Гаджети та безпека в інтернеті для дітей та підлітків: як навчити захищатися?

Минули часи дворових ігор, коли дітвора проводила вільний час на свіжому повітрі, граючись разом з однолітками. Сучасні діти і підлітки, поза уроками і домашніми справами, майже постійно знаходяться в інтернеті. Це цілком нормально, якщо вони спілкуються з друзями, грають у відеоігри, дивляться мультики або просто читають книжку на телефоні. Проте батьки повинні розуміти, яку небезпеку приховує в собі цей безкінечний інформаційний простір. Кібербулінг, сексторшен, небезпечні квести — і це лише частина з тих ризиків, які можуть погрожувати дітям у мережі. Давайте розглянемо, чим буває небезпечне перебування в інтернеті і як навчити дітей захищати себе.

Час читання: 10 хвилин або чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Відкрита мережа — небезпечна територія

На жаль, це правда, адже, переважно, діти вразливі, довірливі. Тому їм легше завдати шкоди. При чому трігером може стати будь що, адже у вільному доступі до інтернету зустрічається усе, навіть найжахливіші у світі речі, такі як жорстокість, насильство etc. З цієї причини батькам вкрай важливо знати, чим саме їхня дитина займається у сітці. Тому що неконтрольований доступ до відкритої мережі може мати невиправні наслідки.

Ризики в інтернеті для дітей

Існує низка ризиків, що представляють собою найбільшу небезпеку для дітей у “всесвітній павутині”.

Кібербулінг

Однолітки нерідко поводяться жорстоко один з одним як у реальному житті, так і в інтернеті. При чому у другому випадку це явище зустрічається набагато частіше, адже так легше уникнути покарання. Саме це називається кібербулінгом, коли відбувається відверте цькування, приниження, знущання і залякування. Подібне психологічне насильство є серйозною загрозою для нормального психічного стану дитини. Воно призводить до сильної тривоги, почуття безвиході і, як наслідок, до глибокої депресії і навіть до самогубства. При наявності беззаперечних доказів, подібні інформаційні атаки караються на законодавчому рівні. Треба розуміти всю серйозність проблеми і вчасно звернутись до правозхисників.

Неприйнятний контент

Існує багато сайтів із сумнівним контентом, які пропагандують жорстокість, екстремізм, наркотики, алкоголь та інше. Подібна інформація може спричинити появу комплексів і психічних розладів в тих, хто ще замалий для його усвідомленого сприйняття. Звичайно, що заборонена інформація викликає інтерес підлітків, але вона повинна подаватися у правильній формі під контролем дорослих. Для цього існує функція “батьківський контроль” на комп’ютері та мобільних пристроях. Як скористатися нею  на Windows 10:

  1. У пошуковому меню оберіть “Змінити параметри Облікового запису” і перед вами відкриється віконце “Параметри”.
  2. Потім послідовно виконайте наступні кроки: “Сім’я та інші користувачі” — “Додати користувача для цього комп’ютера”.
  3. Створіть профіль вашої дитини, привязавши свій емейл.
  4. Підтвердіть дію через лист, який надійшов на вашу електронну пошту.

Щоб застосувати “батьківський контроль”, необхідно створити новий профіль користувача, діяльність якого буде контролюватися. Дана функція не розповсюджується на локальні облікові записи.

Трішки простіше із мобільними девайсами: завантажте відповідний застосунок, встановіть його, за потребою, авторизуйтеся, створіть пін-код і користуйтеся. Можете налаштувати необхідні фільтри, які контролюватимуть контент з віковими обмеженнями тощо.

Шахрайство

Дітям ще бракує досвіду, щоб визначити злодіїв у мережі. Обманним шляхом, в них можна дізнатись будь-яку приватну інформацію: номери телефонів, реквізити платіжних карток, коди підтвердження з SMS та інше. Тому пильнуйте за дитячою діяльністю в інтернеті!

Цікаво на тему: Як розповісти дитині про гроші та навчити раціонально їх витрачати?

Ігри і квести

Окрім того, що відеоігри затягують у віртуальний всесвіт, заважаючи навчанню або дозвіллю, вони нерідко включають жорстокі або сексуальні сцени, які протипоказані неповнолітнім. Також, граючи в режимі онлайн, можна наразитися на кібербулінг. Ще більш небезпечними вважаються азартні ігри, які активно рекламуються на багатьох сайтах. Те ж саме стосується небезпечних челенджів, що запускаються соціальних мережах і несуть безпосередню загрозу здоров’ю і життю. Спробуйте сформувати корисні звички використання девайсів: розкажіть про відповідальне ставлення до них і чому важливо обмеження часу на перебування у цифровому середовищі.

Ми розглянули найрозповсюджені ризики, проте далеко не всі, адже вони існують у великій кількості і їх майже неможливо перелічити. Кожен з них здатен вкрай негативно впливати на психічний, емоційний і фізичний стан дитини, незалежно від її віку. Як діяти дорослим, щоб вберегти своїх малюків від такої небезпеки? Існує універсальна низка правил.

Правила безпеки в інтернеті, про які варто знати дитині

Докладно поясніть дитині наступні правила, які стосуються використання мережі:

  • нікому не давати паролів від соціальних акаунтів, електронної пошти, банківських застосунків тощо;
  • не ділитися приватною інформацією із незнайомцями у чатах, мессенджерах;
  • не реагувати на образливі повідомлення і коментарі на свою адресу і повідомляти про це дорослим;
  • сповіщати батьків про небезпечні ситуації, наприклад, непристойні пропозиції, обмін файлами або погрози;
  • не домовлятись онлайн про зустрічі з незнайомцями в реальному житті;
  • не розповсюджувати персональні фото або світлини своєї родини;
  • суворо не надавати інформацію щодо банківських карток, рахунків, особливо, номери карток, терміни дії та секретний код на звороті;
  • не повідомляти ніяких SMS-підтверджень;
  • не встановлювати незнайомі програми за посиланнями від друзів або інших людей;
  • не переглядати контент за отриманими посиланнями;
  • не реагувати на спам-розсилки.

Наостанок хотілося б порадити батькам разом з дитиною підвищувати обізнаність користування мережею. Так ви зможете налагодити довірливі стосунки один з одним і вашій дитині не буде сенсу щось від вас приховувати. Користуйтеся “батьківським контролем”, оновлюйте антивірусні програми і складіть список перевірених сайтів і каналів, які може вільно відвідувати дитина. Одним словом, сформуйте власний інтернет-простір, що нікому не зашкодить.

Буде цікаво почитати:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-13-ідей-листівок-для-мами-своїми-руками
4 Березня / 2024 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток