Як підбити підсумки року та поставити цілі на майбутнє так, щоб досягти їх 

Перш ніж поринути в передсвяткові клопоти, а потім — у довгий період відпочинку, радимо вам підбити підсумки року. Це корисна вправа навіть для тих, хто ніколи не займався плануванням. Адже щоб вибрати подальший шлях розвитку в наступному році, треба дізнатися, які етапи вже пройдено.

Чекліст зробленого за рік — рахуємо досягнення

Підбиття підсумків року можна порівняти з медитацією. Не плутайте цей процес зі складанням звіту. Це має бути легка рефлексія, яка допоможе вам пригадати позитивні моменти, власні досягнення, звершення близьких і друзів. Обовʼязково подякуйте року, що минає, за все хороше і погане, адже будь-які труднощі насправді загартовують характер. 

Якщо для вас важливо відстежувати продуктивність, то найкращий спосіб — фіксувати досягнення на папері. Запишіть принаймні 15 речей, яких ви досягли. Це може бути нова посада на роботі, новий етап у стосунках, якісь навички чи вміння, подорож абощо. На перший погляд число 15 видається аж занадто великим, але у році 52 тижні! Враховуйте навіть дрібні перемоги.

Далі зробіть «діагностику» енергетичних витрат. Наприклад, чому з переліченого ви приділяли більше уваги, а чому — менше: фінанси, здоровʼя, враження, тіло, карʼєра, розваги, саморозвиток, стосунки. Такий аналіз допомагає зрозуміти, чи не занадто ви зосереджені на чомусь одному, чи не ігноруєте інші сфери життя.

Кілька причин, чому вам потрібні цілі

Коли підсумки підбито, час поставити кілька важливих цілей на майбутній рік. Якщо ви досі цього не робили, неодмінно спробуйте. Це буде особливо корисно, якщо вам завжди бракує часу або ви не можете змусити себе піти до спортзали чи почати займатися хобі. Чому сформульовані цілі справді працюють:

  1. Мотивують до звершень. Конкретно поставлене завдання легше виконати. 
  2. Демонструють, що людина здатна брати відповідальність за своє життя. Якщо є план, то ви вже не пливете за течією.
  3. На відміну від загальних думок «Треба займатися спортом» є чітке завдання, яке ви самі поставили для себе. Воно максимально зрозуміле, близьке та доречне саме у вашій ситуації. Тож така ціль не виглядає абстрактною та спонукає до дії.

А ще літери беземоційні. Замість думок, що починають зʼїдати вас зсередини, провокують на негативні емоції, ви маєте чіткий виклад фактів. І тоді непродуктивне самоїдство перетворюється на ефективний самоаналіз. 

Перед початком планування обовʼязково слід позбутися:

  • спроб обманути самого себе;
  • неконструктивної критики та зневіри;
  • будь-яких рамок.

Як перетворити плани з наполеонівських у реальні: техніка SMART

Напевно, ви стикалися з тим, що поставлені завдання залишалися невиконаними. Як показує практика, справа не у вас. Просто вони були сформульовані неправильно, тому ви не знайшли: а) мотивації, бо ціль здалася вам нездійсненною; б) часу, бо життя внесло свої корективи; в) практичного застосування цілі, коли почали її виконувати.

Як неправильно формулювати цілі:

Схуднути У який спосіб ви плануєте позбутися зайвих кілограмів? Потрібна дієта чи (та) спорт? Скільки ваги потрібно втратити за місяць, пів року, рік?
Зробити ремонт у квартирі Капітальний чи косметичний? Що саме має підлягати ремонту? Чи ви хочете просто замінити старі меблі?
Поїхати у відпустку Куди? На який термін? Для чого: відпочити на пляжі чи отримати незвичайний досвід?

Поставлені цілі звучать занадто абстрактно, що ускладнює їх досягнення. Щоб планувати правильно, можна скористатися технікою SMART.

  • S — specific — конкретний. Перетворіть завдання зі звичайного «хочу» в конкретну мету. Для цього потрібно конкретизувати поставлене завдання: де, коли, чому, скільки. 
  • M — measurable — вимірюваний. Застосовуйте цифри: не просто «вчити англійську», а принаймні «5 нових слів на день». Не «записатися до фітнес-клубу», а «ходити на тренування мінімум 2 рази на тиждень». 
  • A — achievable — досяжний. Ставте реальні завдання, які зможете виконати. Позбудьтеся надмірних амбіцій та дитячої наївності. Замініть глобальну ціль конкретною: «відкрити власне кафе» на «піти на кулінарні курси», «влаштуватися кухарем до ресторану», «стати шефом» тощо.
  • R — relevant — значущий. Завжди питайте себе, навіщо вам це? «Заробляти у 2 рази більше» — ні. «Заробляти у 2 рази більше, щоб назбирати на автомобіль» — так.
  • T — time bound — обмежений у часі. Поставте собі дедлайн. Так у вас не буде бажання відкладати все на грудень наступного року, а потім корити себе за бездіяльність. Тому: «До липня  скласти іспит на водійське посвідчення», «До березня переїхати в нове житло, ближче до роботи» тощо.

Якщо до цілей, наведених на початку розділу, застосувати техніку СМАРТ, вони виглядатимуть так:

  1. Втратити щонайменше 5 кілограмів за пів року, при цьому не просто обмежити себе в їжі, а й ходити на тренування 2 рази на тиждень.
  2. Зробити повний ремонт на кухні без заміни побутової техніки за 3 місяці. 
  3. Поїхати в липні у двотижневу відпустку: спочатку тиждень у Карпатах, а наступний — на Чорному морі. 

Очевидно, що так цілі виглядають більш конкретними. У них уже закладено деталі й етапи виконання. Прочитавши таке формулювання цілей після новорічного відпочинку, ви не впадете в прострацію, адже знатимете, з чого слід починати роботу.

Також є кілька варіантів планування: на рік, на місяць, на тиждень. Наприклад, одне із завдань лютого — «Виділити час для пошуку курсів іноземної мови», а вже в березні — «Відвідувати їх мінімум 2 рази на тиждень». 

Користуючись будь-якою системою планування, уникайте типових помилок:

  1. Не ставте забагато цілей. 
  2. Не пропускайте щоденні мікрозавдання. Якщо ви вирішили пробігати щодня 4 км, то не можна в один день залишитися вдома, а в інший намагатися пробігти 8 км.
  3. Не будьте сам на сам із собою. Знайдіть однодумців, які даруватимуть додаткову мотивацію.
  4. Як уже було сказано, літери беземоційні. Надихайтеся візуалізацією: дошка бажань, власний блог тощо.

Фіксувати плани можна як у звичайному блокноті, так і в спеціальних застосунках для смартфонів. Головне — не забувати вчасно заглядати в записи, щоб не пропустити поставлені цілі. 

Щось не збулося: як діяти правильно

Ви заглядаєте у свій планер і бачите, що одна (або й не одна) з цілей не виконана. Не треба сварити себе, продовжувати їй життя чи впадати у відчай. Те, що ціль не була досягнута, не менш корисно для вас, аніж її виконання. Подивіться на неї уважніше.

Чи була вона сформульована конкретно? Чому її не вдалося досягнути: бракувало ресурсів, мотивації? Або вона просто не така вже й важлива? Можливо, ця ціль уже втратила свою актуальність? 

Коли ви дасте відповіді на ці запитання, то зрозумієте причину. Зафіксуйте її на папері. Наприклад: «Мені бракує часу, щоб відвідувати спортзалу, тому я не можу схуднути», «Не можу знайти курси, бо мені насправді не хочеться на них ходити», «Я більше не хочу нової посади, бо мені підвищили зарплатню» тощо. 

Спеціалісти радять визначити для себе 15-20 цілей на найближчі 2 роки. Спочатку виконуйте ті, що здаються вам найпростішими. Не переходьте до наступного «пакету», допоки не впораєтеся з попереднім. І, звісно, планувати можна не тільки під Новий рік. Якщо ви вирішили змінити своє життя, то будь-який час для цього — найкращий.

28 Грудня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *