Підбірка дитячих книг для теплих зимових вечорів

Затишні зимові вечори — відмінний час для того, щоб провести час з дітьми за читанням. Коли погода за вікном не радує, приготуйте улюблене печиво, влаштуйтесь зручніше та вирушайте у захопливу подорож сторінками незвіданих історій. Спеціально для турботливих матусь ми приготували перелік цікавих книжок, котрі неодмінно сподобаються малечі та підліткам.

ТОП книг для дітей різного віку

Щирі історії, в які приємно поринути довгими зимовими вечорами. Та й у інші пори року стануть до душі і вам, і малечі.

Сашко Дерманський «Жменька тепла для мами»

Затишне читання для дітей 5–10 років

Місто огорнув багаторічний холод, а всіх його жителів полонив і тримає на межі виживання злий пан Прищ. Він погрожує заморозити матусю маленької дівчинки Влади, але смілива героїня не збирається здаватися! Вона вирішує знешкодити джерело холоднечі та віднайти справжнє тепло, щоб урятувати маму та всіх мешканців міста. Для цього Влада відправляється до Сніголісу, де живуть ті, хто навчилися боротися з нелюдським холодом. Як тендітній дівчинці удасться врятувати матусю, а заразом і всіх містян? Де вона знайде жменьку тепла для любої мами? Читайте продовження захопливої історії на сторінках книги «Жменька тепла для мами»!

Цікаво на тему: ТОП-7 книг для розвитку дитини

Туве Янссон «Країна Мумі-тролів»

Книга, що огортає своєю теплою атмосферою

Авторка цієї книги — відома казкарка, художниця та письменниця, що створила чарівний світ Долини мумі-тролів. В основі його — затишна оселя, де на тебе завжди чекають рідні, домашнє тепло та м’яке ліжечко. У світі книг Туве Янссон повно затишку, безтурботної радості та любові. Мила, розумна й талановита дівчинка Аня помилково потрапила на ферму, власники якої потребували працівника і тому поява дівчини їх неприємно здивувала. Але її життєрадісність, позитив та щирість підкорили мешканців ферми, і Аня лишилася з ними. На читачів чекає весела розповідь про те, як Аня розігналася й стрибнула вночі на бабусю, що мирно спала, як вона напоїла свою подругу і багато інших добрих, смішних, наївних і веселих ситуацій.

Роб Скоттон «Баранчик Рассел і Різдвяне диво»

Проста та зрозуміла історія для малюків 

У новій книзі Роба Скоттона розповідається про баранчика Рассела, котрий рятує Різдво, допомагаючи Санта Клаусу вибратися з чарівного лісу. Його сани зламалися, і сам Санта був переконаний в тому, що Різдво більше не настане. Певно, так би і сталося, якби на допомогу йому не поспішив баранчик Рассел. Цікавий сюжет та добрі герої цієї книги неодмінно сподобаються всім малюкам!

Катерина Міхаліцина «Хто росте у парку»

Казкова історія з повчальним змістом для малят 

Малесенький паросток виріс у парку і роздумує: а чий він? Он тієї берізки або цього дуба? А можливо, він паросток верби, каштана чи явора? Відчувати себе нічийним — сумно, а справжнє щастя — віднайти когось схожого на себе. У цій книзі в простій казковій формі розповідається про важливі цінності: зростання, пошук себе, необхідність мати поруч когось схожого. А ще про деревця, що ростуть у парку, повз які ми проходимо, але навіть не знаємо їхньої назви. Завдяки яскравим та докладним ілюстраціям діти навчатимуться розрізняти дерева за цвітом, листям, корою, вивчатимуть їхні назви та особливості.

Айна Бестард, Мірея Тріус «Що ховається у лісі?»

Відмінний подарунок для допитливої малечі

«Що ховається у лісі» — це цікава загадка, яка розповість про дивовижний лісовий світ. Варто лише уважно придивитися крізь хмари та листя — і ви побачите комашок, птахів, звірів, рибок. У книзі містяться контурні ілюстрації, що складаються в дивовижні візерунки: якщо уважно до них придивитися, можна побачити силуети лісових мешканців, а подивившись на них крізь «чарівне скло» (кольоровий фільтр з пластику), ви побачите ще більше нового! Сторінки книги містять підказки: яким фільтром скористатися, щоб розкрити справжні таємниці з життя лісу.

Цікаво на тему: Ранній розвиток: чому я проти

Ірина Цілик «Таке цікаве життя»

Насичене й цікаве читання для малюків

Зі сторінок цієї книги ваша малеча дізнається про те, чому театр розпочинається з вішалки, хто такий птах ґава та Боб Марлі, про машиністку фунікулера, котра подружилася з білками та те, чому влітку падають зірки, чому не можна кидати сміття та їсти сніг. Книгу ілюстровано чудовими малюнками Христини Лукащук, які грають у веселу гру «Підміни мене». Словом, «Таке цікаве життя» — чудова дитяча книга для влаштування затишного зимового дозвілля дошкільників.

Маруяма Чіхіро «П’єр і місто лабіринтів. У пошуках викраденого Каменя»

Захоплива книга-квест для дітей

Детектив лабіринтів на ім’я П’єр отримує нове завдання. Допоможіть йому врятувати Опера-Сіті — для цього необхідно пройти всі лабіринти злодія містера Ікс та зупинити його. Книга містить безліч цікавих завдань, в яких потрібно проходити лабіринти та знаходити ключі, що призведуть до розгадки. Продовження історії — друга книга Маруяма Чіхіро «Таємниця Емпайр Мейз Тауер», в якій містер Ікс повернувся та знову намагається втілити свій зловісний задум у життя. Цього разу П’єра запрошують до іншого міста — Нью-Мейз Сіті, мешканці якого потребують допомоги у розв’язанні нових головоломок.

Ульф Старк «Маленька книжка про любов»

Книга, сповнена світла та любові

На героя цієї книги чекає ціла низка випробовувань: його батько на війні, родині не вистачає їжі, а в додаток ще й директор школи виписує йому догану прямо напередодні канікул. Але зовсім скоро настане найдивовижніше свято — Різдво, а разом з ним прийдуть справжні дива та омріяні подарунки. Теплий настрій та атмосфера домашнього затишку гарантовані з повістю відомого шведського письменника «Маленька книжка про любов».

Книги для найменших

Це веселі та добрі, милі й зворушливі історії, які будуть зрозумілі малюкам від 2–3 років.

Іван Малкович «Рукавичка»

Нові пригоди улюблених героїв народної казки

Дія української народної казки про рукавичку відбувається взимку, та що буде, якщо до неї додати трохи різдвяного дива й пофантазувати про те, що далі могло трапитися з лісовими мешканцями? У книзі Івана Малковича ця історія отримала чарівне продовження — таке може бути лише на Різдво Христове! Святкова рукавичка зустрічає своїх гостей: жабу, мишку, лисичку, зайчика, вовка та кабана. Звірі хочуть віддячити дідусеві, який загубив рукавичку, і пишуть йому листа. Дорогою до його хати вони зустрінуть дітей, навчаться колядувати, а повернувшись до рукавички, знайдуть справжнє Різдвяне диво.

Ульріке Мотшіуніг «Як лисеня зустрічало Новий рік»

Простий, добрий сюжет про лісових жителів і свято в лісі

Одного ранку маленьке Лисеня, висунувши носика з нірки, побачило, як ліс змінився, укрився пухнастим сяйливим снігом, а повітря наповнилося очікуванням новорічного дива. Що це за свято? Як його відзначати та хто принесе подарунки? Допитливе Лисеня дізнається все про Новий рік і відзначить його в компанії друзів — з подарунками та справжньою магією, як і водиться у казках.

Аксель Шеффлер «Чік і Брікі»

Ще одна книга про зайчика Чіка та мишку Брікі

«Чік і Брікі» — це серія книг німецького автора Акселя Шеффлера про двох друзів, які навчають дітей дружбі, доброті, уважності. У книзі «Знайди та покажи» зібрано найгарніші та улюблені ілюстрації про знайомих героїв. Разом з дитиною вам потрібно буде розглянути зображення предметів внизу сторінки, назвати їх, а потім відшукати на загальній картинці.

Нік Баттерворт «Одного разу зимової ночі»

Зворушлива історія про турботу, доброту та взаємовиручку

Герой казки — дядько Віллі, сторож у старому парку. Звірі, які живуть тут, стали постійними гостями у його хатинці. Віллі часто пригощає їх ласощами, та в морозну зиму вони хочуть не лише поїсти, а й погрітися.

Одного зимового вечора, коли вдарив сильний мороз і пішов сніг, Віллі затишно влаштувався під ковдрою з чашкою гарячого какао. Та не встиг він зробити ковток, як у двері постукали. Це була білочка — вона дуже замерзла й тремтіла від холоду. Добрий дядя Віллі, зрозуміло, впустив її до себе в оселю. Слідом за білкою прийшли зайчик, лисичка, борсук, їжачок, дві качки та родина мишей. Тепер Віллі треба розв’язати непросте завдання — зручно розмістити всіх гостей і нікого не образити.

Зимові книги для доросліших дітей

Якщо ваша дитина любить дізнаватися нове й виконувати цікаві завдання, запропонуйте їй таку дитячу літературу.

Ану Штонер «Маленький Дід Мороз»

Коротка й душевна історія про доброту, розуміння та пошук свого місця в житті

Усі діти мріють швидше вирости й подорослішати. Адже зараз, коли вони маленькі, їхню допомогу рідко сприймають серйозно. Ось і у Маленького Діда Мороза така ж неприємність. Він завжди першим прикрашає ялинку, готує новорічне печиво та сани, але дорослі Діди Морози не хочуть брати його з собою роздавати подарунки. І ця історія повторюється щороку. Та цього разу все буде інакше, адже на Маленького Діда Мороза чекає неймовірна знахідка та розуміння того, що його допомога може стати в нагоді іншим. Книга з великими ілюстраціями й малою кількістю тексту сподобається як малюкам від 3 років, так і дітям старшого віку.

Варвара Разакова «30 днів до Нового року»

Цікаві завдання, нескінченна фантазія й трохи магії напередодні свята

Під обкладинкою цієї книги — святкове місто, яке готується до Нового року та розкриває свої секрети. Дитина дізнається, як і коли прикрашаються вулиці, квартири, дитсадок і де можна зустріти Діда Мороза до Нового року. І звісно, завдання, що розвивають мислення та уважність. Малюкам потрібно буде відшукати кішку тітки Маші, Діда Мороза, що сховався, та дізнатися, хто допомагає заморожувати лід на ковзанці.

Класичні книги

Вічні сюжети про любов, дружбу, доброту та взаємну допомогу. Ці книги цікаві для дітей та по-новому відкриваються в дорослому віці. Гарний привід для спільного сімейного читання з подальшим обговоренням прочитаного.

Ганс Християн Андерсен «Снігова Королева»

Одна з кращих книг великого казкаря й сентиментальна історія про найважливіше

Світ льоду та хуртовин, вулиці, засипані снігом, пронизливий північний вітер і танок сніжинок — усе це таємничий світ «Снігової королеви». Сюжет цієї казки всім знайомий з дитинства. Її головна героїня, відважна дівчинка Герда, йде на пошуки свого названого брата Кая, якого викрала Снігова королева. Сповнена символів і глибокого змісту, ця казка зворушить дітей і батьків, адже кожен у ній знаходить щось своє. Дітей вона вчить тому, що не можна здаватися й лишати друзів у біді, а добро завжди перемагає. А дорослі щоразу знаходять у ній нові смисли про дорослішання, любов і самопожертву.

Павло Бажов «Срiбляне копитце»

Душевна історія про те, що добро завжди веде до ще більшого добра

Книга написана цікавою мовою й занурює у чарівний світ, що створює особливо затишний зимовий настрій. В Уральських горах таїться чимало чудес: це і кам’яна квітка, яка ніколи не в’яне, і блискучий змій, що танцює у вогненних язиках багаття. І живе тут козлик Срібляне копитце — чарівна, зворушлива і сором’язлива істота. Він постає не перед кожним, а з тими, кому пощастить його зустріти, він весело грає та обдаровує дорогоцінними самоцвітами.

Самуїл Маршак «Дванадцять місяців»

Знайомий сюжет про королеву, фрейліну, солдата та мачуху з донькою

Мила казка, яку всі знають з дитинства й люблять за чарівність і простоту. Її головна героїня — бідна дівчина, яку мачуха відправила новорічної ночі за пролісками для примхливої ​​королеви. Втративши будь-яку надію, в лісі вона зустрічає 12 місяців, які допомагають відшукати проліски. Та на цьому примхи королеви не закінчуються, і тепер їй хочеться отримати ще більше.

У цій казці кожен знаходить свою мораль: про доброту, взаємодопомогу і те, що все має відбуватися вчасно. А з дітьми старшого віку можна багато обговорювати характери персонажів та образи, що втілюють пори року.

Сучасні книги про зиму

Захопливі історії сучасних авторів для дітей будь-якого віку.

Хейзел Лінкольн «Як ведмежа сонце шукав»

Книга про те, що хороше завжди повертається

Добрий ведмедик живе в далекій північній країні з вічною зимою. Влітку він весело грав на сонечку, а коли настала зима, сонце сховалося за обрій, і дні стали холодними й темними. Ведмедик злякався, що сонце вже не повернеться, і відправився на його пошуки. Дорогою він зустрічає різних тварин, здійснює дивовижні відкриття і, звісно, знаходить довгоочікуване сонечко, яке завжди повертається.

Девід Маккі «Елмер і Дід Мороз»

Незвичайна історія про слоненят, які весело зустрічають Новий рік

У цій книзі немає моралі й повчань, зате є весела святкова атмосфера. Маленькі слоненята принесли з лісу ялинку, прикрасили її та тепер з нетерпінням чекають на Діда Мороза. Слон Елмер подарує їм це диво, тільки для цього потрібно добре сховатися. Книга сподобається батькам, які шукають просту і водночас нестандартну літературу для дітей — Діда Мороза в образі слона мало де зустрінеш!

Гунілла Інгвес «Зима ведмедика Бруно»

Пізнавальна книга про природу та лісових тварин

Сюжет цієї книги — затишний і нехитрий. Ведмедик Бруно й собака Лолла зайняті повсякденними справами та щодня здійснюють нові відкриття. Вони підгодовують птахів, вивчають сузір’я та сліди звірів на снігу, потрапляють у заметіль, а потім відігріваються вдома й готують оладки.

«Зима ведмедика Бруно» — одна з 4 книг-картинок шведської художниці Гунілли Інгвес. Кожна з них оповідає про свою пору року — зиму, весну, літо та осінь. На форзацах книги є «Щоденник ведмедика Бруно», де розповідається, як відрізнити сліди зайця, знайти в небі Велику Ведмедицю, що їсть мишка. Хороший варіант для батьків, які бажають допомогти дітям дізнатися більше про природу.

Синтія Патерсон «Чудеса в зимовому лісі»

Збірник зимових історій про дружбу та пригоди

Кролику Ру, мишеняті Харві та їжакові Віллі ніколи нудьгувати, адже попереду стільки пригод! Про них розповідається в серії книг «Казки Лисячого Лісу», які можна прочитати окремо або в збірнику «Чудеса в зимовому лісі». Він складається з 3 оповідань:

  • «Викрадення в Лисячому Лісі» — про порятунок дядечка Генрі, якого викрали злі щури;
  • «Пригоди в Лисячому Лісі» — про різдвяні подарунки, для купівлі яких треба заробити монетки;
  • «Чарівні санки» — про те, як друзі побували в гостях у самого Діда Мороза.

Приємного читання та затишних зимових вечорів!

Фото: Видавництво Старого Лева, А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, Yakaboo 

12 Січня / 2021 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Людмила

    Доволі гарна підбірка, але ж вони здебільшого російською

  2. Юля

    “Чик и Брык” – є перекладені українською мовою. У нашому перекладі – “Шусть і Шуня”

  3. Анонім

    Очень классная подборка книг.
    спасибо