Шкільний рюкзак: як обрати

Екватор літа позаду, і це означає, що зовсім скоро настане час збирати дітей до школи. Вашій дитині знадобиться багато речей: спортивна форма, канцелярія, шкільний одяг та, ймовірно, найбільш важливий аксесуар — рюкзак. Від його якості та правильності вибору буде залежати найцінніше — здоров’я та комфорт вашої дитини. Тож на що звернути увагу, обираючи шкільний рюкзак?

Вага та розмір

Для комфорту дитини, перш за все, звертайте увагу на розмір рюкзака. Згідно з медичними стандартами, його ширина має дорівнювати ширині плечей школяра. Лінія низу рюкзака повинна проходити в зоні попереку, верху — біля лопаток.

Що стосується ваги, то лікарі не радять дітям молодшого шкільного віку носити в рюкзаку вагу, що перебільшує 10% від їхньої власної. А для того, щоб ваша дитина не отримувала зайвого навантаження, обирайте максимально легкий портфель (до 0,7–1 кг).

Радимо прочитати. Що треба знати батькам першокласників

Ширина лямок

Для комфортного носіння за плечима важливо також, щоб лямки рівномірно розподіляли вагу рюкзака на плечах дитини. Для цього вони повинні мати ширину 4–6 см. Всередині має бути м’яка вставка товщиною біля 1 см. Зручно, щоб із внутрішнього боку лямки була нашита сіточка: вона фіксуватиме рюкзак, не дозволяючи йому ковзати, та не перешкоджатиме вільному диханню шкіри.

Приміряючи рюкзак в магазині, одразу налаштуйте його лямки таким чином, щоб він займав правильне положення (від лопаток до попереку) та добре прилягав до спини. Це зменшить до мінімуму навантаження на хребет. Також не зайвим буде перевірити регулювальні фіксатори на лямках: при натягуванні ремінь не повинен ковзати.

Ручка

Повинна мати оптимальну ширину та м’якість, щоб дитині було зручно тримати рюкзак у руках. А також міцність — щоб спокійно можна було повісити його на гачок і не дати приводу однокласникам зіграти ним у футбол 🙂

Форма спинки

Стильні та модні рюкзаки — не найкращі друзі наших дітей. На жаль, більшість ортопедичних рюкзаків виглядають не так круто, як модні моделі з м’якою або жорсткою спинкою. Тож відправляючись до магазину, не поспішайте з вибором. Будьте готовими до того, що прийдеться добре постаратися, аби віднайти те, що подобатиметься дитині й не нашкодить її поставі.

Існує чотири типи спинок у рюкзаках.

  • Ортопедична

Найкраща форма спинки, що складається з твердого каркасу та увігнутою вставкою в формі букви Х. Такий рюкзак максимально правильно розподіляє навантаження на спину дитини й запобігає сутулості. Єдиний мінус такої спинки — вона достатньо важка.

  • Каркасна

Ще один гарний варіант. Вбудований алюмінієвий каркас добре тримає форму — і рюкзак щільно прилягає до спини дитини, правильно розподіляючи навантаження.

  • Жорстка

Така спинка рюкзака нічого не розподіляє, а єдина її перевага — у тому, що пом’якшується неприємний тиск на спину школяра.

  • М’яка

Найгірший варіант. Коли спинка зовсім не тримає форми, вміст рюкзака бовтається та тисне на спину. Неправильний розподіл центру ваги примушує дитину сутулитися.

Дно рюкзака

Найкраще, щоб воно теж було твердим. Так підручники не провисатимуть під своєю вагою, а м’які зошити не помнуться.

Матеріал виготовлення та інші деталі

Обираючи рюкзак в магазині, також понюхайте його. Він не повинен мати різкого синтетичного запаху — в іншому випадку можна отримати не лише алергію, але й отруєння, яке проявляється в головних болях і загальному нездужанні.

Рюкзак з міцного синтетичного матеріалу (наприклад, поліестеру), прошитий сіточкою, — чудовий варіант, який прослужить вашому школяреві не один рік. Якісний матеріал не вигорає на сонці та не витирається.

Також добре, щоб рюкзак мав вологовідштовхувальну пропитку, яка вбереже зошити та підручники від намокання, та світловідбивальні елементи — з ними дитину буде краще видно на пішохідному переході в темний час доби.

Щоб нічого не забути: чек-лист вимог до рюкзака

  • Ширина рюкзака = ширина плечей дитини.
  • Низ рюкзака — на попереку, верх — на лопатках.
  • Вага пустого рюкзака — до 1 кг (першокласникам — до 0,7 кг), наповненого — не більше 10% ваги дитини.
  • Ширина лямок — 4–6 см. М’яка вставка 1 см. Сіточка знизу.
  • Зручна міцна ручка.
  • Ортопедична або каркасна спинка.
  • Тверде дно.
  • Міцний матеріал без запаху.
  • Вологовідштовхувальна пропитка.
  • Світловідбивальні елементи.
2 Серпня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки