Сон малят до трьох років: норми та рекомендації

Сон є невіднятною складовою життя людини. Уві сні ми відпочиваємо не тільки фізично, але й морально: людський організм розслабляється та набирається сил для нового дня й виконання життєвих функцій. Тема сну є особливо важливою, коли мова іде про дітей. Адже малята надзвичайно активні й за день витрачають шалену кількість енергії, для відновлення якої потрібен якісний та тривалий відпочинок. Багато молодих матусь ставлять собі питання: скільки повинна спати дитина до трьох років? Тож, сьогоднішню статтю присвятимо саме тихій годині Ваших малюків.

Час читання: 4 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Сон дитини

Цікаво на тему: Режим дня дитини — як поєднати зі звичним ритмом життя сім’ї?

Скільки повинна спати дитина

Перш за все, зазначимо, що усі дітки перших трьох років життя потребують не тільки у нічному, а й у денному сні. Гарний відпочинок є надзвичайно важливим для організму, що підростає, а знання його норм дає батькам розуміння про здоров’я їх чада. Звичайно, не можна сказати, що дитина у тому чи іншому віці має спати суворо визначену кількість часу, і не хвилиною більше або менше. Однак, серйозні відхилення від загально прийнятого графіка сну можуть вказувати на певні відхилення або проблеми розвитку, тому усім батькам варто бути ознайомленими із рекомендаціями фахівців щодо відпочинку маленьких діточок.

Норма сну для дітей по місяцях

Сон дитини

Читайте також: Регрес сну у дітей: що це таке та як пережити?

Режим дитини в 1 рік істотно відрізняється від малюків у 3 місяці або 3 роки. Отже, скільки спати дитині залежно від віку:

  • Від народження до 1 місяця діти сплять 18–22 години.
  • В 1–3 місяці — 18–20 годин.
  • Сон дитини в 3 місяці — 17–18 годин.
  • Сон дитини в 6 місяців — не менше 16 годин.
  • У 7–12 місяців — 14–16 годин.
  • Сон дитини в рік — півтора: не менше 14 годин.
  • У 1,5–2 роки — не менше 13 годин.
  • Від 2 до 3 років — не менше 12,5 годин.

Ці цифри показують, скільки потрібно спати дитині протягом доби з урахуванням нічного й денного сну.

Малята 0-6 місяців

Найбільш вільний режим відпочинку можуть дозволити собі новонароджені малюки. Багато батьків взагалі не рахують кількість їх засинань, дозволяючи немовлятам спати стільки, скільки хочеться. У перші три місяці дітки спочивають доволі довго – по 16-18 годин на добу. І ось тут постає цілком логічне питання: чому ж новоспечені матусі завжди такі стомлені та сонні, якщо дитя так багато відпочиває? Річ у тому, що потреби дорослої людини та новонародженого маляти у тривалості сну значно різняться, і немовлята майже ніколи не засинають більше ніж на 3-4 години, навіть вночі. На щастя, такий незручний для мами й тата режим триває зовсім не довго, і поступово, нічний сон дитини стає довшим, а кількість денних відпочинків зменшується. Вже до шести місяців загальний час сну малюка скорочується до 15 годин, 10 з яких відводяться на ніч, а 5 розподіляються на 2-3 рази вдень.

Цікаво на тему: Як вибрати дитяче харчування? 

Дітки від 6 місяців до 1-1,5 років

Саме таким чином можна відокремити наступний період «особливостей» дитячого сну. Вже на його початку найщасливіші матусі отримують можливість міцно спочивати практично цілу ніч разом зі своїм малюком. Але, на жаль, така вдача спіткає лише одиниці. У більшості немовлят зручний для батьків режим відпочинку встановлюється лише по досягненню 1-1,5 року. Можна сказати, що основна задача цього вікового періоду – це навчитись гарно спати вночі та поступово наблизитись до одного денного сну.

Сон дитини

Якщо звернутись до встановлених норм, спеціалісти озвучують наступні цифри:

  • 6-9 місяців – 14-15 годин загального сну (2-3 денних перепочинки, 9-10 годин нічного сну);
  • 9-12 місяців – 13,5-14 годин загального сну (2 рази вдень, 9-10 годин вночі);
  • 12-15 місяців – 13-13,5 годин загального сну (1-2 рази вдень, 9-10 годин вночі).

Хочеться зазначити, що кожна дитина має свої індивідуальні особливості організму: хтось вже у пів року спить спокійно та безперервно всю ніч, інші – навіть у півтора року прокидаються кожні 2-3 години.

 

Читайте також: Усе про дитячий масаж

Малята 1,5-2 роки

Хто такі дітлахи у віці 1,5-2 роки? Це маленькі «енерджайзери», надзвичайно жваві, допитливі та веселі, за якими потрібне недремне око. Вони ведуть настільки активний спосіб життя, що інколи можуть звалитись без задніх ніг навіть посередині гри. Напевне, кожні батьки хоча б одного разу знаходили своїх непосид сплячими з іграшкою в руці, чи навіть на гральному килимі. Які ж вони милі та кумедні у такі миті!

Само собою зрозуміло, що таким швидким діткам, як нікому, потрібен якісний сон. Також, важливу роль відіграє тривалість спочинку. Тож, за думкою фахівців, малюки після півтора року мають спати 12-13 годин, з яких 10-11 годин відводиться на нічний сон, а решта часу – на один денний.

Як вкласти дитину спати — умови здорового сну та швидкого засипання

Сон дитини

Читайте також: Кольки у немовлят: чим допомогти животику

Щоб спростити процес укладання для себе й поліпшити якість дитячого сну, дотримуйтесь таких простих правил:

  1. Дитина не має засипати в кімнаті з телевізором, що працює. Навіть якщо вона ще не розуміє, що відбувається, її мозок змушений аналізувати потік непотрібної інформації, і це заважає виспатися.
  2. Намагатися лягти спати приблизно в один і той час. Визначте, о котрій потрібно лягати спати (наприклад, о 21:00) і плануйте приймання гостей та особливо їхнє вибуття, враховуючи час неспання дитини та те, скільки годин вона спить.
  3. За 2 години до сну створити дитині спокійну атмосферу. У цей час уникайте вечірніх сеансів у кіно, шумних ігор, інтелектуальних завдань, гучної музики.
  4. Останнє повноцінне приймання їжі має бути за 2 години до сну. Окрім дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні.
  5. Кімната, де спить дитина, повинна бути свіжою, темною та тихою. Провітрюйте її щоразу перед сном, у холодну пору року використовуйте зволожувач повітря. Якщо малюк хоче, можна ввімкнути нічник.
  6. Гарне завершення вечора — вечеря, прогулянка та тепла ванна. На цей же час заплануйте свої ритуали — іграшка для сну, колискова, казка, спокійні ігри, бесіди в затемненій кімнаті.

Якщо ви дотримуєтеся всіх рекомендацій, а дитина все одно погано спить (довго засинає, часто прокидається, плаче, розмовляє або ходить уві сні), тоді вам варто записатися на консультацію до дитячого невролога.

Що може вплинути на сон дитини

Сон дитини

Окрім індивідуальних можливостей кожного малюка, на якість та тривалість як денного, так і нічного відпочинку можуть вплинути:

  • Стан здоров’я дитинки. Погане самопочуття може призвести як до поганого, неякісного, переривчастого спочинку, так і до того, що маля стане в’ялим, та буде спати більше, ніж звичайно.
  • Психоемоційний стан малечі. Насичений враженнями, бурхливий день також може призвести до непередбачених наслідків. Сподіваючись на швидке та солодке засинання після активного проведення часу, організм дитини може відреагувати кардинально навпаки: внаслідок надлишку почуттів малюк може спати тривожно, йому навіть можуть наснитись кошмари або страшні сни.
  • Темперамент. Як це не дивно, але навіть такий банальний фактор здатен впливати на сон людини. Дослідження фахівців вказують на те, що холерики сплять значно менше, аніж, наприклад, флегматики.

Забезпечити гарні умови для хорошого відпочинку дитини – ось що входить до обов’язкових задач кожних турботливих батьків. Малята, які добре відсипаються, здатні краще навчатись та швидше розвиватись, вони ліпше себе почувають і завжди готові пізнавати більше і більше навколишній світ. А ще, існує думка, що саме уві сні дітки найкраще зростають.

Наслідки недосипання у дітей

Сон дитини

Читайте також: Догляд за малюками: секрети вдалого купання

Недосипання може негативно відбитися на зростанні малюка та розвитку його мозку. Якщо дитина погано спить (мало, поверхнево, часто прокидається), то режими сну порушуються, глибокий сон стає менш тривалим.

Наслідки тривалого недосипання:

  1. Нестача гормонів росту: порушення відновлення тканин і клітин, знижений набір м’язової маси.
  2. Ослаблений імунітет.
  3. Збільшення кількості інсуліну в крові, ризик розвитку діабету 2 типу.
  4. Серцево-судинні проблеми.
  5. Порушення емоційного стану: перезбудження, дратівливість або, навпаки, апатія, втома.
  6. Уповільнення інтелектуального розвитку, погіршення уваги, пам’яті.

Тому так важливо знати, скільки потрібно спати дитині, та дотримуватися рекомендацій фахівців. Любі матусі й татусі, піклуючись про своїх милих кровинок, не забувайте про таку важливу деталь, як гарний, спокійний і вчасний сон.

Читайте також:

9 Вересня / 2021 Виховання і розвиток

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Olga

    Дуже корисні поради.. Дякую Вам ❤️

Рекомендовані статті
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток
0-13-ідей-листівок-для-мами-своїми-руками
4 Березня / 2024 Виховання і розвиток
VISUAL by EVA