Next level: що таке дрон-косметика і навіщо вона потрібна

Чи можуть бути якось пов’язані beauty-засоби та дрони? У кожного українця зараз вони навряд чи можуть асоціюватися з доглядом за шкірою, адже в умовах війни це один із важливих інструментів у протистоянні ворогу. Але якщо відмотати час назад і згадати мирні дні, навіть тоді з дронами ми пов’язували скоріше класні фото- і відеопроєкти та новини, що скоро безпілотниками доставлятимуть посилки. Загалом, нічого косметичного. Однак зв’язок між двома цими поняттями є. Який саме — розповідаємо в цій статті.

Час читання: 3 хвилини та круасан

статья доступна на русском языке

Цікаво на тему: Антивікова косметика: сироватки, креми та інші продукти

Як з’явилася дрон-косметика

1-Як-з’явилася-дрон-косметика

Ти напевно в курсі, що багато косметичних активів, як-от вітамін С, ретинол, пептиди, ензими та інші антивікові інгредієнти, доволі примхливі та мають нестійку формулу. Їх буває непросто «подружити» зі складом продукту, вони можуть руйнуватися від впливу зовнішніх чинників (у разі неправильного зберігання, наприклад), і більшість із них має надто велику молекулу, яка так і залишається на поверхні епідермісу, не проникаючи в глибші шари. Саме тому деякі засоби з крутими активами не надають очікуваного ефекту.

Пошук рішення взяли на себе британські вчені-хіміки та космецевти. Перед ними стояло завдання знайти безпечний спосіб обійти захисний бар’єр шкіри, що вберігає нас від потрапляння шкідливих сполук, і доправляти туди корисні молекули, які ефективно працюватимуть. Цю дилему найкращі уми світу вирішують не перше десятиліття. До слова, великий внесок у розвиток інновацій у косметиці зробили в лабораторіях таких компаній, як французьких L’Oréal і Dior, іспанській Infinitec, японській Shiseido та американській Image Skincare.

Цікаво на тему: 24 найкращі засоби від гіперпігментації

Близько 40 років тому «першопрохідцями» в цій сфері стали ліпосоми — особливі капсули, які навчилися долати епідермальний бар’єр і «розпаковувати» активні інгредієнти вже в глибших шарах шкіри. Вони, до речі, використовуються в деякій косметиці досі. Однак це відкриття було зроблено давно, а прогрес не стоїть на місці, тому вчені в пошуках ідеального «постачальника» активних компонентів продовжили дослідження.

Шукай EVA Blog в Instagram

Наступним кроком стали наночастинки. Вони настільки крихітні, що легко проходять навіть крізь клітинні мембрани, «доставляючи» активні компоненти глибоко в шкіру. Хоч би якими ідеальними здавалися наночастинки для косметичних засобів, їхній вплив на організм до кінця не вивчено. Існує думка, що вони, минаючи клітинні мембрани, здатні проникати в кров і накопичуватися в м’яких тканинах. Таку дрібну частинку важко контролювати та наділити її цільовою дією — вона може «спрацювати» де завгодно. А це означає, що й наночастинки не стали ідеальним рішенням і потрібно було рухатися далі.

Маючи у своєму розпорядженні ліпосоми та наночастинки, вчені врахували нюанси обох форматів, щоб створити щось більш точне, ефективне та безпечне. Так почалася епоха дрон-косметики, яка влучає точно в ціль і робить засоби для обличчя та тіла більш дієвими.

Цікаво на тему: 20 найкращих емульсій для обличчя

Як працює дрон у доглядових засобах?

2-Як-працює-дрон-у-доглядових-засобах

Як зробити так, щоб активний компонент працював над усуненням конкретної проблеми саме там, де це потрібно? Наприклад, прибирав небажану пігментацію, стимулював синтез колагену та ущільнював шкіру для омолоджувального ефекту або навіть розщеплював жирові клітини в антицелюлітних продуктах. Компанія Infinitec, заснована на базі Університету Барселони, створила спеціальні «розумні» косметичні капсули, які здатні забезпечити таку дію. І завдяки цій властивості вони отримали свою назву — дрони.

Отже, дрон являє собою молекулу в оболонці, всередині якої містяться активні компоненти, а зовні — ліганд, такий собі клітинний навігатор. З його допомогою частинка, що потрапляє в глибокі шари шкіри, ніби сканує сигнали, одержувані від нейронів, фібробластів або адипоцитів, і прямує саме туди, де не вистачає того елемента, який вона доставляє.

Цікаво на тему: Вічна боротьба: найкращі антивікові засоби для шкіри

Проведемо аналогію. Ти замовила кур’єром, скажімо, суші чи косметику з eva.ua і в адресі доставлення вказала лише номер свого багатоквартирного будинку. Доставник приїде за адресою, але до твоєї квартири дістатися не зможе, оскільки він її просто не знає. Дрон-косметика — це кур’єр, який знає квартиру, поверх, і до того ж має ключ від під’їзду, тому доставить тобі все необхідне прямо в руки.

3-Як-працює-дрон-у-доглядових-засобах

Тобто, по суті, це «самонавідні» молекули, які роблять засоби для догляду за шкірою максимально точними, ефективними та безпечними. Якщо дрон-косметика бореться з пігментацією, то капсула розпаковується поруч із клітиною-меланоцитом, яка виробляє мелатонін. Якщо це антицелюлітний продукт, то молекула «приземляється» в клітинах жирової тканини та впливає на них. А ще сьогодні є дрони-міорелаксанти, які працюють, як безін’єкційний ботокс і розгладжують шкіру. Загалом, ця технологія «постачання» доволі універсальна і дає змогу прицільно вирішувати найрізноманітніші косметичні задачі.

Рекомендовані продукти:

Які можливості відкриває дрон-косметика

4-Які-можливості-відкриває-дрон-косметика

Отже, ми з’ясували, що дрон-косметика сьогодні є однією з найдієвіших і найбезпечніших технологій з транспортування необхідних компонентів в епідерміс. Але, крім цього, «прицільні» продукти дають змогу точніше дотримуватися дозування активів. Наприклад, у косметичних засобах, які працюють лише на поверхні шкіри, зазвичай використовують вищу концентрацію інгредієнтів, таких як пептиди, ретиноїди тощо. Так збільшується шанс, що засіб дійсно спрацює. Але таке рішення хоч і підвищує ефективність продукту, але може викликати побічні реакції шкіри — чутливість, стягнутість, подразнення або лущення.

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою і схильною до алергії шкірою

З дрон-технологією підвищувати концентрацію не потрібно, оскільки капсульована молекула здатна проникати саме в «проблемну» зону. А це означає, що ризик побічних ефектів зводиться тільки до індивідуальної непереносності того чи іншого компонента. Принцип «краще менше, але краще» дає змогу отримувати більш дієві косметичні засоби, які працюють нібито зсередини, не спричиняючи неприємних наслідків на поверхні шкіри.

Дрон-косметика — нове і, безумовно, революційне слово в догляді за шкірою обличчя й тіла, яке дає змогу отримувати справді круті результати без ін’єкцій і косметологічних кабінетів. Це — beauty-інновація, яка вже доступна для нас і з тобою. У майбутньому вона, напевно, набуде більшого поширення, і, хтозна, можливо, і замінить собою всі створені раніше.

Читай також:

29 Листопада / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Дуже цікава та корисна стаття 💖Дізналася багато нового та корисного 👌🏻😉😘

Рекомендовані статті