Регрес сну у дітей: що це таке та як пережити?

Регрес сну — це зміни у режимі засинання дитини, спричинені черговим етапом її розвитку. Є щасливчики, для кого він проходить непомітно, але зазвичай регрес супроводжується неспокійним сном, довгим укладанням з істериками та частими нічними побудками. Як визначити регрес сну та які лайфхаки допоможуть його пережити, поговоримо у цій статті.

Час читання: 3 хвилини та склянка соку🥤

статья доступна на русском языке

Що таке регрес сну?

Немовля плаче на руках у мами

У житті дитини до року відбуваються постійні зміни, адже всі системи її організму активно ростуть та розвиваються. Одним з найважливіших аспектів, який впливає і на дитину, і на батьків, є сон. Немовляти сплять від 16 до 20 годин на день. Але поступово час бадьорості стає довшим, а кількість снів на добу меншою. У когось це починається з 3 місяців, у когось з чотирьох. 

Період, коли режим сну у дитини перебудовується на новий графік, і є регресом

Мама тримає дитину на руках

Перший регрес зазвичай пов’язаний з тим, що в цей час починає вимальовуватися цикл сну, чіткіше окреслюються фази повільного та швидкого сну, і загалом картинка стає схожою на цикл дорослого. З важливою поправкою —  для малюка майже кожна дія є новою, тож нервова система працює дуже активно. 

Цікаво по темі: Сон малят до трьох років: норми та рекомендації

В стадії швидкого сну малечу легше потривожити зовнішніми подразниками, дитина частіше прокидається, бо не встигає перейти до глибокої стадії. 

Окрім того, стрибки розвитку можуть провокувати почуття голоду. А він зовсім не сприяє міцному сну.

Позитивна сторона регресу сну — його поява підтверджує, що у малюка почався черговий етап розвитку, що нервова система опановує нові навички. 

Малюк стоїть на ліжку та плаче

Зазвичай, контрольними точками, коли чекати ускладнень з режимом, є поява наступних умінь: 

  • перевертання;
  • повзання;
  • сидіння;
  • ходьба.

Тож 3-4 місяці, 6, 9 та 12 —  проміжки, коли вірогідність регресу сну дуже висока. (Інколи орієнтовними точками вважають 4, 8 та 12 місяців).

Етап регресу сну триває приблизно два-чотири тижні, після чого промальовується більш-менш стабільний режим.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Але попри радість від того, що у дитини черговий стрибок розвитку, для батьків регрес сну — складний період,  особливо в емоційному плані. 

Регрес сну у дитини

Цікаво по темі: Розвиток мовлення дитини протягом першого року життя: поради логопеда

Як зрозуміти, що у вашої дитини регрес сну?

Регрес сну пов’язаний з тим, що нервовій системі дитини складно переходити зі стану збудження у стадію гальмування та навпаки. Це позначається на процесі засинання: дитину треба довше заспокоювати, вона частіше прокидається вночі, і знову доводиться заколисувати, часто на руках, бо сам малюк заснути не може. 

Дитина плаче

Тож якщо ваша крихітка раптово стала більш плаксивою, часто прокидається і капризує до або після сну – цілком вірогідно, ви у регресі. До того ж може псуватися апетит, або навпаки, різко підвищитися.

Цікаво по темі: Як вибрати фруктові та овочеві дитячі пюре для першого прикорму?

Звісно, не зайвим буде виключити застуду, прорізування зубів, проблеми з вушками або інші хвороби, бо вони також впливають на цикл сну. Але головний чек-лист з ознаками наступний:

  1. Дитина часто прокидається.
  2. Сни стають частими та короткими.
  3. Дитина нервова, хоче спати, але не засинає.

Не у всіх дітей регрес сну проходить проблемно. Чим чіткіший у вас режим дня – тим більше шансів, що все складеться добре.

Тато і немовля сплять на ліжку

Цікаво по темі: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Перед тим, як вважати, що у вас регрес сну, варто виключити й проблеми через підгузки. Протікання, натирання, зайвий контакт ніжної шкіри з дитячими виділеннями можуть стати причиною дискомфорту, що не дає малечі заснути. 

Щоб дорогоцінний дитячий сон не переривався зайвий раз, а активні ігри приносили лише задоволення від вільного руху, Pampers® розробили лінійку підгузків-трусиків з інноваційною кишенею STOP AND PROTECT™ POCKET.

Тривалий контакт із сечею, фекаліями, тертям, надмірною гідратацією та хімічними речовинами може провокувати порушення функцій шкірного бар’єра, що призводить до дерматиту, інфекцій шкіри та болю. Трусики Pampers з революційною кишенькою для захисту від протікань та анатомічною посадкою подарують до 12 годин сухості.  (с) Pampers

Нова лінійка підгузків Pampers

Замовляйте підгузки Pampers прямо зараз на eva.ua.

Як пережити регрес сну? 

Для батьків регрес сну — складний період. Дитина стає більш капризною, графік  сну менш чіткий, батькам доводиться кожного разу прокидатися й необхідно більше сил, часу та енергії, щоб допомогти дитині заснути. Процес сну стає схожим на розмінування бомби: один не вірний рух — і знову плач, і все починається з початку. 

Графік сну дитини

Нагадуйте собі, що рано чи пізно цей період все ж завершиться. 

Полегшити період регресу сну допоможуть наступні лайфхаки:

  1. Достатня денна активність. Подбайте, щоб вдень малеча змогла максимально потренувати нові навички, давайте простір її активності. Надійні підгузки важлива складова, яка дозволить сконцентруватися на іграх, а не протіканнях. Досліждення від Pampers: картинка 1
  2. Ігри перед сном мають бути спокійними. Допомагайте психіці дитини плавно перемикнутися на режим розслаблення.
  3. Потирання очей у комбінації з позіханням яскраві ознаки, що малюк вже достатньо сонний, щоб спробувати його укласти. 
  4. Режим освітлення. Закріпіть стійку асоціацію: темно час спати, світло час прокидатися. Щоб якщо дитина прокинеться вночі, мозок зчитав сигнал “ще треба відпочивати”. Коли готуєтесь до сну, в кімнаті не має бути яскравого освітлення, ваш друг напівтемрява. Дитина у ліжку в напівтемряві
  5. Вкладання триває до 40 хвилин. Якщо за цей час дитина все ще не стулила очі, не тисніть на неї, а зробіть перерву на такий самий проміжок часу, а вже потім повторюйте спробу.
  6. Ритуали сну ще один важливий елемент безболісного засипання. Вони у дуже мінливому світі дитини (а для неї ж кожен день несе щось нове) стають острівцями стабільності та передбачуваності. Тож варто розробити свій ритуал, з чіткою послідовністю дій. Наприклад: купання, легкий масаж, переодягання, пісенька чи казка на ніч, вимикання світла, засинання. І кожного дня, в один і той же час в зафіксованому порядку повторюйте цей ритм дій. 
  7. Комфортні умови в кімнаті. Надто жарко, надто холодно, надто сухо або волого, різкі сторонні звуки  і ось ваша бомба спрацювала, дитина плаче. Тож варто подбати про ці моменти. 
  8. Рухи під час засинання мають бути вільними. Не створюйте, а мінімізуйте додаткові фактори, що відволікають. Зокрема, гарний вибір підгузків збереже сон маляти, а з ним і ваш. Дослідження від Pampers: картинка 2
  9. Не закріплюйте у дитини зв’язку “прокинувся вночі – заплакав – погодували”. Бажано впродовж дня так контролювати режим харчування, щоб почуття голоду не стало додатковим чинником пробудження.
  10. Вночі не одразу беріть заспокоювати на руки. Тривога може бути хибною, цілком можливо дитина знову засне. Якщо ні, то спочатку спробуйте заколисати легкими погладжуваннями, м’яким шепотом. Але якщо довго плаче місія провалена, починайте процес засинання спочатку.
  11. Не змушуйте дитину довго кричати та плакати. У період регресу сну їй дуже важко самостійно заспокоїтися, тож важливо відчувати вас, вашу підтримку, увагу та утішання. Огортайте дитину своєю любов’ю. У світі, де все чуже й незнайоме, дуже важливі опори. Тож обійми, як і надійні підгузки,  ніколи не будуть зайвими. Дослідження від Pampers: картинка 3
  12. Чіткий розпорядок. При чому і для вас, і для дитини. Привчіть її, що в однаковий час починається процес засинання. І пробудження також має відбуватися в той самий час. Є велика спокуса дати дитині (і собі разом з нею) поспати подовше.  Але тимчасова вигода не окупиться у тривалому періоді. А от якщо будити дитину в один і той самий час, вона легше почне прокидатися самостійно. Харчування та ігри також треба зафіксувати у загальному розпорядку.
  13. Якщо дозволяє погода, влаштовуйте довгі прогулянки на свіжому повітрі. Але подбайте, щоб не довелось раніше повертатися через протікання. Дослідження від Pampers: картинка 4
  14. Будьте як ніндзя. Переодягати, міняти підгузок або годувати вночі варто максимально тихо, щоб не дати нервовій системі дитини переключитися на активний режим збудження. Голосні звуки, яскраве світло все це може стати причиною пробудження.
  15. Ваша нервовість передається дитині. І хоч це значно складніше зробити, ніж сказати, але спочатку заспокойте себе. Наприклад, зробіть дихальні вправи.

Мама і дитина заснули у ліжку

Не нехтуйте відновленням власного ресурсу. Навчіть друзів, родичів вам допомагати. Дайте їм чіткий алгоритм як вони можуть це зробити. Хай у вас буде хоча б година для “побути наодинці”, заспокоїти власні нерви та поспати. Вона й допоможе пережити непростий період, що приблизно у рік передасть естафету наступним викликам дитячого розвитку.

Цікаво по темі: Набір ваги та збільшення росту у дитини: що важливо знати

Регрес сну складний час, але рано чи пізно він закінчується. Є речі, на які не можете вплинути, а є ті, що цілком у вашій владі. Зокрема, вибір підгузків, в яких малюку сухо, зручно, і не має приводів хвилюватися про протікання! Таких, як Pampers та їх нова лінійка з революційною кишенькою STOP AND PROTECT™ POCKET

Читайте також:

29 Листопада / 2022 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Lyudmila Dorokh

    Намагаємося вести активний спосіб життя, більше рухатися та гуляти на свіжому повітрі. Пісеньки та казки на ніч є обов’язковими, ще любимо тихесенько слухати музику, а також обійматися з малечею.

  2. Alex Vasilich

    Комфортні умови в кімнаті та чіткий розпорядок дня – це надважливо, а легкий масаж перед сном дуже допомагає заспокоїти малюка.

  3. Elena Dor

    Ми включаємо цікавий нічник та слухаємо різні колискові

  4. Tatyana Aleksandrovna

    Більше активності та прогулянок на свіжому повітрі – це чудово працює!

  5. Мар'яна

    До четвертої дитини я не знала, що таке регрес сну. Тепер знаю це тривало 5 тижнів. Регрес сну+ відмова від грудей+стрибок зростання і як вишенька на торті – мені лактостаз з температурою.
    Порада одна: дитину потрібно вкласти будьякою ціною за перших ознак втомлюваності. Рятує рахувати фази сну: у малюків вони по 40 хв. Намагатись звязувати сни, допомагати прейти на ще одні 40 хв. Колисанням, носінням на руках, шиканням, білим шумом. Те, що працювало два дні тому, сьогодні може дратувати малюка, тому не здаємось. Наше золотце засинало під “Маршрутку”Скрябіна, колядки і повстанські пісні – решта чогось не підходило. Забрати всі подразники: істеричний крик, коли пакують у комбінезон – до біса прогулянку, краще добре провітрити кімнату, двогодинна істерика від купання – швидко помийте у малій кількості води або в умивальнику. Ні, ви не розволочуєте дитину, коли все мине, буде і режим, і ванна, і прогулянки. А зараз просто зрозумійте: погано не вам слухати крики, погано маляті! Його мозок зараз напружено працює. Терпіння вам і все вийде

  6. Владислава

    Вітаю ️
    В нас відбувся перший регрес сну, майже в 4 місяці, денні сни стали по 20 хвилин , і ніякими способами не можна було продовжити, дитинка спала тільки на руках, про перекласти в ліжечко, або просто з рук нереально.
    Єдина радість,що на нічний сон це не вплинуло ,і доця спала як і раніше всю ніч, прокинувшись 2-3 рази.
    Я змінила тактику вкладання, раніше я вкладала на руках (не колисала, просто ходила з нею на ручках) , то потім я просто клала поруч з собою, співала колискову, або просто ніжно гладила по голівці, або щоці, і вкладання проходили спокійно. І взагалі з віком як я бачу , кожного разу треба знаходити підхід до сну, на разі в майже 6 місяців я маю декілька варіантів вкладання, якщо раптом виникнуть проблеми зі звичним способом

  7. Наталія

    У моїх діток регрес сну буває тоді, коли зменшується кількість денних снів, або якщо не дотримуємось режиму сну вдень, то нічка у нас весела 🙂 ще дуже на сон впливає здоров’я малюка, під час хвороби спимо більше. Якщо день пройшов дуже емоційно то вкласти спати вкрай важко.
    Молодша донечка спить погано у ті дні, коли я відлучаюся з дому або коли хтось до нас приходить в гості
    Також поганой сон тоді, коли практикуємо вкладати спати діток у свої ліжечка, тому наразі у нас спільний сон. Діткам 1.5 рочки та 6.5 рочків

  8. Любов

    Корисна стаття. А то я в певний час, колишу, а дитина не спить, засинав син переважно за третім, четвертим підходом. Але згодом все внормувалось. А тепер зубки…

  9. Інна

    Доброго вечора! Насправді дуже корисна та цікава стаття! Я мама двох неймовірно чудових діток, старша донечка, і менший синочок . Сон і регрес сну зовсім відрізнявся у обох діток. Донечка швидше адаптувалася до змін , і сон полюбляла на свіжому повітрі. А от син навпаки геть не любить спати надворі і тому єдине що допомогає мені в регресах сну -це прослуховування улюбленої музики . Так легше я себе відчуваю , а отже і син спокійніший . І звісно що денний розпорядок і активність малюка є ключовими .

  10. Лілія

    Здається через це ми проходили кілька раз. Перші рази було дуже лячно і незрозуміло, а потім вже звично. Головне не панікувати батькам і не нервувати,бо діти абсорбують всі емоції мами. Потрібно пам’ятати,що таких періодів щн буде і безсонних ночей теж, тому раджу просто сприйняти той факт,як належне. Головне не нервувати, не зриватися на дитину, бути спокійною та дотримуватись режиму і за кілька днів ситуація покращиться!

  11. Марина

    У мене дитина була майже до трьох років на грудному вигодовуванні, то груди для нього були, як безвідмовне снодійне)То з засинанням в нас проблем не було!)

  12. Інна

    Ми зараз знаходимося в такій ситуації)) донечці 1,5 рочки спати стала погано,часто прокидається посеред ночі,нам допомагає тільки ритуал перед сном засинати разом з мамою і щоб мама гладила по голівці та перебирала волоссячко))) будемо інші способи пробувати, дякую за статтю))

  13. Валерія

    Дуже корисна стаття, нам допомогли ритаули для сну, також я слідкувала чітко за годинами не спання, щоб “не перегуляти”, режим дуже допомагає, це найголовніше після 3 місяців)
    І тепер дуже легко з дитиною вкладаємось на сон)

  14. Тетяна

    Стаття цікава та корисна. Подрузі ніякі лайфхаки не допомогли, лише чіткий режим дня – ті самі години для пробудження та засинання