Чому дитина не говорить: причини проблеми та що робити

Моя дитина мало/погано розмовляє – одна з найпоширеніших скарг батьків. У переважній більшості випадків повільніший розвиток мовлення не є критичною проблемою. Дитині потрібен час, щоб розговоритися. Але іноді це стає першим тривожним дзвіночком, який сигналізує про те, що в малюка все ж таки є затримка мовленнєвого розвитку (ЗМР). Як розпізнати цей розлад і коли слід звернутися по допомогу – про все це поговоримо в даній статті.

Час читання: 3 хвилини та чашечка какао ☕

статья доступна на русском языке

Етапи мовленнєвого розвитку в дітей

Етапи мовленнєвого розвитку в дітей

Почнемо з того, що розвиток мовлення в кожної дитини відбувається індивідуально. Хтось починає невтомно розмовляти досить рано, а комусь потрібно трохи більше часу. Без спеціального навчання батьками малюк освоює мову до трьох років. Деякі батьки починають сильно хвилюватися, що в такому віці малюк поганого говорить. Найчастіше це є нормою, але якщо ви помітили, що з мовленнєвим розвитком справді виникли складнощі, не потрібно зволікати, одразу ж зверніться по допомогу до фахівця. Пам’ятайте, що раніше вдасться виявити проблему, то швидше й ефективніше ви зможете скоригувати її.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Як розвивається мовлення у дітей від 0 до 3-х років

Як розвивається мовлення

Щоб батькам було простіше зорієнтуватися, чи є в дитини проблеми з мовленням, можна спертися на загальноприйняті норми розвитку:

  • від 0 до 1 року. Малюк використовує жести для спілкування (вказує пальчиком на предмети, махає “пока-пока”), без проблем знаходить джерело звуку, реагує на своє ім’я, гулить з інтонацією, може вимовляти до 10 найпростіших слів (мама-ма, па-па, ба-ба).
  • від 12 до 18 місяців. Дитина починає активніше використовувати жести, намагається повторити незнайомі слова, наслідує дорослим, змінює інтонацію голосу, має в словниковому запасі понад 10 слів і активно їх використовує.
  • від 18 місяців до 2 років. В арсеналі крихітки вже понад 50 слів, за допомогою яких вона вже формує прості речення та намагається спілкуватися з однолітками. У цьому віці дитина імітує звуки тварин (му, гав, мяу), уже може назвати своє ім’я, з легкістю сприймає прохання дорослих показати або принести іграшки. Словниковий запас збільшується дуже і дуже активно.
  • від 2 до 3 років. Дитина вимовляє до 200 слів, а в деяких балакунів ця цифра відчутно вища. Мовлення майже сформоване, малюк поєднує три та більше слів між собою, називає предмети та дає їм характеристику (м’яч великий), сприймає ваші прохання, виражає свої почуття і побажання (хочу їсти, хочу гратися). Батькам же зі свого боку важливо стежити за тим, щоб у дитини поступово збільшувався словниковий запас.

Помітивши, що малюк не відповідає цим критеріям, не зайвим буде звернутися за консультацією до лікаря. Навіть просто для свого заспокоєння.

Цікаво на тему: Добрий лікар… логопед!

Причини затримки мовленнєвого розвитку

Причини затримки мовленнєвого розвитку

Нерідко серед причин того, що дитина не говорить, можуть бути фізіологічні та психічні порушення, наприклад:

  • орально-моторні порушення (мозок не взаємодіє з м’язами обличчя, що відповідають за мовлення);
  • аутизм;
  • м’язовий гіпер- або гіпотонус м’язів;
  • порушення слуху;
  • коротка вуздечка;
  • загальна затримка розвитку;
  • ДЦП та інше.

Також окремо хочеться виокремити й соціально-побутові чинники, які теж стають причиною поганого опанування мовлення. Наприклад, часте використання дитиною гаджетів, безперервний перегляд мультиків, обмежене спілкування, рідкісне спільне читання книжок.

Цікаво на тему: ТОП-7 книг для розвитку дитини

Як допомогти дитині заговорити

Як допомогти дитині заговорити

Батьки відіграють дуже важливу роль у розвитку розмовної мови. Є кілька простих порад, які допоможуть вашому малюкові заговорити:

  1. Більше спілкуйтеся протягом дня. Це дуже важливо, навіть якщо малюк сам ледь вам щось відповідає. Говоріть з ним про те, що вас оточує, розповідайте різні історії, будьте активним слухачем, коли дитина намагається щось розповісти.
  2. Читайте віршики та казки. Дитина слухатиме вашу мову і намагатиметься повторювати слова. Можна також розучувати веселі віршики та пісеньки. Звичайно ж, не варто очікувати від крихітки, що вона все вивчить “на зубок”, але окремі слова і вирази буде промовляти разом з вами.
  3. Грайте разом. Під час ігор малюк намагатиметься з вами комунікувати, що теж важливо для розмовної мови.
  4. Вимовляйте слова правильно. Не потрібно говорити з дитиною з дитячим акцентом. Вона має чути та розбирати правильну мову. Повторюйте повільно вже знайомі слова і розучуйте нові. Допоможіть дитині їх правильно повторити.
  5. Не забувайте про дрібну моторику. Доведено, що дрібна моторика допомагає діткам у розвитку мовлення. Ліпіть із пластиліну, збирайте конструктор або мозаїку.

Це дійсно працює, але тільки якщо постійно приділяти дитині увагу і регулярно займатися, відточуючи навички.

З важливого: Багато батьків бояться або просто не хочуть віддавати дитину в садок через те, що вона погано говорить. Це груба помилка, адже саме в садочку дитина почне намагатися комунікувати зі своїми однолітками, переймати у них нові слова і намагатися знаходити спільну мову. До того ж не варто забувати, що є спеціальні логопедичні групи, де з дітками працює логопед і допомагає їм поставити мову.

Цікаво на тему: Як обрати розвивальні іграшки для дітей різного віку

До яких лікарів звертатися з проблемою затримки розвитку мовлення

До яких лікарів звертатися з проблемою затримки розвитку мовлення

Для того, щоб визначити, чи дійсно в дитини є затримка в розвитку мовлення, потрібно пройти низку обстежень. Для початку слід звернутися до педіатра, потім, якщо ЗМР все ж таки наявна, над проблемою працюватимуть вузькопрофільні фахівці (невропатолог, логопед-дефектолог, нейропсихолог тощо) Усе буде залежати від причин, що спричинили затримку мовленнєвого розвитку.

Головне – звернутися своєчасно до фахівця, а не чекати, коли все само вирішиться.

Читайте також:

14 Грудня / 2023 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA