Великодні традиції: як провести свято з родиною

Великдень — одне з головних християнських свят, яке дуже люблять дорослі й діти. Воно символізує перемогу добра та життя, тому цей день завжди оповитий особливо світлою та радісною атмосферою. Відзначають Великдень зазвичай у родинному колі. Діти відвідують батьків, а за святковим столом збирається кілька поколінь. Та починається свято ще раніше: з відвідування церкви, участі в нічному хресному ході, освячення пасок і крашанок.

Пасхальные традиции

Цікаво на тему: Секрети ідеального сервірування столу

Підготовка до свята: великодній декор і традиції

Особлива світла атмосфера Воскресіння відчувається вже за тиждень до самого свята, адже підготовка до головної події в житті християн починається заздалегідь.

Чистий четвер

Четвер перед Великоднем традиційно називається Чистим. У цей день треба вмитися до сходу сонця, щоб весь рік бути здоровими. А ще зробити прибирання вдома, щоб мати затишок і достаток. Більше про цей день читайте в нашій статті «Чистий четвер: прибираємо якісно всією родиною».

Пасхальные традиции

Ще одне важливе заняття в Чистий четвер — випічка пасок. Обов’язково залучіть до цього процесу дітей. Навіть малюкам можна доручити посильне завдання, наприклад, підсипати муку або прикрашати готові паски. Їх повинно бути багато: щоб вистачило на цілий тиждень після Воскресіння і на поминальний день.

Пасхальные традиции

Прикрашаємо оселю

Всім разом можна зайнятися й підготовкою великодніх прикрас, щоб наповнити оселю ще більш яскравою святковою атмосферою. Беріть на замітку такі ідеї:

  1. Аплікації з кольорового паперу на вікна

З дітьми будь-якого віку можна вирізати та прикрасити писанки або милі весняні сюжети з зеленою травичкою, квітами, метеликами, які символізують пробудження природи від зимового сну.

  1. Великодні композиції в техніці пап’є-маше

Такі поробки будуть цікаві для дітей старшого віку. Об’ємні паперові писанки можна об’єднати в грона та підвісити на карниз або світильник.

Пасхальные традиции

  1. Великодній свічник

Дотримуючись простих інструкцій в нашому майстер-класі, ви зможете зробити оригінальний свічник з підручних матеріалів. Запалені свічки допоможуть наповнити оселю ще більш теплою й затишною атмосферою.

  1. Декоративний великодній вінок на двері

Чом би не запозичити цю милу європейську традицію? Спільна сімейна творчість завжди об’єднує й дарує позитивні емоції.

Пасхальные традиции

Цікаво на тему: Ідеї весняного декору дому своїми руками

Розписуємо писанки та крашанки

Ще одне обов’язкове заняття, котрому, як правило, відведена субота перед Великоднем. До нього теж можна підійти творчо й перетворити на чудовий ритуал, в якому беруть участь всі члени сім’ї. Це ще одна хороша можливість поспілкуватися, повеселитися й порадувати дітей. Малюкам можна довірити розмалювати фарбами дерев’яні або гіпсові яйця, а дітям старшого віку буде цікаво створити справжню писанку в традиційній восковій техніці.

Шукай EVA Blog в Instagram

Прикмети на Великдень

Коріння прикмет у цей світлий день іде глибоко в старовину. Люди слідкували за погодою, накопичували досвід і передавали свої знання наступним поколінням. А тепер разом з дітьми ви теж можете спостерігати й перевірити такі прикмети.

  • Якщо в цей день іде дощ, то вся весна буде дощовою.
  • Якщо погода хмарна, а дощ так і не почався, літо буде не спекотним.
  • Гроза на Великдень — до теплої пізньої осені.
  • Сонячна погода — до теплого літа.

Пасхальные традиции

Великодні поробки своїми руками: творимо разом з дітьми

Все ж Пасха — це свято душі, а не шлунка. Тому краще відмовитися від приготування багатьох страв і напоїв, а час, що звільнився, присвятити своїм дітям. Перевірений спосіб поділитися з малюками світлою атмосферою Великодня — зробити разом поробки своїми руками. Таке сімейне заняття дуже цінне й має велике виховне значення. Крім того, паперова листівка з писанкою, тематичні аплікації або великодня композиція стануть приємним і милим подарунком бабусі, дідусеві або любим хрещеним.

Пасхальные традиции

В день Воскресіння Христового можна обмінюватися не лише писанками й пасками. Ніщо не заважає вам створити власну традицію дарувати подарунки, створені з любов’ю своїми руками. Адже поробки на Великдень можна робити не тільки в садок або школу, а і як милий сюрприз для близьких. Ось кілька цікавих і простих поробок, які підійдуть для школи, садка і на подарунки:

  1. Писанка з кольорового картону з пластиліновим декором

Допоможіть дитині виліпити візерунок у вигляді квітів або букв ХВ і ВВ, що символізують традиційне пасхальне привітання. Потім прикріпіть їх на яйце, вирізане з картону.

  1. Великоднє дерево або букет

Разом зберіть красиву яскраву композицію із зелених гілочок, квітів, декоративних яєць на паличках.

Пасхальные традиции

  1. Великодня листівка

Всі діти люблять малювати, тож вашій дитині точно сподобається ідея зробити пасхальну листівку для когось із рідних. Намалювати можна що завгодно: від традиційних символів Великодня до будь-яких весняних сюжетів (жовтих курчат на зеленій травичці, кульбаб, квітів і т.д.).

Цікаво на тему: Красиві листівки та вітання з Великоднем 

  1. Декоративні яйця

Їх можна зробити за принципом новорічних куль зі звичайних ниток і клею ПВА. Щоб додати атмосферності, можна помістити всередину іграшкове курча, куплене в магазині або зв’язане своїми руками спицями чи гачком.

Пасхальные традиции

  1. Великодній вінок

Створювати такий подарунок буде цікаво і дітям, і дорослим. Спочатку робимо заготовлення для вінка з гілок верби, а потім прикрашаємо її писанками, квітами, маленькими курчатами, кроликами та іншими символами Великодня.

Великдень у родинному колі: як провести день і чого не можна робити

Відсвяткуйте Воскресіння Христове з близькими, нехай це свято стане особливим і світлим днем ​​об’єднання сім’ї. Це хороша можливість стати ще ближче один до одного, більше спілкуватися і без поспіху приділити увагу дітям.

Пасхальные традиции

Крім традиційної ранкової трапези, «христосування» і змагань, у кого найміцніша писанка, ви можете придумати свої сімейні ритуали. Спільне читання книг, молитва, добрий сімейний фільм, ігри — виберіть заняття, які будуть до душі всім. Для дітей можна придумати квест із захованими вдома крашанками. А якщо добре підготуватися, то така гра може сподобатися і дорослим членам сім’ї.

Світлий Великдень — свято радості й урочистості життя, тому в цей день не можна робити важку фізичну роботу, сваритися, нудьгувати й сумувати. Сподіваємося, наша стаття допоможе вам організувати та провести цей день по-справжньому святково!

Читай також:

24 Квітня / 2024 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *