15 ігор для розвитку малюків від 6 місяців до року

З перших днів життя дитина пізнає навколишній світ через дитячі ігри. Іноді навіть важко визначити, коли вона грається, а коли навчається, бо ці процеси нерозривно пов’язані. Вгадайте, наприклад, що робить малюк, кидаючи улюблену іграшку з висоти: забавляється, вивчає силу тяжіння чи випробовує матусині нерви на міцність? Отож-бо!

Починати гратися з дитиною можна з раннього віку. Хоч малюки ще не ходять і не розмовляють, але вже багато розуміють. Тож ігри для дітей мають розвивати зір, слух, дрібну моторику, допомагати робити перші усвідомлені дії.

Час читання: 6 хвилин та яблучко 🍏

статья доступна на русском языке

Маленька дитина грається

На що звернути увагу в розвитку дитини до року

Фахівці рекомендують дотримуватися стратегії всебічного, але поступового розвитку. Варто приділяти увагу:

  • сенсорним відчуттям (дотику);
  • моториці (роботі з дрібними предметами);
  • аналізу та опису людей, тварин, знайомих предметів;
  • логіці (сортуванню, пошуку);
  • руху.

Не вимагайте від дитини того, на що вона не здатна у своєму віці. Навчайте граючись, але якщо малюк не налаштований на розумні ігри, відкладіть заняття на потім.

Не обов’язково купувати спеціальні розвиваючі іграшки для немовлят, у нагоді стануть підручні засоби, кухонне приладдя, пластикові стаканчики, крупи тощо. Головне, аби усе це було безпечне для маленьких дослідників, а гра відбувалася під пильним наглядом дорослих.

Зважайте й на те, що малюки дуже рухливі, проте швидко втомлюються. Тому не перевантажуйте щоденний розклад іграми, якими б веселими або простими вони не здавалися.

Клуб Щаслива мама инстаграм

 

Коли та скільки за часом краще грати

Малюки після 6 місяців стають повноцінними учасниками розвиваючих ігор для дітей. Вони жваво реагують на дії батьків, вміють використовувати брязкальцем за призначенням, усвідомлено вибирають іграшки для немовлят, які їм більше подобаються. Трохи пізніше вони вчаться виконувати прості дії (постукай, помахай). Розвиваюча гра для дітей — це спосіб пізнання світу, який ніколи для них не припиняється.

Звичайно, для ігор краще вибирати час, коли дитина в доброму гуморі, сита та бадьора. Це може бути кілька занять на день (вранці, протягом дня та ввечері), або всього одне. Просто слідкуйте потім, щоб малюкові було цікаво, і грайте стільки, скільки він зможе утримувати свою увагу. 

15 ігор для всебічного розвитку малюка

Ці активності будуть цікаві та зрозумілі дітям, яким вже виповнилося 6 місяців. Хороші вони тим, що їх можна коригувати, змінювати, підлаштовувати під малюка. Наприклад, якщо дитина любить повзати, пропонуйте більше рухливих ігор; якщо довго розглядає різні предмети, вчіть аналізувати їх. Проте не обмежуйтеся лише одним аспектом, розвиток має бути всебічним.

Ігри для малюків до року

Подарунок

Як грати: загорніть невелику іграшку в декілька шарів паперу. Запропонуйте малюку розгорнути пакунок і знайти схований подарунок. Можна замінити папір на різні за розміром коробки: покладіть іграшку в найменшу коробку, її в більшу і так далі. Покажіть дитині, як саме шукати.

Що розвиваємо: дрібну моторику, логічне мислення, увагу, сенсорні відчуття. Дитина вчиться розрізняти на дотик різні текстури (папір, картон), звертає увагу на колір, візерунок, тренує слух.

Тунель

Як грати: розставте стільці в ряд, накрийте тканиною, щоб утворився тунель, в якому малюк зможе проповзти або сісти. Покажіть, де вхід, а на протилежному боці сядьте самі та кличте дитину чи поставте цікаву іграшку для немовлят. Стимулюйте малюка повзати туди-сюди крізь тунель.

Взагалі, діти до року, наче коти, люблять залазити до картонних коробок, під диван або стіл. Хай розважаються, але ваша задача — потурбуватися про безпеку таких ігор.

Що розвиваємо: рухову активність, вміння повзати, бути сміливим і не боятися замкнутого простору.

Шукаємо м’ячик

Як грати: під непрозорий пластиковий стаканчик покладіть маленький м’яч або дрібну іграшку. Повільно міняйте їх місцями й просіть дитину знайти, де ж заховався предмет. Починайте з двох стаканчиків, згодом додайте ще один, можете збільшити до 4. Не поспішайте, рухайтесь повільно, щоб малюк встигав стежити за вашими маніпуляціями.

Підказка! Щоб дитина зрозуміла завдання, почніть із прозорих стаканчиків.

Що розвиваємо: логіку, спостережливість, кмітливість, увагу, пам’ять.

Цікаво по темі: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Сортування

Як грати: запропонуйте дитині розкласти іграшки за розміром, кольором, текстурою. Ці критерії мають бути знайомі й продемонстровані малюку завчасно. Наприклад, в одну коробку чи будь-яку іншу ємність кладемо жовті іграшки, до іншої — червоні (або великі й маленькі, тверді та м’які). Не варто робити більш ніж три «сортувальні» коробки, для малюка до року це забагато.

Існують інші варіанти цієї дитячої розвиваючої гри: можна розкладати геометричні фігури у відповідні отвори (так звані сортери) або ж складати конструктори з фетру на наліпках.

Що розвиваємо: сенсорні відчуття, навчаємо розрізняти розмір, колір, текстуру, тренуємо навички хвату та логічне мислення.

Вгадай звук

Як грати: продемонструйте малюку звучання дитячих музичних інструментів, або кидайте різні іграшки у металевий таз чи шухляду. Проговорюйте, що відбувається: лунає гучна музика, іграшка падає тихо, голосно, зовсім без звуку. Далі запропонуйте дитині самій вибирати, що кинути в ємність.

Що розвиваємо: слухове сприйняття, кмітливість, координацію.

Мішечок зі скарбами

Як грати: покладіть у мішечок різні предмети: квасолю, камінці, ґудзики, застібки, іграшки тощо. Запропонуйте дитині діставати ці предмети, торкатися їх, кидати або сортувати за різними параметрами. Описуйте в деталях, що саме дістав малюк: «Це ґудзик, він великий, зелений, круглий».

Також малеча до року полюбляє гратися різним мотлохом (на думку дорослих): шнурками, пакувальним папером, паличками. Не забороняйте дитині забавлятися усім цим скарбом, хай задовольнить цікавість. Але не залишайте її без нагляду під час гри!

Що розвиваємо: дрібну моторику, маніпулювання предметами, логіку, кмітливість.

Маленький хлопчик грає з м'ячиком

Покажи, де

Як грати: візьміть ляльку чи м’яку іграшку, голосно промовляючи, покажіть дитині, де очі, ніс, рот, вуха, лапки. Потім візьміть пальчик малюка, торкайтеся частини тіла й кажіть, що це. Далі попросіть його самостійно показати, де знаходяться очі чи ніс. Можна тренуватися й на дорослих.

Навіть у такому віці розмовляйте з дитиною нормально, без вад мовлення. Характеризуйте предмети: живі або неживі, називайте частини тіла, знайомі предмети (лялька, машина), людей (мама, тато, бабуся, дівчинка), тварин (кішка, собака).

Що розвиваємо: сенсорні навички, пам’ять, увагу, розширюємо словниковий запас.

Кулачок

Як грати: посадіть малюка собі на руки або сядьте перед ним. Потім розімніть кожен його пальчик, починаючи з мізинця, і промовляйте такі рядки:

Цей пальчик — маленький,

Цей пальчик — слабенький,

Цей пальчик — найдовший,

Ну, а цей — найсильніший!

Цей пальчик — товстячок.

А всі разом — кулачок!

Що розвиваємо: пам’ять, увагу, дрібну моторику, яка безпосередньо впливає на розвиток мовлення.

Цікаво по темі: Сон малят до трьох років: норми та рекомендації

Їжачок

Як грати: візьміть дві невеликі кульки. Одну для себе, а другу — для дитини. Це буде «їжачок». Його розмір має бути таким, щоб він легко лягав у ручку малюка. Тепер показуйте дитині різні рухи та попросіть повторити:

  • катайте між долоньками;
  • катайте по підлозі однією рукою, потім — іншою;
  • перекладайте з однієї руки в іншу.

Потім зробіть дитині легкий масаж: покатайте «їжачка» по плечах, ручках, ніжках. А в кінці можна запропонувати їй зробити масаж для мами. Пальчикові ігри для дітей добре розвивають дрібну моторику, а разом з нею і позитивно впливають на розвиток мовлення.

Що розвиваємо: дрібну моторику рук, мову, увагу, пам’ять.

Малювання

Як грати. У цієї гри правил немає. Просто візьміть фарби, олівці, фломастери й покажіть дитині, як ними можна малювати. Коло інструментів можна розширити, якщо додати до цього списку крейду, крупи, пластилін. Малюйте пальчиками, долоньками — для цього добре купити спеціальні пальчикові фарби. У перший час можна використовувати небагато кольорів — 2-3 буде досить.

Звичайно, дитина забрудниться у фарби і, можливо, забруднить предмети навколо себе, тому добре застелити стіл шпалерами або ватманом. Але палаючі очі, позитивні емоції та користь для розвитку, яку малюк отримає в процесі малювання, непорівнянні з принесеними збитками. Тому вам краще розслабитися та теж отримувати задоволення від процесу.

Що розвиваємо: творчі здібності, дрібну моторику, пам’ять, мову. Вивчаємо кольори та форми, вчимося правильно тримати пензель, олівець.

Цікаво по темі: Розвиток мовлення дитини протягом першого року життя: поради логопеда

Хованки в манці

Як грати: насипте в миску або піднос манку або іншу крупу та сховайте в ній кілька дрібних іграшок. Ховайте так, щоб дитина бачила, як ви це робите. Тепер запропонуйте малюкові знайти свої іграшки. Зверніть увагу, що маленьких дітей не можна залишати наодинці з такими розвиваючими іграшками, тому весь час будьте поруч і спостерігайте за процесом.

Що розвиваємо: дрібну моторику рук, мову, концентрацію уваги.

Малюк грає з музикальною іграшкою

Будуємо вежу

Як грати: просто візьміть кубики й почніть ставити їх один на один, коментуючи всі свої дії. «Ось так беремо кубик. І ставимо на кубик. Беремо ще один кубик. Ставимо». Потім запропонуйте дитині пограти в кубики разом з вами. Візьміть ручки дитини в свої, направляйте їх, допомагаючи побудувати вежу з 2-3 кубиків. Після цього можна запропонувати малюкові побудувати свою власну вежу.

Що розвиваємо: координацію, увагу, моторику рук.

Поїхали

Як грати: посадіть дитину собі на руки та трохи покачайте. Потім, тримаючи її за руки або плечі, промовляйте такі рядки й підстрибуйте з нею на колінах вище й вище:

Поїхали, поїхали,

З горіхами, з горіхами,

Поскакали, поскакали,

З калачами, з калачами.

З підстрибом,

З підскоком,

Доріжкою, ліском,

По горбах, по горбах

І в ямку — бух!

На останньому рядочку нахиляйте дитину назад, тримаючи її за руки або плечі. Зазвичай малюки з нетерпінням чекають цього моменту, адже з мамою «падати» зовсім не страшно і дуже весело!

Що розвиваємо: мовлення та вестибулярний апарат.

Цікаво по темі: Як вибрати фруктові та овочеві дитячі пюре для першого прикорму?

Ляльковий театр

Як грати: візьміть будь-яку іграшку, придумайте нехитрий сюжет, який вона може «розповісти» малюкові. Потім можна запропонувати дитині вибрати свого персонажа та почати говорити з його іграшкою від імені вашої. Дуже скоро вони подружаться та будуть розмовляти один з одним!

Що розвиваємо: мовлення, увагу, навички спілкування.

Катання м’ячика

Як грати: щойно дитина навчиться сидіти, сідайте разом з нею на підлозі один навпроти одного та перекочуйте один одному м’яч. Спочатку можна зробити доріжку для м’ячика за допомогою коробок або книг, а потім грати вже без них. Зазвичай маленьким дітям подобається спостерігати за тим, як м’яч повільно наближається до них. Потім покажіть, як його відштовхнути від себе, щоб він прикотився до вас.

Що розвиваємо: вміння робити що-небудь по черзі, координацію очей і рук, моторику, увагу.

Малюк грає з м'якою іграшкою

Якщо ігнорувати розвивальні ігри, то потім буде складніше адаптувати дитину до навчання. Малюки, які в ранньому віці граються з дорослими, з якими розмовляють без сюсюкання, добре запам’ятовують нові слова, краще і швидше вчаться розмовляти.

Але надмірне прагнення батьків розвивати дитину не менш шкідливе, ніж його відсутність: немає сенсу вчити малюка говорити, читати, коли його мозок, аналітичні здібності та моторика до цього не готові. Пам’ятайте — всьому свій час.

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Елена

    Очень интересная статья,спасибо большое

  2. Vitalija

    Дуже цікаво як розвивати малюка,як гратися з малюнком, коли почали розмовляти з ним….
    Якщо можете, то будь ласка відішліть мені. Дякую
    Ще дуже мене цікавить, чи не вредно таке, коли дитина пє грудне молоко і одночасно засипає на груді. І так цілу ніч пє молоко по 5, чи 6 разів за ніч

    • Анна

      Ні, не шкідливо,якщо дитині не три або більше років, звісно ж😅😉Вигодовувала двох дітей грудьми, тож маю рацію.Грудь для дитини не тільки їжа, а й заспокійливе та знеболювальне особливо під час прорізування перших зубчиків.

VISUAL by EVA