Як вибрати дитячий термометр

Що найважливіше під час вимірювання температури тіла малюка? Не розбудити дитину? Або може доставити їй мінімум дискомфорту під час замірів? Ні. Головне, щоб прилад показав правильну температуру. EVA Blog зараз розповість тобі все про термометри та відповість на найголовніше питання: який найкраще підійде для новонародженого.

Особливості температури тіла в немовлят

1-Особливості-температури-тіла-в-немовлят

Ми настільки звикаємо до того, що температура здорової людини перебуває в межах 36.6°C, що забуваємо про особливості організму в різному віці. З цієї причини молоді матусі нерідко б’ють на сполох, коли замір сучасними термометрами у немовляти показав температуру, наприклад, 37.2°C. Але малюк почувається чудово, і в цьому разі багато хто згадує про старий, добрий ртутний градусник, яким вимірюють температуру заново. Він показує 36.9°C, висновок очевидний – електронний градусник або безконтактний завищує значення. Але в 99,9% випадків, просто ртутний термометр не витримали належний час, ось і різниця в значеннях.

2-Особливості-температури-тіла-в-немовлят

Річ у тім, що нормальна температура тіла новонароджених має ширший діапазон, ніж температура старших діток і дорослих людей. Це насамперед пов’язано з тим, що у немовлят площа поверхні тіла більша за їхню масу. Сюди додаємо високу метаболічну активність організму, що росте, за якої виробляється тепло, а також меншу пітливість тіла крихітки через низьку функцію потових залоз (саме з цієї причини тілу немовляти важко охолодитися під час лихоманки).

Шукай EVA Blog в Instagram

Також пам’ятай, що температура в різних частинах тіла різна. Тримай порівняльну табличку із середньою нормально допустимою температурою у новонароджених, старших діток і дорослих.

Вік Ротова порожнина Ректальна та вушна ділянка Пахва
0-12 місяців 36.7–37.3°C 37–37.9°C 36.4–37.3°C
Діти старше 1 року 36.4–37.4°C 37–37.9°C 35.9–36.83°C
Дорослі 35.6–36.7°C 36.1–37.2°C 35–36.9°C

Критерії вибору термометра для дітей

На відміну від дорослих вимірювати температуру зовсім маленькій дитині буває не так вже й просто. Немовлята можуть невгамовно перевертатися, а старші дітки – проявляти активність і вередувати. Виходячи з цього, тобі потрібно виділити для себе кілька моментів під час вибору градусника:

3-Критерії-вибору-термометра-для-дітей

1. Прилад має бути абсолютно безпечним. Ніякого скла та ртуті.

2. Швидке вимірювання температури:

  • чим вища швидкість вимірювання – тим менше стресу для дитини (якщо вона опирається процедурі);
  • твій спокій, адже дізнатися температуру тіла малюка через секунди чи 5-7 хвилин – різниця для нервової системи відчутна;
  • якщо замір температури відбувається “повільним” термометром ректально або під пахвою, висока ймовірність, що крихітка не дасть це зробити з першого разу, заважаючи процедурі рухами тіла.

4-Критерії-вибору-термометра-для-дітей

3. Висока точність. Без цього пункту решта не має жодного сенсу.

Для новонароджених і дітей слід використовувати лише два типи термометрів: електронний і безконтактний. Ртутні та галінстанові градусники вкрай не рекомендовані через небезпеку завдати шкоди здоров’ю малюка в разі пошкодження приладу. Але давай будемо відвертими, ми ж прекрасно знаємо, що ці види термометрів досі активно використовують під час вимірювання температури тіла маляток. Чому? І чи є якісна альтернатива? Беремо з собою три вищезгадані критерії вибору й вирушаємо за пошуком ідеального термометра для дитини.

Який градусник для новонародженого кращий

Розгляньмо плюси та мінуси всіх наявних термометрів і методом виключення виберемо найкращий.

Ртутний градусник

Головний парадокс полягає в тому, що матуся оберігає свою крихітку навіть від найнешкідливіших речей – ця іграшка недостатньо м’яка, а он та пустушка якась занадто жорстка. А ось проблеми у вимірюванні температури ртутним градусником не виникає, але ж там скло, ртуть, дитина постійно рухається та перевертається… Факторів ризику задосить.

5-Ртутний-градусник

Чому ж чимало батьків досі користуються ртутним термометром? Точність. Цей вкрай простий прилад має мінімальну похибку – ±0.1 °C, що є чудовим показником навіть за сучасними мірками, особливо, коли ми говоримо про здоров’я дитини. Але це його єдина перевага. Плюс підключаються бабусі й дідусі, які запевняють, що кращого за цей термометр нічого немає і тільки він може показати точну температуру тіла малюка.

Цікаво на тему: Роль сім’ї у вихованні дитини

Мінуси ртутного термометра

6-Мінуси-ртутного-термометра

  • крихка, небезпечна конструкція, яка може зашкодити здоров’ю дитини (скло та ртуть);
  • незручне використання. Щоразу прилад потрібно струшувати для зниження показників, а це не більше ніж додатковий ризик розбити градусник;
  • повільне вимірювання температури. У середньому потрібно 5-7 хвилин, щоб отримати точні дані.

Попри високу точність, ртутні термометри – не найкращий варіант загалом, а для дітей тим паче.

Галінстановий (безртутний) термометр

Його головна перевага – це відсутність ртуті. В іншому він має ті самі недоліки, що й ртутний градусник. Тільки до мінусів ще додаємо той факт, що галінстанові прилади складніше збиваються до нульової позначки. З огляду на все вищесказане, краще розглянути альтернативні варіанти.

Контактний електронний градусник для новонароджених

7-Контактний-електронний-градусник-для-новонароджених

“Вони показують не точні дані про температуру. Електронні термометри завищують або занижують значення залежно від стану батарейок”.

Я думаю, ти не раз чула такі думки про цю версію пристрою. І вони не безпідставні, але винен не термометр, а людський фактор. Причини, через які молоді мами стикаються з поганою роботою цього градусника, всього дві.

Бажання заощадити

8-Бажання-заощадити

Дешеві електронні термометри не тільки можуть прибріхувати зі значеннями, а й загалом більше нагадують непотрібну іграшку, ніж медичний прилад:

  • неякісні матеріали виготовлення. Погано оброблений пластик з гострими краями, наконечник, що відвалився після кількох використань, кнопка, яку неможливо натиснути, бо “запала”, – це класика більшості максимально бюджетних електронних градусників;
  • некоректна робота. Градусник може довільно вмикатися й вимикатися під час вимірювання температури, а самі значення “зависати” на певних цифрах (прилад продовжує вимірювання, але забуває тобі показати оновлені дані на дисплеї).

Цікаво на тему: Як вибрати якісний рушник для новонароджених

Неправильне вимірювання температури тіла дитини електронним термометром

Обов’язково читай інструкцію до пристрою, оскільки різні моделі мають свої особливості. Наприклад, чутливий наконечник, який під час ректального вимірювання покаже температуру через 10-15 секунд, на відміну від звичайного – 60-80 секунд. Електронні градусники сповіщають про завершення замірів звуковим сигналом, і багато мам одразу ж дивляться на результат, який їх часто не влаштовує – дитина гаряча, а на дисплеї 37°C.

9-Неправильне-вимірювання-температури-тіла-дитини-електронним-термометром

Тут велику роль відіграє метод вимірювання температури у крихітки:

  1. Ректально. У цьому разі охоплення наконечника термометра максимально щільне й після звукового сповіщення можна сміливо дивитися на показання.
  2. Пахвова зона. Прилягання вимірювального наконечника менш щільне, до того ж малюк може рухатися, що призводить до ще більш поганого контакту. Тому після звукового оповіщення потрібно потримати термометр ще кілька хвилин.

ВАЖЛИВО: вимірювати температуру через ротову порожнину можна не раніше ніж з 4-5 років, коли дитина розумітиме, що гризти й кусати термометр не можна. Тому для новонароджених підходить тільки ректальний та аксилярний метод (пахвовий).

У будь-якому випадку, краще ознайомся з інструкцією до термометра або проконсультуйся з продавцем пристрою з приводу його коректного використання.

Якщо ти купиш якісний електронний термометр і будеш його використовувати, дотримуючись правил, зазначених виробником, то він буде тішити тебе довгою роботою і точними вимірами температури в крихітки.

Плюси електронних градусників

10-Плюси-електронних-градусників

  • мінімальна похибка ±0.1 °C (стосується тільки якісних пристроїв);
  • можливість вимірювання температури ректально, орально й аксилярно (під пахвою);
  • високий рівень безпеки – не містить скла, ртуті та шкідливих хімічних сполук у корпусі пристрою;
  • відносно швидке вимірювання температури (порівняно з ртутними та галінстановими термометрами);
  • доступна ціна.
Мінуси електронних термометрів

11-Мінуси-електронних-термометрів

  • вимагають регулярної заміни батарейок;
  • мають свої нюанси при вимірах температури в різних частинах тіла (їх ми розібрали вище).

З огляду на все, що ми з тобою дізналися про електронні контактні термометри, їх можна сміливо рекомендувати для замірів температури своєму янголятку.

Порада: якщо у дитини є схильність до алергії, обов’язково вивчи питання алергії на нікель (явище не часте, але перестрахуватися варто). У класичних електронних градусників нікелеві наконечники. Якщо алергії немає, то турбуватися нема про що, якщо є – купуй електронний градусник із жовтим гіпоалергенним наконечником. Також придивись до повністю вологозахищених електронних градусників із гнучким наконечником. Вони трохи приємніші до тіла.

Цифровий термометр-соска

Принцип роботи такого градусника нічим не відрізняється від класичного електронного термометра, за винятком того, що замір проводиться через ротову порожнину. Чому я не рекомендую цей різновид, попри класний дизайн, прикольну ідею і, здавалося б, простий вимір, адже дитина думатиме, що просто смокче соску:

12-Цифровий-термометр-соска

  1. Безпека. Так, виробники запевняють, що такий пристрій на 100% безпечний для малюків. Однак перспектива давати пожувати крихітці предмет з електронікою – така собі вигадка.
  2. Універсальність. Її тут просто немає. Замір температури відбувається тільки орально, а як це зробити, якщо дитина буде постійно випльовувати термометр-соску або плакати? Не зрозуміло.

Безконтактний термометр (пірометр, інфрачервоний градусник)

Це найдорожчий пристрій із тих, що ми з тобою вивчили. Є й дешеві моделі, але їх я тобі купувати вкрай не рекомендую. По-перше, через похибку, яка може становити від 0.3-0.5°C, а це багато. По-друге, недорогі безконтактні градусники можуть страждати некоректною роботою та низькоякісними матеріалами виготовлення, як і контактні електронні версії. Але забігаючи наперед хочу з упевненістю сказати що, це мастхев для новонароджених!

13-Безконтактний-термометр

Інфрачервоні термометри широко використовуються не тільки в медустановах, а й скрізь, де потрібно здійснювати моніторинг температури швидко, точно та дистанційно.

Цікаво на тему: Догляд за шкірою дитини перших місяців життя

Плюси безконтактних градусників

14-Плюси-безконтактних-градусників

  • не потрібно турбувати крихітку для замірів температури – підійшла, пікнула, готово;
  • 100% безпека. Прилад ніяк не контактує з тілом малюка;
  • висока точність. У якісних безконтактних термометрів похибка перебуває в діапазоні 0.1-0.3°C. Здавалося б, багато, але тут важливо враховувати відстань, на якій будуть здійснюватися вимірювання. Якщо чітко дотримуватися інструкції, то похибка буде в допустимих ідеальних значеннях – ±0.1 °C;
  • простота використання. Досить натиснути кнопку й навести промінь на тіло немовляти. Стандартна рекомендована відстань для заміру 5-10 см. Але краще вивчи інструкцію конкретного купленого пристрою;
  • чудова швидкість роботи. Ти дізнаєшся температуру буквально через 1-2 секунди.

Мінуси безконтактних термометрів
15-Мінуси-безконтактних-термометрів

  • висока ціна (порівняно з іншими різновидами);
  • потрібно враховувати температуру ділянки тіла, на якій буде проводитися замір. Наприклад, якщо дитина спала на боці, перевернулася і ти одразу виміряєш температуру в цій частині скроневої ділянки, то результат буде завищеним. Адже шкіра на цій ділянці нагрілася від дотику з постіллю.

Порада: міряй температуру пірометром двічі – на лобі та у скроневій ділянці. Якщо значення однакові або мають мінімальну похибку – замір точний.

Інфрачервоні градусники можуть мати розширений функціонал, за що їх часто називають розумними термометрами. Можливість сполучення зі смартфоном, відстеження динаміки температури тіла тощо. Якщо тобі це все не потрібно, то й нема чого переплачувати за всякі ноу-хау. У будь-якому якісному безконтактному термометрі є все, що потрібно для швидкого, безпечного і точного вимірювання температури тіла малюка, включно з пам’яттю найвищої та найнижчої температури.

16-Інфрачервоні-градусники

Пірометр однозначно рекомендуються до покупки. У підсумку у нас утворилося лише два гідних кандидати для вимірювання температури у новонароджених – це контактний електронний градусник і безконтактний інфрачервоний пірометр.

Став вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною та допомогла визначитися з вибором термометра для свого малюка.

Читайте також:

22 Лютого / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA