Що таке овуляція та її основні симптоми

Розуміння процесів, що відбуваються з організмом – must have для сучасної жінки. Особливо в такому питанні як менструальний цикл. У цій статті поговоримо про його ключову частину – овуляцію. Що відбувається з нашим тілом у цей період? Які його ознаки? Чому виникають больові відчуття та чи варто одразу непокоїтись через них? Чесно та відверто про важливе разом з EVA Blog!

Час читання: 4 хвилини та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Що відбувається з тілом під час овуляції?

Симптоми овуляції у жінок

Овуляція – це частина природного менструального циклу. Під впливом гормону естрадіолу (входить в групу естрогенів) яйцеклітина полишає яєчник та стає готовою до запліднення. Фолікул розривається, яйцеклітина виходить у черевну порожнину, а далі у маткову трубу. І хоч без запліднення вона здатна прожити лише 12-24 годин, але в фаллопієвих трубах сперматозоїди можуть “очікувати” свою красуню до 5 днів. 

Тож шість днів до та власне сама овуляція – це вікно фертильності, період, в який за бажання можна з високою ймовірністю стати батьками. 

Цікаво на тему: Хто такі чайлдфрі та чому люди відмовляються заводити дітей?

Овуляція наступає приблизно в середині менструального циклу, на 14 день від його початку, або за 10-16 днів до початку наступних місячних.

Буває і рання овуляція, на 7-10 день циклу, при чому це може бути регулярне явище. Якщо припускаєш, що це твій варіант, прослідкуй за відчуттями. Сильні болі можуть бути сигналом записатися до лікаря.

Період овуляції

Менструальний цикл складається з трьох фаз: 

  1. Фолікулярна. Естроген впливає на формування та дозрівання фолікула з яйцеклітиною.
  2. Овуляторна. Яйцеклітина вивільняється та готова до запліднення.
  3. Лютеїнова. Фаза жовтого тіла, під час якої організм готується до ймовірного прикріплення заплідненої яйцеклітини до ендометрію. Якщо цього не стається, шари ендометрію відторгаються та стартує новий менструальний цикл. 

Цікаво на тему: Що зробити, аби місячні пройшли швидше?

Овуляція: основні ознаки та симптоми

Помічати симптоми овуляції важливо й у випадку планування вагітності, й за відсутності бажання стати мамою. У першому випадку знатимеш, коли планувати романтичний вечір з коханим, у другому зможеш уникнути незапланованих сюрпризів. 

Ознаки овуляції

Основні ознаки, що твій організм готується до запліднення:

  • змінилась консистенція виділень;
  • підвищилась базальна температура тіла;
  • відчуваєш ріст статевого потягу;
  • болять яєчники або низ живота. 

Додатковими симптомами можуть бути здуття живота та підвищення чутливості грудей.

Головна ознака овуляціївиділення. Цервікальний слиз, що в інші періоди виконує бар’єрну функцію в шийці матки, стає більш рідким та тягучим, нагадує за консистенцією білок яйця. Ця зміна закладена природою, щоб полегшити “транспортування” сперматозоїдів та зробити можливою їх зустріч з яйцеклітиною. 

Базальна температура – нижня межа температури твого тіла у період без фізичної активності, при максимальному розслабленні. Саме тому цей показник найчастіше знімають одразу після пробудження. Зверни увагу, що навіть банально встати та дійти до туалету вже призведе до похибки.

Щоб отримати точний результат, знадобиться спеціальний термометр, чітке дотримання одного й того ж часу вимірювання та незмінне місце (підходять рот, піхва, анальний отвір).

У фолікулярній фазі температура є нижчою, ніж у лютеїновій. Створивши графік за місяць, ти зможеш побачити період, коли він починає рости.Йому у частини жінок передує додаткове зниження. Ось приблизно в цей період й відбувається овуляція.  

Підвищення статевого потягу – ще одна підказка, що твій організм прагне продовжити себе. Важливим є коливання саме відповідно твоєї особистої статевої конституції. Інколи через стрес та втому цей симптом проявляється не зовсім чітко. 

Цікаво на тему: 10 незвичайних видів сексу, які ти не пробувала

Біль при овуляції – найнеприємніша ознака. Його може викликати ряд причин, про які поговоримо трохи нижче. Важливо відстежувати тривалість болю. Природний діапазон – від кількох хвилин до двох діб, без надто сильних та різких спазмів. 

Цілком нормальною є ситуація, коли у жінки під час овуляції не виникає болю. Це дуже індивідуально. 

Календар овуляції

Визначити достовірно період овуляції лише по одному симптому неможливо. Тож варто відстежувати впродовж місяця всі ці параметри, а щоб не заплутатись, фіксувати спостереження у календарі овуляції. Його пропонують різні сайти та спеціальні застосунки за схожим алгоритмом: тривалість циклу, тривалість менструації та дата початку останньої. В результаті отримуєш  не лише дату ймовірної овуляції, а й дні з високими шансами завагітніти та орієнтовні дні початку наступних місячних. 

Але такий онлайн календар овуляції не враховує індивідуальні особливості твого організму. Тож краще додатково в блокноті або іншому зручному для себе форматі фіксувати інші деталі й симптоми, особливо якщо ви з коханим націлені завести дитину

Є спеціальні аптечні тести на овуляцію. Вони являють собою спеціальні смужки, які показують наявність у сечі лютеїнізуючого гормону, що передує готовності яйцеклітини до вивільнення. 

Цікаво на тему: Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Виділення при овуляції

Виділення при овуляції є цілком природним явищем. У нормі нагадують яєчний білок: прозорий або білуватий колір, тягуча консистенція. У період овуляції виділення стають більш рясні, ніж в інші дні.

Виділення в період овуляції

Як ти вже дізналась вище, така структура зумовлена необхідністю полегшити захоплення та переміщення сперматозоїдів для подальшого запліднення яйцеклітини.

Виділення містять слиз шийки матки, мікрофлору та секрет залоз піхви, клітини епітелію, що відмерли. Таким чином реалізується друга їх функція – самоочищення

Овуляція може супроводжуватись і кров’янистими виділеннями. Вони з’являються як у наслідок розриву дрібних судин, так і в результаті незначного відшарування ендометрію при зменшенні рівня естрадіолу. 

Нормою можуть виявитись також коричневі виділення, спровоковані розривом фолікула. Окрім того, в деяких випадках вони є симптомом вдалого запліднення. 

Лайфхак від EVA Blog. Якщо відчуваєш, що наближається період овуляції, не забудь покласти у сумочку кілька щоденних гігієнічних прокладок

Але в будь-якому випадку важливою є ступінь вираженості. Яскравий, насичений червоний або коричневий мають підштовхнути тебе негайно відвідати лікаря. Зокрема, коричневі виділення можуть бути сигналом про проблеми з шийкою матки.

Тривожними симптомами також є свербіж статевих органів, поява запаху виділень, зміна кольору та текстури. 

Всі ці ознаки можуть вказувати на статеві інфекції, захворювання органів малого таза, синдром полікістозних яєчників або навіть рак шийки матки. Тож замість того, щоб підбирати собі діагнози онлайн, краще постав галочку у графі ”Регулярне відвідування гінеколога”. 

Цікаво на тему: Менструальні чаші та інші альтернативи тампонам та прокладкам

Біль при овуляції: норма чи патологія?

Болючі овуляції у жінок

Біль та спазми в районі живота пов’язані з виходом яйцеклітини з фолікула яєчника. Відповідно, він відчувається з правої або лівої сторони, в залежності від того, який з яєчників “на зміні” цього місяця. Неприємні відчуття можуть пройти за декілька хвилин, годин або навіть затягнутися до кількох днів. А от головний біль, запаморочення або нудота – наслідки зміни рівня естрогену та прогестерону.

За даними застосунку Clue, який допомагає відстежувати менструальний цикл, болючі відчуття є у 36%  жінок, що користуються сервісом. 

Чому такий розліт по потенційному часу болю? Бо він може з’являтись в період плюс/мінус до, після та під час овуляції.

Цікаво на тему: Молочниця: причини, симптоми, лікування

Що викликає біль:

  1. Фолікул росте та набрякає. Привіт, ниючий, тягнучий біль.
  2. Розривається, випускаючи яйцеклітину. Це ти можеш нерідко відчути як різкий біль.
  3. Фолікулярна рідина після розриву подразнює слизову.
  4. Скорочення яєчників та маткової труби. Зазвичай у жінок в цей момент відчуття “тягне і ниє”. 

Природні болі при овуляції – короткі й нетривалі, бо такими є спазми та фізіологічні процеси, що їх викликають. А от якщо болючі відчуття з тобою більше ніж два-три дні, або ж вони дуже сильні та різкі, варто перевіритись у гінеколога.

Менструальний цикл у жінок

Біль в районі живота може бути викликаним запаленнями та захворюваннями:

  • запальні процеси та біль у яєчниках;
  • позаматкова вагітність;
  • цистит;
  • онкологія; 
  • хвороби кишківника;
  • кіста яєчника;
  • апендицит.

І це лише маленька частина проблем, що може хитро приховуватись за болем.

Бувають ановуляторні цикли – коли яйцеклітина не дозріває. Зокрема, такі цикли стають частішими з віком, коли кількість яйцеклітин зменшується. 

Біль у яєчниках при овуляції

Болючі відчуття в період планової овуляції можуть бути й наслідком зачаття. Яйцеклітина прикріплюється до матки, можуть бути незначні кров’яні виділення в наслідок цього процесу. 

Симптоми вагітності, які не властиві овуляції

  • чутливість до запахів та смаків;
  • слабкість та сонливість;
  • нестабільний настрій. 

Цікаво на тему: Менопауза і клімакс: що варто знати

Як полегшити свій стан при болючих овуляціях? 

Головний лайфхак – розслаблення для зняття спазмів. Звісно, сказати значно легше, ніж зробити. Та якщо регулярно привчати себе до фізичної активності, тренувати контроль за відчуттями тіла, можна отримати значну вигоду. 

Як полегшити біль при овуляції

Допомагають полегшити болючі овуляції:

  1. Прийом протизаплідних. Нема овуляції – нема болю.
  2. Болезаспокійливі (за рекомендацією лікаря).
  3. Використай грілку. Але! Якщо проблема у запальних процесах, ти їх лише посилиш.
  4. Прийми теплу ванну. Тепло розслаблює м’язи, посилює кровопостачання, знімає спазм.
  5. Зменш вживання молочних продуктів та тих, що містять дріжджі.
  6. Пий багато води, щоб кров була менш густою. 

Цікаво на тему: Сексуальні повідомлення: як вести еротичне листування?

Болюча овуляція багатьма жінками сприймається, як проблема. Але можна поглянути й під іншими ракурсами: 

  1. Ти чітко знаєш, що зараз сприятливий момент для зачаття.
  2. Якщо не хочеш дітей, будеш уважнішою до контрацепції. 

І порада наостанок. Якщо привчити себе відстежувати зміни впродовж усього менструального циклу, можна зменшити рівень стресу від того, що біль або виділення застануть тебе зовсім непідготовленою. І замість неприємного сюрпризу у твоєму переліку справ опиняться такі потрібні розслаблення та відпочинок. 

 

Читайте також:

31 Січня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті