Як поговорити з сином про контрацепцію

Ця розмова не менш важлива, ніж бесіда про секс. Та промовити вголос, що необхідно використовувати засоби захисту, аби запобігти вагітності й хворобам, нелегко, але потрібно. Зазвичай делікатну розмову із хлопцями доручають татам, щоб «поговорили як чоловік із чоловіком», проте ця тема спантеличує навіть рішучого батька. Якщо на вас очікує таке випробування, підготуйтеся як слід.

Кілька вагомих причин подолати сором

Сучасні батьки прагнуть зняти з себе відповідальність: мовляв, дітям про контрацепцію розповідають у школі, вони дізнаються про це в інтернеті, спілкуються з однолітками й УЖЕ все знають. Цілком можливо. Але якої якості ця інформація?

Ваш син навряд чи читає статті на тематичних медичних сайтах або слухає ровесників, які ними цікавились. Тому бесіда про контрацепцію має носити не ознайомлювальний, а контрольний характер. І це перша причина поговорити про неї.

Не сподівайтеся й на школу. Скоріше за все, про контрацепцію там згадують мимохідь на уроках безпеки життєдіяльності чи анатомії. І питань у підлітка залишається все одно більше, ніж відповідей. Ваше завдання — відповісти на них вичерпно, не соромлячись, правдиво.

Скористайтеся такими порадами:

  1. Називайте речі своїми іменами. Кажіть пеніс, член, а не «це» чи якесь замасковане слово. Сексуальні стосунки та все, що з ними пов’язано, — не табу, не лайливі слова, а нормальні назви для важливих частин тіла, предметів або процесів.
  2. Не випитуйте подробиці особистого життя підлітка.
  3. Якщо ви не впевнені у власних знаннях, сходіть із сином до лікаря. Але не перекладайте всю розмову на спеціаліста.
  4. Не соромтеся говорити про контрацепцію в побуті. Це не означає, що потрібно обговорювати презервативи за вечерею, але й не відмовляйтеся від купівлі засобів індивідуального захисту, якщо поряд знаходиться підліток.

Друга причина. Інколи чоловіки перекладають відповідальність на жінку. Дорослі проектують власне ставлення до проблеми небажаної вагітності на підлітків. Вважають, що якщо дівчина завагітніла, то винна саме вона, бо не подбала про захист. Але відповідальність лежить на обох партнерах, адже використовувати засоби для безпечного сексу має й чоловік.

Третя причина — зняти стереотипне табу з теми сексуальних стосунків. Чомусь в країнах СНД про це заведено мовчати, заперечувати й уникати розмов, зводячи їх до формального шкільного уроку. А ігнорування проблеми призводить до нестачі об’єктивної інформації, і як наслідок — венеричних захворювань і небажаних вагітностей вже у підлітковому віці.

Важливість контрацепції для підлітка

Способів запобігти небажаним наслідкам незахищеного сексу існує багато: презервативи, пігулки, спіралі, жіночі презервативи, свічки. Але ефективним і найпростішим у використанні є кондом. Можна сказати, 2 в 1.

Цей латексний виріб захищає від вагітності, венеричних хвороб і захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Зауважимо, ці поняття не тотожні. Заразитися можна й папіломавірусом, який не належить до венеричних.

Саме презерватив — основний засіб захисту для підлітків. Чому його слід використовувати завжди:

  • так можна бути впевненим, що після статевого акту зі здоров’ям буде все гаразд;
  • щоб уникнути випадкової вагітності в ранньому віці;
  • він доступний, є в кожному супермаркеті, аптеці, невеликому магазині тощо.

Поясніть синові, що вагітність його партнерки — це не лише фінансові труднощі, а й загроза її здоров’ю. Дівочий організм ще не готовий до виношування дитини, тому краще захиститися. Порадьте завжди мати при собі кондом; він не займає багато місця, його легко приховати від чужих очей, якщо це потрібно. Навіть якщо син не скористається ним сам, то може виручити друга чи подругу.

Коли теоретична база є, поговоріть про практику.

Розкажіть, що купувати презервативи не соромно. Навпаки, це свідчить про турботу про здоров’я й свідомий підхід до інтимних стосунків. Якщо підліток соромиться йти до аптеки, він може придбати кондоми в супермаркеті, просто взявши з відкритого стелажа. Цей товар мають продати в будь-якому разі, не зважаючи на вік покупця.

Вибирати латексний виріб потрібно свідомо. Важливо, щоб він був відповідного розміру, акцентуйте саме на цьому, а про відмінність фірм, різновидів підліток може прочитати самостійно. Звичайно, краще, щоб син купував засоби захисту сам, тож виділіть на це кошти.

Якщо підліток налаштований жити статевим життям, то має знати про ризики й брати на себе відповідальність. Ситуація, коли хлопець не соромиться займатися сексом, але не може купити презервативи, свідчить про психоемоційну незрілість.

У такому разі ви можете придбати засоби захисту самостійно, але не робіть це постійно. До того ж підлітки часто соромляться, коли батьки аж занадто втручаються в особисте життя. Після першої вдалої покупки страх і збентеження зникнуть.

Також згадайте у розмові про міфи, які крутяться навколо презервативів:

  1. Вони погіршують чутливість. Сучасні презервативи дуже тонкі, тому не впливають на якість відчуттів. Існують надтонкі, практично невагомі, але вони справно виконують свої функції.
  2. Вони викликають алергію. Кондоми роблять з гіпоалергенних матеріалів, але індивідуальна реакція можлива, проте буває вкрай рідко.
  3. Вони не захищають від хвороб і вагітності. Хоча ефективність не 100%, але наближається до такої. Майже всі випадки вагітностей, хвороб під час захищеного статевого акту — наслідок неправильного використання кондому. Виробники перевіряють інтимну продукцію на наявність браку, тому ризик мінімальний.
  4. Ними складно користуватися. Щоб надягти презерватив, знадобиться в середньому 5-7 секунд. Хоч механізм використання інтуїтивно зрозумілий, але підліток може потренуватися заздалегідь.
  5. Ними можна не користуватися, якщо дівчина пє пігулки. Якщо мова йде тільки про запобігання вагітності, то так. Але краще використовувати так званий голландський метод: пігулки захищають від зачаття, а презерватив — від венеричних хвороб і ЗПСШ.
  6. Вони непотрібні, якщо дівчина цнотлива. Поширений і небезпечний міф. Заразитися хворобою або зачати дитину можна в будь-якому разі, дівоча пліва не захищає ані дівчину, ані хлопця.

Розкажіть, що треба робити в екстрених випадках: коли презерватив з’їхав, порвався тощо. Якщо існує ризик небажаної вагітності, використовують засоби екстреної контрацепції для дівчини. Проте приймати їх дозволяється лише раз на рік, бо вони порушують баланс гормонів.

Дорослий погляд на проблему

Статистика в цілому позитивна: за останні десятиліття в Україні кількість абортів зменшилася. Проте рівень підліткової вагітності все ще зависокий. Найчастіше молодими мамами стають дівчата у віці від 15 до 17 років. За офіційними даними у 2017 році таких було аж 5700!

Основна причина підліткової вагітності — незнання про необхідність і механізми контрацепції як у дівчат, так і у хлопців. Проблема пов’язана з низьким рівнем сексуальної освіти. Також виявляється, що підлітки знають про презервативи, але не користуються ними, бо:

  • не вміють;
  • вважають, що вони неефективні;
  • вироби занадто дорогі для них;
  • соромляться їх купувати або пропонувати партнерові.

Менша частина підлітків знає про засоби екстреної контрацепції, тому настає небажана вагітність. Більшість боїться негативної реакції батьків, тому не розповідає про це до останнього. Нагадаємо, що аборт в Україні дозволений до 12 тижня (приблизно 3 місяці).

Тому важливо донести до підлітка думку, що застосовувати контрацептиви не соромно. Порадьте синові наполягати на використанні презерватива завжди й відмовлятися від незахищених стосунків. Жодна образа чи маніпуляція тут не має спрацьовувати.

На фоні демографічної кризи фіксують іншу ситуацію: небажання молодих людей мати дітей. Почасти це пов’язується із залякуванням чи нав’язуванням теми про захищений секс у підлітковому віці. Доцільно проговорити і про те, що вагітність, народження дітей — це добре, але тоді, коли пара готова до батьківства психологічно й фінансово. Підліток погодиться, що зараз варто зосередитися на навчанні, розвагах, особистому житті. А поки що краще завжди мати при собі засоби захисту, щоб бути спокійним за безпеку свого й здоров’я партнерки, свідомо підходити до інтимних стосунків.

11 Червня / 2019 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Надія

    Дякую, що піднімаєте такі теми. Хлопець має бути відповідальним, якщо вже вирішив вести статеве життя