«Сухі» сніданки: швидкі і корисні, чи солодкі та шкідливі?

Зранку всі поспішають, тому сухі сніданки стали невіддільною частиною нашого життя. Реклама говорить про користь даного продукту, а люди схильні їй довіряти. Проте давайте детальніше розглянемо, що ми їмо та чим годуємо дітей.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

Сухі сніданки — це вироби з кукурудзи, пшениці, рису та інших злакових культур. Часто їх виготовляють у вигляді різних цікавих фігурок, вони залишаються хрумкими навіть після того, як їх залили молоком, кефіром чи йогуртом.

Сухі сніданки

Для того, щоб сухі сніданки були смачними, у них додають цукор, карамель, горіхи, цукати, шоколад та мед. Компанії-виробники наголошують на користі сухих сніданків і додатково збагачують їх вітамінами, кальцієм, фосфором, залізом. Хто ж не хоче урізноманітнити раціон своєї дитини такими корисними вітамінними сніданками?

Цікаво, що кілька років тому у США був гучний скандал з однією компанією, яка виготовляла сухі сніданки. Виявилося, що кожна порція їх продукції містила дозу вітамінів, яка у десятки разів перевищувала рекомендовану денну норму. Аж настільки перестарався виробник, бажаючи створити «корисний» продукт. Для того, щоб приготовувати зерно, аби воно стало хрумким та солодким, з нього попередньо видаляють оболонку, перемелюють до дуже дрібного вигляду і варять в солодко-солоному сиропі. Потім на нещасну перемелену й переварену зернину чекає етап обжарювання до хрусткого стану.

Що ми маємо на виході? Солодку хрумку субстанцію, користь від споживання якої знаходиться під великим знаком питання.

І все ж, чи корисні сухі сніданки?

Основним мінусом таких продуктів є велика кількість вуглеводів, в тому числі й цукру. А значить, вони калорійні, шкодять зубам, формують неправильні харчові звички і їсти їх часто не варто.

Чи корисні сухі сніданки?

Дитячі варіанти сніданків в середньому мають калорійність 350 ккал на 100 грамів пластівців, а вуглеводів містять приблизно 79 грамів, з них цукру — 35 грамів. Це дуже багато! Подивіться на упаковку улюбленого сухого сніданку, виробники не приховують цю інформацію, але ясно одне: це незбалансоване розподілення.

Цікаво, що думки дієтологів з приводу сухих сніданків розходяться: хтось рекомендує їх для щоденного споживання, інші забороняють. Справа у тому, що у світі використовується занадто багато різних технологій та рецептур при їх приготуванні. Є сніданки, які малокалорійні та зберегли максимальну кількість корисних речовин, як і злаки, з яких вони були виготовлені. Але такі сніданки скоріше виключення, ніж правило.

Один сухий сніданок по калорійності можна прирівняти до цукерок. Але ж ви ніколи не очікуєте користі від цукерок, тож звідки її чекати від сніданку.

Якщо ви вирішили шукати сніданки, у складі яких немає цукру, не поспішайте. Такий продукт краще взагалі не брати: замість цукру там будуть цукрозамінники, які викликають ожиріння печінки. Це ще небезпечніше, бо цукор знайомий ворог, від нього ми принаймні знаємо, чого чекати. А от що буде від цукрозамінників.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Коли сухий сніданок все ж допустимий?

Оптимальним варіантом буде споживання такого сніданку час від часу. Це має бути швидше десерт, аніж повноцінний щоденний сніданок. Не зловживайте ним.

Тримайте пачку сухих пластівців на випадок:

  • якщо проспали та не встигаєте нагодувати родину повноцінним і збалансованим сніданком;
  • якщо вирушаєте в дорогу і не матимете можливості перекусити чимось іншим;
  • якщо потрібно економити час на важливіші завдання, ніж приготування їжі.

Як несистематичний прийом їжі це допустимий варіант. Щоб зменшити споживання цукру з сухих сніданків, обирайте неглазуровані варіанти. Так, вони не такі смачні, проте корисніші, бо мають більшу харчову цінність.

Сухі пластівці на сніданок

Пластівці, мюслі чи снеки стимулюють роботу кишечника і працюють як сорбенти, витягуючи токсини з організму. Проте не очікуйте користі від таких сніданків. Поживні речовини зникають з них в процесі приготування продукту ще до моменту попадання в пачку. Більш того, при обжарюванні, пластівці насичуються жирами та іншими домішками. Вони негативно впливають на організм в цілому.

У готових сніданках мізерна кількість клітковини, заради якої ми їмо злакові. Вміст ароматизаторів, підсилювачів смаку, розрихлювачів, барвників та замінників не принесуть жодної користі організму.

Тож сухі сніданки у жодному випадку не можуть замінити злаки.

Цікаво на тему: Домашнє печиво для дітей: 8 простих та смачних рецептів

Чи добре насичують сухі сніданки

Завдяки багатому вмісту вуглеводів, такі сніданки дійсно швидко насичують. Ще більш ситно буде, якщо заливати їх молоком, йогуртом чи кефіром.

Проте насичення триватиме недовго. Оскільки така їжа легко засвоюється, голод швидко дасть про себе знати. Школярів такий сніданок може добре заряджати на старті, але вже після другого-третього уроку учень відчує сильний голод. Ранкова тарілка каші в цьому випадку набагато бажаніший варіант.

Чи добре насичують сухі сніданки

Чому сухий сніданок не може замінити тарілку вівсяної каші

Дитячі сухі сніданки заманюють яскравими упаковками, подарунками всередині, іграми та веселими рекламами. Але вони ніколи не зможуть замінити тарілку вівсянки з фруктами. Ми маємо на увазі тільки вівсяну кашу грубого помелу, а краще — цільнозернову, зварену на воді чи молоці. Вівсянка, яку треба заливати окропом, не годиться.

Вівсянка містить трохи білка, багато клітковини, адекватну кількість повільних вуглеводів. У 100 грамах і вівсяної каші на молоці :

  • 102 ккал;
  • 3,2 г білків;
  • 14,2 г вуглеводів;
  • 4,1 г жирів.

Вівсяна каша

Для порівняння, у 100 грамах сухого сніданку:

  • 350 ккал;
  • 8,2 г білків;
  • 79,2 г вуглеводів;
  • 9,5 г жирів.

Висновки про користь робіть самі, цифри тут говорять самі за себе. Можете збагачувати вівсяну кашу: додавайте фрукти, сухофрукти, горіхи. Вівсянка нормалізує роботу кишечника та дуже корисна для дітей. Не дарма англійці їдять її щодня. Робіть правильний вибір сніданку та отримуйте від нього тільки користь.

Тож з огляду на все вищезазначене, сухі сніданки — ще час від часу допустимий прийом їжі. Якщо ж сухі сніданки систематично потрапляють на ваш стіл, перегляньте свій підхід до харчування!

 

Читайте також:

11 Лютого / 2021 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *