Збій системи: що робити при гормональному дисбалансі

Ви, напевно, знаєте, що в нашому організмі функціонує безліч гормонів, кожен з яких відіграє свою важливу роль. Одні регулюють обмін речовин і їхній дисбаланс можна запідозрити через коливання ваги, другі впливають на фізіологічні функції, треті виконують інші важливі завдання. Відповідно всі гормони мають перебувати в балансі, а якщо їхня кількість відхиляється від норми, відбувається збій, який у деяких випадках може призвести до серйозних наслідків.

Час читання: 5 хвилин та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Звернення до ендокринолога під час гормонального збою

Якщо ви запідозрили у себе гормональний збій, план дій у такому разі один — звернутися до ендокринолога. А в цій статті ми поговоримо про те, які симптоми можуть вказувати на дисбаланс гормонів та як подбати про своє гормональне здоров’я.

Цікаво по темі: Менопауза і клімакс: що варто знати

Симптоми гормонального дисбалансу

Наведені нижче симптоми не завжди пов’язані з гормональними порушеннями, адже у набору ваги, втоми, забудькуватості, втрати волосся й головного болю можуть бути різні причини. Тому, перш ніж здавати гормональну панель, свої скарги варто обговорити з лікарем — після огляду він скаже, які аналізи та як правильно треба здати.

Отже, що це за симптоми:

1. Набір ваги. Якщо ви, як і раніше, тренуєтеся та стежите за своїм харчуванням, а вага збільшується без видимих причин, це може бути симптомом гормонального збою. Зі зростанням жирової тканини може бути пов’язаний цілий ряд гормонів: естрогени, інсулін, кортизол, прогестерон, статеві та гормони щитовидної залози, соматотропін, адіпонектин, лептин.

Набір ваги

2. Забудькуватість. Куди поклали телефон, яким говорили 10 хвилин тому, чи вимкнули праску, навіщо прийшли на кухню — часто ставите собі ці питання? Можливо, це вказує на дисбаланс кортизолу чи естрогену. Ці ж гормони можуть бути пов’язані зі зниженням ясності розуму та незібраністю.

Забудькуватість

3. Головні болі. Звісно, голова може розболітися через важкий день на роботі або сильний стрес, але коли головні болі й поганий настрій турбують часто і без видимих причин, це може говорити про недостатній рівень жіночих гормонів.

Головні болі

4. Втома і поганий настрій — ще один неочевидний симптом, який може бути пов’язаний як із зовнішніми обставинами, так і з гормональним дисбалансом. Але якщо втома не проходить навіть після хорошого відпочинку або трапляються напади агресії, причиною цьому може стати підвищення рівня тиреоїдних гормонів.

Втома і поганий настрій

5. Втрата волосся. З цим симптомом можуть бути пов’язані ті самі естрогени, які впливають на виживання волосяних фолікулів, а також нестача тиреоїдних гормонів (щитовидної залози), інсулін або підвищений тестостерон.

Втрата волосся

Як подбати про своє гормональне здоров’я

Загальні поради досить універсальні: дотримуватися режиму сну, здорово харчуватися та бути фізично активними. Усе це стосується не тільки гормонального, але й здоров’я всього організму:

1. Менше вживайте цукру та білого борошна. Цільнозернова паста, хліб і каші принесуть більше користі для організму, ніж булка чи макарони з білої муки. А заразом і знизять ризик розвитку діабету.

Цільнозерновий хліб

2. Якщо у вас усе гаразд з рівнем цукру в крові, робіть достатні перерви між прийомами їжі, щоб клітини організму не втрачали чутливості до інсуліну.

3. Дотримуйтесь режиму сну. Люди, які достатньо сплять (від 7 годин), менше схильні до переїдання, тривожності та мають нижчі ризики захворіти на діабет.
Дотримуйтесь режиму сну

Цікаво по темі: Мелатонін: чому цей гормон такий важливий?

4. Вживайте продукти, багаті на йод, — вони допомагають щитовидній залозі виділяти тиреоїдні гормони. Додайте до раціону морську капусту, волоські горіхи та йодовану сіль.

5. Стежте за об’ємом талії та індексом маси тіла. Нормальна вага та співвідношення об’єму стегон до талії дозволяють контролювати ризик гормональних порушень та серцево-судинних захворювань.

Стежте за об’ємом талії та індексом маси тіла

6. Не призначайте собі гормональні контрацептиви самостійно — це робота лікаря.

7. Позбавтеся шкідливих звичок. Куріння, наприклад, негативно впливає на роботу щитовидної залози, а алкоголь — на рівень естрогенів у жінок. І це крім купи інших ризиків, пов’язаних із цими звичками.

Позбавтеся шкідливих звичок

8. Будьте фізично активними. Тренування допомагають спалити зайві калорії, заспокоюють нервову систему, допомагають знизити вагу та рівень цукру в крові. Маючи нормальну вагу, ми захищаємо себе від дисбалансу естрогенів, що виробляються жировою тканиною.

Цікаво по темі: Фізкультура і здоров’я: вплив спорту на організм

9. Не використовуйте пластиковий посуд, де є фталати (пластик типів 3, 6, 7), оскільки вони можуть включатися в роботу статевих гормонів. Також не можна нагрівати їжу в пластикових контейнерах та класти до них гаряче.

Не використовуйте пластиковий посуд

Кілька зайвих кілограмів зазвичай свідчать про те, що ми погано тренуємося або надто багато їмо, але іноді вони можуть говорити й про гормональні порушення. Особливо якщо до набору ваги додаються інші симптоми — у такому разі варто записатися до сімейного лікаря чи ендокринолога, щоб виключити проблеми зі здоров’ям. А якщо з організмом все гаразд, дотримуйтесь простих правил здорового способу життя — це позитивно впливає не лише на гормональний фон, а й на здоров’я в цілому.

 

Читайте також:

21 Квітня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *