Великдень без зайвих кілограмів: як повернутися до форми після свят

Великдень – це перше велике весняне свято, на яке з нетерпінням очікує третя частина усього населення Землі! Така значуща для християнського світу подія традиційно супроводжується багатим столом. А святковий стіл традиційно супроводжується докорами сумління, тому що разом з радістю від святкування ми зазвичай отримуємо такі небажані (особливо навесні!) зайві кілограми.

На щастя, ми маємо для вас кілька дуже простих і надзвичайно дієвих лайфхаків, які допоможуть вам не набрати зайвого на свята і не напружуючись повернутися до початкової форми після Великодня.

Якщо ви сумлінно дотримувалися посту і слідували усім правилам, то до великодніх свят вже мали б позбутися кількох зайвих кілограмів. Це гарна новина. Погана ж новина у тому, що за святковим столом ви, скоріш за все, відриватиметесь на повну!

Якщо ж суворі обмеження не для вас і від посту ви все ж ухилилися, тоді на вас чатує банальне святкове переїдання.

Що ж слід робити, аби уникнути подібних сценаріїв?

Цікаво на тему: Як їсти все на кето і худнути

Під час застілля

Бажаєте їсти і спалювати калорії одночасно? Відзначайте Великдень на природі

Такий формат святкування має одразу декілька плюсів:

  • на природі ви однозначно будете більш активними, ніж сидячи за столом у помешканні;
  • кисень покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • свіже повітря активує обмінні процеси і сприяє інтенсивнішому спалюванню калорій;
  • на природі процес поглинання їжі не буде таким безперервним, як під час домашнього застілля, і з’їсте ви значно менше.

Окрім того страви, приготовані на мангалі, значно корисніші і менш калорійні, ніж ті самі страви на пательні. Риба або нежирний шашлик з овочами-гриль і свіжою зеленню подарують вам гастрономічне задоволення і не позначаться на фігурі. Традиційний кагор краще замінити на менш калорійне і більш корисне натуральне сухе вино.

Складіть низькокалорійне меню

Тушкований кролик, запечена індичка, скумбрія, короп або судак – це дієтичні страви, які цілком можуть стати основою святкового столу і гідною заміною традиційної шинки і домашніх ковбас. На гарнір можна приготувати овочеве соте. Салати з низькокалорійних інгредієнтів або свіжих овочів, заправлені невеликою кількістю оливкової олії або нежирним натуральним йогуртом без домішок, урізноманітнять святкове меню.

Калорійну їжу вживайте у першій половині дня

Дотриматися цього правила буде нескладно, адже Великдень – це вранішнє свято. Почніть трапезу з паски – найнебезпечнішого для фігури великоднього продукту, і не забудьте завершити застілля до шостої години вечора. Цього часу вам вистачить, щоб досхочу насолодитися усіма святковими смаколиками. І навіть якщо ви сумлінно постили і дуже скучили за стравами з м`яса, слідкуйте, щоб на вашій тарілці було вдосталь овочів і зелені, а сама порція була невеликою.

Не такі страшні жири, як вуглеводи

Саме надлишок вуглеводів – найстрашніший ворог нашої стрункості. Тому якщо ви з тих людей, які усе їдять з хлібом, доведеться трішки потренувати силу волі. Замініть хліб на тонкий лаваш з бринзою чи нежирним сиром або на безглютенові хлібці.

Картопля теж не найкращий варіант гарніру. Якщо ж ви звикли бачити на своєму святковому столі пюре, то приготуйте його не з картоплі, а з моркви та кореня селери. Така страва буде у тисячу разів кориснішою і ваші гості матимуть змогу спробувати щось новеньке.

Кілька слів про яйця

Шанувальники тренажерної зали добре знайомі з сушкою тіла на яєчних білках. Цей продукт можна їсти майже безперешкодно, оскільки він являє собою легкозасвоюваний протеїн у чистому вигляді.

З жовтком дещо інша історія. Вміст жиру в одному курячому жовтку – 4,5 грамів. А ще в ньому 139 мг холестерину. Але не поспішайте відправляти жовтки з крашанок до смітника, адже яєчні жири і навіть холестерин – це необхідні нашому організму компоненти! Жир у жовтку є джерелом корисних поліненасичених жирних кислот, а яєчний холестерин відмінний від того самого «поганого» холестерину, який є супутником насичених і трансжирів. Крім того яйця містять фолієва кислоту, біотин, холін, вітаміни А, Е, D, В12, В3, селен, магній, калій, кальцій, фосфор і залізо.

Після застілля

Головне – вчасно зупинитися

Не треба брати на себе героїчну місію з доїдання пасок, які залишились після святкування. Краще сходіть з цим гостинцем у гості, поділіться з безхатченком або нагодуйте птахів.

Пийте воду

Особливо якщо на свята ви вживали алкоголь. Вода відновить водний баланс у клітинах і прискорить виведення токсинів з організму. Необхідну добову кількість води слід визначати індивідуально з розрахунку 30 мл на 1 кг маси тіла. Випивайте 1-2 склянки води зранку, а решту – впродовж дня, рівними порціями.

Вживайте рідку їжу

Зробіть легкі супи і бульйони основою вашого раціону на весь наступний тиждень. Після святкового «відриву» ваш організм буде радий такій дієті. А ще теплий бульйон чудово втамовує голод.

Ходіть на прогулянки

Після Великодня починається справжня весна, тож не нехтуйте першим теплом і сонечком! Частіше виходьте з дому і проводьте більше часу подалі від холодильника. На прогулянку одягайтесь легко, так, щоб відчувати легку свіжість. Ваш організм витрачатиме додаткові калорії, щоб підтримувати оптимальну температуру тіла, спалюючи при цьому білий жир. Весняна погода – це також чудова нагода почати бігати.

Пам’ятайте, що головне – це ваше ставлення до свята. Великдень слід сприймати як радість і насолоду духовну, а не як свято шлунка. Проведіть цей дорогоцінний час з найближчими людьми. Отримайте задоволення від спілкування з рідними. Очистіть ваші думки від усього суєтного. І нехай ваше серце сповниться любов’ю і надією, як і має бути у цей Світлий день!

Цікаво на тему: Біг — модна течія або здоровий спосіб життя

26 Квітня / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-Як-кава-впливає-на-шкіру
11 Березня / 2024 Жіноче здоров'я