Медична реформа в Україні: що має знати кожен

У жовтні 2018 року в Україні відбулася реформа медичного обслуговування. Тепер кожен обирає лікаря, в якого хоче лікуватися. Якщо ви досі з цим не стикнулися, тоді наша стаття дасть відповіді на хвилюючі питання.

 Мова йде про терапевтів та педіатрів — вони перші, до кого ми звертаємося з поганим самопочуттям.  З нюансами декларації розібратися нескладно, але обрати гарного спеціаліста — непросто. Давайте розбиратися разом.

Основні факти про укладання декларацій

Реформа передбачає, що в кожного буде власний лікар-терапевт, до якого можна звертатися. Згідно з законодавством, ви маєте право обрати будь-який державний медичний заклад і будь-якого терапевта/педіатра. Це може бути клініка біля вашого дому чи роботи. Навіть якщо ви зареєстровані в іншому місті, вам не можуть відмовити в підписанні декларації.

Тепер терапевти отримуватимуть зарплату залежно від кількості пацієнтів, з якими укладено декларацію. Тож їм навіть вигідно мати багато пацієнтів, натомість раніше вони могли уникати великої кількості людей, яких треба обслуговувати.

Декілька цікавих фактів про декларацію:

  • вона безстрокова, але якщо ви бажаєте змінити лікаря, можете зробити це не більше 1 разу на рік;
  • ви не можете укласти договір із двома й більше лікарями, дійсний лише один;
  • декларація не укладається з вузькими спеціалістами;
  • якщо ваш лікар у відпустці, вас має прийняти інший.

 

Планується, що держава виділятиме на одного пацієнта приблизно 450 грн на місяць. У цю суму входять як базові безкоштовні аналізи, так і зарплата спеціаліста. Щоб укласти договір, дорослий повинен мати оригінал паспорта й ІНН коду, а для дітей потрібне свідоцтво про народження й документи обох батьків.

Як обрати лікаря

Ви можете підписати декларацію з будь-яким лікарем, який вам до вподоби. Українці одразу подумали про персонал із приватних клінік, де сервіс значно кращий від державних. Але тут є підводні камені, про які поговоримо далі.

 

А зараз пропонуємо кілька порад, як обрати компетентного спеціаліста:

  1. Якщо ви задоволені дільничним лікарем, вам подобається лікуватися в нього, ви можете підписати з ним декларацію.
  2. Прислухайтеся до відгуків друзів, родичів, знайомих. У невеликих містах точно йде слава про гарних спеціалістів, до яких можна ходити на прийом. Але не зволікайте: реформою передбачено максимум 2 тисячі пацієнтів на 1 лікаря (виняток — села й селища).
  3. Самостійно відвідайте лікувальний заклад. Можливо, колись ви випадково потрапили не до свого лікаря й залишилися задоволеними. Тепер ви можете обрати будь-якого спеціаліста, незалежно від місця реєстрації.

З приватними клініками все дещо складніше. Формально, ви можете підписати з ними декларацію, але значно втратите в переліку безкоштовних послуг. При оформленні документів уважно вивчіть договір. Наприклад, у недержавній клініці за умовами декларації ви отримаєте безкоштовно тільки консультацію. А ось за аналізи, дослідження й навіть планову вакцинацію доведеться платити.

 

У державній установі лікар безкоштовно:

  • оглядає, консультує;
  • робить аналіз крові, сечі;
  • міряє артеріальний тиск;
  • робить тест на вагітність, ВІЛ, вірусний гепатит;
  • проводить дослідження: електрокардіографія, УЗД внутрішніх органів, міряє вагу й зріст;
  • планово вакцинує.

 

Також діє державна програма «Доступні ліки», тобто можна розраховувати на деякі безкоштовні препарати. Однак, кількість обстежень обмежена кількома разами на рік, так само є ліміт на безкоштовні ліки.

Виходить, що консультуватися однаково безкоштовно в державній і приватній установі. А лікуватися дешевше в державній, якщо не давати хабарів і не робити умовні «благодійні» внески. На користь державних говорить і статистика: наразі в Україні лише зо два десятки приватних клінік погодилися (частково) на укладання декларацій.

А якщо не підписувати декларацію?

З 2020 року всі медичні послуги, крім екстреної медичної допомоги, паліативної допомоги, лікування дітей до 16 років, пологів, медичної реабілітації, стануть платними.

Тоді майже зникне різниця між приватними й державними клініками: без декларації доведеться платити за все. Тому обовʼязково оберіть свого лікаря й підпишіть декларацію.

Хоча з моменту введення декларацій пройшло небагато часу, українці вже вигадали, як схитрувати. Багато хто підписує декларацію із будь-яким лікарем формально, а медичні послуги планує отримувати за страховим полісом. Він не обмежує вас у виборі установи й лікарів. Але є одне «але» — річна вартість стартує від 10 тис. грн. В середньому страховій компанії доведеться віддавати щороку по 15 тис. грн!

Чи хворієте ви часто, або не хворієте зовсім роками, ви маєте сплатити внесок, інакше страховий поліс перестане діяти. Можливо, після завершення реформи він стане вигідним, і Україна перейде на медичні поліси.Але наразі укладати декларацію з державним лікарем найвигідніше з точки зору консультацій і лікування.

 

20 Серпня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті