Граємо разом: користь ігор на свіжому повітрі

Гра на вулиці важлива не менше, ніж правильне харчування і здоровий сон. На жаль, багато батьків бояться довго гуляти з дитиною і часто не дозволяють бігати цілий день з однолітками у дворі. Так, вулиця приховує чимало небезпек, але це не означає, що діти повинні сидіти вдома. Активний відпочинок важливий для малюків, школярів і підлітків, і жодне домашнє дозвілля його не замінить.

Играем вместе: польза игр на свежем воздухе

5 причин, чому грати на вулиці корисно

Педіатри наполягають, що прогулянки — це не просто розвага, а необхідність. Без них неможливий нормальний фізичний і психічний розвиток. А ще вони полегшують життя батькам!

Ось 5 вагомих причин відправити дитину гратися на вулицю:

  1. Зміцнення імунітету. Регулярні прогулянки підвищують імунітет, роблячи його стійким до застуд і переохолодження. У сонячну погоду дитина отримує вітамін D, який зміцнює кістки. Це гарантує стабільне зростання скелета відповідно до віку.
  2. Виплеск енергії. Пустуючи на свіжому повітрі, дитина витрачає багато енергії. Вона не буде сидіти на місці навіть у дворі. І це чудово: малюк не обмежений заборонами не розбити вікно чи не зламати диван; може бігати, стрибати, висіти на турніках або кататися з гірки. Рухливість допомагає виплеснути негативні емоції, а свіже повітря сприяє виробленню ендорфінів — гормонів щастя. Після гри на вулиці дитина із задоволенням пообідає, щоб відновити сили.
  3. Фізичний розвиток. Активний відпочинок сприяє розвитку спритності, гнучкості, сили. На вулиці дитина може вдосталь побігати, випробувати свої можливості. Під час дитячих забавок вона розвиває свій організм. Просто поспостерігайте за дітьми на вулиці: їхні прогулянки за навантаженням можуть зрівнятися з вашим тренуванням у залі.
  4. Вивчення навколишнього світу. Листочки, пісок, різні рослини, жуки, сніг, струмочки з калюж — усе це цікаво дітям, особливо дошкільнятам. На вулиці вони на власні очі знайомляться з поняттям пір року, спостерігають, як змінюється природа. У дворі можна побачити різних птахів і комах. І що важливо — багато чого можна помацати.
  5. Спілкування і соціалізація. Наприклад, командні ігри вчать дитину бути частиною цілого, розвивають навички спілкування, вміння домовлятися, будувати плани, міркувати. Під час ігор є можливість проявити співчуття, підтримати іншого гравця; виховується здорова конкуренція, вміння програвати та вигравати. Уже в пісочниці малюки вчаться розв’язувати конфлікти, заступатися за слабших.

Недарма в дитячому садку прогулянка — обов’язкова частина розпорядку дня. Правильно одягненій дитині можна гуляти в будь-яку пору року. На жаль, сучасні батьки прагнуть захистити дітей від вірусів і поганої погоди, чим роблять тільки гірше.

5 причин, почему играть на улице полезно

Якщо діти не виходять на вулицю і не контактують з однолітками, то їхній імунітет виявляється непідготовленим до зустрічі з типовими вірусами. Постійно перебуваючи в теплій квартирі, організм не загартовується. І виникає знайома батькам ситуація: дитина день сходила в садок і тиждень хворіла. А ще малюк не отримує належного спілкування з іншими дітьми, що негативно впливає на соціальну адаптацію.

Чим зайнятися на свіжому повітрі з дитиною

Дітям потрібно спілкуватися і з дорослими. З цього погляду прогулянка — чудова можливість цікаво і корисно провести час. Захопливий варіант спільного дозвілля — велосипед. З дітьми молодшого шкільного віку можна кататися в парку, а в середній школі вже вийде виїхати на природу.

У будь-якому віці корисні піші прогулянки. Необов’язково приділяти їм багато часу, достатньо відкласти свої справи хоча б на пів години. Також спробуйте відправитися з дитиною на природу або в похід. Відпочинок в лісі чи біля водойми влітку зміцнює здоров’я і допомагає налагодити більш тісне спілкування з малюком.

На подвір’ї вам теж знайдеться заняття:

  • грайте в м’яча, фрісбі;
  • змагайтеся в стрибках на скакалці;
  • зіграйте в бадмінтон, футбол, волейбол;
  • згадайте ігри свого дитинства: «Вибивали», «Квач», «Класики»;
  • побудуйте замок із піску;
  • зліпіть сніговика взимку, пускайте кораблики в калюжах навесні, зробіть літачки.

Будьте впевнені, що ви зможете зацікавити сучасних дітлахів практично забутими іграми на вулиці. Разом з тим згадаєте, як радісно було у вашому дитинстві, коли ви приходили додому в піску, ходили по калюжах у гумових чоботях або набирали повний капюшон снігу.

Так, прогулянки на вулиці безпосередньо пов’язані з брудним взуттям, розірваними штанами та мокрими ногами. Але це не настільки критично, щоб забороняти дитині гратися на вулиці. Навіть розбите коліно не здається їй такою трагедією, як уявляють собі батьки. Захоплений заняттям малюк втече грати, тільки-но ви закінчите обробляти рану.

Чем заняться на свежем воздухе с ребенком

Тому дайте дітям можливість витрачати накопичену енергію і вчитися чомусь новому. В іграх з однолітками вони здобудуть безліч корисних навичок: працювати в команді, проявляти ініціативу, змагатися і перемагати. А свіже повітря сприятиме здоровому апетиту і міцному сну.

26 Травня / 2020 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Діана

    Від народження олійкою Джонсонс, зараз шампунь без сліз і молочко)

  2. Олена

    Привіт, маю малого карапузика, і користуюсь засобами які є не шкідливими для дитини, а такою є косметика Джонсонс, особливо любимо лавандову серію, дуже подобається нам!
    Рекомендую!

    нік у фб: Olena Logvin

  3. Ярослава

    А ми використовуємо олійку Johnson’s Baby дитячу з лавандою Перед сном

  4. Марія

    Я спробувала всю серію товарів Johnson’s Baby і надалі користуюся,я дуже задоволена цими продуктами,як милом так і шампунь очка не пече класно піниться а запах неперевершений,шкіра мягесенька від олійок ніяких подразнень,алергії.Рекомердую всім!!@@