Як допомогти дитині перестати соромитися

У дитинстві ми всі соромилися. Це природно, адже в нас не було потрібних комунікативних навичок і життєвого досвіду, на який ми могли б спертися в тих чи інших обставинах. Тож усе, що залишалося, це опускати очі й ховатися за маму, якомога далі від сторонніх поглядів і нав’язливих запитань. Сучасним дітям простіше адаптуватися в соціумі завдяки тому, що вони постійно перебувають в інформаційному середовищі: соцмережах, онлайн-іграх тощо. Але це не означає, що вони не можуть бути сором’язливими. Це може бути пов’язано з чутливою психікою, темпераментом або перенесеними психологічними травмами. Якщо над цим не працювати, то надалі сором’язливість може сильно ускладнити життя. Далі я розповім, як делікатно і грамотно допомогти дитині подолати сором’язливість.

Час читання: 2 хвилини та сендвіч з арахісовою пастою 🥪

статья доступна на русском языке

Чи погано те, що дитина соромиться

Чи погано те, що дитина соромиться

Не погано, це лише адаптивна поведінка в спробі пристосуватися до ситуації. Частіше сором’язливість свідчить про надчутливість — особливість нервової діяльності, пов’язану з підвищеною тривожністю, сильно розвиненою емпатією і схильністю до самокопання. Кажуть, що дівчатка більш схильні до сором’язливості, ніж хлопчики, але думаю, що стать дитини не відіграє такої вже великої ролі, особливо в ранньому віці. Скоріше, причина в дискомфорті, заподіяному маленькій людині, тому батьки зобов’язані допомогти їй впоратися з будь-якими незручностями.

Шукай EVA Blog в Instagram

Причини сором’язливості в дітей

Причини сором’язливості в дітей

За сором’язливістю можуть стояти різні стани, наприклад:

  1. Чутлива нервова система. Надчутлива дитина може часто відчувати напругу і стрес у людних місцях або від надлишку вражень.
  2. Брак навичок соціальної взаємодії, коли складно розуміти людські емоції, сигнали або мотиви й це стає причиною неправильної реакції на них.
  3. Травматичний досвід. Помилившись одного разу, дитина може довгий час соромитися повторити це знову.
  4. Підвищена тривожність — одна з найпоширеніших психологічних проблем, що трапляється в дітей і дорослих.
  5. Різкі зміни в житті, як-от розлучення, переїзд або зміна школи, що дезорієнтують і сильно впливають на процес взаємодії з оточенням.
  6. Завищені вимоги, насамперед з боку батьків, за яких дитина боїться не виправдати очікувань.
  7. Різні види аутизму, від яких безпосередньо залежать комунікативні навички.

Дізнайся: Анти-ТОП порад для батьків: чого не можна робити, якщо хочете виховати щасливу дитину

Як допомогти дитині подолати сором’язливість

Як допомогти дитині подолати сором’язливість

Важливий момент: потрібно чітко розуміти, що причинами є не особливості психіки дитини чи психологічна травма. Бо в цих випадках краще одразу звернутися до фахівця. В іншому батьки можуть самі надати підтримку і допомогти позбутися дискомфорту, розвиваючи в малюка чи підлітка позитивне ставлення до життя і до себе зокрема.

Робота над самооцінкою

Робота над самооцінкою

Подолати свою невпевненість дитині допоможе почуття захищеності. Для цього важливо побудувати довірливі стосунки в сім’ї, щоб вона не боялася і могла вільно поділитися своїми проблемами та переживаннями. Батьки мають бути уважними, проявляти співчуття і приймати свою дитину такою, якою вона є, не намагаючись її переробити. Важливо хвалити її за досягнення, а якщо потрібне зауваження, то робити це потрібно конструктивно, обдумано і не піддаючись емоціям.

Дізнайся: Кричати чи пояснювати: обирати вам

Набуття позитивного досвіду

Набуття позитивного досвіду

Якщо дитина успішно справляється із завданнями в школі або по дому, її необхідно за це схвалювати. Таким чином позитивний досвід буде накопичуватися і людина поступово почне набиратися впевненості в собі. У процесі набуття необхідних навичок знижуватиметься рівень тривожності. Також корисно розширювати кругозір дитини: заохочувати захоплення, знаходити нові джерела натхнення і творчості. Словом, коли є успішний досвід, то невпевненість, замкнутість і скутість минуть самі собою.

Дізнайся: Чи потрібно заохочувати дитину: правильні методи схвалення

Розвиток активності та самостійності

Розвиток активності та самостійності

Мати власну думку, це одна справа, а от уміння відстояти її, це вже завдання із зірочкою, особливо для сором’язливих людей. Тож що раніше привчати дитину ухвалювати рішення та бути за них відповідальною, то швидше можна розвинути в ній самостійність та впевненість. Слід пояснювати причини вчинків і почуття інших, щоб вона розуміла, чому люди поводяться так чи інакше. Це можна робити в ігровій формі або читаючи тематичні книжки, розбираючи й обговорюючи почуття їхніх персонажів.

Дізнайся: ТОП книг для розвитку емоційного інтелекту дитини

Досягнення успіху в житті

Досягнення успіху в житті

Кожному з батьків хочеться сказати: ніколи не сумнівайтеся у своїх дітях, якими б вони не були. Сором’язливість зовсім не означає відсутність потенціалу, лідерських якостей або успішності. Кожен може знайти своє місце в житті, якщо зосередитися на своїх стильних сторонах. Головне, не тиснути на дитину, а ненав’язливо скеровувати та підтримувати в її починаннях.

Резюмуємо

Резюмуємо

Сором’язливість — це невпевненість у будь-чому, яка веде до сильних переживань. Від цього дитина не відчуває всієї повноти життя, тому що перебуває в постійній боротьбі зі своїми комплексами та тривогами. Тому вкрай важливо вчасно звернути на це увагу, надавши свою допомогу та підтримку. Що раніше почати над цим працювати, тим швидше малюк адаптується до життя, набереться впевненості та набуде позитивного досвіду, який приведе його до успіху.

Читай більше про розвиток:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті