Догляд за шкірою дитини перших місяців життя

Шкіра новонароджених дітей, а особливо недоношених малюків, дуже вразлива і має підвищену чутливість до різних факторів навколишнього середовища. Тому догляд за нею має бути ретельним і дбайливим. Сьогодні ми хочемо розповісти батькам, як захистити шкіру немовляти і які засоби можна використовувати вже з перших днів життя.

Уход за кожей ребенка первых месяцев жизни

Розвиток шкіри малюка до народження

Шкіра, як і мозок, розвиваються з одного шару клітин ектодермального листа. В процесі внутрішньоутробного розвитку вона покриває мозкову тканину, та «ізолює» нервові вузли, забезпечуючи унікальну взаємодію між ЦНС і навколишнім середовищем. Формування ізолюючого бар’єру, що запобігає втраті рідини і проникненню інфекційних агентів, є надзвичайно важливою функцією для виживання дитини у позаутробному житті.

Починаючи з третього триместру вагітності, епідерміс плоду починає ділитися.  З’являються різні шари шкіри, кожний з яких має свою функцію та призначення. Епідерміс новонароджених, на відміну від дітей старшого віку і дорослих, легко пошкоджується під впливом різних хімічних і механічних факторів.

Також відрізняється і внутрішня дерма немовляти. Клітини базального шару шкіри малюка мають значно менший розмір, верхній шар дерми ще не сформований, в ньому спостерігається багато незрілих клітин і тонких колагенових волокон. У немовлят знижена здатність клітин шкіри до утворення пігменту меланіну, потові і сальні залози починають функціонувати пізніше. Отже їх шкіра надзвичайно вразлива.

Развитие кожи малыша до и после рождения

Як змінюється шкіра малюка після народження

Однією з найважливіших функцій шкіри є захист від проникнення інфекції, що напряму залежить від рН дерми. При народженні, поверхня шкіри є нейтральною (pH фактор дорівнює приблизно 6.5), і поступово стає більш кислою протягом декількох тижнів після народження. Кисла реакція рН шкіри формується в результаті змін на її поверхні після народження. До них відносяться виділення поту, шкірного сала і дії мікроорганізмів.

Значення рН шкіри 5,5 забезпечує кислу реакцію шкіри, яка має антибактеріальну дію, і перешкоджає росту патогенних бактерій. У доношених новонароджених після 4-х днів життя шкіра характеризується кислою реакцією (рН менше 5), тоді як у недоношених шкіра набуває кислу реакцію не раніше 8 днів життя. 

За природнє зволоження шкіри і зниження її рН відповідає особливий білок – профілаггрін. Втраті рідни у дермі запобігає також щільне притягання клітин зернистого шару епідермісу. Швидка трансепітеліальна втрата рідини (TEWL) говорить про пошкодження шкіри і порушення її захисних властивостей.

Мікробіом шкіри і його значення для імунітету

Шкіра новонародженого є потужним імунологічним бар’єром і складовою частиною вродженого імунітету. Важливу роль в бар’єрні функції відіграє шкірний мікробіом, на який впливає, перш за все, спосіб розродження. Дослідження довели, що розвиток мікробіома дитини протягом першого року життя впливає на сприйнятливість до інфекції.

У нашій статті «Що варто знати про мікробіом шкіри немовляти» ви знайдете всі подробиці по даній темі, тому переходите за посиланням .

Особенности детской кожи и ухода за ней

Що таке первородне мастило?

Після 9 місяців внутрішньоутробного розвитку дитина народжується зі зрілою шкірою. Шкіра новонародженого вкрита родовим мастилом, яке на 80,5% складається з води, білків, ліпідів і антимікробних пептид. Припущення, що мастило – це свого роду “жир”, який полегшує процес народження, не відповідає дійсності, так як у зрілих і переношених дітей мастила дуже мало. Це природний захисний засіб, який має протиінфекційні, антиоксидантні, зволожуючі, а також загоюючі властивості.

Видалення первородного мастила і купання новонародженого відразу після народження порушують рН шкіри. Сучасні клінічні рекомендації, в тому числі ВООЗ, не радять видаляти його зі шкіри новонароджених, а купання повинно бути відстрочене якнайменш на 6 годин після народження.

Особливості дитячої шкіри та догляду за нею

Шкіра є органом дотику, який розвивається на 4-7 тижні і при народженні є найбільш розвиненим з усіх почуттів. Дотик сприяє розвитку і зміцненню інших почуттів і вчить сприймати власне тіло, а також впливає на фізичний, нервово-психічний і когнітивний розвиток.

Фізіологічні зміни шкіри, незвичайний колір, поява різних утворень на шкірі нерідко є причиною занепокоєння, як лікарів, так і батьків, і супроводжується необґрунтованими втручаннями.

Для багатьох дітей є характерним фізіологічне лущення шкіри, яке не потребує лікування, але за такою шкірою необхідно ретельно доглядати. Здорові діточки можуть мати ознаки закупорки сальних залоз шкіри, токсичну еритему, що є природньою аллергоїдною реакцією на заселення кишківника дитини умовно-патогенними мікроорганізмами, а також фізіологічну жовтяницю, яка в окремих випадках вимагає проведення фототерапії.

Також стан шкіри безпосередньо залежить від правильного харчування. Малюкам із низькою вагою і народжених у важкому стані зазвичай проводять внутрішньовенне харчування, аби задовольнити їх потребу в калоріях і поживних речовинах.

Особенности детской кожи и ухода за ней

Помилки при догляді за шкірою новонароджених

Порушення температурного режиму, туге сповивання, рідкісне купання і перегрів дитини, можуть бути причиною появи пітниці, яка не відноситься до тяжких уражень шкіри, однак може бути причиною поганого самопочуття – дитина стає неспокійною, погано смокче груди, відригує.

Нерегулярна зміна підгузника призводить до пелюшкового дерматиту. Саме запальні реакції шкіри в області промежини (підгузка) і є одним з найбільш поширених захворювань шкіри у новонароджених і немовлят.

Нерідко ушкодження шкіри виникають при фіксації численних катетерів і датчиків на шкірі хворих новонароджених дітей.

Тож запобігання ушкодженням шкіри, а саме травм, опік, хімічних пошкоджень (опік розчином йоду, марганцівки), потертостей, пролежнів, запалень є складним, але надзвичайно важливим завданням для батьків і всього персоналу лікарні.

Принципи догляду за шкірою новонародженого і дитини перших місяців життя

У догляді за новонародженими вкрай важливі наступні принципи:

  • підтримка оптимального значення рН шкіри;
  • збереження гідроліпідної мантії шкіри;
  • забезпечення достатнього рівня зволоженості шкіри, запобігання втрат вологи;
  • профілактика дефектів догляду;
  • обмеження контакту шкіри з речовинами, що володіють потенційною токсичністю при всмоктуванні;
  • оптимальне вигодовування.

При кожному огляді дитини повинен оцінюватись стан шкірних покривів, а результати огляду фіксуватись в історії розвитку новонародженого або в амбулаторній карті. Оцінку шкіри в балах рекомендується проводити щодня, відзначаючи позитивну або негативну динаміку показників. При цьому варто звертати увагу на колір, сухість або гідратацію, тургор, наявність еритеми, утворень і пошкоджень шкіри. Нормальна шкіра зазвичай оцінюється як рожева, еластична, чиста, без патологічних утворень.

Особенности детской кожи и ухода за ней

Важливість засобів догляду за шкірою для здоров’я новонароджених

Дотримуючись основних заходів безпеки, купання новонародженого можна проводити без шкоди для дитини. Для цього необхідно використовувати спеціально розроблені рідкі миючі засоби, які не порушують pH шкіри, не впливають втрату рідини і  процес нормального дозрівання шкіри в цілому. Звертаємо вашу увагу на продукцію Johnson’s, яка вже багато років піклується про здоров’я немовлят та їх матусь.

У повсякденному догляді за шкірою новонародженого необхідно використовувати різні засоби, які потрібні:

  • для пом’якшення сухої шкіри;
  • зменшення втрат води (наприклад, при фототерапії);
  • для загоєння пошкодженої шкіри;
  • для захисту шкіри від пошкоджень.

Під час купання необхідно застосовувати пінку, що ретельно очищує та заспокоює шкіру.

Крем бажано наносити після купання і при кожній зміні підгузника. Робиться це тонким шаром, дуже дбайливо, м’яко, не розтиратючи. Особливо це стосується слабких та глибоко недоношених дітей.

Зона підгузка повинна бути чистою і сухою. З самого народження цю область необхідно обережно очищати за допомогою ватних дисків і води, або спеціально розробленими серветками. Засоби для догляду відповідного складу можуть використовуватися для підтримки і підвищення бар’єрної функції шкіри.

Засоби, призначені для догляду за шкірою новонароджених і дітей раннього віку повинні мати особливі властивості і підтримувати рН поверхні шкіри немовлят приблизно 5,5. Крім того, всі компоненти, що входять до їх складу, повинні бути досліджені на безпеку і тривало зберігатися. Слід уникати використання засобів, що містять агресивні поверхнево-активні речовини, зокрема, такі як лаурилсульфат натрію.

Таким чином, мета догляду за шкірою новонародженого і немовляти – запобігання втрати вологи і захист від несприятливого впливу зовнішніх факторів. Для догляду за шкірою новонародженого і немовляти необхідно використовувати безпечні та ефективні засоби, створені з урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей дитячої шкіри.

Детские влажные салфетки Johnson’s Baby Нежность хлопка

116.00
Купити

Детское молочко для тела Johnson’s Baby перед сном, с успокаивающим ароматом NaturalCalm

93.80
Купити

Детское масло Johnson’s Baby Нежность хлопка

91.90
Купити

Детское молочко для лица и тела Johnson’s Baby Нежность хлопка

91.90
Купити

Детский шампунь и пенка для мытья и купания Johnson’s Baby Нежность хлопка

144.00
Купити
15 Листопада / 2020 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тамара

    “Не женіться за відомими брендами, а тверезо оцінюйте якість підгузків”-як точно підмічено!!!!)
    Підгузки дійсно супер!Навіщо переплачувати?

  2. Оля

    Дуже гарна фірма. Дякую виробнику. Моє маля почувається комфортно и спить спокійно! Мій вибір підгузки Joy Soft Protection!

  3. Юлия

    Хочу поделится своими впечатления о памперсах Joy Soft Protection. Много мы перепробовали и все не то. И только когда попробовали эти памперсы – была удивлена. Дочка сухая и их хватает на целую ночь. Мой выбор Joy Soft Protection!!!

  4. Юлия

    Мой выбор однозначно подгузники – Joy Soft Protection! Ребенок сухой и довольный – счастливая мам!

  5. Катерина

    Так є багато способів навчити дитину чистити зуби ( заохочення, власний приклад..) , але потрібно використовувати гарну зубну пасту, бо треба пам’ятати що дитина може її проковтнути і Colgate це саме той надійний бренд.

  6. Валерия

    Пользуемся и джонсонс маселком и пенкой, малыш после нее очень спокойный, а кожа мягкая мягкая

  7. Анна

    Спочатку користувалися косметикою чіко та ліндо, а потім відкрили для себе хані бані з єви….і тепер тільки хані бані)

  8. Оксана

    Користуємося олійкою.

  9. Марія

    Я теж користуюся Chicco та Hipp, але ще і Lindo

  10. Аліна

    Косметику потрібно ретельно, аби у дитинки не було алергії! Найкраще – порадитись з Вашим дитячим лікарем з цього приводу. Ну і найважливішими є вчасна заміна підгузники, постійне купання, підмивання малюка і сонячні ванни (час, коли дитинка лежить без підгузника).

  11. Анастасія

    Користувались з народження брендами Chicco, Hipp та Johnson’s Baby. Засобів не треба занадто багато, але всі мають бути якісними

  12. Алена

    Дуже корисні поради

  13. Вікторія

    Дякую за поради, дуже корисна інформація! Ми з задоволенням користуємося лінією Johnson’s baby.

  14. Татьяна

    Очень люблю разтирать маслом JOHNSON’S Baby доченьку, после него кожа мягкая, нежная, очень хорошо пахнет. JOHNSON’S Baby не вызывает аллергии, очень удобно что есть дозатор.
    Наливаю небольшое количество масла на ладони и разтираю, чтобы согреть его, затем аккуратно массажными движениями наношу на кожу малышки. Пользуемся ежедневно.

  15. Аліна

    Хороший продукт

  16. Крістіна

    Ми від народження користуємося зволожуючими олійками та захисними пінками. Зараз і вода дуже жорстка для дітей і не тільки, і сама часто мажу олійками руки після миття посуду.

  17. Алина

    У меня двое детей, и честно говоря с какими-то особыми проблемами кожей небыло, единственное в первые два три месяца я использовала масло Джонсонс.

  18. Аня

    Дуже цікаві статті, ця лінійка дитячої косметики подобається☺️

  19. Тетяна

    Після народження дитини, я завітала до магазину Eva, я підбирала засоби для догляду за донечкою. Перше що я купила, це була олійка Johnson’s baby, вона мені дуже сподобалася, потім я купила шампунь та вологі серветки Johnson’s baby, вони мене теж не розчарували, ідеально підійшли для шкіри новонародженої донечки. Іноді купую шампунь “Ушастий нянь”, він у нас на 2 місці після Johnson’s baby. Купила Hipp крем, то він взагалі нам не підійшов. Тому зараз тільки купую Johnson’s baby.

  20. Русин Вікторія

    Дуже круті поради

  21. Русин Вікторія

    Дуже цікава та корисна стаття

  22. Юлия

    Когда ребенок только родился пользовались бюбхен, сейчас Джонсон. Очень нравятся обе фирмы

  23. Валерия Рудовская

    Користуємось Johnsons шампунем-пінкою та олійкою

  24. Anna Nikolaenko

    Полузуемся олийкой, шампунем плёнкой от макушки до пяточек! Качество отличное, всем советую.

  25. Сергій Леонов

    Користуємось шампунем-пінкою від Чіко

  26. Елена Чувтаева

    Користуємось шапунькою від Чіко, Джонсон пробували олійку теж сподобалось.

  27. Наталія Поліщук

    Цікава і корисна стаття. Ми користуємося шампунем та олійкою Johnson’s.

  28. Олена Го

    Олійка Johnson’s неймовірна! Чудово зволожує)

  29. Lyudmila Dorokh

    Користуємося олійкою, пінкою, шампунем

  30. Elena Dor

    Користуємося шампунем

  31. Виктория Жук

    Чудова стаття про особливості розвитку шкіри малюків!

  32. Tatyana Aleksandrovna

    Користуємося шампунем, пінкою та олійкою

  33. Tatyana Aleksandrovna

    Користуємося шампунем, пінкою, олійкою

  34. Наталья

    Пользуемся Johnson’s шампунем пенкой от макушки до пяточек, нам нравится и запах приятный!

  35. Ирина Горобец

    У нас олійка Джонсонс. Шкіра ніжна, доглянута, дитина задоволена. А шампунем користуємося Chicco, очки не пече.

  36. Інна

    Ми із задоволенням користуємося олійкою Джонсонс, як для Манюня так і для себе, а також шампунем, дуже ніжний.

  37. Надя Маточкина

    Користуюсь шампунем,олiйкою Джонсонс.Дуже задоволенi.

  38. Надя

    Дуже корисна,та цiкава статя.Ми теж даже любимо користуватись дитячою косметикою Джонсонс!

  39. Пономаренко Ирина

    Дуже корисні поради!За дитячою шкірою потрібно доглядати.Я гадаю такі поради допоможуть мамам.

  40. Оксана

    Користуємося Ля Рош Позе Ліпікар та Бюбхен. Обожнюємо ці дві лінійки брендів всією сімєю.

  41. Аліна

    Користуємось шампунем Johnson’s baby Лаванда — дуже задоволені.

  42. Виктория

    С первых дней пользовались маслом, потом крем и присыпка добавились. Теперь купаемся с пенкой лавандовой)

  43. Ліна

    Користуємося шампунем та олійкою, нам дуже подобаються)

  44. Инна Силаева

    Пользуемся шампунем и маслом Johnson’s baby.

  45. Дарья

    Пользуемся пенка-шампунь от пяточек до макушки. Очень довольны, мягкий и пахнет.

  46. Катерина

    Догляд за шкірою дитини перших місяців життя.

  47. Ольга Секрета

    Користуємось кремом, олійкою і шампунем =)

  48. Аліна Попова

    Користуюемся олійкою для тіла, спочатку для всіх складочок, а згодом для масажу. Любимо шампунь.

  49. Алёна

    Пользуемся гелем для стирки, шампунь, молочко для тела)))

  50. Маргарита Рудая

    Пользуемся шампунем:)

  51. Виктория

    У нас малыш родился на 35-й неделе
    Ухаживали разными средствами, но любовь это лароше позей

  52. Оля

    Користуємось шампунем-пінкою

  53. Профорук Юлія

    Користуємся олійкою, дуже подобається

  54. Оксана Свиридова

    Користуємося Джонсон олійкою та шампунем-пінкою

  55. Milla Tverdaeva

    Ми знайомі з Jonson’s з перших днів. Користуємося усією лінійкою продукції для найменших.

  56. Еkaterina Borzyuk

    Улюблений засіб- шампунь

  57. Виктория

    Користуємомь шампунем ,олійкою jonsons beby,дуже задоволені .

  58. Светлана

    Користуємось шампунем, олійкою

  59. Вита Сингаевская

    Пользуемся детским шампунем и пенкой для мытья и купания Johnson’s “От макушки до пяточек», результатом довольны.

  60. Іванна

    Користуємося піною,шампунем,олійкою. Дуже задоволені!

  61. Оксана

    Користуємся з народження шампунь- пінкою Джонсона. Дуже м’яко очищує шкіру і волосся дитини. Мило теж дуже м’яке- ми користуємося всією родиною

  62. Альона

    користуємося продукцією і дуже задоволені

  63. Юлія Ханенко

    Користуємось всією лінійкою Johnsons з народження

  64. Анна Леонтьева

    Пользуемся шампуньеой от макушки до пяточек, присипкой Jonson’s baby. Очень довольны.

  65. Марина Мазур

    Фірма дуже подобається, користуємось олійкою для масажу,твердим милом,шампунькою,серветками. Є ще молочко але ще не спробували…всім задоволені.

  66. Юлия

    По уходу за ребёнком Johnson’s baby.Полузуемся шампунька от макушки до пяточек!

  67. Таміла

    Для своіх внуків купляю шампунь Джонсонс, малечі подобається

  68. Мария

    Очень нравятся гель-пенки Джонсон,хорошо пенятся,мяягкая и приятная текстура,хорошо пахнет,глазки не щиплит,сама переодичиски пользуюсь шампунью очень нравится!MariaGerasymenko

  69. Марина Викторовна

    Користуюся олійкою та шампунем. Для діток це дуже чудові засоби для догляду)

  70. Марина Мазур

    Користуємось олійкою для масажу, твердим милом,серветками і шампунькою…все чудово..алергій в дитини немає..дякуємо за якість..

  71. Марина Викторовна

    Користуємося олійкою та шампунем. Для діток це дуже чудові засоби)

  72. Олена

    Користуємось олійкою та шампунем, нам підходить

  73. Наталья Кашеварова

    Используем салфетки и шампунь) Восторге, качество супер

  74. Наталья

    Используем салфетки и шампунь) Восторге, качество супер

  75. Оксана

    Користуємось шампунем Johnson’s baby, дуже задоволені.

  76. Алёна

    Пользуемся шампунью, молочком для тела и гелем для стирки))))

  77. Соколова Тетяна

    Користувались продукцією від ТМ Jonsons baby! Все сподобалось і піна для ванни,і шампунька і олійка для масажиків супер!!!!

  78. Наталия

    Замечательная косметика для детей ✓1

  79. Тетяна

    Супер догляд для малюка це ТМ Jonsons baby!! Все враховано для найменших і пінка для ванночки і шампунька і олійка ну все просто бездоганне!!!

  80. Татьяна

    Шампунь пена очень-очень сильно люблю ,запах что еще больше хочется целовать свою доченьку

  81. Альона

    Користуємось олійкою та шампунем) дуже подобається

  82. Лариса Николаевна

    Користуємося шампунем та твердим милом. Дуже подобається результат!

  83. Наталія Касаткіна

    Ми користується від макушки до п’яток, милом і просто шампуню!!! Дуже класна продукція!!!!!❤❤ Ми задоволені!

  84. Елена Петухова

    з перших днів донечку купаємо і використовуємо пінку-шампунь, олійку і присипку від ТМ Jonson’s baby

  85. Наталія

    Дуже класна продукція!!!!!❤ Ми задоволені!!!!!

  86. Варяниця Ірина

    Користуємося пінкою, шампунем та олійкою вже не один рік. Дуже задоволені якістю ! Не викликає алергії та подразнень! А зараз , з другою дитиною, спробували крем під підгузники, дуже класна штука! Раджу!

  87. Анастасія

    Користуємося, Олія для дітей шампунь крем під підгузник.

  88. Ірина

    Користуємося маслом та шампунем вже не один рік. Дуже рекомендую, оскільки якісна продукція і вистачає на довго. Не викликає алергії та подразнень. А з другою дитиною ще спробувала крем під підгузники, дуже крута штука!

  89. Soroka Veronika

    Продукція дуже якісна. Моя Анічка дуже любить користуватися продукцією Johnson’s, і креми, і салфетки, і шампунь з нотками лаванди❤️

  90. Julia Kuvika

    Користуємося шампунем рідким милом кремом Jonson’s , як був синочок маншим, то ще користувались олійкою та присипкою цієї ж марки! Задоволені! 😉 Jonson’s baby – це перша косметика, з якою познайомився мій малюк і користується нею з задоволенням по сьогодення!

  91. Анна Артюх

    Продукцией Джонсонс пользуюсь давно. Нравится качество продукции, перепробовали много средств масло, шампуни, гели, крема, присыпки, влажные салфетки.

  92. Татьяна Кузневич

    Дуже хороша фірма) користуємось твердим милом і шампунем)

  93. Олена Галушко

    Користуємось пінкою для купання з ромашкою і також милко з лавандою перед сном дуже подобається ❤️ це любовь

  94. Ольга Мартынова

    Користуємося Джонсон олійкою – чудова

  95. Наталія

    Користуємось гелем для душу, шампунем та олійкою. Дуже задоволені! 🙂

  96. Анастасія

    Користується молочком перед сном і олійкою, дуже задоволені.

  97. Юлия Задорожная-Денисенко

    Пользумся давно, проверено временем ( у меня 3 детей),нравится шампунь, масло и крем под подгузник.

  98. Юлия

    Пользуюсь продуктами джонсонс уже на протяжении многих лет. У меня трое детей и со всеми я пользовалась Джонсон беби( шампушь- пенка, маслом и кремом под подгузник)

  99. Гайдук Ірина

    Користуємося шампуньками❤

  100. Тетяна

    Користуємось продукцією Johnson’s baby з народження !нам підходить ,задоволені на всі 100

  101. Марічка

    Маю трьох діток і з самого народження користуюся вашою олійкою і шампунем.Нам підходить.Ми задоволені.

  102. Ольга

    Всегда пользуюсь только продуктами Johnson. Ничего другого лучше для нашего сыночка мы не нашли.

  103. ИРИНА

    Користуємося шампунем ❤

  104. Iryna

    Дуже хороша фірма) користуємось твердим милом і шампунем

  105. Поштаренко Наталія (Natasha Koval)l)

    Засоби нам дуже подобається, Користуємось олійкою та шампунем

  106. Наталя

    Шампунь пінка й крем для підгузників

  107. Наталія

    Чудові засоби, користуйємось шампунем та олійкою, результатами задоволені

  108. Наталія

    Користуємось шампунем та олійкою, результатами задоволені

  109. Ірина

    Використовуємо пінку-шампунь для миття і купання з народження і олійку

  110. Христина

    Користуємося Johnson’s дитяча піна для купання перед сном ,шампунь лаванда перед сном, і шампунь і пінка. Дуже любимо користуватися вашою продукцією.

  111. Інеса Гетьман

    Користуємося олійками, шампунем, присипкою від Jonson’s baby. Задоволені результатами, ніяких подразнень чи висипань.

  112. Оксана

    Для донечки я використовують крем під підгузки від Джонсонс, шампунь для купання від Джонсонс, і олійку для тіла від Джонсонс.

  113. Яна Шовкопляс

    Користуемось гель-пінкою Джонсонс для малят,від тім’я до п’яточок, мені дуже подобається, шкіра ніжна. Мені та малюку підходить.

  114. Ірина

    Користуємося олійкою та шампунем Johnson’s baby.

  115. Ірина

    Користуємось олійкою і молочком, задоволені.

  116. Юлія Лахман

    Користуємось Johnson’s пінкою-шампунем для миття і купання від маківки до п‘яточок

  117. Галка Юлия

    По уходу за ребёнком я доверяю только детской косметике Johnson’s baby.Полузуемся масличком лавандовым,присипкой и шампунька от макушки до пяточек!

  118. Леся

    Користуємось шампунем від народження не міняємо тому, що дійсно задоволені

  119. Анна Кулинич

    Пользуемся шампунькой, и массажными маслом!!! Малыш в восторге!!!

  120. Юлія

    Присипка “Johnsons” фіолетова,від макушки до п’яток.Дуже подобається продукція,особливо запах

  121. Ірина

    Використовуємо олійку з народження,задоволені дуже!!!

  122. Яна

    С самого рождения пользуемся гель пенкой для купания Джонсонс. Мне нравиться.

  123. Ірина

    З народження користуємось олійкою

  124. Юлія

    Користуюсь лавандовою олійкою та присипкою ,дуже задоволені я і мій малюк!

  125. Ольга

    Користуємось і шаипунем і пінкою для миття .Дуже задоволені.Малий радий дуже.

  126. Khrystyna Oliinyk

    «Джонсонс», «Россман» 🙂

  127. Інна

    Масло, молочко, пенка Джонсон, Бебхен

  128. Ірина Перепадя

    Моя донька вже доросла, в свій час користувалася олійкою Джонсонс, присипкою (самою звичайною, дешевою), кремом від опрілостей Desetin, Drapalen, промивала складки та статеві органи відваром ромашки з корою дуба, розчином марганцівки, часто робила повітряні ванни, тобто знімала підгузок і залишала так на певний час, щоб шкіра подихала

  129. Viktoria Zolotareva

    Мы пользуемся шампуни – нам подходит и очень риавится

  130. Оксана

    Користуємось джонсонс для купання малюків

  131. Тетяна

    Користуємось косметикою для дітей chicco i джонсонс

  132. Галина Гординчук

    Користуємось шампунем Johnson’s baby Лаванда – дуже задоволені!

  133. Гнида Христина

    Користуємося джонсонс шампунь

  134. ТЕТЯНА

    Дуже корисні поради!За дитячою шкірою потрібно доглядати.Я гадаю такі поради допоможуть мамам.

  135. Ірина

    Користуємось косметикою chicco i hipp

Рекомендовані статті
КЩМ знижки