Набір ваги під час вагітності: норма прибавки за тижнями

Під час вагітності жінка так чи інакше набирає вагу. І це цілком нормально, адже в її організмі зростає нова людина. Проте майбутні мами не завжди розуміють, як має відбуватися цей процес, і збільшення цифри на вагах їх сильно турбує. Сьогодні в EVA Blog докладніше про те, коли та скільки з’явиться додаткових кілограмів.

Щоденник ваги

З моменту, коли ви дізналися про поповнення, почніть вести щоденник вагітної. Візьміть за правило зважуватися щоранку натще і записувати показники, а потім підсумуйте прибавку за тиждень. Також у щоденник можна записувати інші дані про самопочуття, вкладати результати аналізів тощо.

Чому потрібно вести щоденник? Це допоможе зрозуміти, наскільки стабільно відбувається збільшення ваги, і вчасно звернутися до лікаря, якщо щось піде не так.

Причини та небезпеки різкого набору ваги під час вагітності

Основна причина надлишкового набору — неправильне харчування. Багато хто впевнений, що потрібно їсти «за двох», тому збільшує калорійність раціону. Декому припадає до душі фастфуд, жирна їжа та солодощі. Але врахуйте, що нездорове харчування може призвести до різкого стрибка цифри під час зважування. Чим це небезпечно:

  1. Ускладнюється виношування. І без того навантажені суглоби та поперек страждають через надмірну вагу. Жінка швидко втомлюється.
  2. Занадто великий плід, що може ускладнити природні пологи.
  3. Розвиток гестаційного діабету — підвищення рівня глюкози в крові, але без встановлення постійного діагнозу.
  4. Пізній токсикоз.
  5. Підвищення артеріального тиску.
  6. Передчасні пологи.

Щоб не набирати зайву вагу, потрібно стежити за харчуванням: їсти помірно, вибирати корисні продукти, відмовитися від фастфуду. Якщо ви не можете пов’язати різку прибавку з харчуванням, обов’язково зверніться до лікаря. Можливо, вам знадобиться здати аналізи на гормони.

Чим небезпечний повільний набір ваги під час вагітності

Нерідко майбутні мами свідомо обмежують себе в харчуванні. Влаштовуючи дефіцит калорій, вони думають, що зможуть набрати менше за вагітність, а отже, потім не потрібно буде довго худнути. Лікарі ж вважають, що нестача ваги значно небезпечніша, ніж її надлишок.

Головні причини недобору:

  1. Погане самопочуття і токсикоз як на ранніх, так і на пізніх термінах вагітності. Без нормального апетиту і часу на засвоєння їжі неможливо отримати необхідні поживні речовини.
  2. Порушений метаболізм.
  3. Гормональний дисбаланс.
  4. Жорстка дієта.

Недоїдає мама — недоїдає дитина. А це може спричинити проблеми внутрішньоутробного розвитку. Часто у матерів з недостатньою вагою діти народжуються маленькими та не відповідають гестаційному віку. Існує також ризик передчасних пологів, але цей факт не підтверджений дослідженнями.

Якщо токсикоз дуже сильний і немає нормального апетиту, необхідно звернутися до свого лікаря. Він підбере препарати, які зменшують нудоту і блювоту.

Як розрахувати потенційний набір ваги під час вагітності

У клінічній практиці орієнтуються на ІМТ — індекс маси тіла. Щоб його порахувати, скористайтеся формулою:

ІМТ = m/h2

де m — маса в кілограмах, а h — зріст у метрах. Якщо ви важите 60 кг за зросту 1,6 м, ваш ІМТ складе 23,4. Нормальними показниками вважаються від 18,5 до 24,9. Менші цифри свідчать про дефіцит маси, а більші — про надмірну вагу.

Пропонуємо таблицю для приблизного розрахунку.

ІМТСумарний набір ваги за вагітність
до 18,512-18 кг
18,5-24,911-16 кг
25,0-29,97-11 кг
понад 305-9 кг

Ця таблиця — орієнтовна: набрати можна як менше, так і більше.

А тепер дамо короткі відповіді на поширені питання щодо ваги.

Коли починається набір ваги під час вагітності?

Уже до кінця першого триместру цифра на вагах може вирости приблизно на 2 кг. Такий набір практично не відчутний для дівчат з нормальним ІМТ.

Коли відбувається основний набір ваги під час вагітності?

У другому триместрі стають помітними зовнішні зміни: округлюються форми, з’являється живіт. З цього моменту прибавка у вазі стає відчутною. Зазвичай у майбутньої посилюється апетит, іноді з’являються незвичайні смакові пристрасті. Аж до пологів вага буде поступово збільшуватися, а перед пологами вона піде на невеликий спад.

Скільки в середньому набирає жінка за вагітність?

Для мами однієї дитини оптимальним буде показник 12-14 кг, а ті, хто чекає на двійню, можуть не турбуватися про набір близько 20 кг. Враховуйте, що більша їх частина припадає на вагу плода, навколоплідних вод, збільшеної матки, нову кров тощо.

Від чого залежить набір ваги під час вагітності?

Прибавка в кілограмах залежить від багатьох факторів: ІМТ, статура, вік, зріст, вихідна вага і схильність до повноти. У першому триместрі, якщо вагітна страждає на токсикоз, набір буде меншим. Якщо ж у жінки є водянка вагітних, то вага буде більша через набряклість.

Скільки вагітна повинна набирати ваги за тиждень?

Уже з 13 тижня цифра на вагах починає рости щотижня приблизно на 300 г, тобто за місяць жінка набирає близько 1 кг. Стає помітним живіт, округлюються риси обличчя. Найсерйозніший набір припадає на 7-9 місяці — по 400 г на тиждень або 1,2 кг на місяць.

Набір ваги під час вагітності — природний процес. Не варто штучно збільшувати або зменшувати апетит, адже йдеться про ваше здоров’я і малюка. А всі набрані кілограми можна поступово скинути після народження дитини.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті