Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри те, що сьогодні є безліч готових варіантів освіжувачів повітря, дифузорів і саше, їх можна зробити самостійно в домашніх умовах буквально з підручних матеріалів.

Створені власноруч ароматизатори мають три вагомі плюси — вони натуральні, а це значить, що безпечні для дітей і чотирилапих членів сім’ї, мають м’якший запах, порівнюючи з готовими, і на їхнє «виробництво» не знадобиться багато часу. EVA Blog ділиться з тобою найцікавішими ідеями.

1-Створені-власноруч-ароматизатори

Цікаво на тему: Ароматичні свічки для дому: як правильно вибрати та використовувати

Освіжувачі повітря у форматі спрею

Правильно приготований своїми руками ароматичний спрей стане чудовою альтернативою покупним освіжувачам. Його можна використовувати в будь-яких кімнатах, а ще він матиме більш натуральний аромат, насиченість якого можна регулювати самостійно.

Шукай EVA Blog в Instagram

Ароматизатор з ефірних олій і лимонного соку

Ефірні олії, мабуть, є одним із найбільш екологічних ароматизаторів для дому. Вони чудово поєднуються як із сухими, так і рідкими основами, а ще їх можна змішувати між собою та отримувати унікальні композиції.

2-Ароматизатор-з-ефірних-олій-і-лимонного-соку

Щоб приготувати освіжувач повітря, тобі знадобиться:

  • ємність із пульверизатором;
  • очищена вода;
  • сік лимона;
  • улюблені ефірні олії.

3-Ароматизатор-з-ефірних-олій-і-лимонного-соку

Лимонний сік — універсальний «компаньйон» для будь-яких аромаолій, тому можеш вибирати всі, які подобаються: хвойні, трав’янисті, цитрусові, пряні тощо. Змішай усі інгредієнти в ємності та зроби тестове розпилення. Якщо аромат здається не дуже насиченим, додай у нього більше ефірних олій.

Порада: Для цього рецепта краще вибирати невеликі ємності — в ідеалі 200-300 мл. У ньому немає консервантів, а склад натуральний, тому бажано витрачати його швидко.

«Цитрусова вода»

Альтернативою ефірним оліям може стати відвар зі шкірки цитрусових. Готується він із лимонних, грейпфрутових, мандаринових або апельсинових шкірок.

4-Цитрусова-вода

Цікаво на тему: Сила ароматів оселі

Склади шкірки в каструлю і залий очищеною водою. За бажання додай кілька зірочок гвоздики, стручок ванілі або паличку кориці — так аромат буде ще цікавішим. Доведи до кипіння і провари протягом 20-30 хвилин, щоб цитруси віддали всі ефірні олії. Остуди та перелий у ємність зі спреєм.

Спрей-нейтралізатор неприємних запахів

Чим замінити «Альпійську свіжість» або «Хвойний ліс» для туалету, щоб не залишилося неприємних запахів, а аромат не «свердлив» ніс? Є рішення!

5-Спрей-нейтралізатор-неприємних-запахів

Для цього потрібно:

  • 1-2 ст.л яблучного оцту;
  • 0,5 л води;
  • 2 ст.л солі;
  • ефірні олії.

6-Спрей-нейтралізатор-неприємних-запахів

У каструлю налий воду, всип сіль і постав на невеликий вогонь, щоб вона розчинилася. Кип’ятити не потрібно. Коли сіль розчинилася, вимкни вогонь і влий яблучний оцет. Накрий кришкою і залиш до охолодження. Потім додай улюблені аромаолії, перелий суміш у пляшечку-спрей і можна використовувати.

Натуральні саше для дому

Невеликі мішечки, наповнені чимось, що приємно пахне, — чудовий варіант для ароматизації невеликих кімнат і шаф (включно з кухонними). А ще такі саше можна зробити в машину і насолоджуватися справді приємним ароматом замість моторошних хвойних «ялинок».

7-Натуральні-саше-для-дому

Порада: Для створення мішечка чудово підходять натуральні тканини — бавовна або льон, наприклад. Але якщо немає можливості або настрою шити їх самостійно, в хід можна пустити готові, наприклад, від прикрас або невеликих аксесуарів.

Мішечок із сушеними травами та квітами

Мабуть, саме з ними у нас і асоціюються саше, адже їх роблять подібним чином багато століть. Для його створення знадобляться будь-які сушені трави чи квіти — лаванда, ромашка, чебрець, хміль, базилік, шавлія тощо. Доповнити їх можна цілими спеціями, як-от гвоздикою, бодяном чи паличками кориці. Зроби мікс з улюбленого «гербарію», помісти в мішечок із натуральної тканини — і насолоджуйся!

8-Мішечок-із-сушеними-травами-та-квітами

Цікаво на тему: 8 аромаідей для вашого дому

Альтернатива — саше з пелюсток троянд. Дуже естетичний варіант, особливо якщо використовувати прозорий мішечок. За бажання пелюстки можна підсилити трояндовою ефірною олією — так аромат буде ще яскравішим.

Саше із солі

Навряд чи ти знайдеш ідею саше простішу, ніж ця. У тканинний мішечок насип кам‘яну сіль. Потім додай 5-10 крапель будь-якої ефірної олії. Дай їй трохи вбратися в основу і перемішай так, щоб аромаолія добре розподілилася. І все! Підвісь його над ліжком, робочим столом, у шафу з одягом або з посудом, на дзеркало заднього виду або просто поклади в комод — використовувати такий ароматизатор можна як завгодно!

9-Саше-із-солі

Кавове саше

З кави теж може вийти чудовий ароматизатор, особливо якщо ти велика його фанатка. Обсмаж цілі зерна на сковорідці та подрібни за допомогою кавомолки. Пересип їх у мішечок і насолоджуйся тонізувальним і бадьорим ароматом, який підійматиме настрій і сприятиме концентрації.

10-Кавове-саше

Цікаво на тему: Кава з корицею щочетверга — магніт для фінансів

Трендові аромадифузори своїми руками

Симпатичні скляні пляшечки з бамбуковими паличками — це не тільки засіб для ароматизації, а й досить стильний елемент декору. Якщо у тебе закінчився дифузор, не поспішай викидати — його можна «перезарядити». І для цього необов’язково купувати готову рідину, цінник якої зазвичай не дуже тішить. Втім, можна також використовувати будь-яку невелику ємність (до 200-250 мл) зі скла або кераміки з вузьким горлечком.

11-Трендові-аромадифузори-своїми-руками

На олійній основі

Для цього «проєкту» нам знадобиться будь-яка базова олія, яка не має запаху. Наприклад, макадамії, мигдальна, виноградних кісточок або навіть рафінована соняшникова. Крім неї потрібно:

  • ємність для дифузора
  • спирт;
  • ефірні олії;
  • бамбукові палички.

12-На-олійній-основі

Необхідна кількість інгредієнтів залежатиме від того, який об’єм у твого дифузора або ємності, яка ним стане. Головне вловити пропорцію — нам знадобиться близько 20 крапель ефірної олії та 1 ст.л спирту на кожні 50 мл олії-основи.

Беремося до змішування. Додай у базову олію спирт за вищевказаною пропорцією. Потім введи аромаолії та добре розмішай. Перелий суміш у дифузор і встав бамбукові палички (або шпажки). Чим їх більше, тим інтенсивнішим буде аромат.

Як зробити дифузор із парфумів

Приголомшливий освіжувач для дому можна зробити не тільки з ефірних олій, а й з туалетної води. Головне, щоб вона подобалася не тільки тобі, а й домашнім 😉.

13-Як-зробити-дифузор-із-парфумів

Що для цього потрібно:

14-Як-зробити-дифузор-із-парфумів

Про всяк випадок використовуй той парфум, який буде не шкода, якщо щось піде не за планом. Адже нам потрібно якось добути аромат із флакона. «Пшикати» буде довго, а розібрати пульверизатор у більшості парфумів не вийде, не пошкодивши його, тому пропонуємо варіант зі шприцом.

Цікаво на тему: Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Акуратно зніми кришку розпилювача (можливо, знадобляться плоскогубці) – під ним ти побачиш трубочку, яка опускається в аромат. Зі шприца зніми голку та одягни його на трубочку. Акуратно витягаючи поршень, набери необхідну кількість композиції в шприц. Перелий її в ємність дифузора, додай до неї 60 мл спирту або горілки, а також 10-15 мл гліцерину (можна купити в аптеці).

15-Як-зробити-дифузор-із-парфумів

Точну кількість парфумованої води вказати складно — вона залежатиме від інтенсивності самого аромату (наприклад, солодких або східних знадобиться зовсім небагато), а також того ефекту, якого ти захочеш досягти. Чи подобається тобі, коли кімнату заповнює яскравий аромат, чи достатньо лише легкого флеру — регулюй це на свій смак.

А які лайфхаки для ароматизації будинку використовуєш ти? Віддаєш перевагу купувати вже готові рішення чи ти за hand-made?

Читай також:

1 Травня / 2024 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *