Як вибрати якісний рушник для новонароджених

Насправді можна відповісти однією фразою – купуй виключно 100% бавовну. Такими порадами забитий весь інтернет, але питання “чому” і “чи є альтернатива” залишаються відкритими. До того ж виробники дуже люблять завищувати ціну на виріб лише за напис на пакуванні “дитяче”. Де маркетинг, а де якість? EVA Blog зараз тобі допоможе стати експертом у дитячих рушниках.

ТОП міфів про шкіру дитини та рушники

Щоб заходити в магазин домашнього текстилю за рушником для малюка з чітким розумінням, який виріб тобі потрібен, давай для початку розберемося з деякими “цікавими” моментами.

Дитячі рушники з бавовни абсолютно гіпоалергенні

1-ТОП-міфів-про-шкіру-дитини-та-рушники

Річ у тім, що алергія на бавовняні тканини – дуже і дуже рідкісне явище, а на цвіль і грибок – розповсюджене. Так ось, натуральний текстиль є сприятливим середовищем для розвитку патогенної мікрофлори. Цьому сприяють два моменти:

  1. Для дитячого рушника не передбачено зони сушіння. Вологий виріб у вологому приміщенні (ванній кімнаті) не тільки довго сохне, а й швидко стає новою домівкою для нежданих гостей. Електрична або водяна рушникосушка легко вирішує цю проблему.
  2. У ванній відсутня вентиляція. Грибок і пліснява активно розвиваються в такому середовищі, і навіть сухий рушник з натуральних тканин для цих організмів – максимально затишний притулок.

2-У-ванній-відсутня-вентиляція

Це зовсім не привід відмовлятися від рушника з чистої бавовни для новонароджених і для дітей загалом, просто враховуй зазначені фактори під час експлуатації виробу.

Порада: якщо сильно хвилюєшся, розглядай дитячі рушники зі змішаних тканин (наприклад, 70-80% бавовни та 20-30% поліестеру). Вони менш схильні до розвитку цвілі, ніж натуральний текстиль, проте все одно вимагають правильної експлуатації.

У шкіри немовляти ще не сформовані всі захисні шари й тому її дуже легко пошкодити жорстким дорослим рушником

3-дорослий-рушник

По-перше, чому дорослий рушник сприймається, як щось жорстке, а дитячий – супер м’який? Верстати на виробництвах, які пропускають через себе тканину, орієнтуються на задані параметри за м’якістю, ворсистістю, а не на стать і вік майбутнього власника рушника. По-друге, у новонародженого присутні абсолютно всі без винятку захисні шари епідермісу, просто вони тонші, ніж у дорослих:

  • роговий шар на 30%;
  • шкіра на 20%;
  • шар кератиноцитів (основних клітин епідермісу) на 10%.

4-чутливість-шкіри-немовляти

Цікаво на тему: Як відрізнити акне у новонароджених від алергії?

Ці фактори й пояснюють підвищену чутливість шкіри немовляти, яка може супроводжуватися появою подразнення, запалення і є більш вразливою перед інфекціями. Однак, щоб зіткнутися з подібними проблемами після використання рушника, потрібно сильно постаратися.

Шукай EVA Blog в Instagram

До дворічного віку захисний шар шкірного покриву значно покращує свої якості й активно продовжує зміцнюватися аж до п’яти років. Починаючи з п’ятирічного віку, темп формування шарів сповільнюється і досягає фази практично 100% функціональних характеристик дорослої шкіри в статевозрілому віці.

5-Починаючи-з-п’ятирічного-віку

Порада: Тебе повинні цікавити три головні властивості рушника: м’якість, гіпоалергенність, вологопоглинання. Такими якостями володіє не тільки чиста бавовна, та й зовсім не обов’язково купувати саме дитячий рушник. Чимало батьків вважають за краще витирати крихіток після купання класичними банними виробами високої якості.

Барвисті дитячі рушники викликають свербіж і почервоніння на шкірі через барвники

Впевнена, що ти вже встигла придбати яскравий боді та інші речі з веселими звірятами для свого малюка. Для нанесення строкатого орнаменту на тканину точно використовувалися барвники. Те ж саме можна сказати й про іграшки, з якими контактує дитина. Але не потрібно сильно переживати з цього приводу, адже зараз існує маса абсолютно безпечних, недорогих органічних барвників для текстилю, які здебільшого і використовуються. Але з метою максимально знизити собівартість виробу недобросовісні виробники вдаються до давно застарілих методів фарбування і неякісних пігментів.

6-Барвисті-дитячі-рушники

Виявити це дуже просто:

  • візьми вологу серветку і потри нею виріб. На серветці з’явилися сліди фарби? Таким витирати дитину не варто;
  • намочи куточок рушника, поклади його на білу тканину і пропрасуй праскою. Якщо фарба відбилася – висновок очевидний.

Ну, і останній варіант, коли це виявилося за фактом. Після витирання на тілі малюка залишаються сліди від фарбувальної речовини – просто викинь цей рушник. Не вибирай занадто дешеві вироби й в 99% випадків не зіткнешся з такою проблемою.

7-пропрасуй-праскою

Порада: не забувай про дитячі радощі. Рушники для малюків з героями мультфільмів або просто кольорові вироби куди більше сподобаються непосиді, ніж класичні однотонні варіанти.

З якої тканини краще вибирати рушник для новонародженого

Можеш сміливо купувати рушник для малюка з двох видів матеріалу, які за своїми ключовими характеристиками мало чим між собою відрізняються. Вони гіпоалергенні (тільки пам’ятай про правила експлуатації, про які ми говорили на початку), приємні до тіла та ідеально підходять для догляду за ніжною шкірою дитини.

8-З-якої-тканини-краще-вибирати-рушник-для-новонародженого

Бавовна. З бавовняного текстилю виробляється чимало типів тканини. Для малюків відмінно підійде рушник із трьох різновидів цього матеріалу:

  • махра – тактильно приємна, пухнаста і м’яка тканина. Вона чудово вбирає вологу і має легкий зігрівальний ефект. А завдяки гарним дихаючим властивостям малюк, загорнутий у махровий рушник після купання, відчуватиме температурний комфорт.
  • муслін – не такий щільний і ворсистий як махра. Ця легка тканина чудово вбирає воду і забезпечує надзвичайно м’який, приємний дотик до шкіри дитини. З цього текстилю шиють якісні дитячі пелюшки, але на відміну від них муслінові рушники для малюків мають м’якшу багатошарову структуру.9-З-якої-тканини-краще-вибирати-рушник-для-новонародженого
  • сумішеві тканини на основі бавовни та поліестеру – за тактильними відчуттями, поглинанням вологи та іншими властивостями практично нічим не відрізняються від перерахованих вище тканин. Однак такі дитячі рушники більш зносостійкі та міцні, а також менш схильні до розвитку грибків і цвілі. Додавання у виріб 20-30% поліестеру дає змогу знизити собівартість виробу, а отже, можна трохи заощадити на купівлі рушника для дитини.

10-З-якої-тканини-краще-вибирати-рушник-для-новонародженого

Бамбук. Махрові бамбукові рушники для малюків є прямими конкурентами бавовняним виробам. На відміну від класичної бавовняної махри вони більш зносостійкі та швидше сохнуть, оскільки мають кращу повітропроникність. Чому ж попри ці плюси частіше купують бавовняні рушники? Тому, що це всім добре відомий матеріал і не багато батьків хочуть експериментувати.

Дитячі рушники із синтетики (наприклад, мікрофібри) – теж чудовий варіант, але для шкіри малятка вони можуть здатися грубими.

Цікаво на тему: Як правильно доглядати за шкірою малюків?

Які переваги має дитячий рушник з капюшоном (рушники-куточки)

Крім того, що такі вироби мають досить милий і привабливий вигляд, у них є одна важлива функція. Витираючи малюка після купання, його голова перебуватиме в теплі, під м’яким і затишним капюшончиком.

11-Які-переваги-має-дитячий-рушник-з-капюшоном

При цьому не всі рушники з капюшоном для новонароджених однакові. Під час вибору звертай увагу на наявність різних пластикових вставок. Капюшон у вигляді мордочки тварини має привабливий вигляд, особливо коли у неї є гарні пластикові оченята або вуса, що стирчать в різні боки. Але це не більше, ніж додатковий фактор ризику. Пластикові деталі можуть відірватися й одразу ж потягнуться до рота дитиною, а якщо ті ж очі мають наскрізне кріплення, є ризик, що малятко подряпає собі голову. Тому вибирай рушники з капюшоном для малюків (рушники-куточки) без наявності вставок із твердих матеріалів. Просто яскраві однотонні вироби, барвисті принти або вишиті малюнки – ідеальний варіант.

А на які характеристики ти звертаєш увагу в першу чергу під час вибору дитячого рушника? Обов’язково поділися в коментарях.

Читайте також:

17 Лютого / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *