Як вибрати підігрівач для пляшечок

Травна система немовлят адаптована під певну температуру їжі, що надходить. Якщо говорити точніше, то ідеальна температура суміші, грудного молока – це 34-37°C. І в цьому разі підігрівач для пляшечок є найкращим рішенням, адже він дає змогу нагріти швидко й до потрібної температури їжу, зберігаючи водночас її корисні властивості. У цій статті я тобі не тільки розповім на що звертати увагу під час вибору підігрівача, а й поділюся нюансами, про які не розкажуть у рекламі представлених пристроїв.

Який підігрівач для пляшечок найкращий?

Насправді цей прилад настільки функціонально простий, що й розповідати про нього особливо нічого. 99% підігрівачів являють собою звичайну парову баню, але трохи вдосконалену. Я тобі зараз дам практичні та короткі поради, як вибрати хороший підігрівач для пляшечок:

1-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

  1. Універсальність. Купуй пристрій, який може працювати як вдома, так і в авто. У таких моделях передбачений перехідник для підключення до прикурювача в машині.
  2. Режим роботи. Бездротові моделі, які працюють від акумуляторів, дуже привабливі, однак у бюджетних версій автономність роботи залишає бажати кращого. Якщо проблем зі світлом немає, то однозначно бери класичні дротові підігрівачі. Якщо ж електрика надходить з перебоями, купуй автономні пристрої тільки з середнього, дорогого сегмента.
  3. Додатковий функціонал. Не переплачуй за зайве, а гарненько подумай, що тобі дійсно потрібно від цього пристрою. Наприклад, якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, то режим розморожування в підігрівачі тобі просто не потрібен. Є моделі, в яких можна вказати в налаштуваннях початкову температуру суміші (холодильник, морозильна камера, кімнатна температура), вибрати об’єм пляшечки тощо. Начебто й не завадить це все, але на практиці навряд чи ти будеш усім цим користуватися. А ось наявність стерилізації не завадить, якщо немає стерилізатора й, звісно ж, можливість підтримання температури має бути обов’язково.2-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок
  4. Дисплей. З одного боку – зручно, адже на ньому відображається температура. А з іншого – це температура води, яка виступає нагрівальним елементом, а не самої суміші. Тут вже дивись сама, наскільки тобі важлива присутність двох цифрочок на підігрівачі, за які потрібно додатково заплатити.
  5. Вибір режимів температури. Підігрівачі для пляшечок діляться на два типи: аналогові, в яких ти просто повертаєш коліщатко, та електронні. В останніх те саме коліщатко може бути замінено просто сенсорними або звичайними кнопками, але сам функціонал не змінюється. Куди важливіший параметр – це можливість плавного регулювання температури. Простіше кажучи, у тебе може бути або кілька заздалегідь передбачених режимів нагріву (наприклад, 40, 50, 60°C), або ж ти сама можеш обирати градуси, найчастіше в межах 40-90°C.

Цікаво на тему: Навіщо потрібен дитячий аспіратор і як його вибрати

Також обов’язково звертай увагу на те, які пляшечки сумісні з пристроєм. Для деяких моделей підходять пляшечки тільки від однойменного бренду. Краще бери ті, які не мають прив’язок до конкретного типу пляшечок, а також здатні вмістити в себе максимально широкий діапазон об’ємів (наприклад, 30-150 мл). Ну й звичайно ж, якщо ти думаєш, що можливість підігріву однієї пляшечки недостатня, то купуй пристрій, який може підігрівати відразу дві місткості.

3-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Рекомендовані товари:

А тепер перейдемо до цікавіших речей, а саме до практичного застосування підігрівача. Чи потрібен він? Думки з цього приводу у матусь розділяються рівно 50/50 – одні не уявляють, як можна без нього обходитися, а інші вважають цей пристрій абсолютно непотрібною річчю. Спробуємо розібратися, з чим це пов’язано.

Чи насправді підігрівач для дитячих пляшечок такий чудовий пристрій?

Дізнатися, як дійсно працює конкретний підігрівач, можна лише двома способами: знайти розгорнуті відгуки про роботу приладу від реальних людей або ж на власному досвіді експлуатації. Описи та характеристики підігрівачів, на жаль, не дають повної картини того, з чим ти насправді можеш зіткнутися вночі в напівдрімоті, намагаючись підігріти нямку для карапуза.

4-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Опис 99% підігрівачів – швидкий, рівномірний нагрів, підтримання заданої температури, підходить для ГМ (грудного молока) і дитячого харчування, сумісний з більшістю пляшечок. Проблема полягає в тому, що інформація дуже поверхнева і зараз я тобі розповім, чому чимало батьків розчаровуються підігрівачами, стикаючись із поняттям «очікування-реальність». Я спеціально переглянула величезну кількість відгуків від матусь про різні типи цих пристроїв і поділюся з тобою моментами, так би мовити, з перших вуст.

Цікаво на тему: Як вибрати пляшечки для годування та правильно за ними доглядати

Пляшечка розігрівається за лічені хвилини

Як собі мама уявляє весь процес підігріву, купуючи підігрівач? Встановила температуру, наприклад, 36°C, помістила в прилад пляшечку з харчуванням, підігрівач його за лічені хвилини розігрів до ЗАДАНОЇ температури, сповістив (світловою індикацією або звуковим сигналом) – можна годувати малюка. А тепер перенесемося в реальність і подивимося, як на практиці відбувається нагрів у більшості представлених пристроїв:

5-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

  1. Лічені хвилини – це мінімум 3 хвилини «за паспортом» приладу (залежно від виробника), а на практиці близько 5-7 хв. Чи швидко це? У принципі так, якби не другий пункт.
  2. Час розігріву безпосередньо залежить від об’єму молока/води та початкової температури рідини. У багатьох інструкціях до підігрівачів є табличка, в якій зазначено: кількість рідини в мілілітрах, температуру ГМ/води/суміші та час підігріву. На жаль, ці дані дуже усереднені і як приклад візьмемо характеристики з інструкції дуже відомого бренду. 60 мл молока з температурою 20°C розігріється за 3 хвилини. 150 мл молока з температурою 20°C розігріється теж за 3 хвилини. На практиці, в першому випадку матусі стикаються з перегрівом харчування, а в другому – з недогрівом. Доводиться все виявляти дослідним шляхом і в більшості випадків без увімкненого на телефоні таймера не обійтися.

6-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Підсумувати можна так: підігрівачі для дитячих пляшечок працюють за термостатом, який нагрів воду, вимкнувся, вода трохи охолола, і пристрій знову переходить у режим нагріву. Прилад зручний, потрібний і корисний, проте не варто очікувати від нього якоїсь суперавтоматичної роботи з неймовірно точним нагріванням. З цієї причини класичні парові бані не втрачають своєї актуальності, бо мають ідентичний принцип нагріву.

Є ще портативні підігрівачі для пляшечок, де нагрівальним елементом виступає не вода, а інфрачервоні елементи, як у «теплих» килимках. Виробники стверджують, що такий прилад має як гріти, так і працювати в режимі термоса. 90% пристроїв, судячи з відгуків, виконують лише роль термоса, а з нагріванням просто не справляються.

Цікаво на тему: Як вибрати найкращу молочну суміш для новонароджених

Режими нагріву в підігрівачі для пляшечок

Тут ситуація ще цікавіша. Якщо ти розглядаєш пристрій, де можна самій задавати температуру, то питань ніяких не виникне. Просто береш пляшечку з водою і методом проб підбираєш градуси, за яких вода нагріється відносно швидко до потрібних тобі 36-37°C. Запам’ятовуєш (записуєш) температуру нагрівання і час, а далі з цією шпаргалкою грієш їжу малюкові. Але не забувай враховувати вже згадані фактори:

  • обсяг суміші;
  • температура їжі (кімнатна або з холодильника).

7-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Матусі таким методом складають собі цілі таблиці й, орієнтуючись на них, підігрівають їжу своїм янголятам. А ось якщо ти купуєш недорогий пристрій з уже вбудованими режимами, то в такому разі зручність експлуатації буде справжнісінькою лотереєю. У більшості бюджетних пристроїв функціонал такий:

  • три режими – підігрів пляшечок, нагрівання кашки, пюре та іншої їжі, стерилізація;
  • чотири режими – всі вищезгадані функції й плюс підтримання температури.

8-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Простий приклад із життя моєї подруги, у якої було два трирежимні підігрівачі. У першого градацію температур залежно від обраного режиму можна описати так: слабо гріє і довго чекати, занадто сильно гріє, окріп. А у другого – гаряче, дуже гаряче, окріп. У підсумку, вона призвичаїлася підігрівати на першому екземплярі, використовуючи режим підігріву баночок, а не пляшечок.

Цікаво на тему: Обираємо найкращу радіоняню і відеоняню: 5 корисних порад

Підігрівач для пляшечок із функцією підтримання температури

Нині більшість моделей мають цю функцію, проте є підігрівачі без неї і розглядати їх до купівлі я б не рекомендувала. За фактом – це найкорисніше, що є в цьому пристрої, особливо коли мова заходить про штучне вигодовування. Але й тут без нюансів не обійшлося. Практично всі матусі, купуючи підігрівач для пляшечок з функцією підігріву, малюють собі таку картину. Поставила в нього пляшечку з водичкою на ніч, увімкнула цей режим – усе. Крихітка прокинулася і хоче їсти? Дістала пляшечку з водою з підігрівача, додала суху суміш і годуєш. Лічені хвилини, навіть прокинутися не встигаєш, просто краса.

9-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Річ у тім, що з метою безпеки режим підігріву в багатьох підігрівачах працює лише певну кількість часу, а потім пристрій просто вимикається. Є моделі, де температура підтримується протягом 15-20 хвилин, у кращому разі одну годину. Звичайна ситуація, коли серед ночі малюк просить їсти, а прилад вимкнув режим підігріву ще кілька годин тому. І що? Правильно, тобі потрібно заново все гріти.

10-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Але є й винятки. Якщо в характеристиках до пристрою ти бачиш пункт «функція тривалої підтримки температури», але без вказівки точного часу, обов’язково поцікався про це у продавця. Такі підігрівачі часто можуть підтримувати потрібну температуру харчування протягом доби, що дуже й дуже добре.

Цікаво на тему: Як вибрати дитячий термометр

11-Як-вибрати-підігрівач-для-пляшечок

Безперечно, ці пристрої можуть полегшити будні молодої мами. Але не потрібно тішити себе ілюзіями, що, купивши такий прилад, він буде сам все робити й мало не годувати дитину. Термоси з датчиком температури, електрочайники з терморегулятором (нагрівання води від 40°C), парові бані – класичні робочі альтернативи, які використовуються багатьма батьками. І наостанок розповім тобі про найбільшу хибну думку, яка звучить як “купи ось спеціальний розумний пристрій і не займайся цими застарілими перевірками температури ГМ, води або суміші”. Запам’ятай, перевіряти температуру дитячого харчування потрібно ЗАВЖДИ, незалежно від того, яким методом ти його нагрівала. В інструкції до будь-якого якісного підігрівача для пляшечок є пункт приблизно з таким змістом: “перед годуванням обов’язково перевіряйте температуру їжі. Вона не повинна перевищувати 37°C”. Це цілком закономірно, адже, як я вже казала, такі підігрівачі працюють за доволі примітивним принципом і повністю довіряти їм у плані точного нагріву їжі для дитини не можна ні з технічного, ні з морального погляду.

А як ти вважаєш, підігрівач для пляшечок – корисний пристрій чи можна запросто обійтися без нього? Поділися своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

30 Травня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки