Яка косметика потрібна для догляду за підлітковою шкірою?

Підлітковий вік – період турбулентності, коли у житті дитини відбувається багато змін, пов’язаних з дорослішанням. Гормональні переналаштування, спровоковані ними прищі та висипання на різних ділянках тіла (обличчі, спині) додають чимало хвилювань підліткам. Тож важливо знати, як правильно доглядати за шкірою у підлітковому віці, аби збалансувати дію гормонів та зменшити кількість висипань.

Час читання: 3 хвилини та соковите яблуко 🍏

статья доступна на русском языке

У цій статті разом з Ольгою Сірою, б’юті консультантом, що має фармацевтичну освіту,  допоможемо батькам підлітків та самим тінейджерам розібратися, на які компоненти звертати увагу, щоб сформувати правильний догляд за шкірою в домашніх умовах.

Косметолог Ольга Сіра

Особливості виділення себума шкірою у підлітковому віці

Починати доглядати за шкірою потрібно вже в підлітковому віці. Які ж особливості варто врахувати, щоб правильно підібрати засоби для дівчат та для хлопців?

Особливості підліткової шкіри

Підліткова шкіра потребує особливої уваги, оскільки починаються гормональні зміни та перебудова організму. Зазвичай з’являються проблеми з надмірним виділенням себуму, що призводить до утворення вугрів, комедонів та забитих пор. Якщо запальні процеси проходять повільно, це може призвести до рубців і постакне.
При виборі догляду слід враховувати ступінь себопрофіциту шкіри. Наприклад, присутній просто надмірний масний блиск, або масний блиск і поодинокі висипання, або масний блиск, висипання, папули і запальні елементи з гнійним вмістом.
В останньому випадку бажано звернутись до фахівця (дерматолога) для подальших рекомендацій.

Цікаво на тему:  ТОП популярних запитань косметологу про догляд за шкірою

Компоненти, яких краще уникати у догляді за підлітковою шкірою

Доглядова косметика для підлітків

Головний компонент, якого варто уникати у базових засобах для підліткової шкіри – це простий спирт Alcohol Denat. Найчастіше він зустрічається у тоніках для жирної або проблемної шкіри. З цим компонентом треба бути обачними. Спочатку засоби з ним дійсно можуть підсушити висипання, але спирт порушує епідермальний бар’єр, сприяє загостренню існуючих та появі нових запалень.
Також в період активної себопродукціі варто уникати щільних кремів і компонентів, що створюють оклюзію-плівку, яка може сприяти появі закритих комедонів. Наприклад:

  • Petrolatum;
  • Myristyl lactate;
  • Myristyl myristate;
  • Coconut Oil;
  • Mineral Oil.

Цікаво на тему: Що треба знати про компоненти в складі декоративної косметики?

Засоби для очищення: гелі чи пінки?

Ощищення підліткової шкіри

Очищення – головний етап в догляді у будь-якому віці. І щоб правильно доглядати за здоров’ям підліткової шкіри теж краще починати саме з щоденного ретельного вмивання, яке підходить під особливості типу шкіри.
Наприклад, якщо на обличчі немає сухих елементів, лущень і часто з’являється масний блиск, то краще вибрати для очищення формат гелю, бо зазвичай їх формули працюють більш інтенсивно.
Якщо шкіра схильна до чутливості, алергічних реакцій, буває зневодненою або має сухий тип, то більше підійде формат пінки, адже такий засіб очищає більш ніжно.

Очищення для жирної шкіри

Рекомендовані засоби для комбінованої та жирної шкіри:

Очищення для сухої та чутливої шкіри

Рекомендовані засоби для сухої або чутливої шкіри:

Очищати шкіру пінкою або гелем необхідно і перед сном, і вранці. За ніч себум також активно виділяється, особливо якщо мова йде про жирний тип шкіри. Окрім того, засоби, які ти наносила перед сном, можуть залишатись на обличчі, і лише вода не завжди здатна впоратись з якісним видаленням бруду та шкірного сала.
Для базового очищення підліткової шкіри, схильної до висипань та появи прищів, варто шукати у складі бюджетних або професійних засобів протизапальні компоненти.

Наприклад:

  • олія чайного дерева (Tea Tree Leaf Oil);
  • бетаїн саліцилат (Betaine Salicylate);
  • ніацинамід (Niacinamide);
  • саліцилова кислота (Salicylic Acid);
  • екстракт куркуми (Curcuma Longa (Turmeric) Root Extract);
  • екстракт евкаліпта (Eucalyptus Globulus Leaf Extract).

Шукай EVA Blog в Instagram

Сироватки та активи у підлітковому віці

Догляд за шкірою у підлітковому віці

Для корекції висипань і запобігання загостренню запального процесу у підлітковому віці можна використовувати сироватки або активні косметичні засоби. Вони мають бути спрямовані на проблему. Наприклад, якщо тобі потрібна просто себорегуляція – то це сироватки з ніацинамідом або цинком. Щоб попрацювати з запальними елементами, використовуй точковий засіб з саліциловою кислотою і протизапальними компонентами. Якщо вже є сліди постакне, корисною буде сироватка з азелаїновою кислотою. Вона абсолютно безпечна для такої шкіри й має потужну антибактеріальну дію.

Сироватки для підліткового догляду

Рекомендовані засоби:

Особливості вибору крему у підлітковому віці

Підліток наносить крем на обличчя

Зволоження – одна з важливих задач, щоб правильно доглядати за обличчям та тілом у підлітковому віці. Воно має бути легким і комфортним. Варто вибирати нежирний крем, який швидко поглинається і не утворює захисну оклюзійну плівку.

Багато хто вважає, що якщо шкіра і так жирна,то її не треба зволожувати, але така думка хибна. Легкі текстури кремів або зволожувальних гелів миттєво вбирається і доносить потрібну вологу до епідермісу. Чим глибше шкіра зволожена, тим менше вона виділяє масного блиску.

Підліток доглядає за шкірою

Для жирного або комбінованого типу шкіри можна вибирати креми з:

  • піровіноградною кислотою (Pyruvic Acid);
  • саліциловою кислотою (Salicylic Acid);
  • ніацинамідом (Niacinamide);
  • прополісом (Propolis Extract);
  • чайним деревом (Tea Tree Leaf Oil);
  • календулою (Extract of Calendula);
  • цинком (Zinc Oxide).

Крем для жирної шкіри

Рекомендовані креми для жирної та комбінованої шкіри:

  • бюджетний дерматологічний крем для обличчя Bielenda Dr Medica Acne з ніацинамідом, мигдальною та азелоїновою кислотами;
  • зволожувальний корейський крем Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Moisturizer з саліциловою кислотою та натуральними рослинними екстрактами.

Для сухого і чутливого типу шкіри можна вибирати заспокійливі креми з такими компонентами, як:

  • азулен (Azulene);
  • центелла (Centella Asiatica Extract);
  • пантенол (Panthenol);
  • біотики (Lactobacillus Ferment, Bifida Ferment Lysate).

Креми для сухої шкіри

Рекомендовані креми для сухої та чутливої шкіри:

Маски для обличчя як додатковий етап догляду для підлітків

Підлітки роблять маски для обличчя

Окрім очищення і зволоження в домашніх умовах можна включити у догляд додаткові засоби у вигляді масок 1-2 рази на тиждень. Їх можна використовувати з моменту появи змін гормонального фону і перших ознак висипань або якихось недоліків, тобто з 12-13 років.

Це можуть бути каолінові маски, які покращують себорегуляцію і підсушують висипання.
Ензимні маски, наприклад з ферментами папайї та ананасу, відповідають за якісну ексфоліацію ороговілого шару. Вони відлущують відмерлі клітини, які можуть забивати пори та сприяти появі чорних цяток  та комедонів.

Маски для підліткової шкіри

Рекомендовані засоби для підліткової шкіри:

Щоб правильно доглядати за шкірою у підлітковому віці, мало розраховувати лише на відмітку “професійна” або “органічна, натуральна” косметика. Важливо звертати увагу на склад та відповідність засобу саме твоєму типу шкірі й наявним проблемам. Сподіваємось, поради від косметолога Ольги Сірою стануть корисною підказкою при виборі базового набору доглядової косметики. Тож зберігай посилання на цю статтю, аби завжди мати під рукою цю шпаргалку. А якщо залишились запитання, прямо зараз залишай їх у коментарях!

Читайте також:

11 Серпня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ольга

    Стаття супер. Дякую

VISUAL by EVA