Дитина боїться спати без світла: поради батькам

У Вашій родині з’явився малюк і відтоді темряви у домі практично не буває? Ця проблема знайома багатьом батькам: дитина боїться спати без світла. І тепер у Вашій квартирі по справжньому «білі ночі», а як результат – стомлені та невиспані домочадці, адже добре відпочити при ввімкненому джерелі освітлення надзвичайно важко. Що ж стало причиною страху темряви у дитини, та як акуратно і безболісно вирішити проблему? Сьогодні спробуємо відповісти не ці питання і дамо турботливим батькам декілька дієвих порад.

Чому малята бояться темряви

Батькам важливо знати, що страх темряви – це явище досить розповсюджене, і страждають на цю фобію багато дітлахів дошкільного та навіть молодшого шкільного віку. Бояться вони не стільки самої тьми, скільки речей, що можуть у ній бути, та подій, які можуть в ній трапитись. Адже фантазія малюків не має меж, і як тільки в кімнаті гасне світло, дитяча уява починає малювати моторошні картинки: під ліжком обов’язково сидить страшний монстр, за гардинами стоїть голодне чудовисько, а з ванної кімнати ось-ось прибіжить водяний. Підливають олію у вогонь ще й переглянуті за день мультики і відео та розказані однолітками в садочку страшні історії. Всі ці зображення буквально оживають у голові маленького фантазера, псуючи нічний відпочинок не тільки йому, а й всім його родичам.

Авжеж, заснути у стані паніки та тривоги малюку не вдасться, тож він буде вставати з ліжечка, бігати у кімнату мами й тата, і не дасть покою нікому, доки йому не ввімкнуть хоча б нічничок. Але, такі вечірні пригоди навряд чи принесуть батькам радість. Бажання виспатись та відпочити може призвести до не самих привітних реакцій дорослих, і це лише посилить проблему страху.

Тож, якщо Ваш малюк боїться спати в темряві, постарайтеся не робити наступне:

  1. Глузувати над дитиною. Висміювання страху не змінить ситуацію на краще, а навпаки, лише знизить самооцінку Вашого малюка. Йому буде боляче і образливо через те, що його не підтримали найближчі та найрідніші в світі люди – мама й тато.
  2. Карати та сварити. Так само як і висміювання, ці методи не вирішать проблему, а лише зіпсують відносини між батьками та малюком.
  3. Читати дитині лекцію на тему «Чому не варто боятись темряви». Ваші вмовляння та серйозні розмови не переконають малюка, і Ви лише втратите дорогоцінні хвилини, що могли витратити на солодкий сон.
  4. Водити маля до цілителів та магів. Скоріше за все, їхні ритуали ще сильніше злякають дитину, тому не треба ставити такі сумнівні експерименти на власній крихітці.

Як допомогти дитині

Сподіватись на те, що страх зникне за один день не варто. Позбавляння від фобії – справа тривала, тому перше, що потрібно зробити батькам – це запастись терпінням та розуміння. Спробуйте відверто поговорити із дитиною та з’ясувати, що саме її тривожить. Можливо, у процесі спілкування Вам вдасться зрозуміти природу страху, і тоді працювати з ним далі буде значно легше. Пам’ятайте, що розмова має бути спокійною, без натиску, інакше малюк почуватиме себе як на допиті і в такому випадку поспілкуватись по душах точно не вийде.

Наступне, що можна зробити – це спробувати позбавитись страху при допомозі гри. Запропонуйте дитині намалювати, що саме він бачить у темряві. Таким чином Ви зможете конкретно побачити, чого боїться малюк. Готові картинки можна порвати на дрібні шматочки та позбавитись них (спалити на вулиці, викинути у сміття або змити в туалеті). Спеціалісти відмічають, що цей спосіб часто буває ефективним.

Для того, щоб пришвидшити процес позбавляння дитини від страху темряви, спробуйте наступні дії:

  • Зменште до мінімуму час перебування дитини перед телевізором, комп’ютером, планшетом та смартфоном. Всі ці гаджети здатні збуджувати нервову систему дитини, що і призводить до проблем із засинанням.
  • Створіть комфорт та затишок у дитячій кімнаті. Нехай малюк допоможе у виборі меблів та інших предметів інтер’єру, щоб йому подобалось абсолютно все, що розташоване в його кімнаті. Якщо щось лякає його у темряві своєю тінню або силуетом – краще це прибрати.
  • Подивіться з дитиною мотивуючі мультики або фільми, де героям вдається побороти свої страхи.
  • Подаруйте іграшку для сну. Це може бути плюшевий ведмедик або герой улюбленого мультфільму, головне розкажіть малюку, що іграшка є дуже сміливою і буде захищати свого хазяїна від усього, що він боїться.
  • Влаштуйте дитині теплу ванну з піною. Вона розслабить та заспокоїть маленький організм, і збільшить бажання швидше заснути.
  • Дайте крихітці тепле молоко або чай з медом. Ці напої є найпростішими, але їх ефективність доведена не тільки малятами, а й дорослими, що схильні до безсоння.
  • Привчайте дитинку до темряви. Можна влаштовувати тихі сімейні вечори при свічках, щоб малюк бачив, що у відсутності світла немає нічого страшного.
  • Встановіть в кімнаті дитини нічник, в якому вона зможе самостійно регулювати яскравість освітлення.
  • Налагодьте відносини в родині. Часто так буває, що певні переживання або проблеми призводять до неспокійного стану дитини та появи страху. Пам’ятайте: розуміння та гармонія в сім’ї – це ключ до спокою малюків.
  • Намагайтесь активно та весело проводити день. Ходіть на прогулянки, грайте з дитиною в ігри вдома, привчайте до виконання домашніх обов’язків. Коли малюк добре стомиться за день, бажання та часу вигадувати страшні картинки перед сном в нього вже не буде.

Дорогі батьки! Ви маєте розуміти, що подолати свій страх одразу дитина не зможе. Найважливішою для неї у цій нелегкій справі буде Ваша підтримка. Тому сховайте свою роздратованість подалі, наберіться завзятості та терпимості, і вперед на боротьбу із фобією свого малюка!

7 Вересня / 2018 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки