7 українських суперфудів, яким позаздрять ягоди годжі й спіруліна

Суперфудами називають продукти, які мають високий вміст поживних речовин, вітамінів та мікроелементів і є унікальними за своїми властивостями. Найчастіше до цієї категорії відносять екзотичні ягоди годжі, насіння чіа, фізаліс тощо. Та насправді багато українських продуктів за своїми властивостями не поступаються суперфудам.

Що таке суперфуд

Захоплення суперфудами насамперед повʼязане з концепцією здорового харчування: їж менше — отримуй більше корисних речовин. Для збалансованої дієти раціон насичують надкорисними продуктами, наприклад, додають насіння чіа, ягоди годжі, кіноа.

Скільки коштує:

  • годжі сушені в середньому 70 грн за 100 г;
  • порошок спіруліни (водорості) — близько 40 грн за 50 г;
  • кіноа — 60 грн за 150 г.

До суперфудів відносять і дуже знайомі нам продукти: ківі, чорниці, квасолю, горіхи, дорогі види жирної риби. На перший погляд видається, що досить замінити більшу частину свого раціону на суперфуд і омріяна струнка фігура, довге густе волосся, міцний імунітет вам забезпечені.

Проте про «лікувальні» властивості таких продуктів знають лише маркетологи. Лікарі стверджують, суперфуд це така сама їжа, яка містить дещо вищу концентрацію якогось мікроелементу, ніж інші продукти. Тому, щоб отримати максимальну користь, слід скласти збалансований режим харчування, в якому знайдеться місце і звичайним продуктам, і суперфуду.  

ТОП-7 недооцінених українських суперфудів

Якщо ви вважаєте, що свіжий лосось занадто дорогий для вас, а насіння чіа — доволі дивний продукт харчування, не засмучуйтеся. Просто доповніть свій раціон українськими суперфудами. Запевняємо, ви навіть і не підозрювали, що ці продукти не менш корисні за ягоди годжі чи капусту кале.

Порічки

Вона ж смородина: біла, червона, чорна. Ягода, яка є в кожного на городі, має у своєму складі дуже багато вітаміну С. Серед макроелементів вона може похвалитися високим вмістом калію. Радимо вживати свіжі ягоди та варення. Заморожені ягоди можна додавати в чай. 

Сало

По суті це концентрований тваринний жир, який містить високий відсоток власне жирів і трохи білку. Попри поширену думку, що в ньому є багато холестерину, його вміст у салі складає лише 95 мг на 100 г. Сало містить жирну кислоту омега-3, яка ефективно протидіє запальним процесам в організмі. До складу сала входить також холін, необхідний для обміну речовин. Є в цьому продукті й вітаміни D та E.

Але слід бути обережними: сало дуже калорійне (900 ккал на 100 г). Щоб отримати максимальну користь від його споживання, обирайте найменш солоний або зовсім несолоний шматок. І неодмінно комбінуйте з іншими продуктами.

Лляна олія та насіння

Лляна олія за своїм складом є унікальною, оскільки містить, окрім жирних кислот омега-6 та омега-9, ще й близько 60% омега-3. У такій концентрації ці корисні речовини містяться лише в риб’ячому жирі. Крім жирних кислот, лляна олія багата вітамінами А, Е, В1, В2, В6, С та мінеральними речовинами (калій, магній, цинк). Водночас вона легко засвоюється в організмі.

Зверніть увагу! Таку олію не можна нагрівати. Додавайте її в салати або інші холодні страви. Можна вживати не тільки олію, але й насіння льону. Не більше 30-40 г продукту на добу додають у йогурти, каші, посипають ним бутерброди, хліб або вживають у вигляді відвару.

Мед

Вважається, що мікроелементи та вітаміни з меду засвоюються майже на 100%. Їх різноманіття залежить від сорту продукту та умов зберігання. Рекомендують вживати його не тільки в сезон застуд, а й впродовж усього року. Можна замінити звичайний білий цукор на мед, але додавати його слід у ледь теплий напій: в окропі більшість корисних речовин розщеплюється.

Пшоно

Дарма забута українцями крупа містить комплекс вітамінів групи В, РР, мікроелементи Si та Co. Вона дає значний запас енергії, покращує обмін речовин. Пшоно показане хворим на панкреатит і атеросклероз, бо воно допомагає вивести холестерин. До того ж вартість цього корисного продукту близько 20-25 грн за 400 г.

Соняшникова олія

Саме цю рослинну олію найчастіше використовують українці. Вона містить омега-6 у високій концентрації та незначну кількість омега-3. Побутує думка, що оливкова олія корисніша за соняшникову, проте насправді вони мають зовсім різний склад і вміст вітамінів. У соняшниковій олії містяться вітаміни A, E, D, F, лінолева кислота та антиоксиданти.

Варто памʼятати: для термічної обробки використовуйте тільки рафіновану олію, що не має запаху. А от для заправки салатів рекомендуємо спробувати темну (нерафіновану): у ній зберігаються майже всі корисні речовини. Проте споживати її слід помірно, адже олія дуже калорійна (900 ккал на 100 г).

Гарбуз та гарбузове насіння

Мʼякуш гарбуза містить вітаміни А, С, Е, D, РР, К, деякі з групи B й доволі рідкісний вітамін Т. Останній відповідає за процеси згортання крові й утворення тромбоцитів. А також у 100 г продукту міститься 1 г білка. Гарбуз позитивно впливає на процеси травлення.

Гарбузове насіння можна вживати як ласощі або додавати до страв. Невелика кількість насіння втамує голод і додасть енергії. У ньому міститься значна кількість клітковини, яка покращує процес засвоєння їжі.

Щоб отримувати поживні речовини та вітаміни з їжі, не обов’язково витрачати купу грошей на екзотичні продукти. Насправді багато звичних для нас продуктів не менш корисні, тому достатньо просто скласти збалансований раціон харчування і включити до нього українські суперфуди.

18 Листопада / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *