Рятуємося від алергії на американську гостю. Амброзія, адьйо!

З кожним роком все більше дітей та дорослих страждають на різні форми алергії. Вона може з’явитися раптово в будь-якому віці, і передбачити це неможливо. Чому організм починає сприймати речовину, яка потрапила в нього, як ворожу, вчені поки не з’ясували. Алергія на амброзію належить до сезонних полінозів. Як її розпізнати та що робити?

Симптоми алергії

Ще в 60-і роки минулого століття торгові кораблі з Америки завезли в Україну амброзію. Пилок цього бур’яну є найпотужнішим пилковим алергеном. Сезон цвітіння амброзії починається в кінці липня — на початку серпня і триває до перших заморозків. Саме в цей період відбувається спалах алергії.

Мікроскопічний пилок, потрапляючи на слизові оболонки очей, носа та в дихальні шляхи, викликає симптоми ринокон’юнктивіту. Його симптоми часто плутають зі звичайною застудою:

  • свербіння та набряк слизової оболонки носа, прозорі соплі;
  • почервоніння очей, сльозоточивість, різь і відчуття піску або стороннього тіла в очах;
  • дратівливість;
  • швидка втомлюваність;
  • нудота;
  • рідко — висипання, дерматит зі сверблячкою;
  • у важких випадках — першіння в горлі, схожий на гавкіт кашель, утруднене дихання, лихоманка.

Мамам, чиї діти страждають на поліноз, потрібно бути особливо уважними. Алергія на амброзію може викликати набряк Квінке: припухлість повік, губ, щік, слизової оболонки рота. Можливі прояви, що вимагають виклику швидкої допомоги: блювотні позиви, гучне дихання, набряк гортані.

Увага! У дорослих і дітей, які страждають на алергію на пилок амброзії, також може спостерігатися схожа реакція на пилок полину, лободи та ромашки аптечної, що квітнуть одночасно з нею.

Лікування

Щоб відрізнити простудний ринокон’юнктивіт від алергічного, лікарю потрібні результати аналізу крові на наявність антитіл IgE та алергопроб.

Як і всі інші види алергії, поліноз вилікувати неможливо. Специфічна імунотерапія (СІТ) — довготривале та дуже дороге задоволення, але допомагає вона не всім.

Читайте також: «Деталі медичної реформи в Україні».

Класичне лікування полінозу допомагає знизити силу проявів алергії. Але для цього також знадобиться скоротити, а за можливості уникати контакту з пилком. Як дорослим, так і малюкам зазвичай призначають комплексну терапію, в яку входять:

  1. Медикаментозне лікування:
  • щоденне приймання антигістамінних препаратів (сироп, таблетки) — «Кетотифен», «Лоратадин»;
  • схематичне капання носа краплями від алергічного нежитю: 1-3 день — «Віброцил», 4-6 день — «Санорин-Аналергін», 7 день — перерва;
  • капання очей краплями «Аломид», «Кетотифен» або «Опкон-А»;
  • приймання сорбенту.
  1. Нормалізація питного балансу. Розрахувати кількість води, яку потрібно випити впродовж дня, можна за формулою — 0,35 мл води на 1 кг маси тіла. При цьому важливо дотримуватися щоденної норми споживання кухонної солі (з урахуванням підсолювання страв) — 0,5 г солі на 10 кг ваги.
  2. Зміна раціону харчування. На час цвітіння амброзії варто виключити з раціону кавун, диню, селеру. Вони викликають перехресну форму алергії та різко погіршують симптоми. У декого така реакція спостерігається також на яблука, груші, сливи, цитрусові, мед, насіння та масло соняшника. Щоб уникнути появи перехресного алергодерматиту, потрібно уникати контакту шкіри з латексом.
  3. Триразовий душ — ранкова гігієнічна процедура, а після денної прогулянки та ввечері слід ретельно промивати волосся й брови від пилку.
  4. Щоденне вологе прибирання квартири. Також варто встановити на вікна спеціальну сітку «антипилок». Альтернатива — щільно закрити вікна та провітрювати приміщення лише після дощу. Рекомендується використовувати зволожувач та очищувач повітря з HEPA та вугільними фільтрами.
  5. Відмова від поїздок на природу. Виходячи на вулицю, потрібно користуватися окулярами, кожен раз одягати чисті речі, ховати все волосся під головний убір, захищати носопролиг від пилку спеціальними фільтрами для носа — респіраторами-невидимками. Існують різні варіанти таких фільтрів будь-якого розміру для «мокрого»/сухого носа, тож ви зможете підібрати ефективний захист як для дорослих, так і для дітей. Після прання білизну, одяг, косинки та кепки не можна сушити на вулиці.

Треба продовжувати дотримуватися цих правил впродовж 7-10 днів після того як амброзія відцвіте.

Не намагайтеся лікувати алергію на амброзію самостійно, адже ця схема є приблизною, а препарати підбирає лікар, враховуючи наявні симптоми та особливості організму пацієнта. Тому обов’язково здайте необхідні аналізи та запишіться на консультацію до алерголога.

Профілактика

Тим, хто давно страждає на алергію на амброзію, рекомендується починати пити антигістамінний засіб за 10-20 днів до початку її цвітіння.

Спробуйте домогтися того, щоб ЖЕК або домашній кооператив знищив амброзію, полин, лободу та ромашку, які ростуть поблизу будинку. Ви також можете зробити це самостійно.

І, звичайно, не треба забувати про підтримку імунітету впродовж усього року: загартовування, заняття спортом, рухливі ігри, дотримання режиму дня та принципів правильного харчування.

Алергія на амброзію — поширена проблема, але жити з нею можна. Заздалегідь подбайте про її профілактику, а під час цвітіння рослини дотримуйтесь правил гігієни та намагайтеся уникати контакту з алергеном. Тоді симптоми можуть не проявитися чи будуть менш помітними.

18 Вересня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *