Перехідний вік: як пережити й не збожеволіти (велика шпаргалка для батьків)

Цей момент настав — колись рожевощокий радісний малюк віддалився від мами й тата, закрився в кімнаті, слухає дивну музику і гуляє з новими друзями. Саме з таких симптомів може починатися перехідний вік, коли дитина стає підлітком. Якщо ви належите до тих батьків, які в паніці чекають проблем, заспокойтеся. Пубертат трапляється з кожним — і він не такий страшний, як його малюють.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Дівчата підлітки

Що таке перехідний вік і чому він так змінює дітей

Пубертатний період — це комплекс фізіологічних і психічних змін. Тіло тінейджера бунтує: активно виробляються гормони, з’являються прищі, прискорюється ріст і змінюється фігура, у дівчат з’являється менархе. Зі зміною гормонального фону у підлітковому віці пов’язані такі симптоми, як мінливість настрою, безсоння, підвищена пітливість і низький рівень уважності.

Ці процеси неконтрольовані, сам тінейджер не може на них вплинути. Тому уявіть, наскільки йому складно справлятися з усіма перетвореннями, адже підліток і сам не розуміє, що відбувається.

Цікаво на тему: «Як привити почуття відповідальності»

У хлопчиків

Приблизно в 13 років починається активний ріст кісткової та м’язової тканини. Фігура формується за чоловічим типом: широкі плечі, вузькі стегна. У 14 ламається голос — стає більш низьким і грубим. Також відбуваються колосальні зміни статевої системи: виникає потяг до протилежної статі, починаються полюції. Остаточно тіло сформується до 16-17 років.

Хлопчик підліток

У дівчаток

Батькам варто бути готовими до того, що дівчатка раніше вступають у пубертат. Менархе (перші місячні) можуть початися і в 10-11 років. Одночасно змінюється фігура, округлюються стегна, збільшуються груди. З’являються вторинні статеві ознаки: волосся на лобку, під пахвами тощо.

Дівчина з дівчинки розквітне до 14-15 років. Тому не тільки підтримуйте дочку емоційно, обов’язково починайте доброзичливі бесіди про стосунки, секс, розповідайте про захист при статевому акті та вагітність.

На тлі гормональних змін тінейджери переймаються всім на світі. Їх хвилює поява прищів та висипань, вони прагнуть підібрати правильний догляд. Вони незадоволені зовнішністю й обрисами тіла. У них різко змінюється коло інтересів, хочеться дізнаватися щось нове і шукати себе. Мамам і татам не варто переживати, адже все це обов’язкові процеси перехідного віку.

Дівчина підліток

Цікаво на тему: «Як розвинути увагу дитини»

Деякі психологічні особливості пубертату

Психологія висуває різні теорії формування особистості. Пубертат у кожної людини проходить за своїм сценарієм, але можна виділити схожі риси підліткового віку:

  1. Сепарація. Тінейджер відділяється від батьків: шукає власний куточок або кімнату, самостійно наводить там свій порядок, вимагає не заходити без стуку. Може відмовлятися від «дитячих» сімейних розваг — спільного походу до ТРЦ або дня народження з родичами. Він потребує особистого простору та приватності.
  2. Зухвала поведінка — один зі способів привернути увагу однолітків або дорослих. Підліток хоче виділитися, бути не таким, як усі.
  3. Пошук своєї соціальної групи. Тінейджер шукає однодумців, ровесників зі схожими поглядами й захопленнями. Часто саме в перехідному віці коло спілкування змінюється кардинально.
  4. Ухвалення рішень під впливом членів компанії. Навіть якщо самому підлітку не так вже й подобається це рішення, він його ухвалить, щоб залишитися в колі. Це все бажання бути частиною групи.
  5. Інтерес до протилежної статі, перші незграбні симпатії та закоханості. Тінейджери не знають, як приборкати свої почуття і правильно їх продемонструвати. Також на пубертат часто припадає перший сексуальний досвід, але він рідко буває вдалим (тут грають роль викривлене сприйняття про секс, нестача правдивої інформації).
  6. Нові захоплення. Підліток шукає підхожі йому заняття, причому вони змінюються з шаленою швидкістю. Не критикуйте нові вподобання дитини.
  7. Погіршення пам’яті. Цей симптом пов’язаний з фізіологічними змінами та надлишком інформації. Складно зосередитися на навчанні, коли навколо з’явилося стільки всього, чого раніше ти просто не помічав.
  8. Пошук себе. Зміна кольору волосся, зачіски, різний одяг, пірсинг і багато іншого, що допомагає самовиражатися. З постійними змінами потрібно змиритися — це пошук зовнішнього і внутрішнього Я.

Некоторые психологические особенности пубертата

Цікаво на тему: Як знаходити спільну мову з підлітком та бути для нього прикладом?

Приводи для тривоги або нормальна поведінка?

Поведінка підлітка — темний ліс. Вона нелогічна, дивна для дорослого. Але не поспішайте хапатися за голову і журитися, що з дитиною щось не так. Пригадуєте себе у її віці? Запитайте у своїх батьків. Впевнені, вони розкажуть те, про що ви вже давно забули.

Звичайно, тривоги бувають виправданими, тінейджер може заплутатися в собі й потрапити у погану компанію (або організувати її самостійно). Що у ваших силах? Тільки акуратний контроль та запобіжні бесіди. Чим раніше ви встановите довіру, тим менше шансів, що станеться катастрофа.

Завжди обговорюйте свою тривогу з підлітком. Не бійтеся ставити прямі запитання: тобі потрібна моя допомога? Ти впевнений(-а), що робиш правильно? Чому ти мені не довіряєш?

Хоч ви з дитиною відчуваєте світ по-різному, але «перебудовуватися» доведеться разом, інакше ніколи не досягнете порозуміння.

EVA у Telegram

Симптоми, що пора бити на сполох:

  1. Прояви жорстокості, схильність до насильства. Так, тінейджерам властиво ображатися, висміювати, сперечатися. Але бійки, цькування, агресія — тривожні сигнали.
  2. Пригніченість, відмова від їжі, безсоння, втрата свідомості, самоушкодження (селфхарм). Можливо, підліток жертва булерів або переживає психологічну травму.
  3. Алкогольна або наркотична залежність. Якщо тінейджер щось вживає систематично, через що з’явилися проблеми в школі та(або) з його друзями — це привід поговорити відверто. Підтримуйте у підлітка цікавість до здорового способу життя всіма способами.
  4. Кримінальна поведінка: хуліганство, порушення громадського порядку, дрібні крадіжки. У майбутньому такі «легкі» епізоди стають важкими, тому потрібно попрацювати з психологом.

Розмова буде непростою, адже підлітки сприймають критику та обмеження з гнівом. Вам доведеться виховати у собі й терпіння, і строгість, і справедливість.

Поводы для тревоги или нормальное поведение?

Цікаво на тему: 7 порад батькам, як розмовляти з дітьми про секс

Спостерігаємо за народженням нової особистості

На ваших очах підліток перетвориться на дорослу людину. Ви не зможете наділити його певними якостями, але у ваших силах добродушно вплинути на становлення.

Тінейджерів легко поранити словом. Навіть сказане мимохідь у підлітковому віці западе надовго в душу. Практика показує: дівчата з анорексією часто починали екстремально худнути після необережних слів батьків про зайву вагу. Причому самі дорослі не пам’ятають, що говорили подібні фрази.

Стосунки у родині пора вибудовувати по-іншому. Перед вами вже не дитина, а повноцінна людина. Спілкуйтеся з нею чесно, ясно висловлюйте свої почуття та емоції. Вимагайте певної відповідальності в обмін на права. Поясніть зв’язок між вибором підлітка і вашими вимогами.

Наприклад, тінейджер зайняв окрему кімнату. Ви даєте йому право облаштовувати її на свій смак. Але при цьому він бере участь у ремонті (наклеювання шпалер, прибирання сміття) і сам підтримує чистоту: витирає пил, пилососить, миє підлогу.

Цікаво на тему: «10 колективних ігор для дітей та підлітків»

Домовтеся про справедливі санкції. Можете навіть підписати своєрідну «угоду», де сторони зобов’язуються дотримуватися умов. На перший погляд, ця ідея здається дивною, але вона допоможе вам відстояти свою точку зору в суперечці.

Так і пропишіть: помив посуд — можеш погуляти на годину довше. Якщо добре вчишся в школі, то отримаєш бонус до кишенькових грошей. У разі невиконання умови накладаються санкції, які ви теж обговорите разом.

Що не варто забороняти:

  • спілкування;
  • улюблене хобі;
  • час в інтернеті та використання девайсів.

Спробуйте підтримувати захоплення дитини та не критикуйте за невдачі. І ніколи не підривайте довіру підлітка. Він назавжди запам’ятає, якщо дізнається, що ви обговорюєте його особисті проблеми з подругами або родиною, висміюєте захоплення або грубо висловлюєтеся про друзів.

Наблюдаем за рождением новой личности

Цікаво на тему: Як допомогти підлітку визначитися з майбутнім: навички та освіта

Бонус: кілька порад для критичних ситуацій

Особливості психіки тінейджерів дратують навіть найстійкіших батьків. Часом пристрасті загострюються — сім’я опиняється за крок від грандіозного скандалу. Радимо вам тримати себе в руках (ще сильніше) і не робити типових помилок дорослих. Ось кілька рекомендацій:

  1. Охолоньте. Не додавайте драми та не втрачайте свідомість. Не важливо, якою гарячою була сварка, і дитина, і ви повинні заспокоїтися, бажано в різних кімнатах. Коли переживете емоційний пік, можете поговорити по суті. У запалі гніву обидві сторони ухвалять неправильні рішення, про які пошкодують.
  2. Не читайте моралей — говоріть відверто. Час безумовних авторитетів минув. Перед вами майже доросла людина, тому намагайтеся бути доброзичливими та справедливими, не бійтеся розповідати про свої проблеми. Ніколи не порівнюйте підлітка з іншими.
  3. Але не звалюйте весь вантаж на підлітка, навіть якщо він відповідає вам грубо. Пам’ятайте, це ще дитина, яка не завжди може спрогнозувати наслідки. Якщо ви у поганому настрої, так і скажіть. Тінейджер зрозуміє вас, як ніхто інший.
  4. Поважайте труднощі підлітків. Проблеми здаються незначними, але для них вони цілком серйозні. Згадуйте себе в цьому віці: було б вам приємно, якщо ваші переживання знецінювали?

Пубертат — непростий період як для підлітків, так і для батьків. Через нього проходить кожен, і завдання дорослих — підтримати й не нашкодити. Ніхто не обіцяє, що буде легко, але впоратися з цим реально.

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валерия

    Самый сложный этап в жизни родителей

  2. Уляна

    У підлітковому віці характер стає дуже колючий. Батькам залишається запастися терпінням.
    Кажуть, що в підлітків тому стає такий важкий характер, щоб потім батькам було легше відпустити їх у життя.

  3. Лилия

    Как же я переживаю когда наступит этот период. Надеюсь пройдет не заметно))

Рекомендовані статті