11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною

Батькам подобається пишатись своєю дитиною та її успіхами. І нерідко вони прагнуть дати малечі можливості, яких не мали самі. Наприклад, знати англійську або іншу іноземну мову з дитинства, а не опановувати її з нуля у дорослому віці. Але коли варто починати та як зробити це ненав’язливо? Які ефективні методики допоможуть зацікавити школярів або навіть дошкільнят? Зібрала для тебе добірку способів у цій статті EVA Blog! Зберігай посилання та не забудь натиснути вподобайку. Вони дуже надихають ділитись цікавим контентом!

ефективні методики

Особливості вивчення мови, що впливають на ефективність

Перш ніж розбирати ефективні методики вивчення іноземної мови, пропоную подивитись, як дитина опановує рідну. 

Як дитина вчить рідну мову?

До двох років мозок малечі вчиться розрізняти та імітувати звуки, які вона чує. В родинах білінгвів,  в яких батьки мають дві різні рідні мови, діти в цей період вчаться розрізняти обидві. Закладаються основи мовного ядра. Поступово діти повторюють все більше слів та фраз, розширюють поняття, які можуть назвати. Формується перше коло словникового запасу. В цей час мозок активно розвивається, слова прив’язуються одразу до візуала. В підлітковому віці процес сповільнюється.

Як дитина вчить рідну мову

Цікаво на тему: Чому дитина не говорить: причини проблеми та що робити

Коли починати вчити іноземну мову?

Аналогічно можна пропрацювати й процес вивчення іноземної мови з нуля. Варто назначити, що будувати одночасно два мовних ядра може бути складно. В дорослому віці бажано розділити їх в часі, а от діти швидше схоплюють. Тож починати вчити іноземну мову, наприклад, англійську, можна одразу після того, як малеча почне базово говорити рідною, в 1,5-2 роки. 

вивчення іноземної мови з нуля

Не став одразу грандіозних цілей перед собою та дитиною. В цей період лише стартує формування мовного ядра. Чітку структуру речень зарано очікувати. До того ж можуть траплятися курйози мішанини слів рідної української та іноземної мов. Але заспокой нервове відлуння ідеаліста в собі. Вільне спілкування мовою важливіше ідеальної граматики, якою не користуються. 

Не став одразу грандіозних цілей

Якщо ж такий ранній початок не до вподоби, в тебе є період з 3 до 9 років. Але стартувати точно треба до десяти. Адже в цей період вивченню сприятимуть природні процеси розвитку мовленнєвих центрів у мозку. 

Цікаво на тему: Роль сім’ї у вихованні дитини

Що об’єднує ефективні методики вивчення мови з нуля?

Головна фішка ефективного вивчення мови з нуля у дитячому віці: це має бути розвагою, а не повинністю. Коли опанування слів стає ненав’язливою та цікавою частиною гри, дитина не відчуває супротив, що батьки її щось змушують робити. Процес навчання стає бажаним та приємним. 

Процес навчання

Ось ще кілька порад для підвищення ефективності: 

  1. В дитини короткий фокус уваги, її нервова система ще не налаштована тривалий час сприймати інформацію. Діти швидко перемикаються. Тож час вивчення нового має бути дозованим. 
  2. Під час вивчення важливо брати лексику, яка або зрозуміла за віком, або стосується сфери інтересів дитини.сфери інтересів дитини
  3. Не лякай помилками. Вони — частина процесу. Носії теж не завжди граматично правильно висловлюються. Важливо сформувати у дитини звичку використовувати мову без страху помилки. 
  4. Вчи зі школярем англійську чи іншу іноземну мову систематично. Привчай, що це органічне й цікаве заняття. Вчи іноземну мову систематично
  5. Використовуй формат гри. Не перетворюй навчання для малечі на серйозне, нудне заняття. Наприклад, дошкільнятам слова англійською може казати улюблена іграшка. А школярів зацікавить формат настільних ігор. 
  6. Додавай до слів емоційну прив’язку. Але для цього потрібно й самій мати хоча б базовий рівень. Додавай до слів емоційну прив’язку
  7. Не поспішай вчити одразу багато слів, краще частіше повторюй з дитиною невеликий набір, щоб він гарно закріпився у пам’яті. Але процес закріплення слів має бути приємним, бо позитивне сприйняття ефективніше. 
  8. Краще займатися по 5-10 хвилин в день, ніж ударно працювати раз на тиждень та відбити тим самим бажання вчитися.Краще займатися по 5-10 хвилин в день
  9. Не забувай позитивне підкріплення: обов’язково хвали дитину за зусилля та успішне використання слів.

Цікаво на тему:  Батьківські послання: як те, що ви говорите, впливає на майбутнє дитини?

Способи вивчення мови з нуля з дошкільнятами

Як вже казала вище, початок опанування мови — це формування першого кола словникового запасу. Тож з дошкільнятами батькам варто сфокусуватися на накопиченні іноземних слів, які мозок прив’яже одразу до візуальних образів. Якщо батьки добре знають мову, то поки дитина сама не говорить, можна просто спілкуватися з нею англійською. 

формування першого кола словникового запасу

Далі поділюсь простими, але ефективними методиками, які допоможуть в ігровій формі зробити перші кроки у вивченні

Називай слова

Використовувати цей спосіб можна будь-де: вдома під час гри, на прогулянці, по дорозі у садок. Просто називаєш предмети або їх ознаки, коментуєш свої повсякденні дії англійською. Суть — накопичувати слова, запам’ятовувати образи, а не привчати до перекладу. Таким чином ти зануриш дитину в мовну середу. Вивчати слова краще тематичними групами. Завдання цього способу — поступово формувати активний словниковий запас.

Називай слова

Мультики англійською

Або іншою іноземною, яку хочеш вчити. Дитячі мультфільми достатньо прості й теж допомагають формувати зв’язку “візуальний образ – назва”. Зовсім малюк може і не помітити, що мультик іноземною мовою. Коли стане старшим, вмикай знайомі серії англійською. А ми ж знаємо, як діти люблять по колу одне й те ж переглядати. 

Але не переводь повністю весь контент на іноземну. Має бути й період завчити слова українською, щоб розуміти їх зміст. 

Мультики англійською

Цікаво на тему: Як допомогти дитині перестати соромитися

Співай пісеньки

Короткі, прості англомовні пісеньки вивчиш і ти, якщо не знаєш мови, та зможеш наспівувати з дитиною. Веселим мотивом легко зацікавити, а часте повторювання сприятиме запам’ятовуванню. 

Співай пісеньки

Читай книжки англійською

Вибирай прості, базові видання з гарними картинками. Використовуй їх ненав’язливо, лише коли такий контент заходить дитині. Це ефективна методика запам’ятовувати не лише звучання слів, а і їх написання, бо працює фотографічна пам’ять. 

Читай книжки англійською

Гра з повітряними кульками

Цей спосіб перш за все сприятиме вивченню кольорів або чисел. Візьми кілька кольорових кульок або м’ячиків. І перекидайтесь ними з дитиною. Коли торкаєшся кульки називай її колір або число, скільки разів відбила його. Теж саме в свою чергу робить дитина. Коли словниковий запас буде більше, можна модифікувати гру. І, наприклад, називати при ударі по кульці овоч або фрукт. 

Гра з повітряними кульками

Іграшка-іноземка

Ефективна методика створення емоційної прив’язки. Уяви з дитиною, що іграшка — справжня іноземка, і розуміє лише англійську мову. Вона називатиме предмети та допомагатиме в ігровій формі вивчати слова. 

Іграшка-іноземка

Цікаво на тему: Чим зайняти дитину вдома: 7 найкращих дитячих хобі

Ефективні методики вивчення мови зі школярами

Вибір ефективної методики вивчення мови зі школярем залежить від того, чи створювали батьки базу у дошкільному віці. Якщо ні, то способи, описані вище, стануть гарним початком. Якщо ж певний словниковий запас вже є, можна поглиблювати й розвивати базу.  

Використай слово

Вибираєш слово,  вішає стікером на холодильник. І раз за день всім членам родини треба використати його у реченні. Не обов’язково, щоб фраза була повністю англомовною, але слово в ній має бути доречним. Ця вправа корисна не тільки для дитини-школяра, а й щоб свій рівень мови підтягувати. 

Використай слово

Цікаво на тему: Життя у форматі 4К для покоління Альфа

Як ще?

Зі школярами молодшого віку можна йти вулицею, робити повсякденні справи, вказати на якийсь предмет та запитати “А як ще можна це назвати?” Звісно, батькам треба й самим підготуватися та знати значення слів. 

Як ще?

Настільні ігри

Класний варіант сімейного тімбілдінгу та й просто приємного проведення часу з дітьми. Це можуть бути настільні ігри на пояснення слів типу Еліасу або “Хто я?”, на написання типу Ерудита, стратегії з англомовними картками. До речі, в асортименті eva.ua ти можеш придбати наступні цікаві варіанти:

  1. Danko Toys Супер лото Абетка, українською та англійською мовами.
  2. Настільна гра-пазл Danko Toys Logic Alphabet.
  3. Гра англійською Strateg The time of legends.
  4. Настільна гра Strateg Business men.

Настільні ігри

Онлайн розваги англійською

Переведи всі налаштування гаджета школяра на англійську, і багато системних слів він вивчить непомітно. Хоче мультики або ігри понад відведений час? Без проблем, але лише англійською. Серед застосунків спробуй зацікавити тими, що допомагають вчити мову в ігровому форматі. 

Окрім того, показуй дитині цікаві матеріали, яких немає рідною мовою. Наприклад, англомовні комікси або відео про улюблений гурт. 

Онлайн розваги англійською

Цікаво на тему: Гаджети та безпека в інтернеті для дітей та підлітків: як навчити захищатися?

Розповідай історії

Цей спосіб я використовую навіть в дорослому віці. Знайшла у Tik-Tok профілі, де автори пояснюють не просто значення слова, а й особливості його походження, чому саме так звучить. Такі історії цікаво слухати та добре запам’ятовувати. Вони допомагають вибудовувати асоціації. 

А ще прикольна ідея — писати записки іноземною від імені чарівних істот, робити це частиною квесту. Ще один спосіб створити довкола слова історію та додати емоційної прив’язки.

Розповідай історії

Цікаво на тему: Як допомогти дитині стати самостійною?

Ефективне вивчення мови зі школярем або дошкільнятами має бути регулярним, короткими проміжками, у форматі ненав’язливої гри. Важливо формувати стан “Ми просто так живемо, використовуємо як другу мову англійську”. 

Як бачиш, більшість цих ефективних методик  вивчення мови з нуля пов’язана з розвитком словникового запасу та навичкою вільно використовувати знання. Звісно, тривожна частина твоєї особистості може хотіти від дитини одразу ідеальної конструкції речень. Бо “як же так, не можна робити стилістичні помилки”. Але погодься, щоб завести друзів під час поїздки за кордон або базово пояснити свої потреби, важливіше мати широкий словниковий запас. Тоді хоч і з плутаниною в часі, а свого можна добитися. На цій базі значно легше потім разом з вчителем допрацювати граматичні тонкощі. Тож основна задача батьків — допомогти ненав’язливо зацікавитись мовою.

 

Читайте також:

26 Березня / 2024 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки