Як зменшити кількість пилу у приміщенні?

Пухнастий сірий шар, який підсвічують сонячні промінчики з вікна, — зовсім не те, що хочеться бачити на поверхні меблів та підлозі у своїй квартирі. Але пил не питає, чи раді його бачити. Він методично з’являється знову і знову, навіть якщо приміщення зачинене. Звідки він береться та які лайфхаки прибирання допоможуть ефективно позбутись від пилу? Як зменшити швидкість його появи в домі? Зібрала практичні ідеї та засоби спеціально для EVA Blog!

Що таке пил?

Одразу уточню, що розглядатиму саме побутовий пил. Адже є й інші види, пов’язані з природними ерозійними процесами, роботою промислових підприємств та проведенням ремонтів. Але ціль цієї статті — допомогти розібратися, як позбутися від пилу у квартирі або будинку, щоб результати вологого прибирання затримувались на довше.

1-Що-таке-пил

Є три основні джерела утворення пухнастої сірої шапки на всіх поверхнях:

  1. Ороговілі наслідки життєдіяльності людини. Волосся, лупа, шкіра, нігті — дрібні лусочки зовнішніх покривів поступово накопичуються та осідають на поверхнях. Якщо маєш домашніх улюбленців, вони також роблять свій вклад.
  2. Часточки землі, залишки рослин та комах, які потрапляють у приміщення з вулиці через відкриті вікна або разом з людьми, які приносять їх на своєму взутті та одязі.
  3. Предмети інтер’єру, особливо текстильні. Килими, штори, м’які меблі теж з часом руйнуються у структурі та їх часточки збираються у пил.

Шукай EVA Blog в Instagram

Окрім естетичної складової, важлива шкода пилу в тому, що він є сприятливою середою для розмноження пилових кліщів, які живляться часточками ороговілих клітин шкіри та волосся людини. Однією з “гарячих зон” поширення проблеми часто є ліжко. Тому регулярна зміна постільної білизни є обов’язковою.

2-Що-таке-пил

Оскільки пил є хоч і дрібною, але фізичною часточкою, то, щоб завадити йому осідати на поверхнях, варто використовувати антистатичний ефект. Нижче поділюся кількома лайфхаками, як його досягнути.

Цікаво на тему:  8 речей, через які здається, що вдома не прибрано

Як позбутись від пилу: хитрощі прибирання

Якщо у квартирі вже зібрались сірі перекотиполе та пухнасті шапки на меблях, без ретельного вологого прибирання не обійтися. До речі, важливо застосовувати саме такий вид, адже сухі способи, в більшості своїй, просто піднімуть пил у повітря, і поступово він знову осяде, а ти тим часом дихатимеш брудом.

3-Як-позбутись-від-пилу

Під час прибирання використовуй дві серветки з мікрофібри. Перша має бути вологою, нею стираєш забруднення. А другою проходишся одразу насухо, щоб не залишилось розводів. Думаю, можна не уточнювати, що вологу ганчірку варто регулярно промивати, щоб не розтягувати бруд по поверхні. Але не забудь попередньо подивитись рекомендації щодо догляду за конкретними матеріалами. Адже більшість поверхонь з дерева чи ДСП погано реагують на надлишок води (надто мокра ганчірка шкідлива), а глянцеві та скляні важливо не подряпати.

Цікаво на тему: Швидко і бюджетно: як пофарбувати м’які меблі

Полиці дерев’яних меблів оброби поліролем з антистатиком. Дія такого засобу спрямована на те, щоб заважати пилу осідати на поверхні. Важливо: нанось поліроль саме на ганчірку, а не безпосередньо на меблі. Адже якщо зробиш навпаки, можеш отримати зворотній ефект, бо на поверхні утвориться липка плівка.

4-Як-позбутись-від-пилу

Альтернатива поліролі — кондиціонер для білизни. Розведи засіб з водою у пропорції 1:4, залий у пульверизатор, розбризкай по полицях та верхівках шаф, а після протри сухою серветкою. До речі, такий спосіб часто рекомендують для душових кабін та інших поверхонь у ванній кімнаті. Адже там також важливо регулярно робити вологе прибирання, щоб не створювати умови для розвитку плісняви та шкідливих бактерій.

Ще одна хитрість, щоб пил менше осідав. Сухою серветкою розітри по полиці чи кришці стола кілька крапель чистого гліцерину. А почистити різні тканинні поверхні (наприклад, плафони чи подушки) може допомогти липкий ролик для одягу.

5-Як-позбутись-від-пилу

Для миття підлоги можна купити для швабри насадку з мікрофібри. Її структура ефективніше працює з забрудненнями. До речі, прихильник езотерики рекомендують на місяць, що спадає, мити підлогу та поверхні меблів з сольовим розчином. Вони вважають, що це допоможе позбутись не лише бруду, а й негативної енергії.

Цікаво на тему: Найкращі ідеї, як заховати дроти у квартирі

Як зменшити темпи появи пилу?

Звісно, хотілося б мати спосіб один раз і назавжди позбутись від пилу в домі. Але з цим підступним пухнастиком ефективно працюють лише дії, спрямовані на сповільнення його скупчення:

  1. Регулярне вологе прибирання. Набагато швидше легко махнути ганчіркою хоча б через день, ніж боротися з товстим шаром багатотижневої пухнастої пилюки. Для підлоги, якщо є змога, можна придбати робот-пилосос, особливо зверни увагу на моделі з функцією вологої або парової обробки.
  2. Прибирання роби по принципу згори-вниз. Щоб не протирати повторно одні й ті ж поверхні.6-Як-зменшити-темпи-появи-пилу
  3. Зменш кількість текстилю. Він є вагомим джерелом утворення пилу. Тож не залишай одяг горою на меблях, краще зберігай його в шафі. А не сезонні речі варто ховати в спеціальні коробки та пакети, наприклад вакуумні. Останні допоможуть не лише зменшити утворення та накопичення пилу, а й збережуть місце в гардеробі.
  4. Хоча б раз на рік пери штори та інший габаритний текстиль. Якщо є змога — мий килими спеціальною технікою. Ковдри, подушки теж варто час від часу віддавати на професійну чистку. Адже вони — благодатне поле для збору й органічних, і тканинних часточок пилу.7-Як-зменшити-темпи-появи-пилу
  5. Регулярно прибирай килимок перед входом, особливо якщо він знаходиться вже у квартирі, а не з зовнішньої сторони дверей.
  6. Під час провітрювання не влаштовуй протяги, адже це сприяє збільшенню кількості пилу, що потрапляє з вулиці. До речі, з цієї ж причини варто відмовитись від провітрювання, коли на вулиці сильний вітер, що стіною підіймає дрібні часточки у повітря. Краще вибирай тиху погоду.8-Як-зменшити-темпи-появи-пилу
  7. Підтримуй рівень зволоженості у приміщенні. Особливо актуально в зимовий період, коли через сухість часточки пилу можуть легше підійматися у повітря.
  8. Раз на рік мий радіатори. Бажано — перед початком опалювального сезону, адже інакше ти дихатимеш підігрітим пилом. Якщо не маєш спеціальних вузьких насадок для пилососа, замінити їх зможе зігнута втулка від туалетного паперу.
  9. Час від часу корисно позбавитись від пилу на поверхнях, які не потрапляють у чек-лист регулярного прибирання у кімнаті. Пилосось меблі, для цього у пригоді стануть спеціальні насадки або моделі техніки. Стіни, особливо якщо на них шпалери на тканинній основі, також варто протерти ледь вологою ганчіркою. Адже вони можуть як накопичувати пил, так і самі сприяти його утворенню.9-Як-зменшити-темпи-появи-пилу
  10. Якщо полюбляєш свіже повітря з відкритого вікна у теплий період, повісь перед ним легку гардину та регулярно мий москітну решітку.  Звісно, весь зовнішній пил вони не затримають, але інтенсивність його потрапляння у приміщення зменшать.
  11. Не забувай мити фільтри у кондиціонері, пилососі та вентиляції.

Цікаво на тему: 8 ідей, як облаштувати балкон для відпочинку або роботи

На жаль, немає якогось чарівного засобу, який би після кількох використань назавжди позбавив від пилу у кімнаті. Регулярні вологі прибирання та антистатичні лайфхаки можуть лише зменшити проблему. І як, на мене, це теж непоганий результат. Але пил все одно зможе з’являтись у постільній білизні, на одязі, що висить на відкритих рейлах, у шафі, яку часто залишаєш з відкритими дверцятами. Бо він є нормальним наслідком життєвих процесів. Тож спробуй сприймати швидкі короткі прибирання не як повинність, а як спосіб покращити умови свого життя та своєрідну медитацію. І боротьба з пилом стане хоч трохи, але приємнішою!

Читайте також:

3 Травня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *