Як розповісти дитині про гроші та навчити раціонально їх витрачати?

Фінансова грамотність — навичка, яка входить до ТОП-10 найнеобхідніших у категорії soft skills. Що означає цей термін? Фінансово грамотна людина обліковує доходи, витрати та накопичення. Це людина, у якої завжди є «фінансова подушка» на 3 місяці, у разі втрати джерела доходів. Вона не буде брати кредити, не прорахувавши всі ризики та зваживши відсоткову ставку. Фінансово грамотна людина — фінансово незалежна. Вона може себе забезпечити.

Зазвичай ми вчимося раціонально користуватися грошима вже у дорослому віці. Набиваємо чимало ґуль, десь потрапляємо на гачок шахраїв, десь перевищуємо свої ліміти, витрачаючи більше, ніж заробляємо.

Але ми можемо вже сьогодні почати вчити наших дітей розпоряджатися грошима, щоб у майбутньому мінімізувати наявність тих помилок, яких припускалися ми, дорослішаючи. Видавництво 4Mamas створює книги для дітей та підлітків, що навчають заробляти, накопичувати та раціонально використовувати фінанси. З якого віку починати?

Фінансова грамотність для дітей 5–7 років

Так, перша книги із серії про фінансову грамотність адаптована до дітей віком від 5 років. Уже у цьому віці можна розпочинати говорити з дитиною на такі теми, як:

  •         Що означають гроші і потреби?
  •         Як дорослі заробляють гроші?
  •         Чому закінчуються гроші?
  •         Як зберігати гроші? Тощо.

Книгу рекомендовано читати дітям разом з батьками. До кожної теми запропоновано інструкцію для батьків, актуальну історію, завдання для дитини з наліпками.

Купити книгу «Фінансова грамотність для дітей 5-7 років».

Фінансова грамотність для дітей 8–10 років

У молодших класах дитина вже має мати певну суму кишенькових грошей, якою вона може розпоряджатися на власний розсуд. Тому у цьому віці варто заглибитися у тему фінансів.

Друга книга з серії щодо фінансової грамотності допоможе навчити дитину:

  •         Як самостійно заробити гроші?
  •         Як заснувати власну справу?
  •         Як зекономити?
  •         Як робити інвестиції та складати фінансовий план?

Так само, як і перша частина серії, у цій книзі запропоновано тематичну історію до кожного розділу та практичні завдання з наліпками.

Купити книгу «Фінансова грамотність для дітей 8-10 років» .

Фінансова грамотність для підлітків

Сучасні тинейджери проявляють чималу цікавість до теми грошей та заробітку. Вони шукають прості способи заробити власні кошти на літніх канікулах, цікавляться сучасними професіями, мріють якомога швидше стати незалежними від батьків.

Це гарна тенденція. Підлітки не бажають, щоб батьки забезпечували їх усе життя. Вони розуміють важливість пошуку власної справи. Тому Видавництво 4Mamas створили дві книги, які навчать дітей 12+ основ підприємництва, інвестицій та фінансової грамотності.

«Як перетворити сотню баксів на мільйон доларів» — це ціла енциклопедія про основи фінансів. Книга розповідає історії успішних людей, дієві кейси та покроковий план дій до свого першого мільйона. Усередині книги додано чимало готових планів, які потребують лише невеличкого доопрацювання:  «Влаштуйся на роботу», «Твій односторінковий бізнес-план», «Твій двосторінковий план мільйонера» та багато іншого.

«Книга юного підприємця» — це 9 готових планів започаткування своєї справи для підлітків! Запропоновані ідеї адаптовані саме для тинейджерів, які бажають розпочати заробляти гроші та створити бізнес. Крім цього книга містить розділи, присвячені важливим темам підприємництва: як придумати та втілити в життя свою бізнес-ідею; знайти спільну мову з партнерами, замовниками, клієнтами; відстежувати доходи і витрати тощо.

Виховуємо власним прикладом

Найкраще за будь-яку книгу дітей навчає гарний приклад — приклад батьків. Не бійтеся говорити з дитиною на тему грошей, розповідайте про свою роботу, вчіть складати список покупок та розраховувати приблизну суму витрат, розповідайте про потреби. Буде чудово, якщо у вас є можливість час від часу брати дитину із собою на роботу, щоб вона розуміла, як саме заробляють гроші батьки (адже гроші не у тумбочці з’являються, еге ж ☺).

Учіть дитину раціонально використовувати гроші — закладайте фундамент фінансової незалежності.

Читай також: ТОП-книг для розвитку емоційного інтелекту дитини.

 

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Остап

    Цікава тема, потребує особливого вивчення)))

  2. Максим

    Більшість психологів схиляється до думки, що фінансове виховання дитини слід починати у віці від двох років. Чим раніше у дитини сформується правильне уявлення про гроші та пов’язані з ними дії, тим швидшими і впевненішими будуть її кроки на шляху до фінансового успіху.

  3. Марта

    Доволі цікава тема) дякую за статтю) буду ретельно вивчати і знайомитись)

  4. Катерина

    Дуже класна інформація! В сучасному житті у школярів має бути урок з фінансів!
    Я вже намагаюсь пояснювати донці, що таке гроші, як формувати заощадження!

  5. Інна

    Дуже добре, що є така література,з якої можна дізнатися різні секретики правильного користування грошима.

  6. Антонина

    Дякую за дуже корисну і актуальну інформацію на даний час не тільки для дітей,але й для дорослих. Дуже часто ми самі не можемо правильно розрахувати свій бюджет,робимо помилки. Тому добре, що є така література,в якої можна повчитися розпоряджатися своїми коштами,навчитися заощадувати.

  7. Альона

    Це важлива тема. Не всі дорослі вміють правильно розпоряджатися коштами. Тому це буде дуже гарний досвід для майбутніх фінансистів. Книги є цікаві, у доступній формі знайомлять з секретиками поводження з грошима. Дійсно, це дуже корисно для сучасних діток.

  8. Альона

    Нам уже 2 роки і ми поступово починаємо вивчати фінансову грамотність. На мою думку, чим раніше познайомитися з правильним поводженням коштів, тим краще і для дитини, і для батьків.

  9. Альона

    Нам уже 2 роки і ми поступово починаємо вивчати фінансову грамотність. На мою думку, чим раніше познайомитися з правильним походження м коштів, тим краще і для дитини, і для батьків.

  10. Марія

    Фінансова грамотність є дуже важливою у наш час. Тому з маленького привчаю як поводитись з грошима

  11. Інна

    Корисна інформація в наш такий важкий час. Обов’язково потрібно правильно навчити дитину користуватись грошима. Потрібно щоб вона цінувала речі куплені за кошти родини.

  12. Юлія

    Ми брали з сином “Перший крок до мільйона” та “Другий крок до мільйона”, дуже цікаві видання, легко подається інформація, багато практичних завдань. Стн навіть свій перший бізнес-проєкт розробив! Тому рекомендую!

  13. Світлана

    Старшій донечці пояснюю з двох років чому саме не варто купувати все що хочеться. На благо вона розуміє, та не влаштовує істерик в магазині серез не куплену іграшку чи солодощі. Якщо вірно та спокійно пояснювати дитина розуміє та примає сторону батьків.

  14. Станіслава

    Моя подруга змалечку вчить доньку, що не будь-яка примха одразу купується. Практикують накопичення на значні покупки, наприклад, телефон. І це дає ефект – до покупки дівчинка ставиться значно дбайливіше.

Рекомендовані статті