Як нічого не пропустити: розвиваємо увагу дитини на прогулянці

Прогулянка на свіжому повітрі з дитиною — найкращий засіб від туги та занепокоєння. А ще це чудова можливість навчити малюка чогось нового, наприклад, розвинути його уважність. Це важливе вміння, яке, разом із пам’яттю та логікою, дозволяє ухвалювати правильні рішення в конкретних умовах. Урізноманітніть свої прогулянки декількома іграми-вправами, і вони стануть цікавим і корисним спільним дозвіллям. Але не забувайте, що під час карантину прогулянки на майданчиках та у парках заборонені! Тому бережіть ваше здоров’я та проводьте час на вулиці подалі від людних місць. 

Як організувати корисну й цікаву прогулянку для дитини

Багато мам, бабусь і нянечок грішать тим, що прогулянка з дитиною 3-7 років обмежується відвідуванням ігрового майданчика, де діти займаються своїми справами в пісочниці або в «містечку», а жінки сидять на лавці, спілкуючись з іншими мамами.

Але за нинішніх карантинних обмежень таке проведення часу стало небезпечним, а виходити на прогулянку однаково потрібно. Щоб вона зі щоденного обов’язку перетворилася на цікаве дозвілля, рекомендуємо:

  1. Заздалегідь придумати кілька піших маршрутів тривалістю від 30 до 60 хвилин (залежно від віку дитини та погодних умов).
  2. Вибрати об’єкти для тривалого спостереження: кілька дерев і кущів, рослини на клумбі тощо. Дитині буде вкрай корисно день у день стежити за їхніми змінами: зростання листочків, цвітіння, плодоношення, зміна забарвлення листя, в’янення. Вдома «підопічних» можна малювати. Дорослим варто згадати або знайти цікаву інформацію про рослини в інтернеті та поділитися нею з дитиною. Наприклад, молоде листя кропиви та кульбаби не тільки їстівне, але й украй корисне, а листя подорожника вміє зупиняти кров і дезінфікувати садна.
  3. Враховуючи характер та інтереси дитини, скласти власний каталог ігор-вправ для розвитку різних характеристик уваги, які можна виконувати вдома і на вулиці.

Крім цього, напередодні кожної прогулянки на свіжому повітрі підготуйте одну цікаву тему для обговорення з дитиною 6-7 років, а для дітей 3-5 років — захопливу розповідь або казку, яку можна слухати ідучи.

Как организовать полезную и интересную прогулку для ребенка

Приклади ігор-вправ, які розвивають увагу

Пропонуємо додати у вашу скарбничку кілька ігор, які допоможуть розвивати різні характеристики уваги під час прогулянки пішки.

«Порахуй, скільки?»

Ця гра-вправа спрямована на розширення обсягу уваги. Вона не вимагає попередньої підготовки, але потрібні увага і фантазія батьків.

Дітям, які почали вчити алфавіт, буде цікаво шукати певну букву в магазинній вивісці. Також можна попросити дитину перерахувати назви навколишніх предметів із конкретною буквою/звуком. Наприклад, «р» — дерево, трава, паркан, дорога. Дітей старшого віку можна попросити перерахувати предмети та частини природи певного кольору, наприклад, «білий» — хмари, ніжки садової лавки, бордюр, вишневий цвіт. До речі, таке перерахування ще й розширює словниковий запас дитини.

Для дітей від 5 років підійде такий варіант гри. Вийшовши з двору, поставте питання: скільки машин стоїть у дворі та якого вони кольору (можливо, якої марки)? За допомогою таких завдань можна розвивати не тільки обсяг уваги, а й пам’ять, якщо ставити питання не відразу після події, а почекати кілька хвилин. Але робити це потрібно, коли дитина вже навчиться звертати увагу на деталі. Зазвичай для цього потрібно від 3 до 6 місяців.

«Маяки-плутанини»

Підходить для дітей від 3 років. Безпосередньо перед виходом із дому визначте з дитиною правила, які діятимуть саме сьогодні. Наприклад, якщо під час прогулянки ви піднімете праву руку вгору, вона повинна зупинитися і присісти. Почувши слово «вперед», почати йти спиною вперед, а за командою «назад» починати рухатися як зазвичай. А якщо ви нахилитеся або присядете, дитина повинна почати підстрибувати на місці. Команд-маячків для переплутаних дій безліч, тому ця гра універсальна й ніколи не набридає.

Крім цього, «Маяки-плутанини» — це чудова можливість урізноманітнити неспішну прогулянку різними фізичними вправами.

Це можуть бути присідання, випади, стрибки, підскоки, човниковий біг на дистанції до 3-5 метрів, біг навколо вас, обертання на місці або утримання рівноваги, стоячи на одній нозі (чапля, ластівка).

«Хрестики-нулики» + «Класики»

«Хрестики-нулики» — ще одна гра, яка, з одного боку, розвиває увагу і вчить прораховувати дії наперед, а з іншого — дає можливість і дитині, і батькам фізично «розім’ятися». Для гри потрібні 2 крейди та рівна асфальтована поверхня.

Примеры игр-упражнений

Як грати в неї, знають усі дорослі, адже їх вчили цього в дитинстві. Тепер настав час передати знання своїй дитині. Погравши з нею кілька тижнів у звичайний варіант «Хрестиків-нуликів», можна поєднати його з грою в «Класики». Намалюйте розмітку так, щоб, ставлячи свій значок, доводилося перестрибувати з одного квадрата в інший. Згодом ускладнити гру можна введенням 16-клітинного поля.

Діти також чудово сприймають введення різних стилів стрибків: з двох ніг на дві, з однієї на ту саму, з однієї на іншу, спиною вперед, боком, з присіду в присід. Можна також переходити з квадрата у квадрат, наприклад, навпочіпки або стрибаючи як зайчик.

Гуляєте, фантазуйте, уважно за всім спостерігайте та отримуйте задоволення! Веселих і цікавих вам прогулянок!

30 Березня / 2020 Виховання і розвиток

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Алена

    Интересная статья! Спасибо

  2. Алена

    Познавательная статья! Спасибо

Рекомендовані статті
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток
Благодійність