонал, зручність використання тощо. Але коли ти привозиш виріб додому, встановлюєш і починаєш ним користуватися, в 99% випадків спливають дуже цікаві нюанси:

  • тільки відкидний бортик дає змогу розташувати виріб в одній площині з твоїм ліжком. Висувні варіанти не опускаються до кінця вниз і під час купівлі цей момент часто не береться до уваги;
  • дуже багато моделей при спробі впритул присунути ліжечко до батьківського спального місця не дають цього зробити через непродуману конструкцію ніжок. Фіксатори на ніжках не тримають належним чином вибране положення і ліжечко поступово від’їжджає;6-Приставне-дитяче-ліжечко
  • якщо ти купила таке ліжечко з режимом гойдання, то воно тебе може сильно розчарувати. Обов’язково заздалегідь перевір як працює перехід зі статичного (нерухомого режиму) в режим гойдання. У багатьох моделях він реалізований на пластикових фіксаторах, які видають гучний, неприємний звук при спрацьовуванні. Ось ти перемкнулась на колиску і гойдаєш дитину. Якщо вона засне не рівно по центру люльки, то ця сама люлька буде перекошена в ту чи іншу сторону. Щоб позбутися цього ефекту, потрібно перевести ліжечко назад у нерухомий режим, а як ми пам’ятаємо, фіксатори дуже голосно клацають. Як підсумок – малюк прокидається.

Вибираючи будь-який з різновидів приставного ліжечка для новонароджених, потрібно враховувати масу факторів. А оскільки ці дитячі меблі купують на досить короткий період, виникає питання: чи варто віддавати чималі гроші та при цьому проходити цілий квест під час вибору виробу?

Цікаво на тему: Як вибрати пеленальний столик

Дитяче ліжечко-трансформер

Це багатофункціональне рішення має два різновиди:

  1. Класичні круглі та овальні моделі. Їхньою відмінною рисою є можливість трансформуватися з маленької, затишної колиски в більш просторе дитяче ліжечко для вікової групи до 3-х років. Але на цьому можливості представлених дитячих меблів не закінчуються. За необхідності окремі моделі таких ліжечок-трансформерів перетворюються на манеж, сповивальний столик, диванчик і навіть на стіл із двома стільчиками. Зараз виробники пішли далі та пропонують такі ліжечка для дітей від народження і до 6-7 років. З ростом малюка виріб потрібно буде просто розкладати, збільшуючи площу спального місця.7-Дитяче-ліжечко-трансформер
  2. Модульне ліжечко-трансформер. Найпоширеніший варіант цих дитячих меблів складається з трьох складових:
  • пеленальний комод. Він містить кілька висувних шухляд і зону для сповивання малюка;
  • люлька. Випускається у двох стандартних розмірах – 120х60 і 120х70 см;
  • нижня частина модульної системи. У ній розташовуються борти для майбутнього габаритного ліжка та висувні ящики.

8-Дитяче-ліжечко-трансформер

Ліжечко-трансформер для новонароджених купується з розрахунком експлуатації від народження малюка і до 9-10 річного віку. Фінальний розмір спального місця може бути 170×60 і 180х70 см. Віддавай перевагу виробам з більшими розмірами. Отже, люлька має можливість трансформуватися в немаленьке ліжко, але куди діваються інші частини виробу? Сповивальний комод стане відмінною тумбою біля ліжка. Або якщо слідувати інструкції зі збирання, можна отримати чудовий письмовий стіл з висувними шухлядами.

Тут ми з тобою стикаємося з питанням ціни. Запам’ятай, якісне ліжечко-трансформер абсолютно будь-якого типу коштує дорого. Бюджетний і середній ціновий сегмент можна розглядати до покупки, але навряд чи тебе влаштує стан цих дитячих меблів через 3-5 років експлуатації.

Цікаво на тему: Як вибрати коляску для новонародженого

Класичне дитяче ліжечко

Універсальне рішення, яке по праву вважається найбільш практичним та економічно вигідним. Давай більш детально розберемо, на що в першу чергу звертати увагу при виборі таких дитячих меблів.

Стандартне дитяче ліжечко: ТОП 5 порад щодо вибору

9-Стандартне-дитяче-ліжечко

Для початку тримай загальний перелік того, як має виглядати якісне класичне ліжечко для новонароджених:

  • жодних гострих кутів – усі деталі, з якими потенційно може контактувати дитина, мають бути заокругленими;
  • матеріал виготовлення – дерево. Бук вважається найбільш підхожим, оскільки має чудову міцність. Можна також сміливо брати вироби з масиву ясена або вільхи;
  • лакофарбові покриття виключно на водній основі;10-Стандартне-дитяче-ліжечко
  • висота від спального місця до верхньої точки бортиків повинна становити не менше 45-50 см;
  • оптимальна відстань між планками на бортах дитячого ліжка – 5-7 см. Якщо вона буде більшою, є ризик, що малюк, який навчився сидіти й повзати, просуне між планками голову та застрягне. Якщо ж відстань буде меншою, то між планками може застрягти ручка або ніжка крихітки.

А тепер переходимо до найважливіших критеріїв вибору.

Яке дно (основа) в ліжечку для новонароджених краще

Дно є продовженням матраца та відіграє не менш важливу роль, ніж згадана постільна приналежність. Є два види основи (спальної частини):

  1. Ламелі (дерев’яні смуги).
  2. Суцільне дно.

11-Яке-дно

Вибирай тільки ламелі. Як би тебе не запевняв продавець, що суцільне дно надійніше, безпечніше і при цьому відчутно дешевше – ні, виключно ламелі. Незаперечних аргументів цілих три:

  • на суцільному дні нижня частина матраца не вентилюється. Накопичення вологи й утворення небажаних гостей у вигляді грибка та цвілі – лише питання часу. При цьому варто розуміти, що навіть якщо ти регулярно діставатимеш і сушитимеш матрац, це не гарантує, що патогенна мікрофлора не заведеться. Адже тут не тільки матрац є сприятливим середовищем для шкідливих бактерій, а й саме дерево;
  • деформація такої основи від надлишку вологи – звичайна практика;12-Яке-дно
  • у такому дитячому ліжечку про жодні демпферні властивості не йдеться і сам по собі матрац не особливо рятує ситуацію. Ламелі мають ефект підпружинювання, тим самим створюючи додаткову зручність і комфорт з ортопедичними якостями. Суцільне дно – це просто рівна, тверда основа.

Чи зможе малюк міцно та солодко спати на дитячому ліжечку для новонароджених із суцільним дном? Запросто. Але ж ми обираємо найкраще і тому, віддавай перевагу ламелям.

Цікаво на тему: Регрес сну в дітей: що таке та як пережити?

Наскільки важлива можливість регулювання дна за висотою в ліжечку для немовлят

13-Наскільки-важлива-можливість-регулювання-дна-за-висотою-в-ліжечку-для-немовлят

Абсолютно у всіх дитячих ліжечках регулюється висота дна. Винятком можуть бути лише не фабричні вироби, але їх розглядати до покупки я вкрай не рекомендую. Так ось, регулювання основи буває двох типів:

  1. Дворівневі.
  2. Трирівневі.

Тут все дуже просто – чим більше положень, тим краще. Поки дитина зовсім маленька, ти ставиш дно на найвищий рівень і бережеш здоров’я своєї спини, оскільки не потрібно буде низько нагинатися. У міру дорослішання малюка тобі буде потрібно опускати дно. Крихітка зможе сидіти, стояти в ліжечку без ризику перекинутися з нього, а ти, як і раніше, не будеш надмірно напружувати спину.

14-Наскільки-важлива-можливість-регулювання-дна-за-висотою-в-ліжечку-для-немовлят

Дворівнева основа дешевша, але дитяче ліжечко з трьома рівнями регулювання дна відчутно практичніше й зручніше в експлуатації.

Механізм заколисування ліжечка для новонароджених

Тут важливо зрозуміти один важливий момент. Для крихітки за великим рахунком не має значення, яким способом буде гойдатися ліжечко. А ось для батьків різниця є, тому що за фактом ми отримуємо напівавтоматичний режим заколисування або ручний. Отже, класичне дитяче ліжечко може мати два механізми гойдання.

Закруглені полози

Це дешевший варіант, але на 100% виконує свою функцію. Максимально проста конструкція, яка складається з двох брусків деревини, що мають закруглену форму. На що першочергово потрібно звертати увагу при виборі таких моделей:

  1. Повинна бути можливість експлуатації ліжечка без полозів. У цьому разі у виробу заздалегідь передбачені кріплення для вставки коліщаток (вони йдуть у комплекті). Коли необхідності в хитанні більше немає, ти просто вкручуєш коліщатка та отримуєш дитяче ліжечко, що рівно стоїть і яке легко пересувати по кімнаті.
  2. Обов’язково похитай ліжечко. Нерідко в бюджетних моделях занадто широкий нахил під час гойдання. У підсумку тобі доведеться весь час розраховувати силу штовхання ліжечка. В іншому випадку малюк буде трохи перекачуватися разом з виробом.

15-Закруглені-полози

До мінусів такого рішення можна віднести кілька моментів. По-перше, може здатися, що ліжечко гойдається досить легко, але на практиці все не так, адже ти будеш штовхати всю вагу ліжечка плюс карапуза, що лежить у ньому. По-друге, якщо збірка виробу неякісна дитяче ліжечко з полозами з часом починає поскрипувати під час гойдання. На жаль, виявити це відразу неможливо і єдиний варіант уникнути цього – не купувати занадто дешеві дитячі меблі. Ну й по-третє, такі ліжечка для новонароджених вимагають постійної твоєї присутності, оскільки розраховані виключно на ручний режим гойдання.

Цікаво на тему: Як брати новонародженого на руки і чи варто “привчати до рук”

Маятниковий механізм

У цьому разі гойдання виробу відбувається виключно по горизонталі, що виключає ефект перекачування малюка в ліжечку. Маятник є більш складною конструкцією, що налічує фіксувальні напрямні, підшипники та кріпильну фурнітуру. Так, чим складніший механізм, тим більший ризик виходу з ладу якоїсь його частини. Але насправді ця конструкція максимально примітивна і ламатися там по суті нічому. А якщо навіть маятник вийшов з ладу, його можна без проблем замінити, адже коштує він недорого.

16-Маятниковий-механізм

Плюси дитячих ліжечок для малюків з маятниковим механізмом:

  • плавне гойдання;
  • коли ти перестаєш гойдати ліжечко, воно продовжує заколисувати дитину, рухаючись за інерцією (напівавтоматичний режим);
  • потрібно докладати мінімум зусиль, оскільки маятнику досить легкого штовхання для активного гойдання;17-Маятниковий-механізм
  • заблокувати режим розгойдування можна буквально одним рухом;
  • завдяки двом типам маятникового механізму ти можеш вибрати найбільш підхожим для себе, з огляду на те, як і де буде розташовуватися дитяче ліжечко, щоб було його зручно гойдати. Поздовжній маятниковий механізм – ліжечко гойдається вперед-назад. Поперечний маятниковий механізм – ліжечко гойдається вправо-вліво. Для дитини обидва типи комфортні.

Дивлячись на всі “за” та “проти”, маятниковий механізм безсумнівно кращий за всіма параметрами.

Дитяче ліжечко для новонароджених з шухлядою

Такі моделі коштуватимуть дорожче. Якщо у тебе брак місця для зберігання речей, то додатковий ящик точно не завадить. Обов’язково звертай увагу на конструкцію шухляди, вона може бути відкритою і закритою. Остання, звичайно ж, краща.

Цікаво на тему: Прогулянка з новонародженим: коли почати, як одягнути, скільки гуляти?

Які бортики краще: відкидні або ті, що опускаються

18-Які-бортики-краще

З погляду надійності – ті, що опускаються, а ось по зручності – відкидні. Але тут є дуже важливий нюанс, який приховує в собі небезпеку в майбутньому. У більшості моделей бортики, що опускаються, мають дуже тугий хід і це зроблено з метою безпеки. Коли малюк уже стоятиме, він не повинен мати можливість опустити бортик за своїм бажанням. Зі свого боку відкидні бортики дуже зручні, адже варто відклацнути фіксатори, як ліжечко відразу в повному доступі. У цьому і криється небезпека. Коли малюк підросте, йому не важко буде відклацнути засувки та просто вивалитися з ліжечка.

Тому якщо хочеш купити стандартне ліжечко для новонароджених з відкидними бортиками, шукай моделі з тугими й надійними фіксаторами, щоб дитині не вистачило сил їх відкрити.

Цікаво на тему: Нежить у немовлят

Чи шкодить гойдання в ліжечку здоров’ю дитини

Дуже часте запитання, яке ставлять молоді матусі. Заявляю з усією відповідальністю, спираючись на численні наукові дослідження по цьому питанню – гойдання в ліжечку жодним чином не шкодить здоров’ю малюка. Але ж диму без вогню не буває, вірно? Так, і ця байка народилася завдяки іншій формі гойдання немовляти, яка за певних обставин справді може зашкодити здоров’ю крихітки. Йдеться про заколисування на руках, на яких згодом дитина і засинає. Річ у тім, що такий спосіб укладання малюка спати вважається найефективнішим, але інший бік медалі – крихітка неймовірно швидко до цього звикає. Наслідки?

19-Чи-шкодить-гойдання-в-ліжечку-здоров’ю-дитини

Вони можуть бути максимально неприємними:

  • дитина буде засинати ТІЛЬКИ на руках;
  • якщо ти перестанеш гойдати дитину до того, як вона занурилася в глибокий сон, малюк одразу ж прокинеться, вимагаючи від тебе лише одного – гойдай;
  • щойно ти будеш спускати з рук крихітку, вона одразу ж прокидатиметься. І неважливо, минула хвилина або пів години.

В останньому пункті й ховається та сама шкода здоров’ю, адже систематичний переривчастий сон сам по собі не несе ніякої користі. Плюс до цього додаємо емоційні сплески дитини від різкого пробудження в той момент, коли вона хоче спати, але, втративши звичні ритмічні рухи хитання і відчуття твоїх рук, вона не засне. Вишенькою на торті у всій цій ситуації є той факт, що коли малюк звикає до сну на руках із заколисуванням, хитання в ліжечку цього не замінить.

20-Чи-шкодить-гойдання-в-ліжечку-здоров’ю-дитини

Але, стоп. А хіба в дитини не виробляється така ж звичка засинати в дитячому ліжечку під ритмічне гойдання? Все вірно, виробляється. Тільки привчити крихітку засинати самостійно в такому випадку значно легше, особливо якщо дитяче ліжечко має маятниковий механізм гойдання. Все, що від тебе вимагатиметься – зупиняти ліжечко, коли малюк тільки починає засинати. Спочатку дитина буде відразу прокидатися, а ти штовхатимеш ліжечко, щоб воно знову гойдалося. Суть у тому, що через короткий проміжок часу малюк перестане прокидатися, після зупинки гойдання, а далі й зовсім буде занурюватися в солодкий сон без нього.

У випадку зі звичкою засинати на руках все набагато складніше. Тому з самого початку намагайся звести заколисування на руках до мінімуму, а роби це за допомогою дитячого ліжечка для новонароджених.

Став вподобайку, якщо ця стаття була для тебе корисною. І обов’язково поділися в коментарях, яке дитяче ліжечко краще на твою думку.

Читай також:

28 Лютого / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA