Хто такі чайлдфрі та чому люди відмовляються заводити дітей?

Чайлдфрі (childfree) – це люди, які з якихось особистих причин вирішили, що не хочуть заводити дітей. У перекладі з англійської – “вільні від дітей”, або ж можна ще зустріти варіант “добровільно бездітні”. Якщо колись чайлдфрі були не надто чисельною групою, то зараз усвідомлена відмова від батьківства перестала бути дивиною. 

Час читання: 11 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Дискусія з приводу того, ок чи не ок бути чайлдфрі, у суспільстві тільки набирає обертів. Аргументи ЗА та ПРОТИ є як у тих, хто підтримує ідею відмовитись від народження дітей, так і у тих, хто вважає батьківство невід’ємною частиною щастя. Зібрала для вас різні погляди на те, хто такі чайлдфрі, а у коментарях до статті обов’язково поділіться власною думкою!

 

Чайлдлесс, чайлдфрі та чайлдхейтери: у чому різниця?

Пара чайлдфрі

Перед тим, як піти далі, важливо розібратися у поняттях. Адже не всі люди, які не мають дітей є чайлдфрі (childfree). Їх особливість – саме в усвідомленому небажанні мати власних дітей. Можливо, ви здивуєтесь, але дехто вважає себе чайлдфрі, навіть вже будучи батьками. Наприклад, вони народили у ранньому віці, а потім вирішили, що більше не хочуть нести відповідальність за появу у світі нової людини. А дехто навіть робить спеціальні операції для цього. 

Є ще чайлдлесс (childless) – це люди, які не можуть мати нащадків за станом здоров’я, з медичних причин. Для багатьох людей з цієї групи народження дітей – дуже болюча тема, і, аби уникнути зайвих питань, вони удають, що є “чайлдфрі”. У таких випадках аргументи прибічників дітонародження нерідко “б’ють” по їх нервовій системі. Бо зайвий раз підкреслюють, що мрія “немовля на руках” так і залишиться мрією. 

Пара childless

Чайлдфрі – це чоловіки та жінки, які цінують ритм життя, що зараз мають, і не бажають щось змінювати. Вони можуть гарно ставитися до племінників, дітей друзів, хрещеників. Але завжди залишають можливість повернутися у ритм “самі для себе”. 

Чайлдфрі не варто плутати з чайлдхейтерами (childhate). Перші обрали для себе рішення не народжувати, але вони можуть щиро радіти чужим дітям. А от чайлдхейтери – це ті, для кого сама наявність малечі є фактором роздратування, неприємною перепоною, яка пробуджує бажання бути агресивним.   

Чайлдхейтери

Коротенько підсумую:

  • чайлдфрі – не бажають мати власних дітей, але в цілому не мають нічого проти них;
  • чайлдлесс – не можуть мати дітей за станом здоров’я;
  • чайлдхейтери – негативно ставляться до самої наявності дітей та всього, що з ними пов’язано. 

У 2008 році дослідники Хізер Джоши та Ділан Ніл з Великої Британії  виділили серед прибічників концепції чайлдфрі ще дві групи:

  1. Хвилеподібні відмовники. Змінюють думку стосовно того, чи планують дітей. Можуть спочатку хотіти, а потім відмовитися, та навпаки. А потім знову змінити рішення. 
  2. Ті, що постійно відкладають. В цілому ідея завести дітей їм цікава, але колись у майбутньому. І це “колись” постійно віддаляється. 

Детальніше про дослідження можна дізнатися за посиланням

Пара чайлдфрі на прогулянці

Тепер, коли ми розібрались у поняттях, і чітко розуміємо, хто такі чайлдфрі, перейдемо до аргументів ЗА та ПРОТИ у дискусії про усвідомлену відмову від батьківства. 

Цікаво по темі: FOMO: що таке синдром втрачених можливостей і як з ним боротися

Діти, свобода та відповідальність

Будемо чесними, коли з’являються діти, ти вже не можеш просто вийти ввечері з дому з одним рюкзаком та повернутися через місяць після спонтанної подорожі автостопом. Інколи ти навіть піти з друзями випити кави не можеш спонтанно.

Для чайлдфрі свобода належати самим собі є важливою цінністю. Вона проявляється у виборі місця проживання, роботи, кола спілкування, способів витрачати гроші. Свобода від дітей також у цьому переліку. 

Маленький хлопчик біля дверей

ЗА: “Діти позбавляють свободи спонтанно змінювати плани”

Діти, особливо у наймолодшому віці, дуже залежать від допомоги дорослих. Організація режиму дня, сніданки, купання та чищення зубів, відвідини гуртків чи лікування застуд – все це неможливе без допомоги батьків хоча б на початковому етапі. 

До звичного  ритму життя доводиться вносити зміни, пов’язані з додатковою відповідальністю, яка є невід’ємною частиною батьківства, навіть якщо  дитина ростиме достатньо самостійною. 

Звісно, якщо є бажання, можна вибудувати зручний ритм життя всієї родини, але більшість мам погодиться, що уникнути періоду “день бабака” складно. 

Чоловік і жінка з рюкзаками у поході

ПРОТИ: “Діти роблять більш відповідальними. Свобода залежить не від них, а від твого вміння керувати планами”

Концентруючись на концепції чайлдфрі, є ризик сприймати дітей як єдину перешкоду на шляху до спонтанної зміни ритму життя. З іншого боку, робота є для багатьох не менш вагомим фактором обмеження. І на каву з друзями ти не йдеш не тому, що в тебе донька чи син (з ними бабуся погодилась посидіти), а тому, що звіт з сьогодні на вчора треба доробити.

Діти ж привчають бути більш відповідальним, допомагають навчитися планувати заздалегідь

Сімейне дозвілля родини

Є родини, які мають насичене різноманітними активностями життя, а є ті, чий маршрут повторюється з дня на день, з року в рік. І наявність дітей не впливає на їх співвідношення. Бо свобода і відповідальність – вони, в першу чергу, про особисті якості та уміння.

Цікаво по темі: Стосунки на відстані: як зрозуміти, що ви до них готові?

Чайлдфрі: чи справді цокає біологічний годинник?

Репродуктивний тиск – ще один аспект у питанні чайлдфрі. Чоловіки, зазвичай, зіштовхуються з ним рідше. А от багатьом жінкам знайома ситуація, коли гінеколог після певного віку починає нагадувати про годинник, який цокає.

Біологічний годинник

Це має під собою біологічне підґрунтя. Жіночий організм має певний запас яйцеклітин (оваріальний резерв), який закладається ще до народження і не поповнюється, а лише скорочується з кожним циклом. При чому в першу чергу на “дозрівання” йде найкращий матеріал. Саме тому з віком у жінок шанси завагітніти зменшуються. В той час як сперматозоїди оновлюються, тож репродуктивний вік чоловіків є більш тривалим. 

 

ПРОТИ: “Відмова від народження дітей підвищує ризик ракових захворювань”

Деякі гінекологи дотримуються думки, що відмова від вагітності підвищує шанси зіштовхнутися з раком (молочних залоз, яєчників, ендометрію). На це впливає відсутність “відпочинку” організму від овуляцій, та вплив періоду виношування дитини на гормональну регуляцію. Є дослідження (доступне за посиланням), що одна вагітність знижує ризик мати рак ендометрію на 15%. А от приймання оральних контрацептивів має двоякий вплив: з одного боку, підвищує ризик раку молочної залози, а з іншого – знижує загрозу раку яєчників та ендометрію.  

Жіночий цикл

ЗА: “Моє тіло – моє діло” 

Період вагітності та пологи також мають ризики для жіночого здоров’я. Страх народжувати (біль, розриви, післяпологове відновлення) та важкого перебігу вагітності (сильна слабкість, нудота, надмірний набір ваги, проблеми с серцево-судинною системою тощо) – одна з причин, чому жінки вибирають для себе концепцію чайлдфрі

Аргумент про те, що “моє тіло – моє діло” часто лунає від “добровільно бездітних” у відповідь родичам старшого віку, які напосідають з нетактовними питаннями. Особливо, якщо вони не надихають своїм життєвим прикладом побудови стосунків з власними нащадками. 

Цікаво по темі: Особисті кордони: вибудовуємо та відстоюємо

ПРОТИ: “Ти передумаєш, коли буде пізно, і вже не зможеш народити”

З віком зростає вірогідність хромосомних патологій в ембріона. Та й взагалі значно підвищується ризик проблем із заплідненням. Противники концепції чайлдфрі наголошують, що ти можеш передумати, захотіти дитину, але фізично організм буде не здатний на це. Як результат – погіршення психологічного стану та підвищення схильності до депресій чи навіть суїциду. 

Засмучена жінка не може мати дитину

ЗА: “Я можу заморозити свої яйцеклітини”

Сучасні репродуктивні технології дозволяють “заморозити” свої яйцеклітини на випадок, якщо зміниш думку. Так, процедура не з дешевих, але дає можливість підвищити шанси на випадок “передумала” та зміни життєвих цінностей. 

А от після появи дитини шляху назад вже не буде. Прихильники концепції чайлдфрі вважають, що краще не народжувати, ніж залишити дитину у дитбудинку. 

Жінка розмовляє з гінекологом

EVA в инстаграм

Ціна батьківства: що люди інвестують у дітей?

Батьківство – це зміни у житті, які варто усвідомити до того, як тест покаже дві смужки. Поява дитини раз і назавжди ділить життя жінки й чоловіка на ДО та ПІСЛЯ. І не вийде, як зі смартфоном, відкотити назад до заводських налаштувань. 

Жінка нервує, бо діти б'ються

ЗА: “Я боюсь залишитись без підтримки після пологів”

Вище говорили про страхи жінок, пов’язані з виношуванням дитини та пологами, але  подальший період часто викликає не менше переживань. Адже навіть якщо сам процес пройде без ускладнень, час відновлення все одно може бути важким. Втома, недосипання, стрес від того, що не вмієш поводитися з дитиною, відчуття “прив’язаності” до неї. 

Цікаво по темі: Жіноча енергія: як утримувати та поповнювати

ПРОТИ: “Організуй собі підтримку”

Втома мами часто пов’язана з відсутністю навички попросити допомоги. Важливо не брати на себе всі задачі, пов’язані з доглядом за дитиною. Чоловіки часто жаліються, що жінки спочатку відсторонюють їх від немовляти, а потім вимагають раптово “включитися”. 

Окрім того, можна й треба залучати допомогу інших членів родини. Чим більша кількість помічників, тим легше налагодити комфортний для себе ритм життя. 

Тато з немовлям на руках

ЗА: “Я не готовий до такого зростання відповідальності”

Народження дитини – це стрес не лише для мами, а й для тата.  Адже для чоловіка – це значний ріст відповідальності. Тепер він не може втратити роботу чи різко знизити доходи – він не сам по собі, від нього залежить ще дві людини.

Окрім того, тато зіштовхується й зі стресом мами, не завжди розуміє та враховує вплив гормонів на її реакції. 

Цікаво по темі: Конструктивна критика в стосунках: висловлюємо претензії правильно

ЗА: “Я не хочу втрачати кар’єрні можливості лише тому, що я мама”

В суспільстві все ще часто зустрічається думка, що займатися вихованням дітей мають саме жінки, а декрет – то взагалі відпустка.

Для жінки народження дитини має значні фінансові ризики, оскільки її кар’єра опиняється або на паузі, або в подвійному стресі, коли одним оком у комп’ютері, іншим – на дитину. 

Існують випадки, коли роботодавці відмовляють у вакансії, оскільки жінка може піти у декрет або ж вже має дітей (а це потенційні лікарняні, бо їх набагато частіше беруть мами). А у випадку розлучення, гроші чоловіка – то його гроші, гроші жінки – а де вони? 

Жінка працює віддалено, дитина грається поруч

ЗА: “Якщо ми з дружиною розлучимось, я втрачу все, що інвестував у дитину”

Чоловіки мають власну думку щодо трикутника “Гроші-діти-розлучення”. Вони  сприймають дітей як інвестицію. Оскільки при розлученні діти часто залишаються з мамою або під її впливом, чоловіки-прихильники концепції чайлдфрі вважають, що таким чином вони б “втратили” свої інвестиції.  

Цікаво по темі: Звички, які допоможуть досягти успіху

ПРОТИ: “Всі складнощі батьківства ніщо у порівнянні з радістю від того, що тебе обіймають маленькі ручки сина чи доньки”

Так, діти повністю змінюють життя, змушують не спати ночами, коли в них температура чи ріжуться зуби, і ти вже не маєш колишньої свободи. Але коли малеча сміється, робить перші кроки, обіймає тебе ніжно руками, відчуття щастя, що охоплює в цей момент, не може викликати ніщо інше на світі. Хіба можна проміняти його на подорожі та роботу? – ось один з вагомих аргументів противників концепції чайлдфрі

Дівчинка біжить на руки татові

ЗА: “Діти потребують інвестування у себе не лише значних грошових ресурсів, але й багато сил та часу”

Якщо колись було достатньо, що дитина поїла й інколи вимита, то тепер вже в першому класі вона має вміти читати-писати. Розвивашки, гуртки та ще безліч занять вимагають не лише коштів, а й сил: знайди, збери, привези/відвези, зістикуй графіки. І все це об’єктивно вимагає більших ресурсів, як грошових, так і часових. Тож одна з причин схильності до концепції чайлдфрі – після оцінки ресурсів вирішити, що вони не користь дитини. 

 

ПРОТИ: “Підвищувати рівень життя для своїх дітей – це нормально”

Противники концепції чайлдфрі акцентують на тому, що це нормально – намагатися дати дітям ті можливості, яких не було у нас. Проте ніхто не змушує водити на всі можливі заняття та жертвувати своїми інтересами на користь дитини. Цілком нормально до певного віку обмежитись спільними цікавими розвагами, а різноманітні курси проходити, коли дитина стане трохи більш самостійною. До того, є безліч форматів онлайн занять, що збережуть купу часу на дорозі. 

ЗА: “Я боюся не впоратися”

Надлишок інформації та соціальні мережі, у яких зазвичай викладають лише позитивну сторону, змушують думати, що якщо твоя дитина у 4 роки не знає англійської, поезії, не танцює професійно та взагалі не вундеркінд, а просто в багнюці ліпить пасочки – то все, пиши пропало. Тож ще одна причина відкласти народження дитини або взагалі вибрати концепцію чайлдфрі,  – переживання, що не вийде бути достатньо хорошими батьками. 

Пара чайлдфрі з собакою

 

Сім’я та держава: кому ви потрібні у старості? 

Для рівномірного розвитку соціально-демографічної ситуації в країні дуже важливий баланс. 

Якщо в родині є двоє дітей, можна прогнозувати, що з часом суспільство знову отримає двох громадян, у яких через певний час на піклуванні опиниться двоє батьків літнього віку. Таким чином, система самовідновлюється, баланс зберігається. 

А от якщо дитина одна або взагалі немає – отримуємо ситуацію, коли потенційно державі потрібно виділяти більший ресурс на догляд за людьми похилого віку. 

Літня пара тримається за руки

ПРОТИ: “Чайлдфрі провокують старіння нації”

Усі проблеми з народжуваністю дають свої плоди не одразу, а у часовій перспективі. Якщо в певні роки народжуваність падає, це призводить до того, що в суспільстві в якийсь момент стає критично мало дорослих, які працюють, платять податки та розвивають економіку. Знизу демографічної піраміди діти, яких ще треба поставити на ноги, зверху – пенсіонери,  частина з яких вже не може працювати, а частина й хотіла б піти на відпочинок, але не матиме, на що жити. 

