Чи можна користуватися простроченою косметикою?

Багато хто з нас, дівчат, отримує задоволення не тільки від користування декоративною косметикою, але й від процесу покупки. І коли термін придатності закінчується, так не хочеться викидати “майже нову” пудру чи туш. Але так само як зіпсовані продукти шкідливі для нашого здоров’я, прострочена косметика не менш небезпечна. Найчастіше використання таких засобів призводить до алергії, кон’юктивіту, себорейного дерматиту. Крім того, вчені прийшли до висновку, що косметика, термін придатності якої закінчився, може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям. Такі тональні засоби, помади та тіні стають ідеальним середовищем для хвороботворних мікроорганізмів. Бактерії потрапляють у кров і можуть спричинити небезпечні інфекційні захворювання. То ж про що варто пам’ятати, що убезпечити себе? Здавалося б, що може бути простішим — подивилися на упаковці, і все. Однак не все так легко.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Що впливає на термін придатності косметики

Що впливає на термін придатності косметики

  1. Форма упаковки. Спеціальні дозатори та інші приладдя добре захищають засоби від контакту з киснем та бактеріями.
  2. Наявність консервантів та їхня кількість. Консервант — це така речовина, котра запобігає розмноженню мікроорганізмів, таким чином не даючи продукту псуватись. Чим більше консервантів, тим краще зберігатиметься той чи інший засіб.
  3. Наявність активних компонентів. Деякі косметичні засоби мають у своєму складі велику кількість активних речовин. До таких засобів можна віднести креми проти сонця, зморшок, акне тощо. Ці компоненти є досить примхливими та тому здатні значно скоротити термін придатності, наприклад, доглядової косметики.
  4. Вода. Термін придатності сухих косметичних засобів значно вищий, ніж вологих. Це відбувається через те, що вода добре впливає на активність бактерій, котрі псують косметику.

Таким чином, на термін придатності косметики впливає багато факторів. А в деяких випадках схожі засоби у різних упаковках або від різних виробників можуть мати різний строк придатності.

Шукай EVA Blog в Instagram

Яким буває термін придатності

Кожен косметичний засіб повинен мати два терміни придатності:

  • строк зберігання в закритому вигляді;
  • строк придатності у відкритому вигляді.

Через те, що більшість косметики поставляється до нашої країни з-за кордону, іноді споживачеві буває складно розібратися з маркуванням, зазначеним на коробці.

Яким буває термін придатності

Так, термін зберігання позначається як Shelf life period, а дата виробництва — Manufacture date або production date.

PAO або Period after opening — термін придатності засобу після відкриття. Іноді цей знак позначається у графічному вигляді зображенням відкритого флакону. Зазвичай, цей термін зазначають за кількістю місяців: 20 m., 12 m. і т.д., рідше — у роках: 1 у., 2 у. тощо. Найчастіше термін придатності після відкриття вказується на рідких засобах, в котрих присутня велика кількість активних речовин. А от сухі засоби не мають властивості значно скорочувати термін придатності після відкриття.

Що стосується порядку цифр, то найчастіше зазначають у форматі місяць / рік, іноді додають і день виробництва. Також можна зустріти протилежну послідовність: рік / місяць / день.

Кінцевий термін придатності — Expiration date, або скорочено — Exp., теж позначають у вигляді дати. Також можна зустріти римські цифри.

Іноді знайти термін придатності на коробці з косметикою буває непросто. Деякі виробники наносять його на спайку, хтось — на етикетку, інші — на саму баночку із засобом. Але все одно потрібно виявити терпіння і все ж віднайти заповітні цифри.

Обов’язково зверніть увагу на те, щоб термін було зазначено у надійний спосіб. Це означає, що він не має бути окремо приклеєний або надрукований фарбою, що змивається.

Цікаво на тему: Ревізія косметички разом з Сонею Давидовською

Який термін важливіший

Який термін важливіший

Обидва строки — до відкриття і після, повинні працювати в парі. Це означає, що якщо ви відкрили засіб лише вчора, а загальний термін придатності продукту закінчується вже завтра, то завтра такою косметикою користуватися не можна. Тому що в неї збіг термін придатності в закритому стані.

З іншого боку, коли загальний строк ще не добіг кінця, але косметикою ви користуєтеся більше часу, ніж зазначено в позначці «термін використання після відкриття», вона також вважається непридатною.

Отже, більш важливим є той термін, котрий збігає першим.

Цікаво на тему: Як доглядати за косметичними пензлями та спонжами правильно

Корисні поради: як дотримуватися терміну придатності косметики

Корисні поради: як дотримуватися терміну придатності косметики

  1. Строк придатності товару є усередненою цифрою. Тобто при окремих умовах зберігання та використання той чи інший засіб може зіпсуватися раніше вказаної дати. І навпаки — за ідеальних умов продукт може зберігати свої властивості дещо довше. Через це, коли користуєтесь косметикою, звертайте увагу на те, чи не змінився її запах, консистенція або колір.
  2. Щойно відкривши засіб, визначте кінцеві строки зберігання засобу в закритому та відкритому вигляді. Оберіть той термін, котрий збігає раніше, і нанесіть його фломастером безпосередньо на упаковку з засобом.
  3. Один раз на місяць або два робіть «повну зачистку» у своїй косметичці та безжально викидайте ті засоби, термін придатності яких добіг кінця.

Знання терміну придатності та правила зберігання вашої косметики збереже вас від проблем зі шкірою. Тож не купуйте косметику про запас та уважно слідкуйте за станом вашої косметички. Ваше здоров’я набагато дорожче, ніж фірмова туш чи помада.

Читайте також:

2 Березня / 2023 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA