Як вибрати матрац і постільну білизну для дитини

Обрати якісні постільні приналежності для дорослого – те ще завдання. А коли це питання стосується малюка, який щойно з’явився на світ, все стає ще складнішим. І справа не тільки в тому, що асортимент дитячих матраців і постільної білизни здається нескінченним. М’язові та кісткові тканини, а також шкіра крихітки неймовірно вимогливі до якості спального місця. EVA Blog зараз розповість тобі, як легко й просто підібрати безпечні, зручні, практичні та довговічні постільні речі для твого янголятка.

якісні постільні приналежності

Обираємо найкращий матрац для новонародженого

Можна виділити три пункти під час вибору якісного матраца для новонародженого, який буде не тільки практичним для тебе та зручним для малюка, а й не зашкодить здоров’ю крихітки.

Жорсткість (пружність) матраца для новонародженого

Ти напевно стикалася з рекомендаціями, що новонародженому потрібен максимально жорсткий матрац. Річ у тім, що дитячий скелет більшою мірою складається з хрящової тканини, з якої й формуються кістки. Вони ростуть пропорційно з тілом малюка. Пружність цієї постільної приналежності особливо важлива для розвитку хребта. Я не буду тебе сильно занурювати в тему, а лише коротко змалюю ситуацію:

  • у здорового немовляти є тільки два первинних викривлення в хребті: грудне й крижове. У той час як у дорослих є й вторинні викривлення в шийному та поперековому відділах. Від того, наскільки правильно буде підібрано матрац, залежить подальший розвиток вторинних викривлень в організмі, що дорослішає;
  • у новонароджених немає сил, щоб підтримувати свій хребет і шию, тому вони потребують правильної підтримки спинного відділу;
  • положення немовляти в повсякденному житті, особливо стосовно активних м’язів шиї та спини, може вплинути на розвиток хребта як у кращий, так і в гірший бік;
  • форма хребта різко змінюється в ранньому віці при досягненні такого етапу розвитку, як самостійна ходьба. І вкрай потрібно забезпечити правильний розвиток хребта до цього моменту.

Жорсткість матрасу

Тобі потрібно засвоїти лише одне: занадто м’який матрац перешкоджає правильному зростанню кісткових тканин малюка, тому що просто не в змозі забезпечити належну підтримку тілу. Жорсткий матрац забезпечує потрібну підтримку для правильного розвитку спини та шиї, що допомагає запобігти можливим проблемам із хребтом у майбутньому.

Цікаво на тему: Чим відрізняються підгузки для хлопчиків та дівчат?

Це ж стосується й розвитку м’язів крихітки. Їм потрібна тверда поверхня, яка чинитиме опір, коли дитина почне підійматися, повертатися та врешті-решт встане в ліжечку. Тільки тверда основа матраца може забезпечити достатній опір, необхідний для розвитку й зміцнення м’язів новонародженого.

І ось із цими знаннями молода матуся вирушає на пошуки виробу, який більше нагадує дерев’яну основу, ніж спальне місце. Так, для правильного розвитку потрібен жорсткий матрац, але це не означає, що можна нехтувати комфортом. Визначмо, який рівень жорсткості ідеально підійде для малюка:

  1. Обирай помірну пружність матраца. Він не повинен бути занадто “дубовим”, але при цьому сильний прогин під вагою крихітки неприпустимий. Перевіряй жорсткість натисканням долоні на виріб (не пальцями, а всією долонею). Матрац повинен продавитися не більше, ніж на 2 сантиметри – це і є помірна пружність для немовляти.Обирай помірну пружність матраца
  2. Краї виробу мають бути жорсткими. Під час вибору матраца також нерідко не береться до уваги один важливий момент, про який навіть продавці-консультанти в магазині дуже люблять забувати. Краї у виробу повинні мати щільну структуру й повторюся – це ДУЖЕ важливо. Згодом матрац не деформується, але головне не в цьому. Коли малюк навчиться стояти та встане на край матраца, з наявністю м’яких країв його ніжка зіслизне вниз і малюк може травмувати пальці. Ущільнені краї – це пункт, за який точно варто переплатити.

Важливо: всі ці рекомендації стосуються діток, які не мають ортопедичних проблем. У всіх інших випадках купувати матрац для новонародженого потрібно після консультації з педіатром.

З яким наповнювачем краще вибирати матрац для немовляти

По суті всі матраци для новонароджених діляться на два види: пружинні та безпружинні. Наповнювачів існує просто величезна кількість і здебільшого вироби мають структуру сендвіча: в середині основа матраца, верхні шари, що відповідають за м’якість, жорсткість та інші якості спального приладдя. Розбирати всі типи немає сенсу, давай поговоримо про найпрактичніші, найбезпечніші матеріали й про ті, які не варті уваги.

Дитячий матрац із кокосовим волокном

Такі вироби бувають двох типів:

  1. З пружною латексною або ППУ (пінополіуретановою) основою й тонким шаром з кокосової койри.
  2. Основа – кокосове волокно плюс чохол.

Дитячий матрац із кокосовим волокном

Складно сказати, який із варіантів кращий. Обидва вироби мають хороші характеристики, але, судячи з відгуків молодих матусь, перший вид купують набагато частіше. Він має виключно позитивні оцінки.

Цікаво на тему: Як підготувати будинок до народження дитини

Кокосова койра є натуральним матеріалом, який виробляють із волокон горіхів кокоса. Відмінна гігроскопічність, висока міцність і тривалий термін експлуатації – це хороші новини для тебе. Чудова повітропроникність і необхідний рівень жорсткості – це хороші новини для малюка. Кокосове волокно проходить кілька етапів обробки, після закінчення яких стає монолітною плитою.

Такі матраци для новонароджених користуються найбільшою популярністю в Україні. Їх вибір досить простий, ціна не особливо “кусається”, а експлуатаційні характеристики перебувають на найвищому рівні. Рекомендую придивитися до матраців на основі кокосової койри з додатковим шаром латексу (буквально 1-1.5 см завтовшки). Цей тонкий прошарок створить бездоганний комфорт для крихітки.

Цікаво на тему: Як брати новонародженого на руки та чи варто “привчати до рук”

А ось наступний тип цієї постільної приналежності має великий попит у США.

Пружинний матрац для новонароджених

Бувають із залежними та незалежними пружинами. Для комфорту й здоров’я дитини різниці ніякої немає, але з погляду анатомічності незалежні пружини все ж кращі. Головне правило під час вибору: концентруй увагу на пружинному блоці – він має бути жорстким, з міцного дроту та мати однакову жорсткість по всій площі. Такі матраци для зовсім маленьких дітей – гарне рішення, проте купити якісний виріб набагато складніше, ніж, наприклад, вироби на основі кокоса. Наскільки міцний та якісний дріт використовували під час виготовлення, ти дізнаєшся лише через деякий час. Тож, або віддавай перевагу перевіреним виробникам, або ж орієнтуйся на відгуки матусь в інтернеті.

Пружинний матрац для новонароджених

А наступний різновид повсюдно використовується в Європі.

Матрац для новонароджених з латексу або пінополіуретану (ППУ)

Обидва типи матеріалів мають дуже схожі характеристики, головна відмінність полягає в їхній природі:

  • латекс є натуральним волокном, яке виготовляють із Гевеї (каучукове дерево);
  • ППУ являє собою штучне неткане полотно.

Матрац з латексу або пінополіуретану

Можна сміливо рекомендувати до покупки дитячий матрац на будь-якій з вищезазначених основ.

Всі перераховані матраци мають відмінну повітропроникність, що є дуже важливим пунктом. Виріб, що добре дихає, не тільки мінімізує ризик появи патогенної мікрофлори, а й забезпечує необхідну циркуляцію повітря навколо тіла дитини.

Цікаво на тему: Регрес сну в дітей: що це таке та як пережити?

Які дитячі матраци не особливо підходять для малюків? З поролоновими та ватяними наповнювачами. Вони занадто м’які, їм бракує пружності й до того ж такі вироби, як губка, вбирають вологу. Поролон і вата досить швидко проминаються, втрачаючи свою форму. Якщо ж все-таки бюджет обмежений, то, безсумнівно, краще обрати кокосовий матрац із недорогого цінового сегмента.

Матрац

І наостанок, давай трохи поговоримо про натуральність наповнювачів, адже саме цей фактор часто стає вирішальним під час вибору. Так ось, запам’ятай одну просту істину – натуральність матеріалу завжди виключає гіпоалергенність. У дитини може проявитися алергія на саму сировину, а якщо алергічна реакція на той чи інший вид матеріалу велика рідкість, то є небезпека №2. Полягає вона в тому, що натуральні матеріали є сприятливим середовищем для розвитку цвілі, грибка та різних шкідливих мікроорганізмів. А це найактивніші алергени. І тут потрібно розуміти, що поява тієї ж цвілі може статися не з твоєї вини. Навіть якщо ти будеш правильно доглядати за виробом, є ймовірність, що він від початку зберігався в неналежних умовах і мав у собі патогенну мікрофлору ще в магазині.

гіпоалергенність

Це зовсім не означає, що, наприклад, кокосова койра – поганий вибір. Зовсім ні, це одне з найкращих рішень. Просто зважай на вищезгадані фактори та обов’язково подбай про належний догляд за виробом, а також забезпеч йому належні умови експлуатації.

Важливо: купуючи матрац, обов’язково перевіряй цілісність пакування. Вона не повинна бути порвана, заклеєна скотчем і не мати якихось ушкоджень, що забезпечують доступ до виробу ззовні. Це гарантія того, що на матрац під час перевезення та зберігання на складі не потрапив пил, спори грибка тощо.

Який (чохол) наматрацник у дитяче ліжечко краще

Тут одразу зафіксуємо дві речі:

  1. Усі якісні наматрацники для діток виготовляються з дихаючих тканин. Крім клейончастих моделей, які я вкрай не рекомендую до розгляду в принципі, і про них ми поговоримо трохи пізніше.
  2. Чохол може захищати спальне місце тільки від забруднень або ж від проникнення вологи всередину матраца й забруднень.

наматрацник

Досить довгий час у ліжечку малюка буде дуже часто мокро, пояснювати чому, думаю, зайве. Тому непромокальний (водонепроникний) наматрацник – це річ першої потреби. Деякі матраци одразу комплектуються якісними чохлами з усіма необхідними характеристиками щодо захисту спального місця. Але є й звичайні тканинні моделі, які не тільки доведеться дуже часто прати, а й чистота, а також довговічність матраца залишається під великим питанням.

Цікаво на тему: 6 must-have засобів для правильного догляду за тілом дитини

Наматрацники бувають двох видів:

  • наматрацник-накидка (натяжний). Він нагадує звичайне простирадло та розкладається поверх матраца й фіксується спеціальними гумками по кутах;
  • наматрацник-чохол. На відміну від першого різновиду чохол повністю закриває матрац, включно з бічними гранями.

З огляду експлуатації матусям більше до вподоби перший тип, оскільки його можна швидко зняти в разі потреби.

наматрацник

Дивись, більшість молодих батьків вибирає наматрацник так:

  1. Потрібно, щоб виріб не видавав сторонніх звуків (не шурхав).
  2. Не пропускав вологу.
  3. Лицьова (верхня сторона) була виготовлена з усіма улюбленої бавовни.

З першим пунктом складно не погодитися, а ось щодо решти є нюанси… Водонепроникна частина наматрацників буває двох видів: клейончаста основа та мембранна. У першому випадку за комфортної температури в кімнаті (і тим більше в спекотний літній сезон) у малюка дуже часто на тілі виникають попрілості. Це цілком закономірно, адже клейонка створює парниковий ефект, і хоч би яким був дихаючий матрац, у цьому разі він не дихає. Про комфорт для крихітки тут ніякої мови не йде. А ось мембранна основа у наматрацника не пропускає вологу ззовні, при цьому пропускає повітря назовні. Простіше кажучи, такий варіант має чудову повітропроникність і не пропускає вологу. Це найкращий вибір.

мембранна основа у наматрацника

Що стосується бавовняного лицьового боку, то це не принципово. Дитина не буде безпосередньо контактувати з цією частиною, адже вона часто накривається простирадлом.

Зверни увагу: непромокальні наматрацники не рекомендується часто прати. Тому невеликі забруднення краще видаляти вручну за допомогою губки та мильного розчину. З цієї причини варто додатково використовувати простирадло, як додатковий бар’єр від забруднень, адже воно без проблем переносить велику кількість прань.

А якщо з якоїсь причини малюк спатиме безпосередньо на наматрацнику, то в будь-якому разі якоїсь шкоди від матеріалу не з бавовни не буде. Такі вироби для новонароджених виробляються з гіпоалергенних та абсолютно безпечних для шкіри крихітки тканин.

Також віддавай перевагу матрацам зі знімним чохлом. Хоча наматрацник буде надійно захищати виріб від протікань, просту гігієну ніхто не скасовував. І краще, коли є можливість зняти й випрати чохол удома, а не віддавати матрац у хімчистку.

матрац зі знімним чохлом

Що стосується розмірів матраца, то не орієнтуйся на стандартизовані розміри дитячих ліжечок. По-перше, вони різні, а по-друге, спальне місце може мати прямокутну форму, овальну тощо. Тому завжди знімай заміри з ложа малюка й вибирай матрац, орієнтуючись на них.

Цікаво на тему: Люлька-переноска для новонароджених: особливості та як її вибрати

Як правильно вибрати постільну білизну для малюків

Для хлопчиків, для дівчаток, з малюнками, одноколірна – це все дуже другорядні питання. Головне – безпечний сон новонародженого:

  1. Положення дитини тільки на спині. Якщо кольки, поклади крихітку на животик і нехай спить так, але не залишай її в такому положенні саму, тільки під наглядом.
  2. Для зовсім маленьких діток подушка не потрібна. Малюк може перевернутися та уткнутися обличчям у подушку.
  3. Багатьма улюблені бортики з м’яких подушок зайві в дитячому ліжечку для новонароджених. Причина та сама, що зазначена вище.

бортики

Ці правила не примха, а важливі норми. Є дуже неприємна тема, але про неї потрібно говорити, щоб не припускатися помилок. Ти напевно чула про СРДС (синдром раптової дитячої смерті), за якого з невідомих причин зупиняється дихання. Так ось, згадані три пункти дають змогу уникнути свого роду СРДС, тільки в цьому разі причина зупинки дихання буде зрозуміла. Останні два пункти залиш на майбутнє, коли малюк підросте. По суті, ідеальне дитяче ліжечко з погляду безпеки й зручності має містити лише кілька речей:

  • в міру пружний, якісний матрац;
  • водонепроникний знімний наматрацник із мембранною основою;
  • простирадло;
  • дитячий одяг, що відповідає мікроклімату в приміщенні.

дитячий одяг

А як же підковдра для ковдрочки або дитячі пледики? По-перше, ми живемо в досить прогресивний час – зволожувачі повітря та кліматична техніка дає змогу створити в кімнаті ідеальний клімат. А по-друге, досить багато батьків обмежуються тільки одягом для крихітки, а коли дитина підростає та їй уже потрібна накидка у вигляді ковдри або пледа, подушка, то купують усе разом. Це справді практичніше й фінансово вигідніше, ніж накупити все й одразу, а використовуватися з куплених постільних речей буде лише частина.

Цікаво на тему: Як вибрати якісний рушник для новонароджених

Якщо ти все ж хочеш вкривати крихітку, то вибирай вироби відповідно до мікроклімату в кімнаті. Невеликі пледи для малюків, теплі флісові на осінь-зиму та бавовняні на літо будуть відмінним вибором. Але й в цьому випадку не забувай про безпечний сон. Не потрібно вкривати крихітку по саму шию, а тим більше до самої голови.

безпечний сон

Резюмуємо. Готові комплекти постільної білизни для новонароджених – дуже спірне рішення. Що власне й підтверджується вибором багатьох молодих мам, які вважають за краще купувати все окремо. Наприклад:

  1. Кілька простирадл з натуральної тканини. Віддавай перевагу виробам тільки на гумці. Без неї ти будеш по кілька разів на день вправлятися в перестиланні простирадла в дитячому ліжечку.
  2. Подушка. Для новонароджених існують спеціальні тонкі подушки, але, як показує практика, малюки на них сплять досить рідко. От не подобаються вони більшості непосид і все. Набагато практичніше буде купити подушку-валик, яка служить підтримкою для зовсім крихіток, коли їх потрібно перевертати поперемінно на кожен бік.
  3. Плед або ковдра. Багато матусь купують накидки для крихіток, як то кажуть, “про всяк випадок”. Тут все досить просто: для осінньо-зимового періоду віддавай перевагу більш теплим виробам, а влітку та навесні – легким (бязь, байка тощо).

комплекти постільної білизни

Ну й звичайно ж, пелюшки ніколи не будуть зайвими. Як і у випадку з матрацом, розмір постільних речей краще вибирати за фактичним розміром спального місця. Стандарти – це добре, але краще купувати ідеально відповідні вироби, а не грати в лотерею.

А які на твою думку постільні приналежності для немовляти найкращі? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе корисною.

 

Читайте також:

15 Березня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA