Перевірено на собі: 10 колективних ігор для дітей і підлітків

Родинне дозвілля за спільною грою — чудовий спосіб відпочити та провести час весело і з користю. Особливо це актуально в наш час, коли дорослі постійно перебувають під тиском негативних новин, а дітям не вистачає рухливих ігор на вулиці й треба якось виплескувати енергію. 

Проте як заохотити дитину грати? Лише показавши на власному прикладі, як це захопливо і цікаво. Пропонуємо 10 колективних ігор для дітей і підлітків, які змусять їх відірватися від гаджетів і провести час з родиною.

Час читання: 3 хвилини та чашка какао ☕

статья доступна на русском языке

10 колективних ігор для дітей і підлітків

Розваги для дітей молодшого віку

Малеча любить побігати та не може довго всидіти на одному місці. Тому важливо, щоб під час гри діти могли виплеснути свою енергію. Водночас колективні та розвиваючі ігри для дітей мають сприяти підвищенню концентрації уваги, кмітливості, тренувати пам’ять, мовлення і читання.

«Торкнися швидше» 

Різновид простих, але цікавих ігор для найменших. Необхідно вибрати ведучого, який називатиме певний колір. Інші учасники мають якнайшвидше знайти предмет названого кольору в кімнаті (квартирі) і першими торкнутися його. Так малюк зможе швидше навчитися розрізнювати кольори. Дорослим теж сподобається: гра розвиває швидкість реакції та памʼять.

Шукати можна предмети за будь-яким критерієм: великий-малий, вузький-товстий, низький-високий (чудова нагода розказати про антоніми!). Ще гру модифікують у «бюро знахідок», коли шукають не колір чи розмір, а саме якийсь предмет. Наприклад, навушники, певну іграшку, годинник тощо.

Цікаво по темі: Звичайні діти: чому не потрібно вимагати від дітей видатних талантів

«Асоціації»  

Якби тато був рибою, то якою? З якою твариною асоціює себе дитина? Або ж який предмет нагадує мама? Ця гра спрямована на розвиток уяви та логіки. Вона підходить для дошкільнят віком приблизно 5-6 років, бо вони вже вміють добре говорити та фантазувати. 

Одному учаснику загадують асоціацію, повʼязану з іншим учасником, а він має відгадати, про кого йде мова. Наприклад, мама каже: «Працьовитий джміль». Вочевидь, може йтися про бабусю чи тата. Потім учасники міняються ролями. Радимо використовувати досить прозорі асоціації, зважаючи на вік дитини. Згодом їх можна ускладнити.

«2 в 1: квест-руханка» 

Підготуйте картки з завданнями та загадками. Не забудьте включити до них не лише інтелектуальні питання, а й рухливі завдання. Як приклад: присісти 5 разів, постояти на одній нозі 30 секунд, завмерти на хвилину, проповзти під стільцем тощо. Умовно цей квест можна присвятити будь-чому. Батьки мають брати участь нарівні з дітьми! Спробуйте перемогти малюка в дитячих загадках чи вправності в присіданнях.

Розваги для дітей молодшого віку

Колективні ігри для школярів

Рекомендації щодо забавок зі школярами прості: вони мають бути динамічними (підійдуть спортивні ігри), пізнавальними та веселими. Прості дитячі ігри насправді мають важливе значення. Вони тренують навички, які знадобляться в майбутньому: креативне мислення, вміння швидко ухвалювати рішення і працювати в команді.

Клуб Щаслива мама инстаграм

«Нумо домалюй» 

Творча і водночас рухлива гра. На столі — аркуш паперу і кольорові фломастери. Перший учасник має 20 секунд, щоб зробити якийсь малюнок, а кожен наступний — такий самий час, щоб його доповнити. Тут не важливі ваші творчі здібності — тільки фантазія і швидкість! Щоб ускладнити завдання, можете обмежити раунд якоюсь темою: квітка, тварина, предмет тощо.

«Казка з продовженням» 

Гра для великої родини: чим більше учасників, тим цікавіше. Перший починає казку (народну, авторську чи власну), а кожний наступний гравець має її доповнити. Учасник може сказати 1-2 речення за раз. 

На вас чекають такі несподівані повороти сюжету, які не снилися навіть сценаристам серіалів! Можна додавати героїв, вигадувати різні події тощо. Радимо записати фінальну версію і зберегти її на памʼять.

Цікаво по темі: Життя у форматі 4К для покоління Альфа

«Хто перший відповість?» 

Діти обожнюють вікторини на швидкість, тому час від часу можна влаштовувати вдома клуб знавців. Знайти питання можна в інтернеті, або ж спробуйте вигадати їх самостійно. Якщо родина велика, грайте командами, а якщо ні, кожен учасник грає за себе. Обирайте питання на логіку, кмітливість, щоб діти й дорослі мали рівні шанси на перемогу. Цю гру можна назвати дитячим аналогом розваги «Своя гра».

«Вгадай навпомацки» 

Учаснику завʼязують очі та дають у руки предмет. Він має вгадати, що це. Якщо ця розвага видається вам нудною, уявіть, як будете відгадувати слайм чи кінетичний пісок. Це корисна гра, яка розвиває дрібну моторику і кмітливість. Нею можна зайняти дитину на кілька хвилин або ж пограти всією родиною.

Ігри для підлітків

Ігри для підлітків і дорослих

«Дитячі» забавки тинейджерам уже не до смаку. Тому ми обрали ігри, в які грають дорослі (але з віковим обмеженням). Ігри будуть справді напруженими й цікавими, бо суперники практично рівні.

«Мафія»   

Цю гру обожнюють і підлітки, і дорослі. Тут нікому не можна довіряти, зате говорити неправду не тільки можна, але й треба! «Мафія» розвиває комунікативні здібності, вміння переконувати та відстоювати свою думку. Вона стане чудовою сімейною грою, а також подарує море емоцій у колі друзів.

Цікаво по темі: Гаджети та безпека в інтернеті для дітей та підлітків: як навчити захищатися?

«Своя гра» онлайн

Популярний формат інтелектуальної гри, якому дали друге життя. Треба завантажити базову гру й обирати набори користувачів. Зараз вистачає додатків на різні теми: від знання мемів до світу коміксів чи фільмів. Можна влаштовувати навіть колективні ігри онлайн. За цією корисною розвагою непомітно мине не один вечір.

Настільні ігри

Так, вони знову в моді. Разом з тинейджером замовте ті, що найбільше вас зацікавлять. Радимо спробувати такі ігри: UNO, «Ерудит», «Еліас», «Твістер», «Вежа», «Манчкін», «Каркасон», «Вибухові кошенята» тощо. Перелік немаленький, і це ще не згадуючи про класичні варіанти на кшталт «Монополії». 

Перевага настільних ігор — в тому, що вони довго не набридають, адже кожного разу треба вигадувати нову тактику. Цей варіант підійде не тільки підліткам. У настільні ігри можна грати й з малечею, і зі школярами, але інколи їм не вистачає посидючості для таких розваг. 

Ігри для підлітків та дорослих

Ігри — це насамперед інструменти, які не тільки розважають дитину, а й сприяють її всебічному розвитку. Візьміть до уваги наші поради, щоб дібрати такі розваги, які допоможуть сформувати потрібні навички. Не забувайте і самі долучатися до гри, адже це цікавий варіант спільного сімейного дозвілля і шанс зблизитися з дитиною.

 

Читайте також:

13 Травня / 2020 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валерия

    Спасибо очень познавательно