Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Хочеться, щоб кухня була функціональною, красивою, але продуманий інтер’єр псують невпорядковані дрібнички? Ховати їх у дальні шафи — не вихід: так ви створите в них не менший безлад. Пропонуємо кілька лайфхаків від EVA Blog, які допоможуть розкласти всі дрібнички по поличках.

Час читання: 7 хвилин та круасан 🥐

статья доступна на русском языке

Вертикальна система зберігання — економимо місце

Проста етажерка чи кілька поличок на стіні істотно зекономлять місце на робочих поверхнях, особливо якщо кухня невелика. Щоб найпотрібніші предмети були завжди під рукою, розташуйте їх на нижніх полицях, а на верхні приберіть те, чим користуєтеся рідко.

Зберігати вертикально можна не тільки баночки, чай і каву. Дуже зручно розміщувати так сковорідки, кришки, столове та інше начиння. Для цього використовуйте рейлінги — спеціальні планки (трубки) з гачками, які кріпляться на стіну або бічну стінку шафи.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Щоб підтримувати порядок в ящиках, використовуйте контейнери, роздільники та металеві кошики. Вони розділять простір на вертикальні зони, зробивши ящик більш містким. І неоціненний бонус — порядок: ви зможете розкласти начиння, пакети, форми та багато іншого у відведеному для цього місці.

Функціональні та красиві ємності для зберігання ви можете знайти в інтернет-магазині EVA.UA. У каталозі — хлібниці, контейнери, пляшки та баночки різних розмірів.

Цікаво по темі: Як збільшити місце для зберігання речей у гардеробі

Безпечне зберігання ножів

Підкажемо відразу три ідеї, як вдало розмістити набір ножів на кухні:

  1. Підставка. Так, банальний, але надійний і безпрограшний варіант. Є класичні вироби з дерева або металу і підставки з поліпропіленовими роздільниками. Вибір величезний, тому ви точно знайдете вдале рішення.
  2. Магніт. Магнітну стрічку можна розмістити в зручному місці горизонтально або вертикально. Безпечний вибір, якщо маєте дітей, які можуть дістати ніж зі столу.
  3. Органайзер для ножів. Це горизонтальна підставка, яку розміщують в ящиках або безпосередньо на стільниці. Леза надійно заховані в пазах, тому випадково порізатися ними неможливо.

Якщо на вашій кухні багато гострих ножів, обов’язково знайдіть безпечний варіант їх зберігання. Такий інвентар не повинен просто лежати в ящику без захисту леза.

Місце для кришок та інших дрібниць

Відразу і не згадати, скільки на кухні дрібних, але потрібних предметів: від пластикових кришок і зубочисток до губок і ганчірок. І все це хочеться зберігати під рукою. Пропонуємо виділити для таких дрібниць окремий ящик і розділити його на зони, використовуючи імпровізовані роздільники.

Зубочистки та кришки-чохли для продуктів розмістіть в одній зоні, пакети та фольгу для запікання — в іншій, губки та все для миття — ще в іншій. Так ви значно заощадите місце і завжди швидко знайдете потрібний предмет.

Особливості зберігання келихів

Придумати, як зберігати келихи, завжди непросто. Крихке скло не можна закинути в ящик, але бажання постійно пакувати його в коробку теж немає. Пропонуємо кілька варіантів:

  1. Вертикальне зберігання на спеціальній стійці. Зручно, красиво і посуд під рукою.
  2. Розставити келихи на вільній полиці в ряд.
  3. Ресторанний варіант: підвісити посуд за ніжку чашею донизу. Це можна зробити на сітці або придумати підвісну планку з прорізами.

Розташовані на видноті келихи поєднайте з оригінальною пляшкою зі скла. У ній можна красиво подавати алкогольні та безалкогольні напої, зберігати олію чи оцет.

Органайзери для спецій і круп

Зберігати безліч пакетиків з ароматними приправами зовсім не зручно:

  • неможливо швидко знайти потрібні спеції;
  • змішуються запахи;
  • можна випадково розсипати вміст.

Тому частину спецій час пересипати в скляну ємність. Такі баночки мають чудовий вигляд на відкритих полицях і робочій поверхні. А головне — матеріал не вбирає запахи, тому ємність можна використовувати повторно для інших продуктів.

Об’ємні приправи, наприклад, гвоздику, палички кориці та лавровий лист, перекладаємо в харчові контейнери. До речі, в них можна зберігати всі сипучі продукти, зокрема й крупи. У щільно закритих ємностях вміст не відволожиться, і можна не боятися кухонних шкідників.

Стежимо за терміном придатності: ярлики для продуктів

Ваш холодильник повний різних продуктів? А як часто ви звертаєте увагу на терміни придатності? Легко забути, що куплений сир придатний тільки два дні, а лежить у холодильнику вже тиждень. Скористайтеся ресторанним підходом: маркуйте продукти.

Це зручно робити, якщо перекладати їх в пакети з кліпсою для заморожування і зберігання. Кліпса щільно закриває пакет, захищаючи вміст від завітрювання, а інші продукти — від обміну запахами. На пакетах можна поставити дату звичайним маркером.

Пакети з застібкою більшої місткості (3 л) ідеально підходять для заготівлі продуктів на зиму: овочів, ягід, фруктів тощо. У великій родині господині заморожують все: від заправок для борщу до готових гарнірів і страв.

Організація мийки

Зона мийки на кухні так само важлива, як і плита. Щоб підтримувати її в чистоті та насолоджуватися миттям посуду (так, це можливо), спробуйте кілька лайфхаків:

  • зберігайте губку і мийний засіб поруч, наприклад, у невеликому харчовому контейнері. Можна відразу купити набір контейнерів, які підійдуть для різних цілей. Такий підхід дозволяє уникнути скупчення вологи під губкою. Деякі господині зберігають губку в розчині з мийним засобом, щоб не допустити розмноження бактерій;
  • повісьте сито з дрібними отворами на край мийки. Зливайте туди брудну воду і висипайте харчові відходи. Так злив буде менше засмічуватись і посуд мити набагато зручніше. Після такої процедури достатньо помити сито звичайним мийним засобом;
  • купіть килимок для сушіння посуду. Він вбирає вологу, тож під вимитими тарілками та ложками не буде калюж. Тканинний килимок зручний ще й тим, що його можна розмістити на столі або тумбі, не боячись зіпсувати поверхню.

Зберігати побутову хімію краще в тумбі. Закріпіть сітку на стінці шафи або використовуйте контейнери для сортування засобів для чищення плити, поверхонь, посуду.

Компактні полиці та кошики для кухонного начиння

Навісні полиці, кошики та сітки — найкраще рішення для зберігання кухонного начиння. У них чудово поміщається посуд, столове начиння, баночки зі спеціями чи крупами та інші потрібні предмети.

Такі кошики та сітки не потрібно прибивати до плитки. Найчастіше вони навісні, тому не вимагають додаткових будівельних робіт. Полиці створюють додатковий ярус для зберігання і, що найзручніше, ви можете самі вирішити, скільки їх необхідно розмістити. Альтернативою може стати вузька шафа-пенал з невисокими поличками. А ще багатьом подобаються компактні стелажі, які легко підібрати під габарити кухні.

Прості рішення допоможуть правильно організувати кухонний простір. Навіть у невеликій кухні знайдеться місце для зберігання всього начиння, головне — раціонально використовувати кожен сантиметр, правильно підібравши полиці та контейнери.

Цікаво по темі: Більше сяйва: як очистити блискучі поверхні

Який з лайфхаків вважаєте найкориснішим? Діліться в коментарях своїми секретами порядку на кухні.

 

Читайте також:

13 Вересня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *