Як відрізнити акне у новонароджених від алергії?

Акне зазвичай асоціюється з підлітковим віком, коли гормональні зміни провокують значні висипання й підкидають багато питань по догляду. Але вперше сип та прищики на обличчі або тілі можуть з’явитись ще у немовляти. Не варто одразу панікувати. Це може бути цілком природне явище, відоме як акне у новонароджених

Час читання: 3 хвилини та одне яблуко 🍏

статья доступна на русском языке

Як відрізнити його від алергії та себорейного дерматиту? Як правильно доглядати за шкірою малюка в цей період? Що робити, якщо побачили на шкірі вашої дитини прищики або корочки? За експертною відповіддю на ці запитання EVA Blog звернувся до лікарки-педіатра Лідії Бабич. Спеціально для наших читачок Лідія розповіла основні моменти, які мають знати батьки про акне новороджених та його відмінність від алергії.

Лікарка-педіатр Лідія Бабич

Що таке акне новонароджених?

Ви стали батьками маленької дитинки. При народженні в неї дивовижно оксамитова шкіра, надзвичайно ніжна. З часом ви будете помічати багато змін, що відображатимуться на шкірі дитини. Що з цього є хворобою, а що є фізіологічним тимчасовим проявом? Ця стаття EVA Blog допоможе вам розібратися.

Акне новороджених на обличчі дитини

У багатьох новонароджених дітей у віці 2-3 тижні на шкірі виникають висипання. Вони особливі й поширені переважно на верхній частині тіла: голова, шия, зона “декольте” на грудній клітині, верхня частина спинки.

Виглядають ці висипання вражаюче: схожі на червоні прищики з білими голівками (або без них). Висипи можуть бути досить рясні, зливатися або залишатись поодинокими, можуть з’являтися на волосистій частині голови або на вухах.

Акне новороджених на голові

Ви вже встигли замовити фотосесію для новонародженого, а тут таке… Розберемося разом, як відрізнити від алергії або інфекції.

Акне новонароджених – це висипання, пов’язані з гормональними змінами після народження, як у хлопчиків, так і у дівчат. Ці зміни впливають на сальні залози шкіри й викликають висипання. Не хвилюйтеся, це безпечне явище, яке минає безслідно й не потребує лікування. Акне у новонароджених може тривати до 2-3 місяців. Перебіг може бути хвилеподібним: трохи більше, трохи менше – і знову підсипало.

Цікаво на тему: Набір ваги та збільшення росту у дитини: що важливо знати

Чи можуть висипи з’явитись через харчування мами?

Мама їсть з дитиною на руках

Наче все зрозуміло, еге ж? Але в житті все не так просто…

Як буває насправді: мама після народження немовляти обмежує своє споживання багатьох продуктів. Згідно з застарілими рекомендаціями, не можна продукти червоного кольору, шоколад, цитрусові, смажену їжу, червону рибу, навіть яблука зі шкіркою потрапляють під заборону. Звісно, на такій дієті довго протриматися дуже важко. Мама потроху починає нормально їсти – і ось висипи у дитини! В цьому випадку нерідко робиться висновок, що це алергія на те, що з’їла мама.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Насправді ж це типовий приклад збігу в часі. Акне у новонароджених не пов’язане з алергією. Але ж мама кожен день щось їсть – і поява висипів все одно буде з чимось збігатися. У дітей на штучному вигодовуванні акне новонароджених теж є.

Що робити? Не панікуйте. Не треба жодних аналізів та специфічного лікування. Не треба шукати неіснуючу хворобу “дизбактеріоз” чи непереносність лактози.

Цікаво на тему: Регрес сну у дітей: що це таке та як пережити?

Як правильно доглядати за шкірою новонародженого?

Догляд за дитячою шкірою

У догляді також краще дати шкірі дитини спокій. Якщо немає видимих забруднень (наприклад, після зригування), не потрібно щодня протирати обличчя водою.

Якщо ви це робите, то порівняйте на дотик шкіру на щоках та на животику малюка. Шкіра на щоках здається шершавою? Значить, ви перестарались з умиваннями. Додайте зволоження шкіри кремом, обмежте умивання і стан шкіри ймовірно покращиться.
Не варто умивати дитину відварами трав, не застосовуйте креми з екстрактами трав. Це підвищує ризик подразнення, алергії. Зволожувальний крем можна обрати серед зволожувальних засобів для атопічної шкіри. Не хвилюйтеся, це не означає, що у вашої дитини теж атопічний дерматит.

Цікаво на тему: Чим відрізняються підгузки для хлопчиків та дівчат?

 Як відрізнити акне від алергії?

Висипи у дитини на обличчі

Думки про алергію часто відвідують батьків маленьких дітей. Чи можна самостійно в домашніх умовах встановити причини зміни стану шкіри малюка? Для уточнення ситуації варто звертатися до лікаря очно. Наведу деякі “червоні прапорці” щодо стану шкіри дитини:

  • раптовий висип на великій площі шкіри;
  • висип зі свербежем;
  • дитина від свербежу гірше спить, стала вередлива, гірше їсть;
  • висип супроводжується підвищеною температурою;
  • висип не зникає при натисканні (це може виглядати як крововиливи цяткові або більші), особливо якщо одночасно є температура;
  • на шкірі дитини є рани, тріщини;
  • значна загальна сухість шкіри;
  • стан шкіри погіршується протягом кількох днів чи тижнів.

Якщо у вашої дитини є наведені ознаки – покажіть дитину педіатру. Не здавайте самостійно аналізи, не намагайтеся підібрати лікування по фотографіях. Очна консультація завжди набагато більш інформативна.

Цікаво на тему: Як правильно викладати дитину на живіт

Себорейний дерматит, акне новонароджених та алергія: чи можна їх сплутати?

Себорейний дерматит у дитини

У маленьких дітей в перші місяці часто зустрічається себорейний дерматит. Це запалення і подразнення сальних залоз шкіри. Проявляється як почервоніння, сухість шкіри, лущення і навіть мікротріщинки, що можуть мокнути.

Це не алергія. Цей стан часто пов’язаний з надмірними умиваннями, може бути тимчасовим перехідним станом шкіри, може бути викликаний приєднанням вторинної інфекції. Лікування себорейного дерматиту підвладне педіатру або дерматологу. Вам можуть порадити зволожувальні засоби, протизапальне лікування шкіри, обмеження умивання водою. Не варто застосовувати трави для лікування шкіри, бо це може підвищувати подразнення. Дієта для годуючої мами, антигістамінні препарати, сорбенти та пробіотики не мають впливу на себорейний дитячий дерматит.

Цікаво на тему: Коли дитина починає тримати голову?

“Молочні кірочки” у немовляти: що робити?

Молочні кірочки на голові у дитини

Ще один поширений стан дитячої шкіри – так звані “молочні кірочки”. Причини появи не від молока. Така назва, ймовірно, походить від періоду молочного годування грудьми. Жовтуваті кірочки помітні посередині голівки, від лоба до тімені. Це безпечний стан, який має виключно косметичне значення. Минає самостійно. Не заважає рости волоссю і не дошкуляє дитині.

Себорейний дерматит на цій частині голівки теж буває. Головна відмінність – наявність почервоніння, свербежу, ознак запалення шкіри.

Чи треба боротися з кірочками на голівці немовляти? Ви можете наносити зволожувальний крем незадовго до купання. Після ванни – легке вичісування м’якою щіткою. Існують спеціальні шампуні, призначені для зменшення цих кірочок у дитини. Але не треба старатися позбавитися їх якнайшвидше. Надмірне використання шампуню, активне вичісування можуть подразнювати шкіру. Якщо ви бачите, що шкіра на голові дитини стала суха, лущиться – наносьте зволожувальний крем і зменште частоту миття з шампунем, а також проконсультуйтеся з педіатром щодо подальших дій.
Ця інформація допоможе вам почуватися більш впевнено в питаннях догляду за дитячою шкірою.

Мама спить з дитиною

Як бачите, прищики на обличчі або голівці немовляти – це ще не привід для паніки. У цій статті лікарка-педіатр Лідія Бабич поділилась основними порадами, як акне новороджених відрізнити від алергії та себорейного дерматиту, як правильно доглядати за шкірою та чому варто дотримуватись принципу помірності при купанні та виборі доглядових засобів. 

До речі, у коментарях ви завжди можете поділитись власним досвідом, як пройшов період акне новонароджених.  

Читайте також:

7 Липня / 2023 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки