Психологія дитячого малюнку

Зрозуміти внутрішній світ маленької дитини надзвичайно складно. Адже малята ще не вміють говорити й не можуть розказати про свої переживання та емоції. А чи знаєте ви, що про все це та трошки більше можна дізнатися з дитячого малюнку? Психологи стверджують, що навіть звичайна «мазня» здатна розповісти чимало про свого автора. Якщо ви бажаєте краще пізнати власного малюка, пропонуємо разом із нами дізнатись, що таїться у роботі маленького художника.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Психологія дитячого малюнку

Що несе в собі дитячий малюнок

Малювання – це гра, забава, творчість, мистецтво, спосіб самовираження… Як різновид діяльності, воно є абсолютно універсальним, адже підходить представникам будь-якої вікової категорії. І якщо дорослі зображують щось цілком осмислено, дітки найчастіше переносять на папір свої емоції, бажання, знання. Найменші й зовсім не замислюються про психологічний зміст майбутньої картини, а просто малюють для задоволення – як то кажуть, що забажає душа.

Що несе в собі дитячий рисунок

Що дає малювання дітлахам? Перш за все, воно благотворно впливає на розвиток психомоторики та мовлення, тренує пам’ять, увагу, фантазію та зароджує творчі здібності. Навіть найестетичніші маляки здатні показати рівень розвитку дитини, її емоційний стан і особливості характеру.

Цікаво по темі: Як вибирати розвиваючі іграшки для дітей різного віку

Малюнок – дзеркало дитячих страхів та фантазій

Коли малюка щось турбує, він не завжди буде розповідати про це батькам. Ця задача значно ускладнюється, якщо дитинка ще не вміє розмовляти. На щастя, олівці, фломастери, фарби та альбоми є у кожному домі, а займатись малюванням полюбляють практично усі підростаючі бешкетники.

Малюнок дитячі страхи та фантазії

Психологи кажуть, що малюнок – це ніби як підпис дитини, це частинка її самої. Він відображує її відношення до життя, показує власний стиль. І навіть будучі дорослими, більшість людей без проблем знайдуть саме свій дитячий малюнок серед десятків схожих.

Цікаво по темі: Анти-ТОП порад для батьків: чого не можна робити, якщо хочете виховати щасливу дитину

Дитяча картина – це ціла історія

Якщо ваше маля не майбутній Пікассо, зрозуміти зміст його малюнків часом надзвичайно складно. Проте, це зовсім не означає, ще сенсу в них немає. Навіть навпаки, спитавши дитину, що саме вона намалювала, ви безперечно дуже здивуєтесь тому, яку цікаву та змістовну історію несе зображення. Інколи діти малюють те, що їм прийшлось пережити, інколи вони фантазують на тему улюблених героїв. Хоч би що там було, малюнок маленької дитини – це завжди щось більше, аніж звичайна різнокольорова картинка.

Дитяча картина

На що звернути увагу, щоб правильно «прочитати» малюнок дитини

Батькам надзвичайно важливо знати та розуміти, що шедеври їх дитини – це розповідь про життя маленької людини, про її відношення до оточуючих, про страхи та бажання. Втім, одного цього розуміння замало, адже необхідно ще усвідомити, як правильно зробити розшифровку малюнка або каракулів. Тож, які значущі моменти можна виділити в дитячій картині?

Клуб Щаслива мама инстаграм

Кольорова гама

Традиційно вважається, що колір, який найчастіше використовує малюк у своїх малюнках, є найважливішим показником його емоційного стану. Принаймні, деякі матусі у цьому просто впевнені, тому починають негайно бити тривогу, коли бачать, що чорний або червоний колір переважають у творчості дитини.

Кольорова гама малюнка

Любі матусі, заспокойтесь! Усі ці методи виявлення порушень у розвитку малюка є непрямими та здатні вказувати лише на ознаки. Втім, прислухатись до них все ж таки варто.

  • Червоний колір каже про емоційну напруженість та роздратованість дитини.
  • Чорний може вказувати на наявність прихованої депресії.
  • Синій – ознака спокою та впевненості у собі.
  • Зелений – відчуття надійності й безпеки.
  • Жовтий – свідчить про гарний настрій, позитивні емоції.
  • Рожевий – ніжність, чутливість.
  • Сірий – пригніченість, тривожність, очікування чогось небезпечного.

Кольори на малюнку

Аналізуючи малюнок малюка, зверніть увагу не тільки на домінуючі кольори, а й на ті, які використані недоречно. Якщо дитина навмисне малює щось абсолютно іншого кольору, це може вказувати на її відношення конкретно до цього предмету або людини.

Також, не забудьте потурбуватись про те, щоб у малюка був достатній вибір кольорів. Інколи потрібні олівці чи фломастери ламаються або губляться, і у дитини просто немає іншого виходу, як використовувати тільки ті кольори, які залишились.

Зверніть увагу і на те, чи використовує маля усю палітру, або його малюнки обмежуються лише кількома кольорами. Бідність гами може вказувати на астенію, втомленість та байдужість.

Про що розкаже дитячий малюнок

Сюжет малюнку

Батькам, що бажають краще пізнати своє дитя за допомогою малювання, варто врахувати не тільки кольоровий аспект, а й зміст малюнка. Дітки найчастіше малюють будиночки, людей, птахів, тварин, дерева, квіти, сонце. Якщо більшість картин – лише пейзажі, на яких немає живих істот, це може вказувати на замкнутість, недостачу спілкування. Велика кількість страшних і неприємних об’єктів каже про сильну внутрішню напругу маленького художника. Якщо малюнок сім’ї – один з найчастіших шедеврів юного художника, то це говорить лише про міцний зв’язок в родині, дитина відчуває підтримку та вашу любов. Помітивши відсутність когось з членів родини, слід замислитися, адже це може говорити про образу, нестачу уваги й не тільки.

Коли дитина старанно малює портрет когось з родини або друзів, то це вказує на велике значення цієї людини для малечі.

Сюжет малюнку

Якщо придивлятися до частин тіла, на яких було зроблено акцент, можна виділити наступне:

  • великий рот – часті зауваження, можливо, підвищення голосу;
  • відсутність рота – скритність почуттів;
  • намальовані зуби – ознака агресії;
  • великі очі – страх, маленькі – скритність;
  • довгі руки – означають владну людини, домінантність і навіть психологічний тиск. Короткі руки – внутрішня невпевненість, слабкість;
  • довгі ноги – амбітність, жага бути лідером та незалежним.

Частини тіла на малюнку

Намагаючись проаналізувати малюнок, дивитися на нього потрібно повністю, а не виділяти лише те, що попалося на очі.

Розмір малюнку

Нормою вважається, коли найголовніший об’єкт малюнку займає приблизно дві третини листа паперу. Коли ж зображення людини або тварини захоплює усю площу малюнка чи взагалі не влазить, це може навести на думки про те, що малюк в цей час знаходиться у стресовому або тривожному стані. Водночас такі картини є характерними для гіперактивних та імпульсивних малят. А от занадто маленький малюнок може вказувати на низьку самооцінку.

Розмір малюнку

Цікаво по темі: Звичайні діти: чому не потрібно вимагати від дітей видатних талантів

Натиск на олівець

Натиск на інструмент малювання є важливим показником психомоторного тонусу дитини. Так, слабкий тиск каже про боязкість та пасивність. Якщо лінії весь час стираються – це вказує на емоційну нестійкість, відчуття тривоги. Жирні контури та сильний натиск, від якого рветься папір, можуть говорити про напруженість, агресивність, конфліктність та збуджений стан.

Натиск на олівець

Психологія дитячого малюнку – це ціла наука, яка цікавить багатьох спеціалістів. Батькам малюків варто розуміти, що робити якісь значущі висновки за допомогою лише цього метода не варто. Проте, аналіз значення малюнків – це прекрасний спосіб глибше пізнати думки своєї дитини й, можливо, познайомитись з нею ближче як з особистістю. Потурбуйтесь про те, щоб малювання в якості прийому розвитку було обов’язково присутнім в житті вашого чада.

І нехай ви не плануєте виростити відомого художника, цей різновид мистецтва не буде ніколи зайвим. Тож бажаємо, аби у ваших родинах завжди панувало взаєморозуміння, і зовсім не важливо, які методи ви використовуєте для його досягнення!

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA