Що треба знати про ретинол?

Перші здогадки про життєву необхідність особливих невидимих частинок виникли ще в Стародавньому світі. Тому виявлені біохіміком Казімежем Функом в 1912 році речовини отримали назву «vitamine» — від латинського слова «vita» або «життя». У чому ж цінність одного з них — ретинолу? І як він впливає на здоров’я і красу нашої шкіри? Про це та багато іншого говоримо в Єва Блог докладніше.

Цікаво на тему: «Користь вітаміну А для твоєї краси»

Що таке ретинол і чим відрізняється від вітаміну А?

Ретинол — форма жиророзчинного вітаміну A. Він зустрічається в різноманітних косметичних засобах. І може виступати у вигляді різних хімічних сполук:

  1. Ретінальдегід — популярний у косметиці корейських брендів, значно ефективніший звичайного ретинолу, краще утримує вологу.
  2. Ретинолу пальмітат — природна форма вітаміну А, утворюється в організмі природним шляхом, використовується в терапевтичних і косметичних засобах по догляду.
  3. Ретинолу ацетат — людським організмом не синтезується, міститься у складі кремів, сироваток, олій; випускається у вигляді капсул і розчинів.
  4. Ретинил ретіноат — гібридний варіант між ретинолом і ретиноєвою кислотою, по активності наближається до останньої.

Більшість косметичних продуктів містять 0,25–2% ретинолу ацетату або ретинолу пальмітат. Максимальний ефект надає ретиноєва кислота, оскільки вона приступає до роботи відразу після нанесення. Однак ця властивість вимагає суворого дотримання безпечної концентрації речовини. Тому таку косметику рекомендується купувати виключно після призначення фахівцем. Решта похідних ретинолу до перетворення в речовину прямої дії проходять ряд реакцій. Тому м’якше впливають на шкіру і значно частіше зустрічаються в складі б’юті-продуктів.

Вітамін А необхідний для нормального функціонування людського організму. При його дефіциті знижується гострота зору, погіршується імунітет і з’являється сухість шкірних покривів. У порівнянні з вітаміном ретинол характеризується високою біодоступністю. Завдяки меншому розміру молекул він здатний глибоко проникнути в епідерміс і ефективно на нього впливати.

Рекомендуємо почитати: «Весняний авітаміноз: міф чи реальність, і як його запідозрити»

Ретинол: дія і користь для шкіри

Ця речовина активно працює і вирішує безліч завдань — від боротьби з акне до зменшення зморшок. Вона стимулює регенерацію клітин, вироблення колагену та еластину. Завдяки чому шкіра стає більш щільною і пружною, набуває здоровий зовнішній вигляд. Запальні процеси значно зменшуються і вугрі поступово проходять. Також ретинол виступає в ролі антиоксиданту, нейтралізуючи дію вільних радикалів, що в поєднанні з активною регенерацією епідермісу уповільнює процес старіння і має виражений anti-age ефект.

Для позитивного ефекту зазвичай застосовують косметику протягом трьох місяців. Після закінчення курсу процедур можна відзначити:

  • поліпшення тонусу і відновлення шкірного рельєфу;
  • розгладження зморшок і позбавлення від слідів акне;
  • покращення тону шкіри і відбілювання пігментних плям;
  • нормалізацію роботи сальних залоз і відсутність запалень;
  • відчуття доглянутості й зволоженості шкірного покриву.

Отже, ретинол — це справжня перлина в сучасній косметології, оскільки ефективний і багатофункціональний.

Цікавий факт: особливо ефективний ретинол у комбінації з вітаміном С, якщо використовується захист від сонця. Він бореться з вільними радикалами, захищаючи ретинол від окислення. Це сприяє його глибокому проникненню і позитивному впливу на шкіру.

Протипоказання і побічні ефекти

Попри безперечні переваги, ретинол потрібно використовувати з обережністю. Основна небезпека — можливі алергічні реакції. Тому при будь-яких нетипових проявах необхідно відразу ж припинити нанесення препарату. Підбираючи косметику з ретинолом, логічніше відштовхуватися від особистих потреб. А щоб їх визначити — краще проконсультуватися з косметологом, а не брати за орієнтир цифру в паспорті.

Існують суворі протипоказання для використання подібних косметичних продуктів:

  • вагітність і період її планування;
  • надлишок вітаміну А в організмі;
  • порушення серцевої діяльності;
  • захворювання підшлункової залози — хронічний панкреатит;
  • захворювання сечовивідної системи — нефрит будь-якого ступеня;
  • захворювання печінки — вірусний гепатит, жовчнокам’яна хвороба, цироз.

Особливі застереження стосуються вагітних жінок. Оскільки дана речовина легко проникає через плаценту і може призвести до неправильного формування плоду.

Хоча засоби з ретинолом ефективно позбавляють від гіперпігментації, неправильне їх використання може, навпаки, збільшити кількість пігментних плям. Такий небажаний побічний ефект виникає, якщо після нанесення крему або сироватки з ретинолом вийти на сонце. Саме тому експерти настійно рекомендують проводити процедуру на ніч і обов’язково захищати шкіру звичайним або тональним кремом з SPF не менше 30. Також щоб уникнути опіків і подразнення, слід дотримуватися рекомендацій щодо використання конкретного косметичного продукту.

Косметика з ретинолом: ТОП-5 правил використання

Досвідчені косметологи радять виходити з типу шкіри обличчя і завдань, які необхідно вирішити. Так, для жирної шкіри краще придбати косметику з легкою текстурою і повним поглинанням. Оптимальний варіант — сироватка з ретинолом. Після неї не залишається масляної плівки, а шкіра повертає свою свіжість. Для сухої шкіри краще вибрати олію або крем, які додатково зволожать і наситять шкіру.

EVAріанти на eva.ua:

Основні правила застосування косметичних засобів із ретинолом:

  1. Провести тест нового продукту на можливі небажані прояви. Нанести горошину засобу на внутрішній згин ліктя і поспостерігати за реакцією.
  2. Наносити крем, сироватку або олію на чисту і суху шкіру. Використання косметики на вологій шкірі посилить її активність, що може призвести до почервоніння і лущення.
  3. Використовувати косметичний засіб на ніч, оскільки він дуже чутливий до сонячного світла. Перед виходом із дому обов’язково нанести крем з SPF-фактором 30 або вище.
  4. Починати з невеликої кількості засобу й однієї процедури на тиждень. Інтервал зменшувати поступово. Шкіра з часом звикне до нового продукту, що дозволить уникнути негативних реакцій.
  5. Після адаптації можна користуватися продуктом щодня. При цьому не забувати про підвищену фоточутливість шкіри і необхідність захисту від ультрафіолету.

Починати використовувати косметику з ретинолом краще під контролем фахівця. Досвідчений косметолог-дерматолог зможе проконсультувати з приводу сумісності нового продукту зі звичною косметикою по догляду. Такий супровід особливо необхідний для продуктів із високою концентрацією ретинолу. Зазвичай її значення вказується на упаковці товару. Варто зазначити, що іноді після перших процедур відзначається невелика сухість та лущення. Впоратися із цим допоможе зволожувальний засіб. Згодом ці явища повинні зійти нанівець.

Правильне використання косметики з ретинолом прискорить процес відновлення клітин. А результат — пружна та еластична шкіра, звужені пори та відсутність запалень — додасть вогнику очам та впевненості у власній привабливості.

Сироватка для обличчя Bielenda NEURO RETINOL

377.00
Купити

Сироватка косметична для обличчя Ароматика Ретинол

159.00
Купити

Крем для обличчя EGF Elizavecca Milky Piggy EGF Elastic Retinol Cream

499.00
Купити

Крем для обличчя Lirene Retinol D-FORTE

165.00
Купити
25 Травня / 2021 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Гелі для вмивання: must-have від EVA Blog
23 Січня / 2023 Догляд за обличчям
17 Лютого / 2023 Догляд за обличчям