5 бюджетних місць для літнього відпочинку з дитиною в Україні

Іноді планування літнього відпочинку стає справжнім головним болем: хочеться вирватися із задушливого мегаполіса на море або в гори, оздоровити себе і дитину, але при цьому заощадити й не летіти далеко. Якщо досі ви поглядали у бік закордону, то озирніться навколо — в нашій країні багато недорогих курортів, облаштованих для літнього відпочинку з дитиною. Пропонуємо їх короткий огляд.

Бердянська коса

Пляжі Бердянської коси цінують за дивовижний бежево-рожевий пісок, широке мілководдя та чисту теплу воду — ідеальне місце для відпочинку з дітьми. У межах заповідника є кілька лиманних озер з лікувальними сульфідно-муловими грязями. На дальній косі можна прогулятися в оливкових гаях або порибалити, і поки малеча засмагає та купається, зловити азовських бичків чи камбал-калканів.

Охочих відпочити на косі в розпал сезону багато, тому краще підстрахуватися та забронювати житло завчасно. Вибір великий — від бюджетних дерев’яних будиночків у приватному секторі й номерів у недорогих готелях до пансіонатів і VIP-вілл. За бажанням можна знайти варіанти від 100 до 800 гривень на добу з дорослої людини. У більшості місць за дітей дошкільного віку доплату не вимагають.

На косі працюють продовольчі магазини та заклади громадського харчування на будь-який смак і гаманець. На місцевому ринку торгують домашніми овочами, фруктами й свіжою азовською рибою. На початку коси розташований один з найбільших європейських аквапарків «Мис Доброї Надії» і зоопарк «Сафарі». У дельфінарії «Немо» можна подивитися спектакль, зробити світлини з дельфінами й навіть поплавати з ними.

Як доїхати? До Бердянська з дітьми комфортніше добиратися потягом. А до заповідної 23-кілометрової Бердянської коси з залізничного вокзалу кожні 15-30 хвилин курсують автобуси та маршрутні таксі.

Генічеська гірка

Найкраще місце Арабатської стрілки, де відпочивають родини з дітьми до 12 років, — це Генічеська гірка або скорочено — Генгірка. Дістатися сюди можна регулярними автобусами, що курсують із залізничних станцій Новоолексіївка (40 хвилин), Генічеськ (20 хвилин), Херсон (3,5 години). Також з багатьох міст України до наближених сіл Стрілецьке і Щасливцеве ходять автобуси.

Ціни на проживання в Генгірці можна порівняти з цінами на Бердянській косі. За 200 гривень на добу реально знайти кімнату на двох з дитиною. Правда, душ і туалет будуть загальні (на поверсі або на вулиці). Вартість кімнати зі зручностями стартує від 300 гривень з людини. Плата за перебування дітей обговорюється окремо та залежить від їхнього віку.

Середня відстань від житла на бюджетній другій лінії до берега Утлюцького лиману Азовського моря — 500 м. На протилежному березі (30 хвилин пішки) знаходиться озеро Сиваш, солі якого роблять місцеве повітря цілющим.

Тут розвинена інфраструктура: кілька базарів з домашніми фруктами-овочами й дарами моря, супермаркети та продуктові крамниці, аптеки. У їдальнях, кафе, барах і ресторанчиках «за замовчуванням» є страви й десерти для наймолодших відвідувачів. На деяких пляжах стоять дитячі гірки, а також стандартні водні атракціони. Розваги в луна-парку та спектакль в дельфінарії «Оскар» будуть цікаві й дітям, і дорослим.

Берег тут піщано-черепашковий. Щоб дорослій людині зайти у воду по пояс, доведеться йти 30-40 метрів від берега. З травня по жовтень вода в морі завжди тепла, можна сказати, навіть гаряча — + 24-29 °C. Вона буває прозорою, але у вітряну погоду стає каламутною. Медуз можна не боятися. Дощі йдуть вкрай рідко, проходять швидко, і знову світить сонце.

Чорноморськ

Так, Чорноморськ не входить в ТОП-список місць, куди прагнуть українці влітку, проте радимо звернути увагу на це портове містечко, якщо задумали відпочинок з дітьми. І ось чому:

  • Попри близькість величезного порту і декількох промислових підприємств, муніципальний пляж Чорноморська перший з небагатьох в Україні отримав Блакитний прапор FEE, і 8 років підтверджує право на його володіння. Але навіть у високий сезон тут «не ходять по головах».
  • У межах міста Чорне море яскраво-синього кольору зі смарагдовим відтінком. Дно пологе і широке (близько 50 м), центральний пляж покритий піском з дрібним черепашником, який щоночі просівають за допомогою спеціальних машин. Пляж обладнаний безкоштовними сонцезахисними навісами, фонтанчиками з питною водою, роздягальнями й туалетами. За шезлонг доведеться платити 30 гривень на день, а за парасольку — 20. Як годинник працює рятувальна служба, є продавці «традиційних» пляжних закусок і весь набір водних розваг. Для маленьких дітей стоять батути й безкоштовні гірки-спуски.
  • Влітку хмари на небі з’являються вкрай рідко. Старожили відзначають, що останніми роками кількість таких днів не перевищує 4. Повітря в місті чисте. Воно збагачене не тільки випарами морської води, але і фітонцидами степових трав. При цьому ви все-таки будете жити в міських умовах і користуватися всіма благами цивілізації, зокрема централізованим газо- і водопостачанням, яке відсутнє на азовських косах, а також у популярних Кирилівці й Затоці.
  • У місті багато дерев, кілька гарних парків, історичних місць і затишна пішохідна набережна, є бари та кафе, дитячі ігрові автомати, луна-парк і Дитячий парк дорожнього руху. За бажанням можна з’їздити в одеський дельфінарій і аквапарк. У Центральному міському парку, на муніципальному пляжі, в місцях проживання туристів і практично в кожній з 40 точок громадського харчування є Wi-Fi.
  • Навіть у розпал курортного сезону в Чорноморську вдасться знайти гідне житло за прийнятну ціну. Наприклад, в деяких міні-готелях можна зняти номер з вигодами, кухнею, холодильником і телевізором за 350-400 гривень. Майже в такі ж гроші реально вкластися за оренду однокімнатних апартаментів. Середній чек за 3-разове харчування в пансіонаті, готелі, кафе або під замовлення у господарів — трохи більше ніж 200 гривень. Для охочих заощадити доступні ринки й магазини всіх великих мереж супермаркетів, зокрема й АТБ.

Добиратися до Чорноморська краще через Одесу, відстань між містами всього 30 км. Комфортабельні великі автобуси з багажними відділеннями та кондиціонерами ходять щопівгодини. Ціна квитка — 50 гривень.

Трускавець

На цей курорт їдуть за знаменитою на весь світ мінеральною водою «Нафтуся» і бездоганно чистим повітрям Прикарпаття. Добиратися зручно потягом Київ-Трускавець або до Львова, а потім 2,5 години електричкою або рейсовим автобусом. Орієнтовна ціна квитків 50-100 гривень.

Доцільніше, звичайно, їхати по путівці. Але отримати комплекс оздоровчого лікування для себе і дитини, приїхавши до Трускавця «дикуном», теж можна. У будь-якому санаторії доступна консультація лікаря, який порекомендує індивідуальну схему прийому води та спрямує на процедури.

Оселитися в приватному секторі Трускавця можна з усіма вигодами за 300 гривень на добу. Але якщо шукати заздалегідь, можливо знайти дешевші варіанти. Єдине але — вибирайте житло біля центрального бювету. Місто стоїть на пагорбах, тому мамам потрібно подбати про зручне взуття і відмовитися від підборів. Крім цього, уточнюйте, чи буде в апартаментах праска. Ночі в Карпатах сирі, дитячі речі та постільну білизну доводитися просушувати.

Ціни на продукти в магазинах і на ринку не захмарні, але все-таки «курортні», з націнкою 10-20%. «Нафтуся» в автоматах бювету продається за спеціальними картками. Люди обурюються, мовляв, немає можливості набирати воду з собою. Але це на краще. «Нафтуся» — не «Боржомі». Передозування навіть у 50 мл може викликати неприборкану діарею.

З розваг Трускавця для маленьких дітей підійдуть цирк, дельфінарій, дитячі розважальні центри «Калейдоскоп» і «Dzyga», кафе з котами, що вільно гуляють, «Cat Cafe», майстер-класи та шоу аніматорів у «Майстерні карамелі». На території санаторію «Карпати» є зоопарк, майданчик з дитячими тренажерами, художня стежка «Зів’яле листя». У мальовничих ландшафтах парку багато дерев’яних і бронзових скульптур, гарний сонячний годинник. Тут можна зробити оригінальні знімки на пам’ять. Вхід безкоштовний.

Буковель

Цей популярний зимовий гірськолижний курорт гарний і влітку. При пошуку житла уточніть про літню знижку — зазвичай вона складає близько 50%. Ще дешевше можна оселитися в гостьових кімнатах в будинках місцевих жителів, де запропонують 3-разове харчування або буде надана можливість готувати їжу самостійно.

Щоб було веселіше дихати цілющим карпатським повітрям, влітку в Буковелі працюють:

  • дитяча підвісна стежка в екстрим-парку (50 грн);
  • теплий дитячий басейн, гірки, перешкоди та ігровий майданчик на терасі Kids paradise в VODA club (дорослий вхідний квиток — 500 грн, а дитячий — 450 грн);
  • пляж на гірському озері «Молодість», де є ігровий майданчик, дитячий басейн з гірками, надувні атракціони, а також можливість покататися з дитиною на катамарані (вхід для дорослого — 150 грн, для дитини — 50 грн, оренда парасольки — 30 грн);
  • унікальні екстремальні розваги «Буковельські гірки», «Reverse», найбільші гойдалки-маятник й найдовший тролей в Україні, де можна спустити дитину, приєднавши її до себе або до інструктора (600 грн);
  • кінний майданчик (годинна прогулянка коштуватиме 400 грн);
  • майстер-класи народних ремесел при Дитячому клубі;
  • прокат велосипедів;
  • картингдром (дітям до 12 років — знижка 30%).

Якщо батьки захочуть провести день без дитини (від 3 до 6 років), її можна залишити під наглядом няні-педагога в Kinder club. Там вона буде займатися творчістю та розважатися в ігровій зоні в компанії однолітків.

Доїхати потягом безпосередньо до Буковеля не вийде. Спочатку потрібно дістатися на рейсовому автобусі до Івано-Франківська, Яремче, Ворохти, Татарова. Відстань від них до Паляниці, сусіднього з Буковелем селища, — 110, 45, 30 і 50 км відповідно. Якщо не хочете йти пішки (що вкрай незручно з багажем і маленькою дитиною), домовляйтеся з місцевими таксистами або замовте індивідуальний трансфер від залізничного вокзалу (аеропорту) Івано-Франківська до будь-якої точки в селищі Буковель. Це обійдеться в середньому 1100 гривень.

Як бачимо, в Україні вистачає цікавих, яскравих, зручних місць для якісного та недорогого відпочинку з дітьми: в горах, біля моря, без відриву від цивілізації й перельотів. Просто не всі про них знаю. Але тепер-то ви в курсі, так що ласкаво просимо!

10 Липня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність