7 порад як обрати якісну постільну білизну

Ти напевно в курсі, що на наш сон впливає безліч факторів. Важлива температура і рівень вологості в спальні, те, як ти проводиш вечірній час (якщо в обіймах із ґаджетами або вирішила перед сном потренуватися — з Морфеєм цієї ночі у тебе будуть натягнуті стосунки) і навіть щільність твоєї вечері. А ще є й більш очевидні речі — наприклад, важливо підібрати оптимальний для тебе матрац і подушку, піжаму краще надягати з натуральних тканин і, звісно ж, добре виспатися можна тільки на хорошій постільній білизні.

Час читання: 4 хвилини та трав’яний чай 🍵

статья доступна на русском языке

Тип тканини

Дізнатися, які звички варто запровадити у твій режим, щоб поліпшити сон, ти можеш за нашим раніше опублікованим матеріалом. А в цій статті ми сконцентруємося на тому, як вибрати класний і довговічний комплект постільної білизни, на якій ти спатимеш, як немовля.

Цікаво по темі: Як допомогти собі заснути за постійного стресу і тривоги?

Тип тканини

Обираючи якісну постільну білизну, перше, на що ми дивимося — це тип тканини. Ідеальний матеріал повинен «дихати» і вбирати вологу, щоб забезпечити оптимальний теплообмін під час нічного відпочинку. А такими характеристиками володіє далеко не кожна тканина. Розгляньмо, що з себе представляють різні види матеріалів, які найчастіше зустрічаються в постільних наборах.

Щільність матеріалу

  1. Бавовна. Мабуть, це найпопулярніший вид тканини, з якого відшивають ліжковий «прикид». Він виготовляється з натурального рослинного волокна, якому властива м’якість, повітропроникність, а ще він добре вбирає вологу, що допомагає регулювати температуру тіла під час сну.
  2. Бязь. За своєю суттю цей матеріал поєднує в собі штучну тканину з бавовною і технічно є більш доступним аналогом останньої. Бязь легко впізнати за потовщеними нитками в плетінні. На дотик вона дещо грубіша за бавовну, але має пристойну зносостійкість і довговічність.
  3. Ранфорс. Ще один матеріал, створений на основі бавовни, але вже без домішок. Ранфорс ідеальний для постільної білизни, оскільки це «дихаюча» і досить щільна тканина. Головна його відмінна риса полягає в плетінні — воно діагональне, а не хрестоподібне. А це дає змогу отримати дійсно міцний і зносостійкий матеріал. Мінус такого плетіння — з часом тканина може давати усадку.
  4. Шовк. Цей натуральний матеріал отримують з коконів шовкопряда, і, важливо зазначити, що його виробництво досить дороге. Шовк тонкий, блискучий, гладкий і прохолодний на дотик, від нього так і віє розкішшю. Проте він володіє терморегулювальними властивостями і не тільки охолоджує в спекотну погоду, а й зберігає тепло в холодну пору року. На відміну від бавовни, шовкова постільна білизна більш вибаглива у догляді — їй подавай делікатний режим прання і прасування на низьких температурах.
  5. Сатин. Сатинова постільна білизна виготовляється з бавовни або шовку з додаванням синтетичних волокон і має характерний благородний блиск. Вона вирізняється гладкою текстурою, хорошою міцністю і цілком більш приємною ціною.
  6. Льон. Безумовно, лляна тканина — одна з найбільш довговічних і міцних. Постільна білизна з неї проживе довге і щасливе життя навіть при дуже активному використанні. Маючи щільну і трохи шорстку текстуру, яка з часом буде ставати м’якшою, вона має чудову повітропроникність — влітку під нею точно буде нежарко. Лляну постільну білизну зазвичай забарвлюють у натуральні відтінки і вона має чудовий вигляд в інтер’єрах у стилі еко.
  7. Віскоза. Ця тканина має синтетичне походження, і, виходячи з її характеристик, її можна назвати бюджетним аналогом шовку. Віскоза теж м’яка і блискуча, але при цьому у неї є важлива відмінна риса — вона добре «бере» пігмент під час фарбування, і білизна з неї зазвичай яскравого і насиченого кольору. У виробництві постільної найчастіше використовують змішані тканини, в яких присутня віскоза, а в «чистому» вигляді знайти комплект з неї складно.
  8. Жаккард. Це змішаний матеріал класу люкс, який може мати різні комбінації натуральних і штучних тканин, таких як шовк, бавовна і віскоза. Чим товщі нитки використовуються в його плетінні, тим щільнішою виходить тканина. Його фішкою є неймовірна щільність і міцність.
  9. Бамбук. Ця тканина славиться своєю надійністю та стійкістю до зношування, а ще вона добре вбирає вологу і забезпечує природний повітряний обмін. Виготовляється вона з перероблених бамбукових волокон. ЇЇ головна особливість — гіпоалергенність і антибактеріальні властивості, тому вона відмінно підходить для алергіків, дітей і майбутніх матусь.
  10. Мікрофібра. Постільна білизна з мікрофібри створена з тонких волокон різних типів матеріалів — бавовни, поліестеру або нейлону. Це м’яка, легка тканина з хорошою повітропроникністю, яка добре вбирає вологу і відрізняється швидким висиханням. Хороший варіант для людей, схильних до алергій або з чутливою шкірою.

Цікаво по темі: Як прати шовкові речі, щоб вони не втрачали текстуру і не сіли

Щільність матеріалу

Щільність матеріалу - 1

Отже, з типом тканини визначилися, давай тепер подивимося на її щільність. Від неї залежатиме якість і міцність постільного комплекту. Щільність визначається, як вага 1 м2 тканини в грамах. Чим вона вища, тим довговічнішим буде спальний текстиль, але й коштуватиме він дорожче. Сьогодні поділяють такі критерії щільності тканини:

  • низька – 20-30 г/м2;
  • нижча за середню – 35-45 г/м2;
  • середня – 50-65 г/м2;
  • вища за середню – 65-75 г/м2;
  • висока – 85-120 г/м2;
  • екстравовисока – 130-280 г/м2.

Цікаво по темі: Декор спальні: підбираємо аксесуари для створення затишку

Розмір

Розмір

У різних виробників домашнього текстилю стандарти розмірів можуть варіюватися. Тому, обираючи двоспальну або односпальну постільну білизну просто за найменуванням, можна помилитися і отримати, наприклад, надто коротке або вузьке простирадло. У цьому випадку краще орієнтуватися на реальні розміри, які ти можеш знайти на пакуванні.

Перед остаточним вибором непогано б уточнити розмір свого матраца, ковдри і подушок — так ти будеш впевнена, що білизна відмінно «сяде» і в підковдрі не буде ненависних порожнеч. У цьому тобі допоможе рулетка або кравецький сантиметр. Після зняття мірок з матраца, додай до його ширини приблизно 70-80 см — це буде оптимальний розмір простирадла.

EVA y Viber

Якість пошиття і швів

Якість пошиття і швів

Якщо хочеш отримати довговічний комплект постільної білизни, завжди перевіряй якість швів. Тут важливо дивитися не тільки на зовнішню строчку, а й на внутрішню. Не полінуйся вивернути наволочку навиворіт і перевірити, як там справи. У хорошому комплекті шви подвійні, краї тканини оброблені на оверлоці, а нитки не стирчать на всі боки. Якщо на підковдрі або наволочках передбачена блискавка, перевір, як вона пришита і наскільки надійна. Низькоякісні застібки можуть швидко прийти в непридатність і доведеться займатися її заміною, а це зайвий клопіт.

Догляд за білизною

Догляд за білизною

Що про свою постільну білизну пише виробник на пакуванні? Здавалося б, що в цій інформації можна знайти особливого, що може вплинути на вибір? Однак рекомендуємо звернути увагу на особливості догляду, рекомендований брендом. Якщо ми говоримо не про шовкову постільну білизну, у якої апріорі буде більше вимог до «експлуатації», зазначена максимальна температура прання підкаже тобі, якої якості використовувалися фарби для тканини.

Цікаво по темі: Як перетворити свій дім на місце сили та краси?

Так, якщо на пакуванні білизни пишуть, що прати її потрібно при температурі до 30°C, то, найімовірніше, пігменти низькоякісні і вони можуть з часом вимиватися. Якщо 60°C або вище — можна бути впевненим у стійкості фарбування і довговічності кольору або принта.

Наявність блискавок або ґудзиків

Наявність блискавок або ґудзиків

Ми вже сказали, що важливо перевірити те, як блискавки пришиті. Однак непогано б ще звернути увагу на розташування застібок. Якщо в підковдрах все плюс-мінус передбачувано (блискавка або ґудзики зазвичай розташовані знизу, в ногах), то в наволочках можливі варіанти. Краще обирати ті моделі, в яких застібки йдуть по краю, а не на зворотному її боці. Це особливо актуально, якщо ти любиш періодично перевертати подушку на «прохолодний бік». Навіть якщо блискавка тоненька і прихована за тканинною кишенькою, опинитися на ній обличчям уві сні — не найприємніше явище.

Можливість докуповувати додаткові елементи

Можливість докуповувати додаткові елементи

Це необов’язкова опція, проте знати, що ти можеш будь-якої миті придбати предмет, якого бракує і який ідеально впишеться в раніше придбаний комплект, — річ дуже приємна. Наприклад, власницям проблемної шкіри рекомендують міняти наволочки кожні кілька днів. Всю постільну білизну, звісно, ми міняємо рідше. Тому було б непогано мати можливість купити ще парочку таких самих наволочок, як у наборі, а то й більше.

Сподіваємося, наш гайд допоможе тобі зробити вдалий вибір і якісно «заряджатися енергією» щоночі!

Читай також:

14 Червня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA