Весняний авітаміноз: міф чи реальність, і як його запідозрити

Щовесни над людиною нависає сезонний діагноз — авітаміноз. Правда, більшість ставить його собі самостійно, спираючись на такі симптоми, як втома, сонливість, випадіння волосся, розлади сну, нервовість. Боротися з патологічним станом намагаються за допомогою фруктово-овочевої дієти й аптечних вітамінних комплексів. Але чи існує весняний чи будь-який інший авітаміноз і чи потрібно його лікувати?

Авітаміноз чи гіповітаміноз: розбираємося з поняттями

Розповсюджений сьогодні термін «авітаміноз» вживають неправильно. Насправді, це хвороба, при якій в організмі людини чи тварини повністю відсутній один або декілька вітамінів. Наприклад, відсутність вітаміну С викликає цингу, а D — рахіт. Їй передує гіповітаміноз — патологічний стан, який виникає через нестачу вітамінів, тобто в організмі вони є, але у недостатній кількості.

Тому весняну нестачу вітамінів слід називати саме гіповітамінозом.

Міфи про вітаміни

Чому виникає ця плутанина? Тому що тема нестачі вітамінів оповита міфами, які передаються із покоління в покоління. Ось найпоширеніші з них та їх спростування:

  • Люди, які не приймають вітаміни, частіше хворіють і живуть менше. Не зовсім так. Хоча дослідження з цього приводу проводилися вибірково, але якщо міркувати логічно, то людина, котра повноцінно харчується, отримує всі вітаміни з їжі, не потребує синтетичних добавок.
  • Вагітні жінки, діти, люди похилого віку повинні пити вітаміни. Не повинні. Якщо немає показань, то приймати вітамінні препарати для профілактики не треба. Але це вирішує тільки лікар. Мами, які цілий рік годують дитину синтетичними пігулками, у кращому разі втратять лише гроші.
  • Вітамінами можна запастися наперед. На жаль, ні. Харчуючись влітку овочами й фруктами, наситити організм корисними речовинами на зиму не вдасться.
  • Термічно оброблені продукти втрачають вітаміни. І так, і ні. Звісно, в консервованих огірках їх менше, ніж у свіжих, але, наприклад, їсти сире м’ясо не можна, особливо свинину й курятину. Проте у готових стравах все одно залишається необхідна кількість корисних речовин.
  • Певний вітамін є лише в одному продукті. Ні. Справа в різній концентрації. Наприклад, у моркві є і вітамін А, і С. Але в 100 г смородини вітаміну С в рази більше, а А — менше. Якщо не любите якийсь фрукт чи овоч, його легко замінити іншим.

Фармацевтична змова: обережно, синтетичні вітаміни!

Активно просувають міф про весняний авітаміноз фармацевтичні компанії, виробники вітамінів та БАДів, адже від продажів препаратів залежить їхній прибуток. І це діє. Боячись гіповітамінозу та його наслідків, чимало людей скуповують аптечні вітаміни пачками, які зараз продаються без рецепта. Але навряд чи вони дійсно допоможуть, ба більше, можуть навіть нашкодити.

Не існує чудодійних пігулок, які б умить наситили організм вітамінами. Тому що їхнє засвоєння залежить ще й від:

  • способу життя: повноцінного сну, правильного харчування, помірних фізичних навантажень;
  • наявності специфічних хвороб, індивідуальних особливостей;
  • імунітету;
  • вмісту інших вітамінів і речовин, які допомагають їх розщепити та використати.

Тобто, якщо ви спите по 5 годин на добу, нераціонально харчуєтесь і мало рухаєтесь, то пігулка з пляшечки не допоможе.

Синтетичні вітаміни — це медичні препарати, які мають показання, протипоказання та побічні ефекти. Якщо приймати їх неправильно, порушуючи дозування чи правила з інструкції, є ризик зашкодити печінці, ниркам, органам травлення.

Але у більшості випадків правила прийому вітамінних препаратів ігноруються. Наприклад, кальцій краще приймати ввечері й у жодному разі не в купі з магнієм. А поповнювати вітамін D для більшості людей немає потреби — він виробляється під впливом сонця в достатній кількості навіть взимку.

Симптоми нестачі вітамінів і показання до прийому

Розпізнати, якого вітаміну не вистачає, допоможуть такі симптоми:

  • А: суха шкіра, лущення, погіршення зору, ламкі нігті.
  • В (В2, В6, В12): поганий стан шкіри, сухість, помутніння склери, тріщини на губах, набряк язика, поява відбитків зубів.
  • С: дрібні крововиливи біля волосяних фолікулів, сірі вузлики на шкірі, сухість шкіри, оголення зубів (особливо різців).
  • Р, РР: груба суха шкіра, синюшність губ.
  • D: поганий настрій, сонливість, слабкість.

Також дефіцит вітамінів впливає на здатність концентруватися та запам’ятовувати. Погіршується якість сну, зникає гарний настрій, у деяких випадках виникають депресивні стани. До ознак нестачі відносять і регулярні застудні захворювання, проблеми з ростом волосся, втрату ваги.

Щоб точно визначити, чого бракує саме вам, потрібно зробити аналіз крові на вітаміни й мікроелементи. Якщо за результатами лабораторних досліджень у вас виявили недостатній рівень того чи іншого вітаміну, то зверніться до лікаря, а не призначайте лікування самостійно. Лише спеціаліст правильно інтерпретує аналізи та підбере коректний препарат.

Основними показаннями до прийому синтетичних вітамінів є:

  • шкідливі звички;
  • бідний на свіжі овочі та фрукти раціон;
  • специфічні захворювання, які не дають вітамінам засвоюватися природним шляхом;
  • якщо корисні речовини не можна поповнити з їжі.

Коли ж в організмі з рівнем вітамінів все гаразд, то не ковтайте пігулки «про всяк випадок», адже ви отримуєте все необхідне з їжі.

Ведете активний і здоровий спосіб життя, добре харчуєтесь? Просто збільште кількість свіжих продуктів у своєму раціоні: м’яса, риби, молока, яєць, більше гуляйте на сонці. Але за наявності серйозних симптомів і поганого самопочуття неодмінно зверніться до лікаря.

Основні джерела натуральних вітамінів

Додавайте до свого меню свіжі яблука, цитрусові, банани, авокадо. Серед овочів корисні капуста, морква, спаржа, броколі, помідори, буряк, гарбуз, перець, цибуля. Також вживайте квасолю, горох і гречану, вівсяну, кукурудзяну каші.

До вітамінних напоїв належать не тільки свіжі соки, відвари, чай на ягодах, але й… квас. У ньому містяться корисні вуглеводи, вітаміни групи В, С, кальцій, марганець, фосфор і магній, які легко засвоюються.

Наповнить вітамінами і відвар шипшини. Приготуйте його так: на порцію води у 200 мл додайте 10 г ягід. Кип’ятіть 10 хвилин, дайте настоятися. Подавайте з цукром або медом.

Основним джерелом вітаміну D є людський організм. Він виробляє речовину під впливом ультрафіолетових променів. Узимку сонячних днів небагато, тому поповнити D можна з молочних продуктів (сир, молоко), грибів, коров’ячої печінки, апельсинового соку.

Нарівні з вітамінами необхідні різні кислоти, наприклад Омега-3. Вона міститься в рибі, морепродуктах, ківі, манго. Не відмовляйтеся від олій — там багато вітаміну Е.

Щоби уникнути весняного гіповітамінозу, протягом зими намагайтеся їсти більше овочів і балуйте себе фруктами. Найпростіший вітамінний салат можна приготувати із яблука, капусти та моркви — він корисніший (і дешевший), ніж синтетичні пігулки, а який же смачний!

21 Березня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті