ТОП-книг для розвитку емоційного інтелекту дитини

Говорити, лічити, писати, читати, вивчати іноземну мову. Чи не від самого народження дитини батьки ставлять собі за мету якомога якісніше займатися інтелектуальним розвитком малечі. Ми пишаємося, коли у три роки наш син чи донька можуть безпомилково лічити до 10 або назвати всі відомі кольори англійською. Та чи приділяємо ми достатньо часу для того, щоб потурбуватися про розвиток емоційно здорової дитини?

Емоційний інтелект — одна з ключових навичок 21 сторіччя. Про її важливість говорять світові експерти з педагогіки, психології, соціології та навіть бізнесу. У чому особливість цієї навички?

Емоційно здорова людина вміє:

  • розпізнавати власні почуття й скеровувати їх собі на користь;
  • не пригнічувати, не приховувати, не виплескувати емоції на себе та оточуючих;
  • поважати почуття та настрій інших, вибудовувати стосунки у колективі тощо.

Ми разом з видавництвом 4Mamas підготували добірку книг з розвитку емоційного інтелекту дітей від самого народження й до підліткового віку.

«Дитина у світі емоцій», автор Марія Малихіна

Чи знали ви, що перші емоції малюка закладаються ще від внутрішньоутробного життя? А те що істерики — це не завжди примха, а спроба малечі розповісти про свої почуття? Ця книга допоможе батькам зрозуміти природу емоцій та те, як вони впливають на життя дитини.

Емоції визначають, який темперамент буде у дитини, як вона знаходитиме друзів, як навчатиметься у школі, як реагуватиме на критику, як відчуватиме любов. Ми всі різні. Й наші емоції — це шлях до розуміння самих себе та оточуючих.

«Дитина у світі емоцій» — бестселер видавництва 4Mamas. Купити книгу ви можете тут.

«Як приборкати тигра», автор Морін Хілі

Книга, передмову до якої написав Далай-лама XIV. Він один з тих, хто наголошує на важливості розвитку емоційного інтелекту: в родині, дошкільному навчальному закладі, в школі й протягом усього життя.

Морін Хілі у своїй книзі ділиться не лише теорією, але й досвідом роботи з батьками та дітьми. Кожна ситуація взята з життя. У кожній ви можете пізнати себе чи свою дитину. Книга допоможе навчитися «чути» та «бачити» набагато далі, ніж зовнішні прояви почуттів у малечі. Діти не просто так сумують, гніваються, лінуються чи агресують. За цим стоїть певний збудник, який батьки навчаться знаходити, прочитавши цю книгу.

«Як приборкати тигра» містить найбільшу кількість вправ з емоційного інтелекту для дітей. Замовити книгу ви можете на сайті видавництва 4Mamas.

«Розвиток емоційного інтелекту», автор Анна Гресь

Як закласти перші зернятка вміння дружити у дитини 3–4 років? Як навчити бути впевненою у собі, долати страхи? Книга-тренінг «Розвиток емоційного інтелекту» допоможе у цьому.

На сторінках уміщено лише практичні вправи для спільного розв’язання дітей з батьками. Адже без допомоги дорослого малечі складно виявити найголовніше та дійти висновків. Загалом у книзі є чотири розділи: «Навчаємо спілкуватися», «Розвиваємо здорову самооцінку й впевненість у собі», «Допомагаємо дитині стати сміливою», «Розвиваємо уяву».

Книгу призначено для дітей 3–4 та 5–6 років. Усі завдання адаптовано до психологічного й розумового розвитку малечі певної вікової категорії. Замовити книги «Розвиток емоційного інтелекту» ви можете тут.

Читайте книги! Виховуйте щасливих та успішних дітей!

Цікаво по темі: ТОП книг, як розповісти дитині про гроші та навчити раціонально їх витрачати?

18 Листопада / 2021 Виховання і розвиток

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Остап

    Цікава стаття. Буду читати дані книги) головне щоб це була доказова література)

  2. Марта

    Моя улюблена фраза з книги « дитину потрібно спочатку прийняти — такою, якою вона є. І це прийняття має бути безумовним, як і любов»

  3. Максим

    Люблю читати книги про розвиток дітей та ігри з ними) Улюблена крига це Монтесорі 150 ігор)

  4. Катерина

    Необхідна література для кожної сім’ї з дітьми!
    Дуже хочеться правильно допомогти своїй 3-х річній доньці вчитися товаришувати!

  5. Інна

    Дуже гарні книги,не читали…але дуже хочемо прочитати.
    Гарно описані книги.

  6. Антонина

    Дуже хороші книги,з якими батькам буде набагато легше виховувати та навчати свого малюка).

  7. АЛЬОНА

    Це дуже класна література. З книгою “Дитина у світі емоцій” познайомилася у дитячій бібліотеці. Це справжній порадник для молодих, таких недосвідчених батьків, як я. У нас росте маленький активний хлопчик і його часто не можу зрозуміти. Не можу зрозуміти, що він хоче, чому так поводиться і що робити. Книга допомогла легше пережити ці скачки розвитку та кризові ситуації. Ти починаєш розуміти, що ти можеш бути неідеальною. І це нормально. Що таоіц дитині важлива спокійна мама і це найважливіше. Всім мамам терпіння і навчитися зрозуміти своїх крихіток.

  8. Альона

    Цікаве видання. З цією книгою познайомилася у нашій дитячій бібліотеці. Як для мами маленького активного хлопчика це дуже гарна книга. Рекомендую таку чудову підбірку для кожної матусі та татуся. Допоможе у вихованні вашого малюка

  9. Марія

    Дуже цікава інформація. Ми з малечею полюбляємо читати цікаві книги

  10. Інна

    Завжди хочеться дарувати дитині лише позитивні емоції але не завжди це виходить. Деколи бувають ситуації коли не знаєш як правильно реагувати. Дякую за цікаві статті, дуже корисна інформація.

  11. Юлія

    Якщо чесно, не задумувалась над цим питанням) а варто! Дякую за цікаву статтю!

  12. Світлана

    Обожнюю видавництво “4Mamas”, постійно читаю їх інстаграм. Завждибагато цікавої та корисної інформації для мам. Я доросла людина і не завжди мені вдається контролювати свої емоції. Нас виховували інакше, не всім батькам був час розуміти дитячі емоції.
    Намагаюся контролювати себе під час дитячих взривів емоцій. Вчуся контейнеруванню емоцій разом з дітьми. Старшій донечці 5 років і вона не зажди розуміє, що саме відуває і чому так реагує. Тому я намагюся пояснити та заспокоїти. З меншим трохи важче, бо він ще маленький. Проте дитячі конфлікти бувають. І в такі моменти тримати себе в руках найважче

  13. Марина

    Как же меня восхищают люди, которые сразу могут признать, что они расстроены, злы либо наоборот, радостны! Которые умеют слышать себя. Смотришь на них, и хочется брать пример. Круто, когда удается быть именно такими родителями!

  14. Станіслава

    Я вважаю, що багатьом батькам також варто перевірити, а чи вони самі добре розуміють свої емоції. Чи достатньо швидко помічають, коли зароджу.ються негативні емоції, чи вміють їх екологічно позбуватися. Тоді й дитині буде легше допомогти.

Рекомендовані статті