Як вибрати слінг для дитини та в чому його переваги

З усіх наявних видів переносок для новонароджених і старших діток саме слінги досі викликають безліч запитань і суперечок серед матусь. Eva Blog постарався зібрати для тебе в цій статті все найважливіше, що потрібно знати про слінги. Давай разом розберемося, чи потрібні вони мамам і якщо так, то на що звертати увагу при виборі.

Чи шкодять слінги здоров’ю дитини

“Крихітці ж незручно, адже вона навіть не може поворухнутися. Всі ці май-слінги душать дитину. Слінги купують не від гарного життя, просто немає грошей на коляску. Положення ніг неприродне й вони в підсумку будуть кривими… “

1-Чи-шкодять-слінги-здоров'ю-дитини

Противників такого способу перенесення дітей досить багато й продовжувати перераховувати їхні незадоволення можна дуже довго. Але основна думка завжди зводиться до одного – слінги не потрібні малюкові. І в цьому я з ними повністю згодна!

Правда в тому, що підгузки, люлька-переноска, радіоняня, слінги потрібні не дитині, а тобі. Всі ці речі не просто допомагають мамі в догляді за малюком без найменшої для нього шкоди, а дозволяють їй зберегти здоров’я. Тобі потрібна здорова дитина, а їй потрібна здорова мама:

  • ті ж радіо і відеоняні можуть відмінно розвантажити нервову систему й забезпечити тобі більш якісний сон;
  • підгузки виключають з твого життя потребу прати по 20 пелюшок на день і т.д.

2-Чи-шкодять-слінги-здоров'ю-дитини

Що стосується слінгів, то їх наявність не має ніякого обов’язкового характеру. Однак якщо ти часто залишаєшся з крихіткою сам на сам протягом тривалого часу, ця річ 100% буде для тебе корисною. І давай відразу поставимо жирну крапку в питанні про шкоду для здоров’я дитини від перенесення в слінгах. Це абсолютно безпечно для малюка з огляду медицини, науки, фізіології, й будь-який кваліфікований педіатр тобі підтвердить цей факт. Ніякого загину матки у дівчаток, кривих ніг, неправильного розвитку хребта, порушення циркуляції крові та інших страшних наслідків, які є звичайними байками та міфами, не буде! Але є одне але…

3-Чи-шкодять-слінги-здоров'ю-дитини

Перед тим, як поміщати дитину в слінг, краще не просто ознайомся з інструкцією або подивися навчальне відео, як це правильно робити. А спробуй для початку помістити в переноску ляльку, зрозумій специфіку роботи цього виробу, випробуй різний спосіб укладання (горизонтально, вертикально, на стегні, грудях, спині). Правильне положення крихітки в таких переносках – критично важливий момент.

Шукай EVA Blog в Instagram

Але переживати не варто, адже насправді ні з чим складним ти не зіткнешся. А положення маленьких діток у принципі важливе під час укладання в ліжечко, коляску, до себе на живіт тощо. І слінги, звичайно ж, не є винятком.

Цікаво на тему: Як вибрати пляшечки для годування та правильно за ними доглядати

Які бувають слінги та в чому їхні відмінності

На цей час існує чотири види цих переносок для новонароджених і старших діток.

6-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності

Слінг-шарф

По суті це просто смуга тканини. У середньому розміри таких виробів перебувають у діапазоні 65-70 см ширини та 3.2-5.6 метрів довжини. Головний момент, який відрізняє один слінг-шарф від іншого, стосується не тільки його розміру, а й самого текстилю:

  • трикотажний слінг-шарф. Він прекрасно тягнеться, що є як плюсом, з огляду комфорту носіння крихітки, так і мінусом. Недолік такого рішення полягає в тому, що до піврічного віку все буде відмінно, а після дитинка стане занадто важкою для трикотажної тканини;4-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності
  • тканий слінг-шарф. Він не тягнеться, однак це не означає, що ти будеш відчувати якийсь моторошний дискомфорт. Завдяки тому, що тканий текстиль досить міцний, у такому виробі можна без проблем переносити свого карапуза аж до двох років.

5-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності

Цей різновид слінгів дає змогу носити крихітку вертикально, горизонтально, на стегні, ззаду – все залежить від твого вибору намотування.

Цікаво на тему: Як одягати новонародженого взимку, навесні, влітку та восени

Слінг з кільцями

Як би не хотілося багатьом матусям використовувати цей виріб по-різному, за фактом максимальна зручність досягається лише в разі утворення зі слінга колиски. Якщо порівнювати його з попередньою моделлю, то вона явно виграє за всіма параметрами:

7-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності-1

  1. Слінг з кільцями не призначений для тривалого носіння дитини. Конструкція виробу передбачає навантаження лише на одне плече, а для прогулянок це явно не найкращий варіант.
  2. Ці моделі не дають можливості повністю звільнити руки, оскільки одна рука буде завжди підтримувати дитину.

Таке рішення вельми популярне серед мам, оскільки воно дешевше. Але якщо дивитися з огляду функціональності та практичності, краще трохи переплатити й купити слінг-шарф.

Цікаво на тему: Як вибрати найкращу молочну суміш для новонароджених

Май-слінг

Цей виріб кардинально відрізняється за зовнішнім виглядом від попередніх моделей, але за своїми можливостями є аналогом слінга-шарфа. Текстильна спинка, від якої відходить чотири довгі лямки, – ось і весь виріб. Багато хто й зовсім не розуміє, який сенс купувати таку версію переноски, коли є прекрасний, багатьма улюблений “шарф”. Я тобі зараз розповім, у чому переваги май-слінга:

8-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності

  • вони простіші в намотуванні та інтуїтивно зрозумілі у використанні з перших хвилин;
  • при намотуванні слінг-шарфа утворюється кілька шарів тканини. А в цьому випадку – ні. У підсумку май-слінг краще продувається, що дуже важливо в спекотний сезон.

У обох різновидів величезна кількість шанувальників серед матусь, тому обирай виріб, виходячи зі своїх індивідуальних переваг. Обидві моделі гарні.

Цікаво на тему: Що має бути в аптечці для новонароджених

Ерго-рюкзак (ергономічний рюкзак, рюкзак-слінг)

Дивись, май-слінг – це покращений варіант “шарфа”. А ерго-рюкзак – це якісно модифікована версія май-слінга. Він фактично виконує ту саму функцію, але конструктивно має низку приємних нововведень:

9-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності

  • наявність додаткового фіксувального елемента, який прийшов на заміну перехресному намотуванню в май-слінгу. Цей фіксатор також є системою безпеки для малюка, щоб він не випав з рюкзака-слінга;
  • м’які, широкі лямки надають максимальний комфорт плечовій зоні;
  • широкий пояс знімає напругу з твого попереку.

Простіше кажучи, ергономічний рюкзак не вимагає від тебе ніяких намотувань. Ну й звісно ж, всі ці переваги не безкоштовні. Ергономічний рюкзак є найдорожчою версією слінга.

10-Які-бувають-слінги-та-в-чому-їхні-відмінності

Важливо: ерго-рюкзак і рюкзак-кенгуру дуже схожі між собою зовні, але це кардинально різні переноски. “Кенгурятник” для новонародженого не дає можливості ортопедично правильно розмістити ноги зовсім маленького карапуза. До того ж, якщо малюк ще не навчився сидіти, лікарі вкрай не рекомендують переносити дитину в рюкзаку-кенгуру. Адже в ньому діти сидять безпосередньо на сідницях, що погано впливає на здоров’я в ділянці промежини, особливо у дівчаток. Ерго-рюкзак не має всіх перерахованих вище недоліків.

ТОП переваг слінга

По-перше, вартість такої переноски більш ніж доступна, враховуючи її функціональні можливості, практичність і довговічність. А по-друге, універсальність слінгів якісно виділяє їх серед колясок і люльок-переносок. Ні, це не означає, що останні вироби в чисту програють слінгам, але якщо дивитися глобально – слінги все ж таки мастхев. Чого тільки вартий той факт, що малюк перебуває з тобою в максимальній близькості, але при цьому твої руки повністю вільні.

11-ТОП-переваг-слінга

Твоя спина й поперек гарантовано скажуть спасибі в майбутньому

Існує один дуже поширений міф, який незрозуміло звідки виник, але дуже часто згадується в журналах і статтях у темах про материнство. Звучить він так: “Проблеми зі здоров’ям спини у матусь ніяк не пов’язані з частим носінням дитини на руках. Адже малюк набирає вагу повільно, поступово й м’язи спини мами з легкістю адаптуються під нове навантаження.”

13-ТОП-переваг-слінга

Мануальні терапевти, неврологи, вертебрологи й, що важливо, багато молодих матусь, м’яко кажучи, не згодні з цим твердженням. Так ось, слінги дають змогу зняти навантаження з плечей, хребта, попереку під час носіння в них малюка, розподіляючи її на весь торс. Тобі не просто стає легше носити крихітку, ти не завдаєш шкоди своєму здоров’ю.

Цікаво на тему: Як вибрати матрац і постільну білизну для дитини

Ніякої шкоди здоров’ю дитини

Коли малюк щільно притиснутий до тіла мами, немає вертикального навантаження на його хребет, і саме таке положення дитини виходить при вертикальному розміщенні в слінгу. Іноді батьки просто садять крихітку на руку та кладуть її обличчя собі на плече БЕЗ підтримки іншою рукою тіла дитини. Так робити ніколи не потрібно, тому що саме в цьому положенні вертикальне навантаження на хребет малюка дуже велике.

12-ТОП-переваг-слінга

Також конструктивна особливість слінга передбачає фізіологічно природне положення дитини, за якого:

  • не чиниться тиск на промежину малюка, що особливо важливо для зовсім маленьких діток, які ще не навчилися сидіти;
  • ноги не звисають донизу (як у випадку з тими ж рюкзаками-кенгуру), а перебувають в ортопедично правильному положенні – на відстані одна від одної та з належною підтримкою. Таку позу називають по-різному, “жаб’ячі лапки”, “м-позиція”.

Цікаво на тему: Як вибрати стерилізатор для дитячих пляшечок

Слінг підходить як для зовсім крихіток, так і для старших малюків, аж до 2-3 років

“Навіщо потрібен слінг для дитини в 1-1.5 роки, якщо вона вже сама в змозі ходити?”. Дуже часте запитання від матусь і давай-но на нього відповімо:

  1. Тобі потрібно дуже швидко пішки потрапити з одного місця в інше й крихітку залишити ні на кого. Думаю, пояснювати зайве, що твоя швидкість ходьби та швидкість пересування карапуза – речі несумірні. Так, можна спустити коляску. Однак, все ж таки слінг у цьому разі – куди більш практичне рішення.14-ТОП-переваг-слінга
  2. Уявімо, що трапилася неприємна ситуація й малюк просто не в змозі йти самостійно (захворів і надто ослаблений, травмував ногу тощо). Тобі потрібно потрапити в лікарню на громадському транспорті або ж пішки. Якщо розглядати коляску, то з нею ти намучишся в транспорті, потім залишиш на першому поверсі лікарні та будеш чекати своєї черги під кабінетом лікаря з уже досить важкою дитиною на руках. З люлькою-переноскою теж все не так однозначно. Звісно, все набагато простіше, ніж з коляскою, але чимале навантаження на спину відчути доведеться. І знову слінг для малюка, що подорослішав, – це найкращий варіант.15-ТОП-переваг-слінга
  3. Ти вирішила прогулятися зі своїм янголятком у парку. Він сам ходить, пізнає світ, посміхається, але при цьому досить швидко втомлюється від ходьби. 5 метрів пройшов, 50 метрів ти його несеш на руках – це звичайна практика. А з прогулянки часто й зовсім доводиться не спускати з рук крихітку. І в цьому разі наявність слінга буде дуже доречною.

Ну й врешті-решт, якщо ти любиш довгі піші прогулянки, особливо на природі, то чому б не потішити свіжим повітрям і приголомшливими краєвидами свого янголятка? Саме слінг дає можливість реалізувати цю ідею в повному обсязі.

А як ти вважаєш, слінги допомагають мамам? Чи це зайва трата грошей? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

18 Квітня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *