Шпаргалка для батьків: як вибрати пляшечку для годування

Чи може бути щось простіше, аніж вибрати пляшечку для малюка! Якщо Ви згодні з цим ствердженням, скоріш за все, діточок у Вас ще немає). Пляшечка – це найперший посуд малюка, тому у виборі її важливим є абсолютно все: об’єм, форма, матеріали. Як купити «правильну» дитячу пляшечку, та що потрібно знати батькам про цей нехитрий на перший погляд аксесуар? Давайте поговоримо.

Скільки пляшечок для годування потрібно дитині

Для новонародженого малюка немає нічого кращого, аніж мамине молочко. Воно забезпечує немовля вітамінами й поживними речовинам, формує імунітет. Нажаль, не кожне дитя отримує цей скарб у перші місяці свого життя. Сучасні штучні суміші здатні задовільнити усі потреби малюка, проте в цьому випадку без пляшечок для годування просто не обійтись. Потрібні вони і тим крихіткам, чиї мами, з причини своєї зайнятості, змушені щодня зціджувати грудне молоко. Тож, скільки пляшечок необхідно дитинці та її батькам для комфортного життя?

Ось думка спеціалістів з цього приводу:

  1. Якщо Ваше маля знаходиться на регулярному грудному годуванні за потребою, у перші місяці знадобиться лише одна пляшечка об’ємом до 150 мл для водички.
  2. При регулярному грудному годуванні за певним режимом рекомендується придбати дві пляшечки: одну маленьку (100-150 мл) для водички, і одну більшу (250-330 мл) для зцідженого молока.
  3. Коли ж немовля годується за змішаною системою або зростає на штучних сумішах, знадобиться 5-6 пляшок різного розміру й об’єму.

Матеріали: переваги та недоліки

Сучасні магазини дитячих товарів пропонують матусям і татусям величезний вибір пляшечок, серед яких моделі зі скла, пластика та силікону. Якщо у Вас немає попереднього досвіду, зрозуміти які з них є кращими дуже складно. Тож, давайте ближче ознайомимось з кожним різновидом, та спробуємо з’ясувати всі плюси та мінуси.

Скляні пляшечки

При їх виготовлені використовується міцне вогнетривке скло, тож строк служби у такого приладдя зазвичай досить тривалий. Такі пляшечки можна сміливо стерилізувати, вони екологічно безпечні і не фарбуються під дією різноманітних продуктів. До недоліків можна віднести їх велику вагу та крихкість.

Пластикові пляшечки

Їх можна назвати найбільш популярними серед батьків, адже ціна у них, в порівнянні з іншими, є самою доступною. Разом із тим, якість їх також на висоті. Пластикові пляшечки для годування витримують високі температури, мають невелику вагу, їх легко мити. Саме моделі з пластику випускають у найрізноманітніших формах для того, аби малюкові було зручно їх тримати у своїх крихітних долоньках.

Нажаль, і мінусів у пластику чимало. Регулярне використання може призвести до появи мікротріщин, у яких згодом застрягає їжа і починають розмножуватись мікроби. До того ж, пластик низької якості може містити у своєму складі небезпечну речовину бісфенол А. Виробники зобов’язані повідомляти про це покупців, тому обов’язково читайте всю інформацію на упаковці.

Силіконові пляшечки

Силіконовий посуд – новинка на ринку дитячих товарів. Він не ламається, не тріскається та має маленьку вагу. Особливість його криється у властивості матеріалу. Силіконові пляшечки м’які, тож молоко з них може пролитись, а от кашу їсти з такого посуду дуже зручно.

Форма та зовнішній вигляд пляшечки

Як це не дивно, та навіть такі параметри як форма та зовнішній вигляд мають у пляшечках для годування неабияке значення. Ергономічні моделі завужені посередині будуть зручні тим малятам, які вже здатні самостійно тримати щось у руках. А ще, такі пляшки сприяють зменшенню повітря, яке немовля може ковтати під час трапези. Посуд з широким горлом легше мити та заповнювати сумішшю. У той же час, фігурні вироби піддаються миттю значно складніше, аніж рівні.

Тож, якої форми обрати пляшечку для годування – вирішувати лише Вам, дорогі батьки. Головне, щоб вона була зручна у використанні як для Вас, так і для малюка.

Форма та матеріал соски

Якість годування частково залежить і від соски, тому її необхідно обирати не менш відповідально, аніж саму пляшечку. Соски для дитячого посуду виробляють з силікону та латексу. Латексні є більш м’якими і на дотик нагадують шкіру людину, тому зазвичай подобаються малюкам більше. Силіконові соски служать довше, аніж латексні, які потрібно змінювати буквально кожні два тижні. Лікарі рекомендують віддавати перевагу саме силіконовим соскам, якщо малюк знаходиться на змішаному годуванні. Це пов’язано із тим, що добути молоко з пляшечки з латексною соскою буває значно легше, аніж з грудей, від яких дитина може просто відмовитись.

Що стосується форми соски, вона може бути класичною, тобто повністю округлою з довгастою підставою, та анатомічною – зі скошеним краєм, що створена з урахуванням всіх особливостей будови ротової порожнини немовлят. Модними на сьогодні є моделі сосок з широкою підставою, які більше за всіх нагадують мамині груди.

Іще один момент, на який необхідно звернути увагу – це розмір соски. Зазвичай виробники вказують його на упаковці або пишуть, для якого віку розрахована пляшечка.

Врешті-решт, немаловажним фактором для правильного годування дитини є інтенсивність потоку. Він має бути оптимальним, адже якщо малюкові буде дуже важко смоктати, він швидко стомиться і залишиться голодним. Втім, і занадто легко пити не має бути – причину ми вже описували вище.

Натиск регулюється завдяки отворам, кількість яких і визначає силу потоку. Згідно цього критерію, соски розділяють за номерами від нульового до четвертого.

  • Соска №0 підійде для немовлят від народження до 3-х місяців.
  • Від 3 до 6 місяців знадобляться соски №1 (з повільним потоком) і №2 (з середнім потоком). Друга також підійде малятам віком 6-12 місяців для пиття соків та чаїв.
  • Після року використовують соску №3 (зі швидким потоком).
  • Соска №4 має хрестоподібний перетин і підійде для годування малюка густою їжею.

У продажу існують ще соски зі змінним потоком, інтенсивність в яких можна регулювати самостійно. Такі моделі дозволено використовувати з 3-х місяців.

Антиколікова система

Практично всі сучасні пляшечки для малюків оснащені антиколіковою системою. Її обов’язок – попереджати заковтування повітря малюком під час їжі. Системи проти коліків бувають двох видів: з резервуаром всередині та з отвором у сосці. Перші мають трохи більшу вартість, проте є зручнішими у використанні. Якій з систем Ви віддасте перевагу – не важливо, головне, щоб вона була присутня у пляшечці Вашого малюка.

Далеко не завжди батькам вдається підібрати підходящу пляшечку для дитинки. Найкраща на перший погляд, фірмова і дорога модель може запросто на сподобатись малюкові, і він вибере звичайну пляшку з латексною соскою. Тому не засмучуйтесь, якщо крихітка не схвалила перший посуд, який Ви так ретельно і з любов’ю обирали.

Сподіваємось, наші сьогоднішні поради Вам знадобляться, і Ваше дитя буде у захваті від наступного вибору пляшечки для годування!

27 Липня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність