Які харчові добавки корисно вживати вагітним жінкам

Коли жінка дізнається, що незабаром стане мамою, з’являється додаткова відповідальність. Раніше потрібно було піклуватися тільки про себе, а тепер необхідно думати й про майбутню дитину. Вітаміни для вагітних – чудовий спосіб подбати як про матір, так і про малюка. Які саме засоби необхідно приймати жінці, щоб вони принесли якомога більше користі? Якраз про це і поговоримо в цій статті.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Вітаміни для вагітних

На якому терміні варто починати прийом вітамінів?

На думку фахівців, прийом вітамінно-мінеральних комплексів варто починати ще до моменту зачаття. Оптимальний термін становить 3-4 місяці. Що ж робити, якщо ви не встигли підготуватися? Відповідь проста: вивчити список потрібних харчових добавок і починати приймати їх у той момент, коли дізнаєтеся про вагітність.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Пам’ятайте, що навіть якщо ви почали прийом вчасно, то підготовкою до зачаття і першим триместром не обійтися. Вживати вітаміни потрібно особливо активно з четвертого місяця вагітності й до самого її кінця. Також важливо не забувати про те, що імунітет малюка формується в перші місяці життя, а отже, корисні речовини знадобляться і під час грудного вигодовування.

Прийом вітамінів

Цікаво на тему: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Які харчові добавки потрібні вагітним?

Фахівці рекомендують отримувати всі необхідні вітаміни з продуктів харчування, проте у вагітних часто виникає токсикоз, через який черговий прийом їжі може бути пропущений. Також часто змінюються смакові вподобання і приходить відраза до деякої їжі. У такому разі на допомогу приходять харчові добавки. Купувати їх краще в спеціалізованих магазинах або ж в онлайн-аптеці, де ви гарантовано знайдете якісні та сертифіковані харчові добавки. 

Які харчові добавки потрібні вагітним

Отже, які ж вітаміни та мінерали потрібно приймати майбутнім мамам:

Фолієва кислота

Це один із базових вітамінів, що має позитивний вплив на плід. Він дає змогу дитині уникнути таких захворювань:

  • серцево-судинні аномалії;
  • заяча губа;
  • розщелина хребта.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, вагітним необхідно вживати 400-600 мкг фолієвої кислоти на добу. В ідеалі вживати цей вітамін варто починати за кілька місяців до зачаття. В іншому разі, починайте пити його того ж дня, коли дізналися про вагітність.

Фолієва кислота під час вагітності

Цікаво на тему: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Вітамін D

Цей вітамін позитивно впливає на роботу нервової та м’язової систем, а також добре позначається на імунітеті. Під час третього триместру можливі ризики передчасних пологів або прееклампсії. Уникнути цього також допомагають харчові добавки з вітаміном D. 

Точних рекомендацій щодо прийому, які підходили б кожній жінці, на сьогодні немає. Запишіться на консультацію до гінеколога, щоб підібрати правильне дозування. Усе залежить від здоров’я матері та рівня нестачі вітаміну.

Вітамін D під час вагітності

Вітамін B6

Це ще один вітамін, який слід вживати під час усього періоду вагітності. На ранніх термінах він допомагає зменшити нудоту, внаслідок чого самопочуття жінки буде набагато кращим. У третьому ж триместрі прийом B6 дає змогу істотно знизити ризик передчасних пологів.

Вітамін B6 під час вагітності

Цікаво на тему: ХГЛ при вагітності: що це, норма та розшифровка

Омега-3

Важливість поліненасичених жирних кислот складно перебільшити. Якщо йдеться про плід, то саме завдяки їм відбувається правильний розвиток органів зору і мозку дитини. Коли ми говоримо про жінку, користь Омега-3 проявляється в:

  • зниженні ризику запальних процесів;
  • поліпшенні роботи імунної системи;
  • зменшенні шансу передчасних пологів.

Найчастіше у вагітних змінюються смакові переваги, і багато хто просто не може вживати в їжу рибу, багату на жирні кислоти. Тоді на допомогу приходять харчові добавки.

Омега-3 під час вагітності

Залізо

У вагітних часто виникає анемія. Не дивно, адже саме завдяки гемоглобіну відбувається транспортування кисню. Відповідно, саме тоді, коли жінка вагітна, їй потрібно вдвічі більше заліза, оскільки об’єм крові стає вдвічі більшим.

Загальноприйнята добова норма становить 27 мг. Отримувати залізо можна як з продуктів харчування (червоне м’ясо, яйця, броколі), так і за допомогою спеціальних харчових добавок.

Залізо під час вагітності

Цікаво на тему: ТОП-10 продуктів з високим вмістом заліза

Магній

Часто вагітні нервують, і це не дивно, адже життя стрімко змінюється під час зачаття. Боротися з нервовими зривами та постійними вірусними захворюваннями допомагає магній. Саме він забезпечує нормальну роботу імунної та нервової систем. Ще одна причина приймати цей вітамін – зниження ризику передчасних пологів.

Магній під час вагітності

Які вітаміни не рекомендуються вагітним?

Не всі вітаміни корисні в тому чи іншому випадку. Ось список тих, які не варто приймати жінкам при надії:

  • вітамін А – перевищення дози може призвести до появи проблем із печінкою у матері та дитини;
  • вітамін Е – підвищує ризик розриву амніотичного мішка і збільшує болі в нижній частині живота.

Які вітаміни не рекомендуються вагітним

Щоб вітаміни та мінерали приносили виключно користь майбутній мамі та її дитині, потрібно відповідально підходити до їхнього прийому. Тому почати варто з відвідування лікаря та попередньої консультації. Тільки він зможе призначити дійсно необхідні у вашому випадку харчові добавки, спираючись на історію перебігу вагітності.

Самостійне призначення і прийом подібних препаратів може бути ризикованим для вас і для малюка.

 

 

Читайте також:

8 Вересня / 2023 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи