Що треба знати про компоненти в складі декоративної косметики?

При виборі доглядових засобів ти, напевно, уважно вивчаєш компоненти у складі, їхню сполучність та ефективність. Але коли справа доходить до вибору декоративної косметики, фокус уваги повністю зміщується на відтінки й текстури. А тим часом те, як продукти лягають, розтушовуються і тримаються протягом дня, багато в чому залежить від складу.

Час читання: 4 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Розібратися, на що звертати увагу при виборі декоративної косметики, які інгредієнти грають на користь, а яких краще уникати, допоможе нова стаття від EVA Blog і б’юті консультанта, фармацевта за освітою Ольги Сірої.

Б'юті консультант Ольга Сіра

Як пов’язані термін придатності та склад косметики?

У 2022 році тренд на перевірку складу доглядових засобів зріс із геометричною прогресією. Хтось звертався до експертів, хтось самостійно дивився на спеціальних сайтах. Але факт залишається фактом: ми всі зацікавлені тим, які компоненти містяться в нашому кремі.

Однак нас має хвилювати склад не лише доглядової косметики, а й декоративної. Адже і її ми наносимо на своє обличчя щодня. Сьогодні спробуємо трохи розібратися у цій темі.

Декоративна косметика для обличчя

Як і при виборі доглядових засобів, ми повинні спиратися на свій тип шкіри, текстуру та склад.

Однак перше, на що завжди потрібно дивитися – це термін придатності. Чим він довший, тим вища ймовірність наявності у великій кількості сильнодіючих консервантів. Наприклад, саме вони можуть не підійти до чутливої шкіри.

Другий етап, це, звичайно ж, склад.

Цікаво по темі: ТОП-10 косметики для шкіри обличчя на EVA.UA: добірка від косметолога

Базові рекомендації щодо вибору декоративної косметики для обличчя

Як вибрати декоративну косметику для обличчя

Пропоную ближче розглянути шкоду та користь компонентів у різних типах засобів для обличчя.

 

Тональний крем

Насамперед подивися на текстуру продукту. Вона має бути однорідною. Грудочки та розшарування можуть свідчити про неправильне зберігання або термін придатності, що минув.

Шкода та користь складу тонального крема

При виборі тонального крему зверни увагу на наявність, крім основи та емульгаторів,  інгредієнтів, що зволожують і живлять:

  • гіалуронової кислоти;
  • вітаміну Е (токоферолів);
  • рослинних олій.

Ці складові особливо необхідні тональних для сухої та зрілої шкіри, адже при недостатньому зволоженні косметичний засіб не приховає, а навпаки, підкреслить проблемні зони.

На користь складу підуть лецитин та амінокислоти, комбінація яких забезпечить легке та рівномірне нанесення.

Якісний склад тонального крему

Також важливо визначити наявність комедогенних компонентів:

  • мінеральної олії;
  • рідкого парафіну;
  • великої кількісті силіконів.

Саме ці компоненти можуть спровокувати висипання, особливо якщо твоя шкіра схильна до них.

Серед тональних засобів слід звернути увагу на ВВ-креми. Вони забезпечують досить щільне покриття, при цьому виглядають на шкірі досить природно.

Рекомендований продукт:

Корейський ВВ-крем Tony Moly Luminous містить рослинні екстракти, гліцерин для зволоження, діоксид титану та оксид цинку для захисту від фотостаріння (SPF 37), арбутин для освітлення пігментних плям.

 

Помада

У помадах вітаються натуральні компоненти, такі як сафлорова олія та вітамін Е. Неякісний засіб може не тільки сушити губи, але й руйнувати зубну емаль.

Натуральні компоненти у складі помади

Небажані компоненти, які можуть завдати шкоди:

  • парафін;
  • мінеральна олія;
  • синтетичний віск.

Також варто звернути увагу на вигляд губної помади: вона не повинна бути підталою або мати крапельки на поверхні (конденсат).

Цікаво по темі: Головні тренди макіяжу 2023

Туш для вій

Грудочки та різкий неприємний запах – перші ознаки, що це не туш твоєї мрії.

Компоненти туші для вій

У складі туші базові інгредієнти – вода, фарба та віск. Далі йдуть компоненти, що відповідають за збереження та приємність використання – консерванти та ароматизатори. Без них термін зберігання був би коротшим.

Крім інгредієнтів, які відповідають за фарбування, плюсом на користь продукту будуть компоненти для зволоження (ланолін), зміцнення вій (кератин та вітаміни Е, В, А) та їх захисту (протеїни, пантенол).

Склад туші для вій

Рекомендований продукт:

Туш Bourjois Volume Glamour Oh Oui! Black ущільнює вії, робить їх більш пружними завдяки гідролізованому кератину та колагену. Має у складі пантенол.

 

Рум’яна

Інгредієнти рум'ян для обличчя

При виборі рум’ян важливо враховувати свій тип шкіри та її стан. Сухі текстури з більшою ймовірністю можуть спричинити появу висипів та комедонів. При жирному типі шкіри чи акне краще віддати свій голос на користь кремових, рідких та мінеральних рум’ян.

Цікаво по темі: Макіяж без макіяжу: підкресли свою індивідуальну красу

Пудра

З пудрою така ж історія, як і з рум’янами. Краще віддавати перевагу мінеральним, у складі яких немає тальку. Крім того, що до цього компонента може бути підвищена чутливість, він також з високою ймовірністю глибоко забивається в пори.

Мінеральна пудра для обличчя

Мінеральна косметика є подрібненими до стану дуже дрібного порошку частинками натурального каменю-мінералу. Пігменти та світловідбивні частинки також мають натуральне походження, їх отримують з перлів та слюди. А от якщо виробник хоче здешевити засіб, то використовує хлороксид вісмуту. Цей інгредієнт хоч і не є шкідливим, але все ж таки менш цінний, ніж його натуральні аналоги.

Рекомендований продукт:

Рисова пудра Paese Hi Rice! Coloured Rice не закупорює пори, не містить тальку, має натуральний склад.

 

Тіні для очей

Не зовсім очевидний факт, але перед покупкою тіні варто перевірити не тільки на насиченість пігментації, але й звернути увагу на те, чи мають вони запах. Варто уникати різкого аромату, особливо якщо він віддає гірким жиром. Такі тіні можуть несприятливо впливати на здоров’я (від появи алергії до зниження зору).

Особливості тіней для повік

Якісні тіні не повинні пересушувати повіки, але водночас важливо нейтралізувати надлишки вироблення себуму, щоб макіяж “не плив”.

Бажані компоненти у складі:

  • BiOCl (оксидхлорид вісмуту, забезпечує мерехтіння);
  • Bronopol (працює на захист від мікробів та бактерій);
  • Bentonite (нетоксичний, нейтралізує надлишки шкірного сала).
  • Paraffinum Liquidum (поганий у косметиці для губ, але на повіках створює плівку, яка не дає тіням скочуватися);
  • Magnesium Stearate (сіль магнієвої кислоти, яку отримують рослинним шляхом; компонент безпечний, не має канцерогенних властивостей).
  • Diisostearyl Malate (ефір із солі яблучної кислоти, у нього 0 канцерогенності, не здатний викликати алергію, сприяє тому, щоб текстура тіней краще лягала).

EVA в инстаграм
Синтетичні пігменти (ультрамарин, кобальт, індиго, охра, берлінська блакить) будуть давати більшу стійкість ніж металеві (діоксид титану, алюміній, сульфат барію, оксид заліза, сульфід цинку). Перші при нанесенні на повіку утворюють плівку, яка перешкоджає контакту вологи зі шкіри з пігментом, другі ж, навпаки, дають несприятливий ефект пересушування.

Рекомендований продукт:

Хороша палетка To Go Eyeshadow Palette від бренду Lamel Professional. Тіні легко лягають і добре тримаються протягом дня, не скочуються (у складі є Paraffinum Liquidum і Diisostearyl Malate).

 

База під макіяж

Праймери, основи та бази під макіяж – це засоби, які допомагають досягти більш рівного покриття та забезпечують догляд за обличчям. Відповідно, підбирати їх склад та текстуру краще під ваш тип шкіри.

Особливості складу бази під макіяж

Корисними будуть такі компоненти:

  1. Маскуючі пігменти, силікони. Перекривають нерівності та візуально покращують рельєф шкіри.
  2. Гіалуронова кислота. Відповідає за зволоження шкіри.
  3. Колаген. Підтримує еластичність шкіри.
  4. UV фільтри. Захищають від активної дії сонячних променів.

Рекомендовані продукти:

  • База під макіяж GlamBee Marshmallow стійка, не створює ефекту маски.
  • Праймер для обличчя Bourjois Healthy Mix містить комплекс вітамінів А, С, В5. Добре справляється із завданням вирівнювання рельєфу шкіри, допомагає макіяжу бути стійкішим.

Шкода та користь компонентів декоративної косметики для обличчя

Основні рекомендації для різних типів декоративної косметики запам’ятали, пройдемося докладніше щодо деяких компонентів, які викликають велику кількість питань.

Компоненти декоративної косметики

Парабени

Цей інгредієнт часто демонізують, але в декоративній косметиці він не небезпечний. Парабени розщеплюються ферментами шкіри у пара-амінобензойну кислоту (антиоксидант).

У складі косметичних засобів можуть бути:

  • метилпарабен;
  • ethylparaben;
  • propylparaben;
  • butylparaben.

Шкода та користь компонентів декоративної косметики

Парабени виконують роль консервантів. Повторимося, не варто лякатися цього визначення. Адже його суть у тому, щоб перешкоджати розвитку бактерій та зробити термін використання продукту адекватним.

Якщо все ж таки дуже хочеться знайти їм альтернативу, то ось перелік сертифікованих органічних консервантів:

  • Cosgard;
  • Euxyl PE;
  • Geogard Ultra;
  • Leucida;
  • Phenoxyetano.

Цікаво по темі: Макіяж для навислих повік: як зробити?

Силікони

Будь-який тональний крем не може існувати без силіконів. З хімічної точки зору без цього інгредієнта неможливо зробити продукт, що розтікається, містить пігмент, не скочується та тримається на шкірі. У тональних цей компонент буде обов’язково.

Силікони у тональних засобах

Силікони діляться на дві категорії:

  1. Леткі (cyclomethicone, cyclopentasiloxane). Забезпечують гарне нанесення, текстуру. При зіткненні зі шкірою вони випаровуються, у складі їх не боїмося.
  2. Нелеткі (dimethicone, dimethiconol, stearyl dimethicone). Залишаються на шкірі, але без них все рівно, на жаль, ніяк. Ефективність свою тональність втратить. У складі їх можна не уникати, просто дивитися, щоб були меншою концентрацією.

Найкраще віддавати перевагу комбінації летких і нелетких силіконів. Такий продукт добре наноситься і не комедогенить.

Цікаво по темі: Мистецтво збільшення очей за допомогою макіяжу

Мінеральні олії

У складі їх можна впізнати за такими компонентами: Deobase, Heavy Mineral Oil, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum, Petroleum White Mineral Oil, Prolatum Oil, White Mineral Oil, Petroleum.

Склад губних помад

Мінеральна олія не бажана в помадах, тональних кремах та інших продуктах, які наносяться на ділянки обличчя з великими порами або тріщинками. А ось у складі тіней такий компонент буде плюсом: створює плівку, завдяки якій підвищується стійкість продукту.

Цікаво по темі: Гліколева кислота для шкіри: що варто знати?

Фталати

Фталати (Phthalic Acid,DEP, DEHP, DBP, BBP,  DHP, DIDP)  зв’язують ароматичні компоненти для стабільного запаху. У тональних кремах вони використовуються для того, щоб створювати гігроскопічну плівку, яка запобігає випаровуванню вологи. Отже, цей компонент не дозволяє пересушувати шкіру. Не бажаний інгредієнт для алергіків та власниць чутливої шкіри.

Порада від EVA Blog: Не завжди органічний продукт із натуральним складом буде оптимальним рішенням при виборі декоративної косметики. Синтетичні інгредієнти у правильній концентрації можуть мати менший негативний вплив, ніж природні компоненти, схильні до ролі алергенів.

Вечірня процедура демакіяжу

Варто також відзначити, що, незалежно від якості твоєї декоративної косметики, не варто пропускати етап демакіяжу. Наскільки б ти не була втомлена після роботи чи вечірки, вечірній догляд є запорукою здорової та молодої шкіри.

Читайте також:

6 Січня / 2023 Краса

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Катерина Малюга

    Дуже цікава стаття. Дякую!