Співвідношення народжуваності/старіння/смертності наразі в Україні не на користь світлого майбутнього, а війна ще більше може ускладнити ситуацію. За даними дослідження (дивись детально за посиланням) з 2012 йде стабільний спад народжуваності. 

Причини достатньо стабільні:

  • економічні кризи; 
  • еміграція;
  • зниження доходів;
  • невпевненість у майбутньому. 

Хтось замість двох дітей народжує одного, хтось народжує первістка значно пізніше, ніж покоління наших батьків. А хтось взагалі вирішує не народжувати дітей і стає чайлдфрі. В результаті відбувається поступове старіння нації, підвищення пенсійного віку, і люди змушені працювати довше, ніж попередні покоління.

Дорослі діти з літніми батьками

ЗА: “Сучасні технології та доступ до інформації дозволяють довше залишатися самостійними”

Та є й гарні новини: у світі сучасних можливостей робота може бути частиною соціалізації та самореалізації. Колись, дійсно, виживання могло залежати від наявності дітей. Але зараз є і можливість, і потреба у літньому віці залишатись активними та реалізованими. І все частіше йдуть розмови про те, що середня тривалість життя збільшується, а отже, варто заздалегідь думати, як довше зберегти мозок у тонусі

Цікаво по темі: Як навчитися говорити «ні» і не відчувати докорів сумління

ПРОТИ: “Кому ви будете потрібні у старості?”

Чоловіків та жінок чайлдфрі часто звинувачують в егоїзмі. Що живуть самі по собі, а потім “сядуть на шию державі”. Дійсно, є ризик того, що людина без дітей буде потребувати більшої соціальної допомоги. Тобто, чужі діти, що виросли, працюють і платять податки, будуть фактично утримувати літніх чайлдфрі. 

З іншого боку, розвиваються програми накопичувального страхування, розширюється доступ до інформації про пасивні види заробітку. Але надіятися доведеться лише на себе.

Мама свариться з дорослою донькою

ЗА: “Є безліч прикладів, коли при наявності дітей люди у похилому віці залишаються самотніми” 

Прихильники концепції чайлдфрі вважають, що навпаки, примусово привести в цей світ людину, а потім вимагати, що вона щось тобі винна, це є більшим егоїзмом, ніж жити, відповідаючи лише за себе. 

Адже це батьки мають робити дітей щасливими, вони ж нічого натомість не винні. 

Нерідко онуків від дітей вимагають батьки. “Ось я у твої роки…” Але. Коли доходить до допомоги, наприклад, провести з дитиною день, щоб молоді батьки повноцінно відпочили, виявляється, що у старшого покоління є своє життя, і “ви дитину для себе народжували”. Тобто онуки потрібні кілька годин (зручних) на тиждень, а весь інший час – вам, батькам. 

Будемо чесними, якщо не вкладатися у виховання дітей, не факт, що у похилому віці ви не опинитесь на піклуванні держави. Історії про те, як діти знущаються з літніх батьків – не від гарного життя та радісних сімейних спогадів. 

Цікаво по темі: Як реагувати на коментарі на адресу свого тіла?

Замість висновків

Чоловік та жінка чайлдфрі у супермаркеті

Для усвідомленого батьківства важливий високий рівень сексуальної грамотності, турбота про інтимне здоров’я. Це дозволяє підійти до планування народження дитини в той період, коли пара психологічно до цього готова. 

Вище ми з різних боків подивились на концепцію “вільні від дітей” (чайлдфрі),  розглянули аргументи ЗА та ПРОТИ як від жінок, так і від чоловіків. Остаточне рішення, звісно ж, кожна людина приймає для себе самостійно. Я ж пропоную вам поділитися у коментарях, яку позицію вважаєте більш правильною саме ви? Аргументи ЗА чи ПРОТИ здаються більш переконливими? Напишіть прямо зараз!

Читайте також:

9 Серпня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *